Placeholder

Είστε εδώ

ΚΟΛΕΓΙΑ

Οικονομικό Επιμελητήριο: Δεν αποδεχόμαστε την εξομοίωση των πτυχίων των Κολλεγίων με των δημοσίων Πανεπιστημίων

Δημοσίευση: 05/07/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τα μέλη της Συνόδου Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος αποφάσισαν την μη αποδοχή της   “εξομοίωσης των Δημοσίων Πανεπιστημίων με τους απόφοιτους κολλεγίων, στο πλαίσιο του Συντάγματος της χώρας μας”.

Ειδικότερα τα μέλη της 77ης Συνόδου Αντιπροσώπων του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος μετά από διεξοδική συζήτηση, και τοποθετήσεις των μελών της σχετικά με το θέμα της αναγνώρισης των αποφοίτων κολλεγίων, κατόχων αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης οικονομικής κατεύθυνσης από το ΣΑΕΠ, κατέληξαν στα εξής::

1. Να κατατεθεί πρόταση τροποποίησης του θεσμικού πλαισίου που ρυθμίζει τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία της αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης. Με την συνδρομή επιστημόνων, ειδικών σε θέματα των επαγγελματικών δικαιωμάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να αιτιολογηθεί η πρόταση, ώστε να αποφευχθεί η εγγραφή και χορήγηση επαγγελματικής ταυτότητας λογιστή - φοροτεχνικού στους αιτούντες, καθώς αμφισβητείται ευθέως η διαδικασία από το ΟΕΕ. Τα μέλη της ΣΤΑ δεν αποδέχονται την εξομοίωση των Δημοσίων Πανεπιστημίων με τους απόφοιτους κολλεγίων, στο πλαίσιο του Συντάγματος της χώρας μας.

2. Να ζητηθεί η επαναφορά της διάταξης της παρ. 5 του άρθρου 54 του ΠΔ 38/2010, που καταργήθηκε με το Ν. 4093/2012 και η οποία προέβλεπε ως αρμόδια αρχή να δέχεται τις αιτήσεις και να τις εξετάζει την οικεία επαγγελματική οργάνωση, με θέσπιση εξεταστικής διαδικασίας, όπου απαιτείται.

3. Να ζητηθεί η σύσταση επιτροπής στο Ο.Ε.Ε. που θα δέχεται τις αιτήσεις, θα ελέγχει τους τίτλους σπουδών του αιτούντος σε σχέση με τα γνωστικά αντικείμενα που έχει διδαχθεί, το χρόνο σπουδών και τα λοιπά δικαιολογητικά, η οποία και θα εισηγείται στο ΣΑΕΠ την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης όπως ισχύει και για τους δικηγόρους με το άρθρο 15 του ν. 4194/2013.

4.Κινητοποίηση των Πρυτάνεων των Πανεπιστημίων, Προέδρων Οικονομικών τμημάτων ΑΕΙ, Επιστημονικών Φορέων για την αναθεώρηση από κοινού της διαδικασίας που ακολουθείται στην αναγνώριση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε απόφοιτους κολλεγίων που λειτουργούν με το καθεστώς δικαιόχρησης.

 

Σχόλια (20)

 
Γιώργος
06 Αυγ 2018 16:17

Εαν το ΟΕΕ επιμείνει σε αυτή τη θέση, τότε μετά από προσφυγή των αποφοίτων κολλεγίων στο ΣτΕ με βάση την Ευρωπαική Οδηγία, θα αναγκαστεί να τους εγγράψει - εκτός και εαν προτιμήσει να πληρώσει πρόστιμα απευθείας στους αποφοίτους.
Αυτό που αναφέρει το ΟΕΕ, σχετικα με την επαναφορά της εξεταστικής διαδικασίας, αποδυκνείει πως δεν έχει διαβάσει την νομοθεσία. Η εξέταση παραμένει, και μάλιστα μπορεί να ζητηθεί απο τον ΟΕΕ (όπως και από οιαδήποτε άλλο επαγγεματικό επιμελητήριο) εφόσον το ΣΑΕΠ αποφανθεί για αντισταθμιστικά μέτρα.
Εαν ο ΟΕΕ θελήσει να συνεργαστεί με το ΣΑΕΠ, δεν θα υπήρχε ανάγκη για τέτοιου είδους κωμικοτραγικές κορώνες...

 
Anthimos
25 Ιουλ 2018 00:00

Ο βασικός τίτλος σπουδών BSc για να αναγνωρισθεί το transcript του πτυχίου πόσα χρόνια πρέπει να έχει κάνει σπουδές ο φοιτητής στο πανεπιστήμιο? 2 - 3 ή 4 χρόνια? Αυτό εννοώ? Γιατί είσαστε όλοι μπερδεμένοι?

 
Πέτρος
22 Ιουλ 2018 15:17

Ανθιμε δεν έχει νόημα να συνεχίσω, πήγαινε στον ΔΟΑΤΑΠ με αυτό που προσταρες στις 10/7 και θα σου εξηγήσουν καλύτερα και πιο αρμόδια από το φόρουμ.

 
Anthimos
20 Ιουλ 2018 23:10

Φίλη Ηρώ και Φίλε Πέτρο άλλο είπα και άλλο καταλάβατε. Ναι μέν από την μία πλευρά δεν μπορεί κάποιος να πάει για Bachelor (τριετές ή και τετραετές) αν δεν έχει στην κατοχή του το HND (Τουλάχιστον το 95% των Αγγλικών πανεπιστημίων το ζητάει ως προαπαιτούμενο για να εισαχθεί στο 3ο έτος του Bachelor αλλά και δεν μπορεί κάποιος που δεν έχει Bachelor να παει για Master.
Επιπλέον άλλο το SAEP και άλλο το ΔΟΑΤΑΠ.

 
Πέτρος
20 Ιουλ 2018 15:25

Και με τις προσφυγές που δικαιώνουν πτυχιούχους τι γίνεται μπορεί να αρνηθεί το ΟΕΕ την εγγραφή ακόμη και σε αυτούς που έχουν δικαστική απόφαση?

 
ΗΡΩ
15 Ιουλ 2018 11:54

Άνθιμε είσαι εντελώς λάθος, επικοινώνησε με τον ΔΟΑΤΑΠ να τα ξεκαθαρίσεις μην πάρεις και άλλους στο λαιμό σου. Ο Νόμος του ΔΟΑΤΑΠ με τις αναθεωρήσεις του είναι ξεκάθαρος.

 
ELENA
11 Ιουλ 2018 09:33

ANTHIMOS EINAI SIGOURO AFTO? MIPOS AFORA TO PALIO DIKATSA K OXI TON DOATAP?
ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΤΙΤΛΩΝ
ΣΠΟΥΔΩΝ (ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ, ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ) ΤΗΣ ΑΛΛΟΔΑΠΗΣ
6. Βασικό Πτυχίο / Δίπλωμα Ελληνικού Α.Ε.Ι., σε ευκρινές φωτοαντίγραφο του πρωτοτύπου. Στις περιπτώσεις που οι βασικές σπουδές πραγματοποιήθηκαν σε Ίδρυμα της αλλοδαπής πρέπει να υποβληθεί ευκρινές φωτοαντίγραφο της Πράξης (Βεβαίωσης) Αναγνώρισης του βασικού τίτλου σπουδών. Εάν δεν έχει αναγνωριστεί ο βασικός τίτλος σπουδών, πρέπει πρώτα να ζητηθεί η αναγνώριση αυτού του τίτλου. TO HND DEN ANAGNORIZETAI OS VASIKOS TITLOS

 
Anthimos
10 Ιουλ 2018 23:35

Φίλε Πέτρο είσαι εντελώς λάθος. Διότι υπάρχουν πολλές περιπτώσεις παιδιών που έχουν πάει στην Μ.Βρετανία για σπουδές και από τα 2 πρώτα χρόνια σπουδών HND (ένα στάδιο πρίν το Bachelor) έκαναν μετά Μaster και ήρθαν στην Ελλάδα και το αναγνώρισαν στον ΔΟΑΤΑΠ το Μaster. Δυστυχώς δεν τα ξέρετε καθόλου καλά τα πράγματα στην Ελλάδα με τα επιμελητήρια.

 
Πέτρος
10 Ιουλ 2018 17:21

Δεν μπορείς να έχεις μεταπτυχιακό αναγνωρισμένο από δοαταπ και πτυχίο από κολλέγιο. Πρέπει κ το προπτυχιακό να είναι από δοαταπ η ελληνικό

 
Ανώνυμος
10 Ιουλ 2018 16:28

Το απόλυτο μπαχαλο!!!Η Ελλάδα εχει ενσωματωμένη στην εθνική νομοθεσία την κοινοτική Οδηγία και πλέον εδώ και χρόνια δεν πληρώνει πρόστιμο!!!Δεν πρόκειται να γίνουμε Ευρωπαϊκή χώρα! Ο καλός εργαζόμενος φαίνεται όταν βγει στην αγορά εργασίας... όχι από πού έχει το πτυχίο!

 
Ηλίας
10 Ιουλ 2018 11:35

Δηλαδή απόφοιτος ΜΒΑ αναγνωρισμένο απο το ΔΟΑΤΑΠ θα μπορεί να εγγραφεί στο ΟΕΕ ανεξάρτητα από το αν το προπτυχιακό είναι από κολλέγιο???????????????????

 
Κώστας
06 Ιουλ 2018 12:22

Η Ελλάδα θέλετε δεν θέλετε είναι μέλος της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο θα εφαρμοστεί είτε σας αρέσει είτε όχι. Διαφορετικά την ημέρα που δεν θα αναγνωρίζονται τα πτυχία ξένων Πανεπιστημίων που προσφέρονται μέσω των εγκαταστάσεων των Κολλεγίων στην Ελλάδα, θα υπάρξουν ενέργειες για παύση αναγνωρίσεων των πτυχίων Ελληνικών Πανεπιστημίων σε όλη την Ε.Ε.
Αρκετά...

 
bob mastoras
06 Ιουλ 2018 08:50

@OE
Το Οικονομικό επιμελητήριο έχει διαδικτυακή παρουσία και σε αυτήν σελίδα αφιερωμένη στις «Προϋποθέσεις Εγγραφής Μέλους» Υπάρχουν 4 κατηγορίες . Στο σχόλιο μου παράθεσα την κατηγορία Δ που αναφέρεται στους απόφοιτους ΤΕΙ. Η κατηγορία Α αναφέρεται σε απόφοιτους πανεπιστημιακών τμημάτων οικονομικών. Η κατηγορία Β αναφέρεται σε απόφοιτους μεταπτυχιακών που χρησιμοποιούν αποδεδειγμένα τον τίτλο τους για να ασκήσουν οικονομικό επάγγελμα. Η κατηγορία Γ σε κατόχους διδακτορικού που στην αυτοδύναμη διδασκαλία τους σε ανώτατα και ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα αφορούν στο γνωστικό αντικείμενο της οικονομικής επιστήμης.

Δεν φαίνεται πουθενά απόφοιτοι Λυκείου ή ΕΠΑΛ χωρίς άλλο προσόν να έχουν δικαίωμα εγγραφής. Σας απατά η μνήμη σας μάλλον. Εάν είχαν το δικαίωμα να γραφτούν απόφοιτοι λυκείου δεν θα υπήρχε ανάγκη για την κατηγορία Γ. Πόσοι κάτοχοι διδακτορικού που διδάσκουν σε ΑΕΙ δεν έχουν απολυτήριο λυκείου;

 
Σπύρος
06 Ιουλ 2018 06:18

Δεν ήταν αγροτικής οικονομίας. Το θέμα είναι η νοοτροπία. Στην Ελλάδα δεν μας αρέσουν οι νόμοι. Το Οικονομικό Επιμελητήριο έχασε όλες τις υποθέσεις στις οποίες απόφοιτοι κολεγίων προσέφυγαν. Εφόσον έχεις αναγνώριση από το ΣΑΕΠ το θέμα τελιώνει. Ας δούμε τα προγράμματα σπουδών και ας αποφασίσουν. Κατέθεσα προπτυχιακό τετραετές και δύο μεταπτυχιακά και ακόμα συζητάμε. 3 πτυχία αναγνωρισμένα διοίκησης επιχειρήσεων και μάνατζμεντ με 12 μαθήματα λογιστικής, χρηματοοικονομικής λογιστικής και διοικητικής λογιστικής.

 
Thomas
05 Ιουλ 2018 23:58

Εφόσον δεν αποδέχεστε τους αποφοίτους των κολλεγίων εδώ στην Ελλάδα γιατί δεν κάνετε μια πρόταση στο ΥΠΕΠΘ να κλείσοουν όλα τα κολλέγια για να τελειώνει η ιστορία μία και καλή; Επειδή αρκετά έχουν ταλαιπωρηθεί οι απόφοιτοι των ξένων πανεπιστημίων 30 χρόνια τώρα!!!

 
@Σπύρος
05 Ιουλ 2018 21:54

Δεν μας λέει κάτι το σκέτο "γεωπόνος". Τί γεωπόνος; Αν είναι γεωπόνος αγροτικής οικονομίας θα έχει κάνει και άλλα μαθήματα λογιστικής σίγουρα.

 
Σπύρος
05 Ιουλ 2018 17:58

Η επαγγελματική ισοδυναμία βασίζεται στο πρωτογενές δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έγινε πλήρως αποδεκτή από το Στε με τις αποφάσεις 2770_2771/2011. Ο Ν.4093/2012 προσάρμοσε τη νομοθεσία σ΄ αυτές τις αποφάσεις. Άνθρωποι με τρία πτυχία (με προπτυχιακό τετραετές και δύο μεταπτυχιακά) όλα αναγνωρισμένα από το ΣΑΕΠ, με 25 ετή πείρα και επαγγελματικά δικαιώματα στη Βρετανία που έχουν διδαχθεί 10-12 μαθήματα Λογιστικής, Χρηματοοικονομικής Λογιστικής & Διοικητικής δεν μπορούνε να πάρουνε δικαιώματα Λογιστή_Φοροτέχνη και μπορεί να πάρει ο Γεωπόνος που έκανα ΜΒΑ στο Μάρκετινγκ με ένα μάθημα Λογιστικής ( πραγματικό παράδειγμα και μάλιστα προσφέρει λογιστικές υπηρεσίες);

 
OE
05 Ιουλ 2018 17:15

Από ό,τι θυμάμαι, ακόμα και οι κάτοχοι απολυτηρίου γενικού λυκείου ή ΕΠΑΛ και πτυχιούχοι ΕΠΑΛ και διπλωματούχοι ΙΕΚ μπορούν να γίνουν μέλη στο ΟΕ. Ακόμα και οι κάτοχοι οποιουδήποτε πτυχίου με κατοχή μεταπτυχιακού τύπου ΜΒΑ εγγράφονται στο ΟΕ.

Για τους πτυχιούχους ΤΕΙ, η εξέλιξη ως μέλη του ΟΕ, που είναι πιο γρήγορη των Λογιστικής & Χρηματοοικονομικής σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα τμήματα των ΤΕΙ, υφίσταται ακόμα;

 
bob mastoras
05 Ιουλ 2018 13:52

Στο οικονομικό επιμελητήριο γράφονται απόφοιτοι ΤΕΙ. Δεν υπάρχει κακή πρόθεση στην συγκεκριμένη περίπτωση.

Σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 10 και 11 του Ν.3912/2011, δικαιούνται να εγγραφούν ως μέλη στο Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας οι πτυχιούχοι των τμημάτων της Λογιστικής, Εμπορίας και Διαφήμισης, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουριστικών Επιχειρήσεων, Χρηματοοικονομικών Εφαρμογών, Χρηματοοικονομικής και Ελεγκτικής και Χρηματοοικονομικής και Ασφαλιστικής της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Τ.Ε.Ι.) που είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην οικονομική επιστήμη των ελληνικών Α.Ε.Ι. ή ισότιμου μεταπτυχιακού διπλώματος της αλλοδαπής και χρησιμοποιούν το πτυχίο τους ή το μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης για την κατάληψη θέσης στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα ή για την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος.

 
Παναγιώτης
05 Ιουλ 2018 13:04

Την εξομοίωση των πτυχιούχων των οικονομικών τμημάτων των ΤΕΙ με τους απόφοιτους κολλεγίων ,την αποδέχεστε ;

Ενας Απόφοιτος ΤΕΙ

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ