Ο Τομέας Φιλοσοφίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ. για το νέο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

06/07/2018

Ενημερώθηκε: 07/07/2018, 23:40

Άκουσε το άρθρο

Ο Τομέας Φιλοσοφίας του Τμήματος Φ.Π.Ψ. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με Υπόμνημα (αρ. πρωτ. 232/13.3.2018) που κατέθεσε στην Πρυτανεία και την Ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, καθώς και με Ψήφισμά του προς την πανεπιστημιακή κοινότητα (αρ. πρωτ. 320/8.5.2018), εξέφρασε τον έντονο προβληματισμό του για την προβλεπόμενη, από το Σχέδιο Νόμου για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, «διάλυση» του Τμήματος Φ.Π.Ψ. και τη δημιουργία δύο αυτόνομων Τμημάτων Φιλοσοφίας και Ψυχολογίας.

Στην παρούσα φάση της  διαδικασίας, και δεδομένης της δημοσίευσης της τελικής πρότασης του Σχεδίου Νόμου [προς κατάθεση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής], τα μέλη του Τομέα Φιλοσοφίας επιθυμούν να επιστήσουν την προσοχή στις Πρυτανικές Αρχές και στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,  στην Ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, αλλά και στο σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας για τα ακόλουθα:

Οποιαδήποτε αλλαγή-μετεξέλιξη ή ίδρυση – μιας ακαδημαϊκής μονάδας, όπως ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα, θα πρέπει να υποβάλλεται σε προσεκτικό και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό και να αποτελεί τη συνισταμένη αποφάσεων συλλογικών οργάνων που εκφράζουν τη βούληση των εμπλεκομένων. Στην περίπτωση της τελικής πρότασης για το Σχέδιο Νόμου που αφορά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι αλλαγές που προτείνονται στο άρθρο 6 και αφορούν το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής, δεν αποτυπώνουν τη βούληση συλλογικών οργάνων, όπως οι δύο εκ των τριών Τομέων του Τμήματος (Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής), αλλά ούτε και της Κοσμητείας της Φιλοσοφικής Σχολής, της Συγκλήτου, καθώς και των οργάνων διοίκησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Το  άρθρο 6 της τελικής πρότασης του Σχεδίου Νόμου δεν αποτελεί σύνθεση των απόψεων που εκφράστηκαν στο πλαίσιο της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση τη συνισταμένη των θέσεων που διατυπώθηκαν για τις προοπτικές του Τμήματος Φ.Π.Ψ. από τα μέλη του. Στην πραγματικότητα, η τελική πρόταση τίθεται μονόπλευρα υπέρ μίας εκ των απόψεων που ετέθησαν προς δημόσια διαβούλευση, χωρίς προσπάθεια γνήσιας σύνθεσης των θέσεων που εκφράστηκαν, οι οποίες, σε ό,τι αφορά τον Τομέα Φιλοσοφίας, αποτυπώθηκαν σε Ψήφισμα που κοινοποιήθηκε στα συλλογικά όργανα και τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Μια σειρά από ασάφειες, αποσιωπήσεις και κενά που έχουν να κάνουν με τον τρόπο μετάβασης στην προτεινόμενη νέα κατάσταση, δημιουργούν βάσιμες υποψίες ότι ένα μείζον ακαδημαϊκό ζήτημα, όπως η εκ βάθρων αναδιάρθρωση μιας εύρωστης ακαδημαϊκής μονάδας, όπως είναι το Τμήμα Φιλοσοφίας, Παιδαγωγικής και Ψυχολογίας. Οι προβλέψεις του Σχεδίου Νόμου δεν συνάδουν με τη θεσμική σοβαρότητα και το αίσθημα ευθύνης έναντι του θεσμού του Πανεπιστημίου, των φοιτητών, των συναδέλφων και των λοιπών εμπλεκομένων. Συνεπώς, θα πρέπει να τεθούν τα ζητήματα αναφορικά με την αναπλήρωση των μελών ΔΕΠ που θα μετακινηθούν στο υπό σύσταση Τμήμα Ψυχολογίας, καθώς και αναφορικά με τη σαφώς διατυπωμένη και σχεδιασμένη συνύπαρξη των Τομέων Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής εντός μιας νέας ακαδημαϊκής μονάδας, η οποία θα συνιστά όντως δυναμική μετεξέλιξη του Τμήματος Φ.Π.Ψ. σε «Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής».

Στη βάση των προαναφερθέντων, συντασσόμαστε με τις επιμέρους επισημάνσεις, αλλά και το συνολικό σκεπτικό, του Υπομνήματος που κατετέθη αρμοδίως και κοινοποιήθηκε από τους συναδέλφους-μέλη του Τομέα Παιδαγωγικής, και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες τους σε ό,τι αφορά το μέλλον της επιστήμης τους στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής μονάδας, οργανικό μέλος της οποίας αποτελούν εδώ και τριάντα πέντε χρόνια. Είναι πράγματι προβληματικό, με ακαδημαϊκούς όρους, να αποσιωπάται το ζήτημα της επιβίωσης του μοναδικού αμιγώς παιδαγωγικού τομέα εντός μιας καθηγητικής σχολής, όπως η Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Εν κατακλείδι, αναλαμβάνοντας απολύτως την ευθύνη μας έναντι της ακαδημαϊκής μονάδας την οποία υπηρετούμε, η οποία έχει μακρόχρονη και απολύτως καταξιωμένη επιστημονική παρουσία εντός του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πανελληνίως, αλλά και διεθνώς, ζητούμε από τις πρυτανικές αρχές, τη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, να διαφυλάξουν την επαπειλούμενη επιστημονική παράδοση του Τμήματός μας, και να προχωρήσουν με σύνεση στις όποιες αλλαγές πραγματοποιήσουν, οι  οποίες, είναι βέβαιο, ότι θα έχουν σοβαρές και μακροπρόθεσμες συνέπειες ως προς τη μελλοντική φυσιογνωμία του ακαδημαϊκού μας βίου και την παιδαγωγική κατάρτιση των φοιτητών.

Τα μέλη του Τομέα Φιλοσοφίας

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ