Placeholder

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

«Ψάχνοντας την Αντιγόνη μας» ... στο Βέλγιο

«À la recherche de notre Antigone» ... en Belgique
Δημοσίευση: 26/06/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Λίγο πριν τελειώσει η σχολική χρονιά, καλό θα ήταν να παρουσιαστεί ένα μεγαλόπνοο σχέδιο συνεργασίας σχολείων διαφορετικών εθνικοτήτων με στόχο την πραγματοποίηση μιας κοινής θεατρικής παράστασης. Το σχέδιο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση της θεατρικής παράστασης με τίτλο «Ψάχνοντας την Αντιγόνη μας - À la recherche de notre Antigone»  την Παρασκευή 4 Μαΐου στη βελγική πόλη Ath, στην εκκλησία μέσα στο σχολείο Collège Saint-Julien και την Κυριακή  6 Μαΐου στην αυλή του Ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου Βρυξελλών.

Το Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Βρυξελλών και συγκεκριμένα η Β’ Λυκείου του σχολείου συνεργάστηκε κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς με το τμήμα 5ème-6ème Latin -Grec του Collège Saint-Julien της πόλης Ath του Βελγίου. Αξίζει να σημειωθεί το ενεργό ενδιαφέρον του συγκεκριμένου σχολείου για τη νεότερη και την αρχαία Ελλάδα.

Στο βελγικό σχολείο υπάρχει μάθημα αρχαίων ελληνικών επιλογής στις δύο τελευταίες τάξεις του Λυκείου. H τραγωδία «Αντιγόνη» διδάσκεται στα βελγικά και στα γαλλικά σχολεία, ενώ διδάσκεται, επίσης, στη Β’ Λυκείου του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος,  σύμφωνα με το Πρόγραμμα Σπουδών του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών Γενικής Παιδείας.

Οι δύο τάξεις ανέλυσαν το κείμενο του Σοφοκλή με τη χρήση Δραματικών Τεχνικών στην Εκπαίδευση (Educational Drama) κατά τη διάρκεια όλης της χρονιάς με ίδιες ασκήσεις και εμβάθυναν σε αυτό προβάλλοντας τη δική τους άποψη και στάση απέναντι στα νοήματα και τις αξίες του. Συναντήθηκαν κατά τη διάρκεια της χρονιάς σε κοινά θεατρικά εργαστήρια σχετικά με την τραγωδία «Αντιγόνη» και συνεργάστηκαν αρμονικά.

Οι μαθητές/-τριες κάθε σχολείου συνέθεσαν  4 πρωτότυπες, γραμμένες από τους/τις ίδιους/-ες σκηνές  χρησιμοποιώντας τις τέχνες του χορού, των εικαστικών και φυσικά του θεάτρου, για να δείξουν πού βρίσκουν τη δική τους Αντιγόνη. Ενδεικτικά, βρήκαν μια Αντιγόνη να αναζητά την Ευρώπου του αρχαίου μύθου, να διαμαρτύρεται στους υπεύθυνους της Ευρωπαικής  Ένωσης για τη σημερινή κατάσταση στο αντιφατικό τοπίο της πόλης των Βρυξελλών : σκουπίδια,  άστεγοi και  στρατιωτικοί  με όπλα κοντά στους Ευρωπαίους εκπρόσωπους που διαβεβαιώνουν ότι όλα πηγαίνουν καλά. Μια Αντιγόνη που φωνάζει για τις ανθρωπιστικές αξίες της αρχαιότητας και τελικά αποσύρει το όνομα «Ευρώπη» δικαιωματικά!

Βρήκαν μια Αντιγόνη που διεκδικεί την ελευθερία της επιλογής στην οικογένεια, στο σχολείο, στη σημερινή κατάσταση σε όλο τον κόσμο.

Βρήκαν μια Αντιγόνη στην καθημερινή μας συμπεριφορά απέναντι στον ρατσισμό αλλά και στις μεγάλες προσωπικότητες που ξεκίνησαν ή καθοδήγησαν επαναστάσεις. Κάθε σχολείο μία άλλη κουλτούρα αναζήτησης και φυσικά, άλλα ευρήματα!

Η Περιφέρεια Hainaut του Βελγίου αποφάσισε να στηρίξει οικονομικά την παράσταση σε όλα τα επίπεδα, ενώ το Maison Culturelle του Ath προσέφερε τον τεχνολογικό εξοπλισμό στην παράσταση στο Ath. Ο σκηνοθέτης και ηθοποιός Benoit Verhaert και ο βοηθός του Stéphane Pirard ανέλαβαν να ασκήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες και των δύο σχολείων στη θεατρική έκφραση και οργάνωσαν τη συνολική συνδυαστική σκηνοθεσία, δουλεύοντας σκληρά σε πολύωρες πρόβες. Η προθυμία των παιδιών ήταν πραγματικά συγκινητική!

Η ομάδα του 1ου ΓΕΛ Βασιλικών Θεσσαλονίκης  προετοίμασε μια θεατρική σύνοψη της τραγωδίας με το σκεπτικό: «Στην Αντιγόνη του Σοφοκλή, προετοιμάζοντας την παράσταση προσπαθήσαμε να δώσουμε τα διλήμματα που παρουσιάζει ο Σοφοκλής στο έργο και μας απασχολούν μέχρι σήμερα.  Δημιουργήσαμε το σκηνικό όπου έδρασαν πολλές Αντιγόνες και πολλοί Κρέοντες που θυσιάστηκαν και αντίστοιχα συντρίφτηκαν, γιατί όλοι μας μπορούμε να είμαστε Κρέοντες και Αντιγόνες…».

Το Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεάπολης Θεσσαλονίκης ετοίμασε ένα πανώ με φράσεις της τραγωδίας στα αρχαία ελληνικά και στα γαλλικά και σχημάτισαν τον τίτλο του προγράμματος με αρχαίες ελληνικές λέξεις μεταφρασμένες στα γαλλικά.

Τα δύο σχολεία από την Ελλάδα αποφάσισαν να έρθουν στις Βρυξέλλες για να ενταχθούν στην παράσταση και να παρακολουθήσουν όλη την προετοιμασία. Παρακολούθησαν την παράσταση στην πόλη Ath και έπαιξαν ενταγμένοι στο σύνολο της παράστασης στον χώρο του Ελληνικού Σχολείου στις Βρυξέλλες.

Στην παράσταση στις Βρυξέλλες συνεκτικός κρίκος των σκηνών του ελληνικού σχολείου ήταν  μαντινάδες που έγραψαν οι ίδιοι οι μαθητές του Ελληνικού σχολείου Βρυξελλών σχετικά με τη θεματική κάθε σκηνής.  Οι αδελφοί Λιβυάκη προσφέρθηκαν ως γνήσιοι Κρητικοι λυράρηδες να τους συνοδέψουν και εντάχθηκαν στην παράσταση αρμονικά, συνδυάζοντας τη σύγχρονη με την αρχαία Ελλάδα.

Μετά το τέλος της παράστασης, η κρητική λύρα άναψε φωτιές και όλα τα παιδιά των τεσσάρων σχολείων πιάστηκαν χέρι χέρι στον χορό. Παιδιά από την Ελλάδα, παιδιά που μένουν στο Βέλγιο, παιδιά από το Βέλγιο ενώθηκαν και ένιωσαν κοντά, τόσο κοντά που δεν είχε πια σημασία η γλώσσα ή οποιοδήποτε άλλο εμπόδιο.

Η συνάντηση έκλεισε με έναν αγώνα βόλεϋ ανάμεσα σε όλα τα παιδιά, ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξουν την ομαδικότητα, τη συλλογικότητα και τη δημιουργική επαφή που είχαν όλοι μαζί.

Το πλαίσιο  – Οι συμπαραστάτες

Στο πλαίσιο του Διακρατικού Προγράμματος OLC (Ouverture aux Langues et Cultures) που έχουν υπογράψει οι Υπουργοί Παιδείας πολλών χωρών, ανάμεσα στις οποίες είναι και η Ελλάδα,  με την Υπουργό Παιδείας της Fédération Wallonie-Bruxelles, έλληνες καθηγητές μπορούν να διδάξουν σε βελγικά σχολεία σε συνεργασία με τους βέλγους συναδέλφους τους. Στόχος είναι η προώθηση του πολιτισμού των ξένων καθηγητών στους βέλγους μαθητές και η διδασκαλία της γλώσσας τους σε αυτούς. Έτσι στο βελγικό σχολείο διδάσκει εδώ και δύο χρόνια ελληνίδα καθηγήτρια φιλόλογος, η κ. Βασιλική Καραμπέτσου, σε συνδιδασκαλία με την βελγίδα συνάδελφο  κ. Stephanie Groulard, φιλόλογο στο βελγικό σχολείο, καθηγήτρια νέων ελληνικών και λάτρη της νεότερης και της αρχαίας Ελλάδας. Στο απογευματινό τμήμα διδάσκουν και οι δύο νέα ελληνικά σε δύο επίπεδα.

Ευρύτερα η δράση εντάσσεται στο  δίγλωσσο πρόγραμμα e-twinning με τίτλο «A la recherche de notre Antigone-Ψάχνοντας την Αντιγόνη μας» που είχε ξεκινήσει ήδη από την περασμένη σχολική χρονιά και είχε πολλά καλλιτεχνικά και άλλα αποτελέσματα. Το πρόγραμμα ευνόησε τις συνεργασίες και με άλλα δύο σχολεία από τη Γαλλία ( μάλιστα πραγματοποιήθηκε εκδρομή της Β Λυκείου στην Τουλούζη της Γαλλίας με θεατρικά και χορευτικά εργαστήρια με το Collège d’ Henri Toulouse-Lautrec) και  δύο σχολεία από την Ελλάδα, τα δύο σχολεία που συμμετείχαν ενεργά στη θεατρική παράσταση. Ο συντονισμός αυτού του σύνθετου αλλά και πολύ ενδιαφέροντος προγράμματος επέτρεψε τις μετακινήσεις των σχολείων και οδήγησε σε αυτή τη μοναδική συγκυρία της θεατρικής παράστασης τεσσάρων σχολείων, 3 ελληνικών και 1 βελγικού σχολείου! Οφείλονται πολλά στη συντονίστρια και εμπνεύστρια του γενικότερου προγράμματος κ. Ελένη Τσαπατόρη.

Ενεργή συμπαράσταση υπήρξε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου Βρυξελλών. Οι γονείς μαγείρεψαν παραδοσιακά ελληνικά φαγητά και ανέλαβαν να χορτάσουν 75 άτομα, παιδιά και καθηγητές/-τριες . Το ελληνικό φαγητό εντυπωσίασε και πήρε πολλά συγχαρητήρια από όλους και όλες.

Μάλιστα, ο Σύλλογος Γονέων πλήρωσε τη μετακίνηση των ελλήνων μαθητών προς και από την πόλη του Ath για την πραγματοποίηση της παράστασης της 4ης Μαΐου.

Η Ελληνική Κοινότητα Βρυξελλών παραχώρησε με χαρά τους χώρους της για τις πολύωρες πρόβες των μαθητών/-τριών του Ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου Βρυξελλών και συμπαραστάθηκε ενεργά.

Όλη η διοργάνωση υποστηρίχθηκε από τους καθηγητές και τις καθηγήτριες του Ελληνικού Γυμνασίου-Λυκείου Βρυξελλών και ιδιαιτέρως από την κ. Ζωή Πατάλα, Διευθύντρια του Σχολείου.

Το Συντονιστικό Γραφείο Εκπαίδευσης και ειδικά η Συντονίστρια Εκπαίδευσης κ. Μυρσίνη Ρουμελιώτου διευκόλυνε όλη την προετοιμασία και πλαισίωσε τις δύο παραστάσεις.

Υπεύθυνες καθηγήτριες : Βασιλική Καραμπέτσου-Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Βρυξελλών, Stéphanie Groulard-Collège Saint-Julien.

Υπεύθυνες καθηγήτριες των συνεργαζόμενων σχολείων : Eυγενία Παπαστάθη- Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεάπολης Θεσσαλονίκης, Δήμητρα Μπεχλιβάνη-Σαββοπούλου-1ο ΓΕΛ Βασιλικών Θεσσαλονίκης

Συντονίστρια του e-twinning προγράμματος : Ελένη Τσαπατόρη-Eλληνικό Σχολείο Βρυξελλών

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.