Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Παρουσίαση του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου

Δημοσίευση: 05/07/2018

Το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο είναι το μοναδικό ίδρυμα της χώρας στην προσφορά τίτλων σπουδών της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, ανήκει στα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα ενώ προσφέρει Πτυχία, Μεταπτυχιακά Διπλώματα Ειδίκευσης, Διδακτορικά Διπλώματα, αλλά και πιστοποιητικά προπτυχιακής επιμόρφωσης, πιστοποιητικά μεταπτυχιακής επιμόρφωσης κ.α.

Αυτή τη στιγμή πάνω από 45.000 Φοιτητές παρακολουθούν τα Προγράμματα Σπουδών του ΕΑΠ, ενώ απασχολεί ως Συνεργαζόμενο Εκπαιδευτικό Προσωπικό περισσότερους από 2.500 καθηγητές.

Η Διοικούσα Επιτροπή έχει καταβάλει μεγάλη και κοπιαστική προσπάθεια για την ακαδημαϊκή ανανέωση του ΕΑΠ, με την υιοθέτηση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας, την ανάπτυξη νέων Προγραμμάτων Σπουδών, την αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών,  την ενίσχυση της έρευνας των μελών του και την παγίωση αποτελεσματικού διοικητικού μηχανισμού. Άλλωστε η Διοίκηση του Ιδρύματος εισέπραξε τα πλέον ευμενή σχόλια των εξωτερικών αξιολογητών κατά την αξιολόγηση του ΕΑΠ στο πλαίσιο της ΑΔΙΠ. Ωστόσο πρωταρχική μέριμνα της Διοίκησης που ανέλαβε το 2015 αποτέλεσε η επέκταση των παροχών προς τους δεκάδες χιλιάδες των φοιτητών του.

Μερικές από τις πιο σημαντικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε η Διοίκηση:

1. Κατάργηση της κλήρωσης στην επιλογή των Φοιτητών

2. Δυνατότητα παρακολούθησης των Ομαδικών Συμβουλευτικών Συναντήσεων από τους Φοιτητές και από μακριά (ηλεκτρονική παρακολούθηση). Στο ΕΑΠ μπορεί να πραγματοποιήσουν πλήρεις σπουδές φοιτητές που διαμένουν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

3. Δημιουργία και λειτουργία Παραρτημάτων σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη και άλλες 8 πόλεις της χώρας: Αγρίνιο, Βόλος, Κέρκυρα, Κοζάνη, Ρόδος, Τρίπολη, Χανιά και Λάρισα με χώρους μαθημάτων και βιβλιοθήκης

4. Διευκόλυνση της καταβολής της οικονομικής συνδρομής των Φοιτητών χωρίς πιστωτική κάρτα σε 6 δόσεις (μέχρι 31/12)

5. Μείωση της οικονομικής συνδρομής σε Φοιτητές/συγγενείς α’ βαθμού κατά 20%

6. Αναδιοργανώθηκε ο Κανονισμός Υποτροφιών με αποτέλεσμα ένας αριστούχος φοιτητής να δύναται να σπουδάσει χωρίς οικονομική συνδρομή όλα τα χρόνια των σπουδών του

7. Αύξηση του αριθμού και του ποσού των Υποτροφιών κατά 25%

8. Έκδοση Φοιτητικής Ταυτότητας των Φοιτητών του ΕΑΠ από την ΕΔΕΤ κατά το ανάλογο των Φοιτητών όλων των ΑΕΙ της χώρας

9. Υπογραφή Σύμβασης με ΠΟΑΥΣ για μείωση του εισιτηρίου στα ΚΤΕΛ κατά 50% με την επίδειξη της Φοιτητικής Ταυτότητας

10. Δημιουργία Βιβλιοθήκης και Αναγνωστηρίου στο Παράρτημα της Αθήνας για την εξυπηρέτηση των 15.000 φοιτητών της Αττικής.

Επιπλέον, η Διοίκηση προχώρησε στη δημιουργία 14 Νέων Προγραμμάτων Σπουδών, αποκλειστικά με ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό και διαρθρωμένα σε εξαμηνιαίες ενότητες, στα πρότυπα των πιο σύγχρονων πανεπιστημίων της υφηλίου, τα οποία βραβεύτηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση Πανεπιστημίων Ανοικτής και εξ Αποστάσεως Εκπαίδευσης (EADTU). Ήδη προσφέρονται τα κάτωθι προγράμματα:

•    Δημιουργική Γραφή  (Μεταπτυχιακό με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)

•    Ειδική Αγωγή  (Μεταπτυχιακό με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)

•    Διαχείριση Γήρανσης και Χρόνιων Νοσημάτων  (Μεταπτυχιακό με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας)

•    Σύγχρονες Δημοσιογραφικές Σπουδές

•    Αθλητικές Σπουδές: Ιστορία, Κοινωνιολογία, Ανθρωπολογία

•    Language Education for Refugees and Μigrants

•    Σύγχρονες τάσεις στην Ανάλυση και τη Διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας

•    Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

•    Δημόσια Ιστορία

•    Σπουδές στον Τουρισμό (Προπτυχιακό)

•    Δημόσια Διοίκηση (Προπτυχιακό με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης)

•    Εγκληματολογικές και Ποινικές Προσεγγίσεις της Διαφθοράς του Οικονομικού και Οργανωμένου εγκλήματος

Ενώ τα Βιοπληροφορική και Νευροπληροφορική (Μεταπτυχιακό με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο) και Εκπαίδευση και Τεχνολογίες σε Συστήματα Εξ αποστάσεως Διδασκαλίας και Μάθησης, πρόκειται να προσφερθούν κατά την Ακαδημαϊκή χρονιά 2018 -2019.

Επιπροσθέτως, οι 2500 θέσεις Συνεργαζόμενου Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΣΕΠ) προκηρύχθηκαν με κριτήρια μοριοδότησης προσανατολισμένα στην καταπολέμηση του brain drain, με αποτέλεσμα την επίτευξη ανανέωσης του Ακαδημαϊκού προσωπικού του Ιδρύματος από νέους επιστήμονες σε ποσοστό 35%, ενώ για πρώτη φορά η αξιολόγηση των ΣΕΠ έγινε από εξωτερικούς κριτές (μέλη ΔΕΠ των άλλων ΑΕΙ).

Το Ίδρυμα έχει υπογράψει Πρωτόκολλα συνεργασίας με τα Υπουργεία Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Πολιτικής, Διοικητικής Ανασυγκρότησης, με 4 ΑΕΙ της χώρας καθώς και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, ενώ επίκειται υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας με το Υπουργείο Εργασίας και με το Πανεπιστήμιο της Μόσχας.

Άλλες σημαντικές δράσεις του ΕΑΠ είναι η  ίδρυση εκδοτικού οίκου, με σκοπό την έκδοση επιστημονικού βιβλίου,η Ίδρυση διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού και η εκπόνηση του φιλόδοξου ερευνητικού και εκδοτικού προγράμματος «200 χρόνια από την επανάσταση του 1821».

Εξάλλου πρόσφατα ανακοινώθηκε η σύμπραξη με τον Πολιτιστικό Οργανισμό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με σκοπό τη δημιουργία Προγραμμάτων Σπουδών, με άνοιγμα και απεύθυνση σε διεθνές κοινό, πάνω στην τέχνη του Κινηματογράφου, αλλά και τη λειτουργία Κέντρου Κινηματογραφικών Ερευνών, ψηφιακής εικόνας και εργαστηρίων, που πρόκειται να στεγαστούν σε έναν ιδιαίτερο και ξεχωριστό χώρο, την καπναποθήκη της οδού Περδίκκα, στην πόλη της Δράμας.

Βέβαια το Πανεπιστήμιο δεν ξεχνά και τον κοινωνικό του ρόλο αφού σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης προσφέρει υποτροφίες σε κρατούμενους για σπουδές στα Προγράμματά του, χωρίς περιορισμό στον αριθμό θέσεων, ενώ προσέφερε και 30 laptop για τις σπουδές των κρατουμένων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συμφωνία του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης που αφορά την ανάληψη δράσεων  για την αντιμετώπιση του Ψηφιακού Αναλφαβητισμού μέσω ενός συνόλου παρεμβάσεων  που ονομάστηκε «Εβδομάδα Ψηφιακής Ενημέρωσης» και περιλαμβάνει εργαστήρια εκμάθησης βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων για μαθητές, νέους και ενήλικες, ενημέρωση για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου και την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας, καθώς και ανοιχτές συζητήσεις για την καλύτερη αξιοποίηση της ψηφιακής τεχνολογίας. Το πρόγραμμα σύντομα πρόκειται να επισκεφτεί 100 προορισμούς σε όλη τη χώρα.

Ακόμη, εκπονήθηκε το έργο PRESS το οποίο προσανατολίστηκε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων και παρεμβάσεων υποστήριξης για τους πρόσφυγες, με έμφαση στην πρωτογενή έρευνα επικοινωνιακών, γλωσσικών και εκπαιδευτικών αναγκών και προσδοκιών των προσφύγων και στην εκπαιδευτική ενδυνάμωση παιδιών και ενηλίκων προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Η υποβολή των αιτήσεων για τα Προγράμματα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου έχει ξεκινήσει και γίνεται αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου. Για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στη σελίδα του ΕΑΠ (www.eap.gr).

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

Ετικέτες: 
ΕΑΠ

Σχόλια (3)

 
ΚΓ
05 Ιουλ 2018 21:59

Καλά θα ήταν να υπάρξει και μια ανακοίνωση για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχίων που δίνει, για να δούμε όλοι και όλες.

 
Φανή
06 Ιουλ 2018 23:22

Τα πτυχία των Πολιτισμών τι επαγγελματικά δικαιώματα δίνουν? Σε ποιους κλάδους εντάσσονται? Έχουν επαγγελματικά δικαιώματα?

 
ΜΒΛ
09 Ιουλ 2018 14:01

Αυτή η αντίληψη, ότι επαγγελματικά δικαιώματα έχει μόνο όποιος μπορεί να διδάξει στο δημόσιο μας έχει πάει 100 χρόνια πίσω. Αλήθεια η Σχολή Τεχνολογίας Υλικών ή εκείνη των Μεσογειακών Σπουδών ή το Τμήμα Σλαβικών Σπουδών τι δικαιώματα δίνουν; Για να μην αναφέρω τόσες και τόσες σχολές που είτε δίνουν είτε όχι είναι ένα και το αυτό (12 θεατρολόγοι κάθε 5 χρόνια διορίζονται). Είναι ποιοτικές οι σπουδές των Πολιτισμών; Είναι στα πρότυπα των αντίστοιχων Προγραμμάτων (αν υπάρχουν) του εξωτερικού; Αυτά έπρεπε να μας απασχολούν.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ