Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Τα δύο Σχέδια συγχώνευσης του Παν. Θεσσαλίας με ΤΕΙ Στ. Ελλάδας (Λαμίας) και ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΕΚΠΑ με το πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας

Σε λίγες μέρες θα δημοσιοποιηθούν και οι προτάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την Ευρυτανία και την Βοιωτία.
Δημοσίευση: 03/07/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δόθηκε  σήμερα από το υπουργείο Παιδείας σε δημόσια συζήτηση το Σχέδιο  για τη συγχώνευση του Πανεπιστημίου  Θεσσαλίας με τα    ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας (πρώην ΤΕΙ Λαμίας).

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ

Επίσης από το υπουργείο Παιδείας δόθηκε στη δημοσιότητα η πρόταση «Εύριπος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τις Σχολές του πρώην ΤΕΙ Χαλκίδας στη Ευβοια.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ  ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ “ΕΥΡΙΠΟΣ”

Το Γεωπονικό

Σε λίγες μέρες θα δημοσιοποιηθούν και οι προτάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την Ευρυτανία και την Βοιωτία.

Διαβούλευση για 15  ημέρες

Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης, η οποία προτείνεται να είναι 15θήμερη, θα ετοιμασθεί το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή.

Οκτώ Σχολές   με 34 τμήματα

Στη νέα φάση της ανάπτυξής του, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας συντίθεται από οχτώ (8) Σχολές, πέντε (5) υφιστάμενες και τρεις  (3) νέες, με τριάντα τέσσερα (34) Τμήματα, έξι (6) Ινστιτούτα, τέσσερα (4) Κέντρα και σημαντικό αριθμό δίχρονων Προγραμμάτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕ).  

Από τις οχτώ (8) σχολές, τρεις (3) είναι στο Βόλο, τρεις (3) στη Λάρισα και από μία (1) σε Τρίκαλα και Λαμία.

Δεκατέσσερα (14) Τμήματα στο Βόλο εκ των οποίων δύο (2) νέα, εννέα (9) στη Λάρισα εκ των οποίων εφτά (7) νέα, τέσσερα (4) στην Καρδίτσα εκ των οποίων τρία (3) νέα, δύο (2) στα Τρίκαλα εκ των οποίων ένα (1) νέο και πέντε (5) στη Λαμία εκ των οποίων τρία (3) νέα.

Περιλαμβάνει επίσης Πανεπιστημιακό Ερευνητικό Κέντρο με ερευνητικές εξειδικεύσεις αιχμής και δομές διετούς εκπαίδευσης σε διάφορες πόλεις.

Όταν οι δυνατότητες της Πολιτείας το επιτρέπουν, το Πανεπιστήμιο θα μπορεί να συζητήσει την ανάπτυξη και νέων Τμημάτων σε επιστημονικά αντικείμενα τα οποία προσφέρουν προοπτικές απασχόλησης και συμβάλλουν στην ολοκλήρωση της φυσιογνωμίας του.

Το υπουργείο Παιδείας σε ανακοινωθέν τονίζει τα εξής:

Α. Το κείμενο αποτελεί σύνθεση των προτάσεων που έχουν συζητηθεί εκτενώς στην Επιτροπή μέλη της οποίας ήταν Πρυτάνεις και Αναπληρωτές Πρυτάνεις των τριών Ιδρυμάτων μαζί και με έναν εκπρόσωπο του Υπουργείου. Η επεξεργασία των προτάσεων και η ανταλλαγή απόψεων άρχισε πριν 8 μήνες.

Β. Δίνεται επίσης στη δημοσιότητα η πρόταση «Εύριπος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για την Εύβοια. Σε λίγες μέρες θα δημοσιοποιηθούν και οι προτάσεις του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την Ευρυτανία και την Βοιωτία.

Γ. Με τη νέα του δομή το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας παρέχει εκπαίδευση σε σύγχρονα αντικείμενα σπουδών που καλύπτουν ανάγκες της περιφέρειας και της χώρας, διασφαλίζει την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των υφιστάμενων ερευνητικών και εκπαιδευτικών υποδομών, πετυχαίνει την ύπαρξη κρίσιμων μεγεθών στην εκπαίδευση και την έρευνα καθώς και επιστημονικών συνεργειών και συνθηκών βιωσιμότητας και αριστείας. Καινοτομεί, με την ένταξη των διάσπαρτων ερευνητικών δομών της Θεσσαλίας και μέρους της Στερεάς Ελλάδας στο Πανεπιστήμιο και την αξιοποίηση του ερευνητικού δυναμικού τους στην εκπαίδευση και την έρευνα.  

 

Σχόλια (34)

 
@Μαρία
14 Ιουλ 2018 08:10

1) κανείς δεν ξέρει..
2) ναι

 
Μαρια
13 Ιουλ 2018 16:08

Παρακαλώ, Ποιος μπορεί να μου πει αν ο γιος μου δηλώσει στο μηχανογραφικό του το ΤΕΙ Ηλεκτρονικών στη Λαμία :1) θα αποφοιτήσει από τη Λαμία και2) θα έχει το δικαίωμα να ανοίξει ένα δικό του εργαστήριο επισκευής ηλεκτρικών συσκευων?

 
Μιχάλης Γρ Βραχόπουλος
10 Ιουλ 2018 14:22

καλησπέρα,
μέσα από ποια διεύθυνση γίνεται η διαβούλευση? και με ποιο τρόπο μπορεί κάποιος να συμμετέχει σε αυτή θέτοντας τις απόψεις και προτάσεις του. Επίσης, επειδή κατά καιρούς έχω τοποθετηθεί σε αντίστοιχα θέματα πρέπει να διαπιστώσω ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε κάποια απάντηση στις θέσεις και προτάσεις, ούτε καν εάν αυτές έχουν παραληφθεί και βεβαίως εάν έχουν αξιολογηθεί και έχουν γίνει αποδεκτές ή έχουν απορριφθεί.

Παρόλα αυτά δια μέσω του esos θα υποβάλω τις ανησυχίες μου και τις προτάσεις μου.
Αρχικά, έχω τονίσει ότι δε γνωρίζει κανείς εάν η τοποθέτηση της πολιτείας και του Υπουργείο Παιδείας σε ότι αφορά στα πανεπιστήμια εφαρμοσμένων τεχνών είναι τέτοια που θεωρεί ότι η λογική των ΤΕΙ και η εξέλιξή τους σε αντίστοιχα τμήματα εφαρμοσμένων τεχνών είναι (ή δεν είναι) χρήσιμα στην ανάπτυξη της Ελληνικής και της ευρύτερης Ευρωπαϊκής κοινωνίας. Συνεπώς η τοποθέτησή μου θα έχει ένα στοιχείο υπέρβασης επ΄ αυτού.
Παράλληλα, με τις συγχωνεύσεις, συνεργίες ή ότι άλλο πρέπει να ληφθεί υπόψη η λογική της συνέχειας και η λογική της εξασφάλισης σε μια ομάδα νέων συμπολιτών μας δηλαδή των σημερινών και αυριανών αποφοίτων του κάθε ΤΕΙ. Πρέπει δηλαδή να εξασφαλίζεται η δυνατότητα αποδοχής τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι και η δυνατότητα συνέχισης ή ενίσχυσης και μεταβολής των σπουδών τους.
Με βάση αυτή τη λογική, αλλά και με την εικόνα της μέχρι σήμερα λειτουργικής ανάπτυξης των υφισταμένων τμημάτων των ΤΕΙ που δείχνει ότι οι απόφοιτοι της ΣΤΕΦ λ.χ. του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σε όλες περίπου τις ειδικότητες έχουν αποδοχή στην αγορά εργασίας κρίνεται σκόπιμο η συνέχιση της λειτουργικής και εκπαιδευτικής σε επίπεδο πανεπιστημίου και η απρόσκοπτη συμμετοχή της ερευνητικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας στην υποστήριξη των αναγκών της περιοχής αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας. Συγκεκριμένα η περιοχή Ευβοίας – Βοιωτίας κ.λπ. φιλοξενεί α) την μεγαλύτερη βιομηχανική ζώνη της χώρας, β) ειδικά η Εύβοια συγκεντρώνει περίπου όλες τις ΑΠΕ με συνέπεια την ανάγκη ερευνητικής ανάπτυξης και γ) στην περιοχή υπάρχουν πολλαπλές μεταλλευτικές δραστηριότητες. Λαμβάνοντας υπόψη το σκεπτικό, αλλά και την υφιστάμενη υποδομή σε έμψυχο και άψυχο υλικό κρίνεται χρήσιμο να διερευνηθεί η δυνατότητα της δημιουργίας δύο τμημάτων ως προέκταση των τμημάτων της ΣΤΕΦ τα οποία θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και σαν αποδέκτες της συνέχειας της ΣΤΕΦ ΤΕΙ. Το ένα μπορεί να είναι παραγωγής ενέργειας και φυσικών πόρων και το δεύτερο βιομηχανικού και ενεργειακού αυτοματισμού. Με τον τρόπο αυτό μπορεί να διατηρηθεί σε υψηλότερη στάθμη η αντιμετώπιση των αναγκών που εξυπηρετούνται μέχρι σήμερα στην κοινωνία.
Σημειώνεται ότι μια τέτοια προσπάθεια, αλλά και η δημιουργία των υπολοίπων προτεινόμενων τμημάτων, πρέπει να συμπληρώνεται και από συγκεκριμένη πρόταση οικονομικής ενίσχυσης ώστε να διασφαλίζεται η ανάπτυξη.
Σε ότι αφορά στην τοποθέτηση των μελών των υφισταμένων ιδρυμάτων (ΔΕΠ/ΕΤΕΠ/ΔΥ κλπ) γενικώς με βάση τους κανόνες συνταγματικής ισότητας πρέπει να αντιμετωπιστεί έτσι ώστε να υλοποιούνται ρητά.
Αυτά τα ολίγα.

 
Θεσσαλός
07 Ιουλ 2018 13:10

Αλήθεια, που γίνεται η διαβούλευση; Γιατί:
1) στον κόμβο του υπουργείου δεν έχει αναρτηθεί τίποτα
2) στο ΠΘ δεν έγινε καμμία διαβούλευση, η απόφαση της Συγκλήτου έγινε δια περιφοράς μέσα σε δυο ώρες

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
05 Ιουλ 2018 00:29

Τα πρωταρχικά κριτήρια πρέπει να είναι ακαδημαϊκά και με αντιστοίχηση στην αγορά εργασίας προς όφελος των φοιτητών. Δυστυχώς σε πρώτη γραμμή μπαίνουν θέματα συντεχνιακά των εργαζόμενων στα ιδρύματα αυτά και εκφράζεται η αγωνία για ξενοίκιαστες γκαρσονιέρες.
Σ κάθε περίπτωση πιστεύω ότι το δόγμα: "κάθε πόλη και στάδιο κάθε χωριό και γυμναστήριο" δεν πρέπει να είναι το προβαλλόμενο...

 
!!!
04 Ιουλ 2018 22:44

Η Πρυτάνεια θα πρέπει να είναι,εκεί που βρισκόνταν τα τελευταία 30 χρονια...Για ποιο λόγο να παει στη Λάρισα?Και τι σχέση έχει που είναι η έδρα της περιφέρειας?Στον Βόλο επίσης υπάρχουν περισσότερες σχολές...

 
Κωνσταντίνος
04 Ιουλ 2018 22:24

Γιά τους δύο προηγούμενους.
Φαίνεται ότι δε διδαχτήκατε τίποτα ως τώρα και συνεχίζετε έναν ανούσιο ανταγωνισμό μεταξύ Λάρισας και Βόλου. Το ζητούμενο δεν είναι αυτό ή ποιός θα έχει την πρωτοκαθεδρία,αλλά να μη χαθούν πολύτιμα γνωστικά αντικείμενα που θα κρατούν τους νέους στις περιοχές σας.Είναι αδιάφορο αν αυτά είναι στη Λάρισα,στην Καρδίτσα ή στη Λαμία,αφού αν τα χάσετε,σίγουρα θα πάτε στα Πανεπιστήμια Αιγαίου,Ιόνιο ή Κρήτης(περίπτωση τμήματος Τουριστικών Σπουδών)Πρέπει να θυσιάσετε ανούσιες και συναισθηματικές διαιρέσεις γιά χάρη τελικά της οικονομικότερης κι αποδοτικότερης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τόσο γιά τους φοιτητές και τους καθηγητές,όσο και γενικότερα γιά την κοινωνία της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Στύψτε το μυαλό σας και προτείνετε,όπως προτείνω εγώ,εποικοδομητικές κι εφικτές λύσεις γιά όλες τις πόλεις

 
Χρήστος
04 Ιουλ 2018 20:39

@ kostas mpentis
Μάλλον δεν έχετε καταλάβει ακόμη. ΌΛΑ τα ΤΕΙ της χώρας καταργούνται με συνοπτικές διαδικασίες κι αφήστε να λέει η ηγεσία του υπουργείου παραμύθια περί του αντιθέτου. Μετά το 2019 δεν θα έχει απομείνει ούτε ένα ΤΕΙ. Ειδικά τα τμήματα των ΣΤΕΦ (μηχανολόγοι, ηλεκτρολόγοι, πολιτικοί μηχανικοί, πληροφορική κ.α) ΠΑΥΟΥΝ να υφίστανται ολοκληρωτικά. Τέτοιες ειδικότητες θα "βγάζουν" ΜΟΝΟ οι υφιστάμενες πολυτεχνικές σχολές των πανεπιστημίων. Οι απόφοιτοι των ΤΕΙ δεν θα έχουν πλέον το παραμικρό επαγγελματικό δικαίωμα και αντικείμενο, τα πτυχία τους δεν θα έχουν καμία απολύτως αξία στην αγορά κι αφήστε πολλούς και διάφορους να λένε περί λύσεως που ΘΑ υπάρξει. Είναι ξεκάθαρο ότι οι αρμόδιοι την "λύση" θα αφήσουν να την δώσει ο ίδιος ο χρόνος. Από εκεί που είχαμε πτυχιούχους χωρίς (ή με περιορισμένα) επαγγελματικά δικαιώματα τώρα πάμε σε πτυχιούχους χωρίς ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα από σχολές που δεν υφίστανται πλέον και δεν θα βγάζουν κανέναν νέο απόφοιτο αντίστοιχων ειδικοτήτων. Οι τελευταίοι εισαχθέντες στα υφιστάμενα τμήματα των ΤΕΙ όλα δείχνουν πως θα είναι οι επιτυχόντες των φετινών εξετάσεων.
Το ΤΕΙ Πατρών ΔΕΝ αποτελεί εξαίρεση καθώς έχουν ανακοινωθεί βλέψεις για "συγχώνευση" με το Πανεπιστήμιο Πατρών. Το τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Πατρών προφανώς θα πάψει να υφίσταται και θα απομείνει μόνο το τμήμα ηλεκτρολόγων μηχανικών και τεχνολογίας υπολογιστών της πολυτεχνικής του Πανεπιστημίου Πατρών.
Κάντε λοιπόν μια τεράστια χάρη στα παιδιά σας και ΜΗΝ τα στείλετε να εγγραφούν σε κανένα τμήμα καμίας υφιστάμενης ΣΤΕΦ. Είναι προτιμότερο να "χάσουν" μια χρονιά δίνοντας πάλι πανελλήνιες παρά να χάσουν ολόκληρο το μέλλον τους παραμένοντας υπό καθεστώς ομηρίας με υποσχέσεις για επαγγελματικά δικαιώματα κι αποκατάσταση αδικιών οι οποίες όμως δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ΠΟΤΕ.

 
K. G.
04 Ιουλ 2018 17:59

Η πρυτανεια πρέπει να είναι στην έδρα της Περιφέρειας Δηλ. στη Λάρισα, όπως ισχύει για όλα τα ΑΕΙ που έχουν περιφερειακή διάσταση. Για τα υπόλοιπα (τμήματα, σχολές κλπ) πρέπει να αποφανθεί η εκπαιδευτική κοινότητα.

 
Λαρισα
04 Ιουλ 2018 17:33

Πρωτεύουσα Περιφερειας με 5-6 τμηματακια χωρίς διοικητικές δομές. Αυτά παθαίνουν οι πόλεις που δεν έχουν ηγετικές προσωπικότητες. Η Λάρισα δυστυχώς δεν δείχνει να έχει τέτοιους. Κρίμα για δεύτερη φορά. Η Λάρισα χάνει ξανά και τώρα χάνει και παταγωδως

 
Κωνσταντίνος
04 Ιουλ 2018 16:23

Καλησπέρα σας.
Αν θυμούμαι καλά, πριν από δεκαπέντε είκοσι χρόνια,προβλεπόταν και μάλιστα με προεδρικό διάταγμα η ίδρυση δύο τμημάτων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας του Τμήματος Μαθηματικών και Πληροφορικής και του Τμήματος Οδοντιατρικής. Στην πορεία το πράγμα δεν προχώρησε γιά διάφορους λόγους και τα τμήματα δε λειτούργησαν με εξαίρεση το Τμήμα Πληροφορικής.
Το Τμήμα Μαθηματικών επιτέλους ιδρύεται στη Λαμία. Από την πρόσφατη ιστορία του Π.Θ. και τα όνειρα των τότε ιδρυτών του,μένει το Τμήμα Οδοντιατρικής.Το Προεδρικό διάταγμα υπάρχει.Μένει όμως η ενεργοποίησή του και μάλιστα να έχει το Τμήμα έδρα τη Λάρισα.
Επίσης να ιδρυθεί όπως είπα πιό πάνω νέο Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων με έδρα τη Λαμία με μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας από τη Λαμία στη Λάρισα γιά τους λόγους που ανέφερα πιό πάνω.
Δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα γνωστικό αντικείμενο που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο λειτουργούσε στην περιοχή.Είναι πιό αποδεκτό να μετακινούνται καθηγητές,φοιτητές και διοικητικοί από τη μία πόλη στην άλλη παρά να χρειάζεται να πάνε στην Κρήτη ή στη Θράκη γιά να βρούν αντίστοιχο τμήμα.

 
kostas mpentis
04 Ιουλ 2018 13:55

@ Χρήστος , @Βασίλης , @Κρίμα!!! ,

Έχετε ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΙΟ και συμφωνώ με τα λεγόμενά σας!!!

Γι αυτό τα παιδιά μου (2 δίδυμα που τελείωσαν φέτος - και τους αρέσει- προσανατολίζονται πλέον να εγγραφούν στο ΤΕΙ Ηλεκτρολόγων-Μηχανικών στην Πάτρα) μιας και και θεωρούνται από τα κορυφαία τμήματα του είδους και και χωρίς ευτυχώς να τα επηρεάζει το σχέδιο συγχώνευσης των πανεπιστημίων.

 
απόφοιτη
04 Ιουλ 2018 13:51

Προς όλους αυτούς που νομίζουν ότι το Υπουργείο νοιάζεται για τα παιδιά τους.... Είμαι απόφοιτη του ΤΕΙ Λαμίας, σε όλες τις φάσεις αναζήτησης εργασίας την τελευταία πενταετία προσπαθώ να αποδείξω ότι το πτυχίο μου είναι ενός ΤΕΙ που καταργήθηκε, συγχωνεύτηκε και έγινε ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Από εδώ και πέρα προφανώς θα πρέπει να εξηγώ ότι το ΤΕΙ Στερεάς που προήλθε από το συγχωνευμένο ΤΕΙ Λαμίας και Χαλκίδας, καταργήθηκε και δεν υπάρχει πια, αλλά μέσα από τις στάχτες του γεννήθηκε το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με το οποίο βέβαια το πτυχίο μου καμία σχέση δε θα έχει, αλλά στο αντίστοιχο Τμήμα του, αυτό της Νοσηλευτικής, θα διδάσκουν οι ίδιοι καθηγητές και θα γίνονται πάνω κάτω τα ίδια μαθήματα που γίνονται μέχρι και σήμερα αλλά οι απόφοιτοί του στην επόμενη πενταετία θα είναι πιο ικανοί και πιο τυχεροί από μένα, γιατί το δικό τους πτυχίο θα είναι αναγνωρίσιμο. Όχι άλλα ψέματα, όχι άλλες αδικίες απλά για να αλλάξει ο Μανωλιός και να βάλει τα ρούχα του αλλιώς.

 
Χαράλαμπος - Χαλκίδα
04 Ιουλ 2018 09:38

Το σχέδιο "Συγκρότημα Ευρίπου - Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών" είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ. Η γκρίνια είναι σύμφυτη με τη φύση των Ελλήνων. Το όλο σχέδιο προστατεύει την ποιότητα σπουδών των φοιτητών. Η προσήλωσή μας πρέπει να είναι στη επόμενη γενιά .
Τα παιδιά ρεεεεεεεεε...
Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στον Υπουργό μας που κατάφερε αυτό που όλοι το συζητούσαν για περισσότερα από 20 χρόνια και κανείς δεν τόλμησε να το κάνει.
Είναι πράγματι πολύ μεγάλο αυτό που τελικά θα υλοποιήσει ο Γαβρόγλου!!!
Όλα τα άλλα που συζητούνται, είναι πολύ μικρά και εύκολα θα ρυθμιστούν μετά την παγίωση της ΜΕΓΑΛΗΣ εικόνας.

 
αλχημείες
04 Ιουλ 2018 09:02

Γιατί κύριε υπουργέ θα πρέπει να είναι ευχαριστημένοι οι φοιτητές αυτών των δύο ΤΕΙ, οι καθηγητές και και το πάσης φύσεως προσωπικό των δύο ΤΕΙ, οι τοπικές κοινωνίες στις οποίες ανήκουν τα δύο ΤΕΙ; Επειδή θα αλλάξετε τις ταμπέλες και τα ονόματα στα κτίρια τους; Οι χιλιάδες απόφοιτοι μένουν μετέωροι σε ένα αύριο που δεν τους αναφέρει πουθενά και δεν διασφαλίζει τίποτα. Οι καθηγητές και το προσωπικό θα "άγονται και φέρονται" μεταξύ της διοίκησης του Πανεπιστημίου και του Υπουργείου προκειμένου να αποδείξουν τα αυταπόδεικτα για να εξασφαλίσουν τις θέσεις τους. Οι προϋπολογισμοί και η οικονομία (εξοπλισμός, κτίρια, εργαστήρια) των δύο ΤΕΙ θα συγχωνευθεί-απορροφηθεί (ή εξαφανιστεί) στους κόλπους του "ενός" Πανεπιστημίου. ΑΛΧΗΜΕΙΕΣ κύριε Υπουργέ στις οποίες θέλετε να συμφωνήσουμε και να δούμε και οφέλη. Αναφέρεται με δεξιοτεχνία τόσα Τμήματα από τόσα στην τάδε πόλη, τόσα από τόσα στην άλλη (χωρίς βέβαια καμία αναφορά σε αριθμό εισακτέων, σε αριθμό καθηγητών, προσωπικού κλπ) . Υπάρχουν και οι πραγματικοί αριθμοί. Βαρεθήκαμε τις αλχημείες σας. Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος .....

 
Λουκίδης Γεώργιος
04 Ιουλ 2018 08:39

@Κρίμα!!!

κε Μουτζούρη είναι αλήθεια ... δεν νομίζω
με τέτοιο πρόγραμμα σπουδών οπως των ηλεκτρολογων - ηλεκτρονικών μόνο για κατατακτήριες είστε (sic) ( δεν είστε εννοώ βεβαίως)

Κατάταξη κύριοι κανουν τα πολυτεχνεία γιατι δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους τους , την δήλωση του Υπουργού την έχετε ξεχάσει '' θα εχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των ΤΕΙ ( τα οποία δεν έχουν βέβαια) - και το μονο που αλλάζει είναι το status ''

καλημέρα σε ολους σας

 
ΕΔΙΠ_ΤΕΙ
04 Ιουλ 2018 01:06

Θαύμα άλλοι οι καθηγητές στην Αθήνα άλλη στα Ιωάννινα !!!!!
Το σύνηθες μπάχαλο !!! Επιτροπές 2 ταχυτήτων και καθηγητές 2 ταχυτήτων. Δεν ξέρω κατά πόσο είναι νόμιμο (καλά εδώ γελάνε). Σε παρόμοιες περιπτώσεις να έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση
Παν/μιο Ιωαννίνων: Οι καθηγητές του ΤΕΙ Ηπείρου μέχρι βαθμίδα αναπληρωτή με αίτησή τους αφού έχουν τοποθετηθεί σε προσωποπαγείς θέσεις μετατρέπονται σε τακτικούς μετά από απόφαση της συγκλήτου ενώ για την Α’ Βαθμίδα θα κρίνονται κλειστά με εκλεκτορικό.
ΕΚΠΑ : Οι καθηγητές Α,Β,Γ, μετά την τοποθέτησή τους σε προσωποπαγείς θέσεις, θα μπορούν, μετά από αίτησή τους, να κριθούν από εκλεκτορικά σώματα του Πανεπιστημίου, τα οποία θα ορίζονται με τη συνήθη διαδικασία, σε οποιαδήποτε μόνιμη βαθμίδα επιθυμούν και να ενταχθούν πλήρως στο ΔΕΠ του Πανεπιστημίου. Εφόσον πρόκειται για κρίση στην ίδια ή σε μικρότερη βαθμίδα από εκείνη που κατέχουν, η κρίση θα είναι κλειστή. Η κρίση για μεγαλύτερη βαθμίδα θα είναι ανοικτή. Για δε τους καθηγητές εφαρμογών αν δεν έχουν διδακτορικό καταλήγουν ΕΔΙΠ ή ΕΤΕΠ. !!!!
Δεν λέω ποιο είναι σωστό η λάθος (λάθος είναι η όλη διαδικασία) αλλά γιατί στο ΕΚΠΑ να περνούν από εκλεκτορικό και στα Ιωάννινα απλά από σύγκλητο???
Στην Ελλάδα του 2015+ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΣΟΝΟΜΙΑ ο καθένας ότι μπορεί και όπως μπορεί.
Και κάτι που Μας πονάει
ΕΕΠ Παν/μιου με 19 χρόνια υπηρεσίας (Γυμναστής) χωρίς άλλα προσόντα μισθός 1800
ΕΔΙΠ ΤΕ Πα/μιου με 19 χρόνια υπηρεσίας χωρίς άλλα προσόντα μισθός 1700 €
Υπάλληλος Γραμματείας ΤΕ με 19 χρόνια υπηρεσίας χωρίς άλλα προσόντα μισθός 1550 €
ΕΔΙΠ ΤΕΙ με Διδακτορικό 19 χρόνια υπηρεσίας μισθός 1500€
Αυτό είναι το ΚΡΑΤΟΣ ισονομίας μετά το 15 (και πριν δεν ήταν καλύτερο αλλά τώρα το κακό παράγινε)

 
Κρίμα!!!
04 Ιουλ 2018 01:01

Το πρόβλημα είναι οι απόφοιτοι, που σε λίγα χρόνια θα έχουν απαξιωθεί πλήρως. Στο ΠαΔΑ τα τμήματα Μηχανικών οργανώνουν κατατακτήριες για τους απόφοιτους κάνοντας τη "χάρη" να τους βάλουν στο 5ο αντί για το 3ο εξάμηνο! Μόνο αυτό, τίποτε άλλο. Ούτε αναγνώριση έξτρα πτυχίων, ούτε επαγγελματική προϋπηρεσία.

 
Βασίλης
03 Ιουλ 2018 22:11

Μεγάλη απώλεια για την Λάρισα. Ουσιαστικά πρόκειται για την λεηλασία των αξιόλογων υποδομών του ΤΕΙ Θεσσαλίας με την στοχευμένη κατάργηση των 4 ιστορικών και πολύ καλά οργανωμένων τμημάτων Μηχανικών της ΣΤΕΦ και την αντικατάσταση τους με δυο αμφιβόλου ακαδημαικής αναγκαιότητας τμήματα (αναμένουμε να δούμε τα προγράμματα σπουδών) μόνο και μόνο για την διάσωση των θέσεων καθηγητών.

Επίσης πως μπορεί να αναφέρεται στο σχέδιο νόμου ο όρος "εξασφαλισμένα επαγγελματικά δικαιώματα" όταν αυτά δεν υπάρχουν!

 
Κυριακη
03 Ιουλ 2018 22:08

Θεωρώ οτι η μεταφορά του τμήματος διαιτολογίας στα Τρίκαλα εξυπηρετεί πολιτικές και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες και τιποτα αλλο .Τ ο εν λογω τμημα ειναι η δευτερη φορα που μετακινείται εις βαρος των φοιτητών και των φουκαράδων γονιών που πληρώνουν . Απο την Λάρισα που ειχε δικο της κτίριο και καθηγητές μετακόμισε στη Καρδιτσα φιλοξενούμενη με τους φοιτητές περιπλανωμενους Ιουδαίους χωρις σταθερές αίθουσες διδασκαλίες και χώρος μόνιμους καθηγητές και τωρα , για μια ακομα φορα, το τμημα μπαλαντέρ θα εξυπηρετήσει τις επικείμενες εκλογές και τις φιλοδοξίες των ντόπιων για ενοικίαση ακινήτων και ανάπτυξη της τοπικής αγοράς . Τελικα η διαιτολογια ειναι επιστήμη η ρουσφέτι;

 
Λάρισα
03 Ιουλ 2018 21:56

Απαράδεκτο, το τμήμα Διατροφής- Διαιτολογίας ανήκει στις Επιστήμες Υγείας, ούτε στα τρόφιμα ούτε στο ΤΕΦΑΑ.-

 
Χρήστος
03 Ιουλ 2018 21:25

@kostas mpentis
Μόνο ασάφεια διακρίνεις εσύ φίλε μου σε αυτό το απόσπασμα; Γιατί εγώ διακρίνω τον εξωφρενικό υποβιβασμό (ποιόν υποβιβασμό εδώ μιλάμε για κατάργηση, σβήσιμο) των υφιστάμενων τμημάτων των ΑΤΕΙ και των αποφοίτων τους. Τί μας λένε οι τελευταίες σειρές από το απόσπασμα που παραθέτεις; Ό,τι εγώ ως απόφοιτος του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών ΤΕ του ΤΕΙ Θεσσαλίας το οποίο θα πάψει να υφίσταται από το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, θα έχω στα χέρια μου πλέον ένα άγραφο χαρτί άνευ αξίας. Κι εάν θέλω να διαθέτω την οποιαδήποτε πιστοποίηση ανώτερης εκπαίδευσης θα πρέπει να καθίσω εκ νέου στα φοιτητικά έδρανα. Το αντίστοιχο τμήμα με το δικό μου είναι το υφιστάμενο τμήμα μηχανολόγων μηχανικών της πολυτεχνικής του Βόλου 5ετούς φοίτησης. Για πες μου εσύ, περιμένεις να με υποδεχτούν εκεί με διαφορετικό τρόπο πέραν της αλά κατατακτήριες πατέντας; Δηλαδή αναγνώριση μόνο του πρώτου έτους και υποχρεωτική φοίτηση σε ολόκληρο το υπόλοιπο πρόγραμμα σπουδών της 4ετίας, με όλα πληρωμένα από την τσέπη μου φυσικά. Το συναφές νέο τμήμα που δημιουργείται στην Λάρισα είναι το Τμήμα Περιβάλλοντος και Ενεργειακών Τεχνολογιών 4ετούς φοίτησης, οπότε να αναμένω μια υποχρεωτική φοίτηση 3ετών σε αυτή την περίπτωση.
Κατά τα άλλα όλοι οι συνάδελφοι και οι ηλεκτρολόγοι, οι πολιτικοί μηχανικοί κτλ. περιμένουν και αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων χαχαχα. Εδώ μας σβήνουν από τον χάρτη, καταργούν εντελώς την τεχνολογική εκπαίδευση κι εμείς ονειρευόμαστε. Το είχε πει κι ο Πάγκαλος για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και το κόλλημα αντισυνταγματικότητας, εάν καταργήσεις την θέση λύνεται το θέμα αμέσως. ΣΤΕΦ τέλος.

 
Χρήστος
03 Ιουλ 2018 20:42

@ Λάρισα
Όπως το είπες, Παίρνει προίκα υποδομές και εξοπλισμό και την ίδια ώρα παύει να υφίσταται ολόκληρη η ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Λάρισας. Τα 2/3 του ΤΕΙ πάνε, μαζί και το τμήμα μηχανικών πληροφορικής με τις ολοκαίνουργιες υποδομές και εξοπλισμό το οποίο μάλλον υποβιβάζεται σε τμήμα ψηφιακών συστημάτων (τρέχα γύρευε δηλαδή).

 
Περίοδος καλοκαιρινής απορρόφησης
03 Ιουλ 2018 20:30

Στην περίπτωση του Ιονίου Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, γίνεται απορρόφηση των αντίστοιχων Τ.Ε.Ι. με ανάλογο για τα δύο Ιδρύματα τρόπο (εξασφαλίζονται αντίστοιχες Σχολές στα δύο ιδρύματα), ώστε στη συνέχεια το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων να απορροφήσει το Ιόνιο. Μάλλον είναι η εποχή των απορροφήσεων!!!
Αχ, τους καημένους που απορροφώνται και τους δύσμοιρους που έχουν να αντιμετωπίσουν διοικητικά τις απορροφήσεις που επινοούνται αυτό το διάστημα.

 
Φοιτητής Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών ΤΕ (Λαμία)
03 Ιουλ 2018 20:20

Με αυτό το σχέδιο τα Τμήματα που λειτουργούν σήμερα στη Λαμία, δέχονται για τελευταία φορά φοιτητές το 2018-2019. Δίνεται η δυνατότητα ολοκλήρωσης των σπουδών ως το 2014. Ο φοιτητής που δεν θα κατορθώσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του ως το 2024, τι θα κάνει στη συνέχεια;
Καταργεί τα τεχνολογικά Τμήματα που λειτουργούν στη Λαμία, χωρίς να το διατυπώνει ακριβώς, ώστε να μην προκαλέσει αντιδράσεις. Ιδρύει στη θέση τους θεωρητικά πανεπιστημιακά Τμήματα. Εξασφαλίζει/αναβαθμίζει, βέβαια, το διδακτικό προσωπικό, δίνοντας δυνατότητα μετακίνησης.
Για ποιο λόγο καταργεί τεχνολογικά Τμήματα και ιδρύει άλλα θεωρητικά στη θέση τους με αντικείμενα όπως μαθηματικά και πληροφορική που υπάρχουν σε πολλά άλλα ελληνικά ιδρύματα; Το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών της Λαμίας είναι ένα από τα τέσσερα που λειτουργούν στην Ελλάδα, γιατί το καταργεί, αντί να το βοηθήσει να διατηρηθεί και να εξελιχθεί;

 
Λαρισα
03 Ιουλ 2018 17:31

Ο Βόλος δεν παραχωρεί τίποτα. Πήρε τη προίκα των ΤΕΙ και κυρίως της Λάρισας η οποία κοιμάται τον ύπνο του δικαίου.

 
giorgos
03 Ιουλ 2018 16:53

Οι διατάξεις αυτού του σχεδίου νόμου δεν μοιάζουν με τις διατάξεις του υπό ψήφιση νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Γιατί;;

 
@ Κωνσταντίνος
03 Ιουλ 2018 16:47

Φοβερή πρόταση!! Μπράβο Κωνσταντίνε!! Το καλύτερο τμήμα της Λαμίας με προσωπικό και εγκαταστάσεις να φύγει για Λάρισα και στη θέση του να έρθει ένα τμήμα που έχει κλείσει από το 2013 με ανύπαρκτους καθηγητές και γνωστικό αντικείμενο συναφές με το τουριστικό θέρετρο της Λαμίας. Respect!!

 
Jovana
03 Ιουλ 2018 16:15

Τι γίνεται με το ΤΕΙ Κρήτης; Το καλύτερο ΤΕΙ και έχει μείνει απ'έξω από την διαδικασία αυτή;

 
ΑΚ
03 Ιουλ 2018 15:42

Απαράδεκτη και αντιεπιστημονική η μετακίνηση της Διαιτολογίας από την Καρδίτσα στα Τρίκαλα. Το αντικείμενο της Διαιτολογίας είναι άκρως συνυφασμένο με αυτό της Επιστήμης Τροφίμων. Τι "παράκρουση" άραγε ήταν αυτή?

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ