Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Το Κίνημα Αλλαγής για τις συγχωνεύσεις Πανεπιστημίων -ΤΕΙ

Δημοσίευση: 10/07/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με αφορμή  το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις των ΑΤΕΙ Ηπείρου και Ιονίων με τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Ιονίων, επισημαίνουμε  τα ακόλουθα:

● Την χρονιά αυτή πραγματοποιούνται  συγχωνεύσεις ανάμεσα σε Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ με απώτερο στόχο την κατάργηση των ΑΤΕΙ και την εξαφάνιση ουσιαστικά της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, και την διατήρηση μόνο της διετούς τεχνικής εκπαίδευσης στα δημόσια και ιδιωτικά Ι.Ε.Κ..

● Η όλη διαδικασία κατάργησης των ΑΤΕΙ δεν αποτέλεσε αντικείμενο του «εθνικού» διαλόγου και  έγινε παρασκηνιακά και ανάμεσα στις ηγεσίες των Πανεπιστημίων και του Υπουργείου Παιδείας στις οποίες το υπουργείο υπόσχεται αφειδώς κονδύλια και θέσεις διδασκόντων.

● Η πολιτική των συγχωνεύσεων  των ΑΤΕΙ με  τα Πανεπιστήμια γίνεται  χωρίς να εντάσσονται σε έναν στρατηγικό εκπαιδευτικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό.

● Γίνονται συγχωνεύσεις με την παράκαμψη των θεσμικών  γνωμοδοτικών οργάνων.  Ενώ η πολιτεία έχει φτιάξει την ΑΔΙΠ δεν λαμβάνονται υπόψη οι εκθέσεις αξιολόγησης που με τόσο κόπο έγιναν.

● Διατηρούνται τοπικισμοί και ρουσφέτια σε διάφορους δήμους τοποθετώντας Πανεπιστημιακά Τμήματα κατά το δοκούν! Δεν υπάρχει αξιόπιστη επιστημονική  μελέτη  για τα συγχωνευόμενα  ΑΤΕΙ Ηπείρου και Ιονίων με τα αντίστοιχα Πανεπιστήμια Ιωαννίνων και Ιονίων.

● Οι συγχωνεύσεις γίνονται χωρίς ενιαία κριτήρια. Άλλα κριτήρια ισχύουν για την ένταξη του διδακτικού προσωπικού στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, άλλα για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων  και άλλα για  το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Για το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ, ο Ενιαίος Χώρος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Έρευνας, τον οποίο στηρίζουμε, σημαίνει συνέργειες και δικτύωση μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων.  Αυτό απαιτεί όλα τα ερευνητικά κέντρα να εποπτεύονται από μία αρχή και να διέπονται από το ίδιο θεσμικό πλαίσιο άρα διαφωνούμε με την δημιουργία των δυο ερευνητικών κέντρων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
Επισημαίνουμε επίσης ότι η  αξιοπιστία των Πανεπιστημίων μας «ανέβηκε» όταν άρχισε η εξωτερική αξιολόγηση. Αυτή πρέπει να ενταθεί και να είναι μια διαρκής διαδικασία όπου οι φοιτητές να αξιολογούν τους διδάσκοντες, οι διδάσκοντες να αξιολογούν τους συναδέλφους τους και τις υπηρεσίες του ιδρύματος και οι εξωτερικοί το ίδρυμα και τις πολιτικές του Υπουργείου.

Δυστυχώς η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει τις αυθαιρεσίες στο χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με τις κοντόφθαλμες και λαϊκίστικες πολιτικές της και υποσκάπτει  την ποιότητα του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ

Σχόλια (15)

 
Αποφοιτος
10 Ιουλ 2018 14:36

Δεν σας παίρνει κανείς σοβαρά κυρία Φώφη. Το χάλι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχει τις δικές σας υπογραφές. Η πολιτική "κάθε πολη και Πανεπιστήμιο κάθε χωριό και ΤΕΙ" έχει τη σφραγίδα του ΠΑΣΟΚ.

 
Νικήτας Χιωτίνης
10 Ιουλ 2018 16:44

Δυστυχώς στο ΚΙΝΑΛ -όπως και στη ΝΔ- είναι απληροφόρητοι για το διεθνοποιημένο εκπαιδευτικό τοπίο. Ή απλώς κάνουν ανεύθυνη αντιπολίτευση, "αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση", δηλαδή μακράν της πραγματικής πολιτικής. Κρίμα...

 
Αγγελόπουλος Στέργιος
10 Ιουλ 2018 17:20

@Νικήτας Χιωτίνης

καλώς ηρθες !!!!! πες μας την θέση σου για την τις αντιστοιχήσεις του ΠΔΑ , (της σχολης μηχανικών εννοώ .... ) καθως και τις θεσεις σου για την ισοτίμηση των αποφοιτων ,Ιούλιος εφθασε ... Ιούνιο ειχατε πεί θα βγούν οι προτάσεις του ΠΔΑ

ευχαριστώ
Καληνύχτα

 
Μητρόπουλος Αγγελος
10 Ιουλ 2018 17:55

@Νικήτας Χιωτίνης

κε Χιωτίνη μεγάλη μπουκιά φάε ...μεγάλες κουβέντες μην λές γιατί μπορεί και να σου απαντήσουν αυτοι που αποκαλεις απληροφόρητους για διεθνοποιημένο εκπαιδευτικό τοπίο....

Μεγάλες κουβέντες ελεγες και για τους αποφοίτους και πουλούσατε σανό εσυ και μερικοι αλλοι .. τους γνωρίζεις πολύ καλά ... να μην επανέλθουμε ...

ευχαριστώ

 
ΑΠ
10 Ιουλ 2018 18:32

ΠΑΣΟΚ - ΝΔ καταστρέφατε τα ΤΕΙ. Ούτε εσείς οι ίδιοι δεν ξέρατε τι κάνατε. Απίστευτο το γεγονός ότι βγαίνετε και κάνετε αντιπολίτευση για την Τριτοβάθμια. Εσείς που ούτε εσείς καταφέρατε να εκδώσετε ποτέ ΕΔ η να στηρίξετε τα ΤΕΙ. Έχει πολύ ζουμί η Τριτοβάθμια για τις εκλογές , έτσι ; Έχει πολλά ψηφαλακια έ;

 
ΠΚ
10 Ιουλ 2018 18:37

@Χιωτίνης

Μία μόνο ερώτηση που οφείλετε να απαντήσετε, ως κοσμήτορας του ΠΔΑ:
ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΤΕΙ;

Συμπληρώνω, λέγοντας ότι το ΤΕΕ υποτίθεται ότι θα διαμόρφωνε το νέο μητρώο μηχανικών με τις κλάσεις των μηχανικών Α και Β, με τις υποκατηγορίες που είχαν συζητηθεί

ΑΠΑΝΤΗΣΤΕ σας παρακαλώ με ΕΙΛΙΚΡΙΝΕΙΑ και ΘΑΡΡΟΣ. Έχουμε χορτάσει τόσα ψέματα όλα αυτά τα χρόνια.

ΠΚ
Μηχανικός MSc, MBA, PhD, CEng
(Αιχμάλωτος στην ίδια μου τη χώρα)

 
ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΚΑΤΕΕ
10 Ιουλ 2018 19:17

Κύριε Χιωτίνη υπήρξατε ποτέ μέλος του ΠΑΣΟΚ;

 
Nick
10 Ιουλ 2018 19:58

Με το ΜΠΔΣ 2013-2016 ήταν προσυμφωνημένο να μειωθούν οι δαπάνες με συγχωνεύσεις κατά 24 εκ το 2013 (Σχέδιο Αθηνά 1) ήτοι 250000x97 τμήματα=24,25 εκ και κατά 33,5 εκ το 2014 ήτοι 250000x134 όσα ακριβώς ήταν και τα τμήματα ΤΕΙ της χώρας. Κατά τα άλλα δεν ήξερε κανείς τίποτα. Για να θυμηθούμε πόσα χρόνια πριν ψηφίστηκε το ΜΠΔΣ, ..........ν+2

 
GEORGE
10 Ιουλ 2018 21:42

Σε ποια επιστημονική μελέτη στηρίζετε την αρνητική κριτική σας;
Προφανώς κάποιοι θιγόμενοι προσκείμενοι στον χώρο σας σας πίεσαν να βγάλετε μια ανακοίνωση για τη συγκεκριμένη συγχώνευση που προβάλλετε εδώ.
Τις σχολές "κάθε πόλη και στάδιο κάθε χωριό και γυμναστήριο" με μη ακαδημαϊκά κριτήρια ξέρουμε ποιοι τις δημιούργησαν.

 
Χρήστος
11 Ιουλ 2018 03:37

Ακόμη ισοτίμηση και επαγγελματικά δικαιώματα μνημονεύετε συνάδελφοι;
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα τώρα πια μετά τις δημοσιοποιήσεις και των νέων σχεδίων "συγχώνευσης" άλλων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Τα ΑΤΕΙ καταργούνται, ιδιαιτέρως τα τμήματα των ΣΤΕΦ σβήνουν εντελώς από τον χάρτη. Χωρίς καμία μέριμνα για τους αποφοίτους και το κυριότερο χωρίς την παραμικρή διάθεση για ισοτιμήσεις κι αυτό τα λέει όλα. Η ιδιότητα Μηχανικός από εδώ και θα ανήκει εξολοκλήρου κι αποκλειστικά στις πολυτεχνικές των πανεπιστημίων.
Μετά από αυτές τις εξελίξεις είναι προφανές γιατί δεν υπάρχει κανένα νέο από τις περιβόητες επιτροπές για τα επαγγελματικά δικαιώματα. Ο επί 35 χρόνια αγώνας έφθασε στο τέλος του με συντριπτική ήτα για εμάς . Εξοπλιστείτε με μπόλικο κουράγιο συνάδελφοι γιατί έρχονται πάρα πολύ δύσκολες ημέρες για εμάς καθώς θα είμαστε κάτοχοι τίτλων Μηχανικών ΤΕ (από σχολές και τμήματα που δεν θα υπάρχουν πια) σε μία αγορά στην οποία η ιδιότητα του Μηχανικού ΤΕ δεν θα υφίσταται πλέον.

 
Γεωργόπουλος Πέτρος
11 Ιουλ 2018 08:31

Αξιότιμε κε Μουτζούρη εσεις τι λέτε για όλα αυτά
δεν θέλω να πιστεύω.... επειδή σας γνωρίζω ότι εσείς απλώς προεδρεύετε ...

Πάντως βγάλτε γρήγορα τις διαδικασίες ισοτίμησης για τους χιλιάδες αποφοίτους γιατι οι δικηγόροι δεν κρατιούνται ... εχουν μυρισει αίμα και θα τιναξουν τον νόμο στον αέρα ...

 
Solwn
11 Ιουλ 2018 09:16

Καλώς ειπώθηκε πιο πάνω.. Πώς τα προβλήματα γενικότερα στην τριτοβάθμια έχουν την υπογραφή των Πασοκ ΝΔ!

Κυρία Φώφη, πότε ένοιαξε ιδιαίτερα το Πασοκ το μέλλον των ΑΕΙ τεχνολογικού Τομέα? Είστε ακριβώς όπως και η Νέα Δημοκρατία, δηλαδή θυμάστε τα ΤΕΙ για καθαρά ψηφοθηρικούς σκοπούς. Όχι ότι ο Σύριζα κάνει κάτι διαφορετικό, αλλά έχει βάλει κάποια (κάποια λίγα) πράγματα στην θέση που έπρεπε να μπουν έδω και χρόνια.

Είναι δυνατόν εν έτει 2018, παντοδύναμες σχολές Τεχνολογικών ιδρυμάτων να μην βρίσκονται σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, όταν παντού στον κόσμο είναι αυτόνομες πανεπιστημιακές? Σχολές επιστήμης και Τεχνολογίας τροφίμων , φυσικοθεραπείας , εργοθεραπείας , και άλλες με πολύ καλή απορρόφηση στην αγορά εργασίας και καλούς μισθούς σε σχέση με πολλές πανεπιστημιακές ?

Είναι δυνατόν να γίνεται ακόμα διαχωρισμός πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα , όταν αφενός τα ΤΕΙ έχουν σχεδόν εξ'ολοκλήρου πανεπιστημοποιήσει τα προγράμματα σπουδών των περισσότερων σχολών τους , και τα έχουν φέρει σε ίδιο επίπεδο με πανεπιστημιακά προγράμματα της Ελλάδας και του εξωτερικού?

Είναι δυνατόν να μιλάμε για εφαρμοσμένες επιστήμες στα ΤΕΙ όταν τα περισσότερα Πανεπιστήμια έχουν σχολές με εφαρμοσμένες επιστήμες?

 
GIORGOS
11 Ιουλ 2018 12:27

Είναι δυνατόν να μιλούν για ανώτατη εκπαίδευση αυτοί που την έχουν καταστρέψει; Μιλάτε εσείς Κυρία Γεννηματά για τα ΤΕΙ; που οι απόφοιτοι όλα αυτά τα χρόνια είναι χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα; Αν θέλετε πραγματικά να κάνετε αντιπολίτευση, φωνάξτε μαζί μας για το δικαίωμα στην εργασία που μας το έχετε στερήσει τόσα χρόνια. Αλλά και εσείς κύριε Υπουργέ, Εντάξει οι συγχωνεύσεις καλές είναι, όμως δεν μας είπατε τι θα κάνετε με τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων μηχανικών; κάποια στιγμή πρέπει και εμείς να ζήσουμε τις οικογένειές μας με κάποιο τρόπο.
Επαγγελματικά δικαιώματα τώρα.
Ευχαριστώ.

 
Απόφοιτος 2
11 Ιουλ 2018 19:21

Κύριε Χιωτίνη,

Τι γίνεται με τις ισοτιμήσεις των πτυχίων μας;Μπήκε Ιούλιος ξέρετε και κάτι λέγατε για τέλος Ιουνίου...

 
Μαρτίνης Γεώργιος
12 Ιουλ 2018 10:15

Η ιστορία των αποφοίτων (...για επαγγελματικά δικαιώματα και ισοτιμήσεις των τίτλων σπουδών... ) των δύο ιδρυμάτων και την δημιουργία του ΠΔΑ με πέντε λέξεις
'' .... και μετά τα πράγματα χειροτέρεψαν ....''

καλημέρα σας

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ