Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Ένας χρόνος Τμήματος Τουριστικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πειραιώς: Το Ταξίδι Ξεκίνησε

Δημοσίευση: 26/06/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Καθηγητής Νικόλαος Β. Γεωργόπουλος
Πρόεδρος Τμήματος Τουριστικών Σπουδών
Πρώην Πρύτανης
Πανεπιστήμιο Πειραιώς

Στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, τo ακαδημαϊκό έτος που βαίνει στη λήξη του σηματοδοτήθηκε από την ίδρυση και λειτουργία του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών και τον ενθουσιασμό των νεοεισερχόμενων φοιτητών του.

Ως Πρόεδρος του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών, με την υποστήριξη των διδασκόντων, του διοικητικού προσωπικού και συνεργατών, προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στη μεγάλη ευθύνη και τις προσδοκίες των μαθητών που μας επέλεξαν και μας κατέταξαν στα 30 πρώτα Τμήματα πανελληνίως με τις περισσότερες πρώτες επιλογές υποψηφίων για το 2017 και πρώτους ανάμεσα στα Τμήματα του Πανεπιστημίου Πειραιώς.

Γνώμονάς μας αυτή την πρώτη χρονιά ήταν να προσφέρουμε στους φοιτητές μας ένα δυναμικό και καινοτόμο Πρόγραμμα Σπουδών, το οποίο θα ανανεώνουμε συνεχώς, στοχεύοντας να βρισκόμαστε διαρκώς στην αιχμή των διεθνών τουριστικών εξελίξεων. Το έμπειρο και καταξιωμένο διδακτικό προσωπικό του Πανεπιστημίου Πειραιώς, αξιοποιώντας νέες εκπαιδευτικές μεθόδους και σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία στάθηκε συνοδοιπόρος των φοιτητών σε αυτήν την προσπάθεια. Στο πλαίσιο αυτό φιλοξενήσαμε διεθνούς κύρους καθηγητές, όπως ο Dr. Daniel McCole, Αναπληρωτής Καθηγητής Αειφορίας στον Τουρισμό, στο Michigan State University των Η.Π.Α., ο οποίος προσέφερε υψηλού επιπέδου διδασκαλία στους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές μας, στο πλαίσιο συνεργασίας του Τμήματος με το ίδρυμα Fulbright.

Στην προσπάθειά μας για μεγιστοποίηση της προσφερόμενης αξίας στους φοιτητές μας, δεν περιοριστήκαμε μόνο στην παροχή υψηλού επιπέδου διδασκαλίας, αλλά συμμετείχαμε και διοργανώσαμε μια σειρά από δημιουργικές δραστηριότητες σύνδεσης με την αγορά εργασίας, προσκαλώντας στελέχη, όπως από την  Travel Gems και την Green Evolution, να μεταφέρουν την εμπειρία της αγοράς μέσα από βιωματικά εργαστήρια και εκπαιδευτικές προσημειώσεις. Οι φοιτητές μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν και να γνωρίσουν από κοντά κορυφαίους καινοτόμους οργανισμούς όπως το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου ενημερώθηκαν από διευθυντικά στελέχη αναφορικά με τη λειτουργία και τις διαδικασίες των διαφόρων τμημάτων. Σημαντικές ήταν και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις που έλαβαν μέρος σε μεγάλες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όπως Grande Bretange και King George, με σκοπό τη σύνδεση των φοιτητών με το χώρο των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου. Στο ίδιο πλαίσιο διοργανώθηκε επίσκεψη των φοιτητών σε Διεθνή Έκθεση Τουρισμού και εξειδικευμένο σεμινάριο αναφορικά με το ρόλο των εκθέσεων ως εργαλείο δημοσίων σχέσεων και δικτύωσης. Επιπροσθέτως, εξασφαλίσαμε τη συμμετοχή φοιτητών σε σημαντικά τουριστικά Συνέδρια.

Η εστίασή μας στην προαγωγή της έρευνας και στη μεγιστοποίηση των ερευνητικών ευκαιριών για τους φοιτητές, μας οδήγησε στη Δικτύωση με Σημαντικούς Διεθνείς Οργανισμούς και Φορείς όπως το World Tourism Forum Lucerne και το Young Talent Programme όπου συμμετέχουν μεταξύ άλλων 30 καταξιωμένα Πανεπιστήμια διεθνώς και οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού (UNWTO), ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (OECD) και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδίων και Τουρισμού (WTTC). Παράλληλα, επιδιώξαμε τη δικτύωση και τη συνεργασία με σημαντικούς εγχώριους φορείς τουρισμού όπως το Υπουργείο Τουρισμού και το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Στόχος μας είναι να δημιουργηθούν μηχανισμοί πραγματικής προσέγγισης και όσμωσης μεταξύ του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών, των πολιτών του Πειραιά και των τουριστικών επιχειρήσεων.

Βασική επιδίωξή μας είναι να προετοιμάσουμε τα μελλοντικά στελέχη του τουρισμού με γνώσεις και εφόδια υψηλού επιστημονικού επιπέδου, ώστε να πρωταγωνιστήσουν και να διακριθούν στους τομείς που θα επιλέξουν και να συν-διαμορφώσουμε ολοκληρωμένους πολίτες και επιστήμονες, μέρος μιας αειφόρου αλυσίδας, που στόχο θα έχει τη μεγιστοποίηση της αξίας για τη χώρα μας.

Ο ενθουσιασμός μας παραμένει αμείωτος και αναμένουμε τους νέους φοιτητές οι οποίοι θα επιλέξουν για την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ώστε να γίνουν και αυτοί μέρος της μεγάλης μας οικογένειας.

Το ταξίδι συνεχίζεται.

Σχόλια (6)

 
ΕΚΠ
29 Ιουν 2018 22:07

Πρόγραμμα Τουριστικών Σπουδών Παν. Πειραιά:

Πρόγραμμα σπουδών Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων ΤΕΙ Θεσσαλονίκης:

Σχεδόν το ίδιο πρόγραμμα, τα ίδια μαθήματα. Η μόνη ειδοποιός διαφορά είναι ότι το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης έχει παραπάνω τεχνικά μαθήματα που λείπουν από το πρόγραμμα του ΠΑ.ΠΕΙ.

Και επαναλαμβάνω: Ποιος ο λόγος ύπαρξης του πανεπιστημιακού τμήματος;

 
@Solwn
29 Ιουν 2018 16:38

Στην πρώτη σου μισή φράση συμφωνούμε, αλλά το "είναι δηλωμένα και αναγνωρίζονται ως Πανεπιστήμια παγκοσμίως" βάσει ποιων γεγονότων το λες;

Στη δεύτερη σού φράση, δεν συμφωνούμε! Τα μαθήματα ΤΕΙ ΔΕΝ είναι ίδια με τα μαθήματα Πανεπιστημίων, π.χ. δες που δεν αναγνωρίζονται μέσω της διαδικασίας των κατατακτηρίων. Και όπως ανέφερα, στον κλάδο μου δεν είναι ίδια (έχω πάει και στα δύο). Περαιτέρω, τα ΤΕΙ δεν θεωρούνται πανεπιστήμια (για αυτό λέγονται ΤΕΙ), για να εκφράζεις στο τέλος "υπόλοιπα Πανεπιστήμια".

Στην τρίτη σου φράση, στη Ελλάδα ξέρουμε πολύ καλά τι είναι: Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως το αναφέρεις και εσύ άλλωστε στην πρώτη σου φράση.

Εν κατακλείδι, δεν απάντησες στο ερώτημά μου (πότε αποφασίστηκε το ότι τα ΤΕΙ έχουν πανεπιστημιακά προγράμματα και από ποιους;) και άρα να συμπεράνω, ότι είναι δικοί σου ευσεβείς πόθοι.

 
@@Solwn
29 Ιουν 2018 11:26

Τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα(Τ.Ε.Ι.) της Ελλάδας είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα(Α.Ε.Ι.) και είναι δηλωμένα και αναγνωρίζονται ως Πανεπιστήμια παγκοσμίως. Τα μαθήματα τους είναι ίδια με τα μαθήματα των Πανεπιστημίων και αξιολογούνται όπως και τα υπόλοιπα Πανεπιστήμια. Μόνο στην Ελλάδα δεν ξέρουμε τι είναι.

 
@Solwn
29 Ιουν 2018 10:12

Πότε αποφασίστηκε το ότι τα ΤΕΙ έχουν πανεπιστημιακά προγράμματα και από ποιους; Γιατί στον κλάδο μου δεν είναι ίδια.

 
Solwn
29 Ιουν 2018 09:11

@EKP
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ ΥΠΑΡΞΗΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΩΝ ΙΔΡΥΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ.
ΤΑ ΤΕΙ ΚΛΕΙΣΑΝ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΑΝ ΩΣ ΣΧΟΛΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.
ΠΛΕΟΝ ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΑΤΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΝ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΨΕΙ..

 
EKP
28 Ιουν 2018 22:48

Νοσηλευτές ΠΕ και ΤΕ
Πληροφορικοί ΠΕ και ΤΕ
Μηχανικοί ΠΕ και ΤΕ
τώρα και Τουριστικών ΠΕ και ΤΕ

Ποιος ο λόγος ύπαρξης του Πανεπιστημιακού τμήματος ενώ ήδη υπάρχει αντίστοιχο τμήμα στα ΤΕΙ;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ