ΒΟΥΛΗ

Το Σχέδιο Νόμου για τις συγχωνεύσεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - ΤΕΙ Ηπείρου και Ιονίου Πανεπιστημίου - ΤΕΙ Ιονίων Νήσων

Κατατέθηκε από τον υπουργό Παιδείας στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕ.Ν.Ε.) της Βουλής
Δημοσίευση: 26/06/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κατατέθηκε από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕ.Ν.Ε.) της Βουλής  το σχέδιο νόμου   για τις συνέργειες μεταξύ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - ΤΕΙ Ηπείρου και Ιονίου Πανεπιστημίου - ΤΕΙ Ιονίων Νήσων.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί

Το Σχέδιο Νόμου θα κατατεθεί, προς συζήτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής:

Α. Αφού γίνει η επεξεργασία του Σχεδίου Νόμου   στην Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή (ΚΕ.Ν.Ε.) της Βουλής ,και,

Β. Στη συνέχεια θα σταλεί στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να εκδώσει την έκθεσή του.

Το σχέδιο νόμου , τονίζει το υπουργείο Παιδείας σε ανακοινωθέν, εντάσσεται στη στρατηγική του Ενιαίου Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης και είναι αποτέλεσμα της συναίνεσης της πανεπιστημιακής κοινότητας και των ακαδημαϊκών κριτηρίων που τέθηκαν ως απαραίτητη προϋπόθεση για το εγχείρημα. Λαμβάνοντας υπόψη διαβουλεύσεις των αντίστοιχων ακαδημαϊκών χώρων, το ΥΠΠΕΘ συγκρότησε δύο επιτροπές, μία για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και το ΤΕΙ Ηπείρου και μία για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, στις οποίες συμμετείχαν μέλη των πρυτανικών αρχών και ΔΕΠ των Ιδρυμάτων και κατέθεσαν ομόφωνα πορίσματα.

Το σχέδιο νόμου, σημειώνει το υπουργείο, οδηγεί στη συγκρότηση ισχυρών Ιδρυμάτων, ικανών να πρωταγωνιστήσουν όχι μόνο στη χώρα αλλά και διεθνώς, να χαράξουν τη στρατηγική τους για τις επόμενες δεκαετίες με νέα επιστημονικά πεδία και νέα Τμήματα, ικανά να προσδώσουν στο κάθε πανεπιστήμιο κύρος και δυναμισμό.

Τα πανεπιστήμια συστήνονται από τον Οκτώβριο του 2018 και η ακαδημαϊκή λειτουργία των ιδρυόμενων Σχολών αρχίζει από την έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2019-2020 καθώς θα ενταχθούν στο Μηχανογραφικό Δελτίο του 2019.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται οι εξής Σχολές:

α) Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την πόλη της Άρτας,
β) Σχολή Γεωπονίας, με έδρα την πόλη της Άρτας,
γ) Σχολή Κοινωνικών Επιστημών, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων,
δ) Σχολή Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Άρτας.

Στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ιδρύονται τα εξής Τμήματα:

α) Τμήμα Νοσηλευτικής, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
β) Τμήμα Λογοθεραπείας, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας,
γ) Τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,
δ) Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής, με έδρα την πόλη της Πρέβεζας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών,
ε) Τμήμα Μουσικών Σπουδών, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μουσικών Σπουδών,
στ) Τμήμα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών,
ζ) Τμήμα Γεωπονίας, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας,
η) Τμήμα Ψυχολογίας, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών,
θ) Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, με έδρα την πόλη της Ηγουμενίτσας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών.
ι) Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής, με έδρα την πόλη της Άρτας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Γεωπονίας,
ια) Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών, με έδρα την πόλη των Ιωαννίνων, το οποίο εντάσσεται στην Πολυτεχνική Σχολή.

Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ιδρύονται οι εξής Σχολές:

α) Σχολή Περιβάλλοντος, με έδρα την πόλη της Ζακύνθου,
β) Σχολή Οικονομικών Επιστημών, με έδρα την πόλη της Κέρκυρας.

Στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο ιδρύονται τα εξής Τμήματα:

α) Τμήμα Εθνομουσικολογίας, με έδρα την πόλη του Ληξουρίου, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Μουσικής και Οπτικοακουστικών Τεχνών,
β) Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων, με έδρα την πόλη του Αργοστολίου, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Περιβάλλοντος,
γ) Τμήμα Περιβάλλοντος, με έδρα την πόλη της Ζακύνθου, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Περιβάλλοντος,
δ) Τμήμα Περιφερειακής Ανάπτυξης, με έδρα την πόλη της Λευκάδας, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,
ε) Τμήμα Τουρισμού με έδρα την πόλη της Κέρκυρας το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Οικονομικών Επιστημών,
στ) Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας, με έδρα την πόλη του Αργοστολίου, το οποίο εντάσσεται στη Σχολή Επιστήμης της Πληροφορίας και Πληροφορικής.

Σχόλια (5)

 
Φοιβος
26 Ιουν 2018 16:36

Στο άρθρο 18 πρέπει να προστεθεί: στο άρθρο 2 παράγραφος 3 του νόμου 3848/10 όπως τροποποιηθηκε με την τροπολογία ....( δεν θυμάμαι τον αριθμό του νόμου και της τροπολογιας)
Προκειται για το τελευταιο νομοσχεδιο του υπουργειου που με εμβολιμη τροπολογια καθοριζε νεες διαδικασιες για την κατοχυρωση της παιδαγωγικης και διδακτικης επάρκειας. Με την τροπολογια αυτη αντικατασταθηκε η παραγραφος 3 του αρθρου 2 του 3848. Απλως τωρα με την σημερινη προσθηκη οι αποφοιτοι παιδαγωγικων τμηματων θα λαμβανουν απευθειας την παιδαγωγικη καταρτιση χωρις επιπλεον διαδικασιες. Πρεπει ομως να διορθωθει αυτο το λαθος που ανεφερα πιο πανω.

 
pel
26 Ιουν 2018 16:07

αν κατάλαβα καλά μόνο οι φοιτητές του τμήματος τεχνολογίας ηχου και μουσικών οργάνων δεν έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν αν θέλουν πτυχίο πανεπιστημίου ή πτυχίο ΤΕΙ δεν φτάνει που κλείνετε το τμήμα δεν τους δίνεται και το δικαίωμα να μπορέσουν και αυτοί να επιλέξουν λίγο άδικο δεν είναι αυτό;

 
Απόφοιτος
26 Ιουν 2018 15:28

Το καινούργιο σχέδιο νόμου καρατόμησης των αποφοίτων.

 
Κωνσταντίνος
26 Ιουν 2018 14:36

Όσα εποικοδομητικά σχόλια έγιναν στη διαβούλευση κυρίως γιά το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δε λήφθηκαν υπόψη. Γιά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων εισακούστηκαν κι όλα πήγαν καλά με εξαίρεση τη μετονομασία σε Πανεπιστήμιο Ηπείρου.
Εκείνο όμως που με στενοχωρεί, είναι ότι επικράτησαν ουτοπικές απόψεις γιά συγκεκριμένα τμήματα όπως στη Λευκάδα και το Ληξούρι,μακριά από τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων.Κατά τα άλλα μας ενοχλεί το όραμα του καθηγητή Πανούση γιά τα τμήματα του Πανεπιστήμιου Στερεάς Ελλάδας και το κατηγορούμε ως ουτοπικό.

 
ΕΔΙΠ 123
26 Ιουν 2018 14:35

Ο Υπουργός συνεχίζει να εμπαίζει τους ΕΔΙΠ των ΤΕΙ. Είχε δεσμευτεί ότι στο επόμενο νομοσχέδιο θα υπήρχε η ρύθμιση για την εξομοίωση του μισθολογίου των ΕΔΙΠ των ΤΕΙ με αυτό των Πανεπιστημιών.

Είμαι σίγουρος ότι για μια ακόμη φόρα θα μας παραπέμψει στο επόμενο νομοσχέδιο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ