Γιάννης Κουτεντάκης
Καθηγητής Εργοφυσιολογίας
τ. Πρόεδρος & Κοσμήτορας ΣΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Ενώ η συζήτηση περί συγχωνεύσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ έχει κορυφωθεί, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο το γεγονός ότι οι συνάδελφοι της Φυσιοθεραπείας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος, με δημοσιευμένα κείμενα και άλλες παρεμβάσεις, αντιδρούν σε οποιαδήποτε συζήτηση «συνύπαρξης» με το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) και απαιτούν ότι η μόνη αποδεκτή για αυτούς λύση είναι η ένταξή τους στη Σχολή Υγείας του εν λόγω πανεπιστημίου! Ωστόσο, ένεκα της μεγάλης συγγένειας μεταξύ Φυσικοθεραπείας και ΤΕΦΑΑ, η συμβίωση τους σε μία μικρή και σχετικά ευέλικτη Σχολή θα ήταν σαφώς προς όφελος των δύο πλευρών και των φοιτητών τους.
Συγκεκριμένα,
1. Προγράμματα Σπουδών και Ερευνητικό Έργο
Ελάχιστη είναι η συνάφεια μεταξύ των προγραμμάτων σπουδών Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Στερ. Ελλάδας και Κτηνιατρικής, Βιοχημείας, ακόμα και της Ιατρικής, που σήμερα απαρτίζουν τη Σχολή Υγείας του ΠΘ. Αντίθετα, η συνάφεια με τα προγράμματα σπουδών των ΤΕΦΑΑ είναι μεγάλη με το ποσοστό των κοινών μαθημάτων σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνά το 40%. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι ένας αριθμός διδακτορικών τίτλων ΤΕΦΑΑ έχει απονεμηθεί σε απόφοιτους Φυσικοθεραπείας. Στο ΤΕΦΑΑ του ΠΘ, τα εν λόγω μαθήματα διδάσκονται από διεθνώς καταξιωμένο προσωπικό το οποίο παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό μέσο όρο επιστημονικών αναφορών που ξεπερνά τις 5.000 (Google Scholar). Ο αντίστοιχος μέσος όρος του ΤΕΙ Λαμίας είναι απελπιστικά μικρός. Επιπλέον, το συγκεκριμένο ΤΕΦΑΑ διευθύνει το μεταπτυχιακό «Άσκηση & Υγεία» από το 2004 και ισότιμα συμμετέχει στο μεταπτυχιακό «Άσκηση, Εργοσπιρομετρία & Αποκατάσταση» της Ιατρικής του ΠΘ, με ένα μεγάλο αριθμό φυσικοθεραπευτών να έχει ήδη αποφοιτήσει από αυτά. Τέλος, το προσωπικό του ΤΕΦΑΑ του ΠΘ διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα άλλων Ιατρικών Τμημάτων, έχει για χρόνια συνεργασίες με μεγάλα κέντρα αποκατάστασης του εξωτερικού και με επιτυχία έχει διεκδικήσει πολλά εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα σε θέματα υγείας και ποιότητας ζωής, με μεγάλο μέρος του παραγόμενου έργου να έχει υιοθετηθεί από διεθνείς φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Υπουργεία Υγείας Αμερικής, Αυστραλίας και Σκωτίας.
2. Διεθνείς Πρακτικές
Η δημιουργία Σχολής όπου θα συμβιώνουν ΤΕΦΑΑ και Φυσικοθεραπεία ουδόλως αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Άλλωστε και οι δύο τομείς ασχολούνται με την υγεία, αποκατάσταση και ποιότητα ζωής του ανθρώπου έχοντας ως βάση την κίνηση (άσκηση). Έτσι, πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν ήδη προχωρήσει στο αυτονόητο, όπως ενδεικτικά φαίνεται παρακάτω:
School of Sport, Exercise & Rehabilitation Sciences, Birmingham University, UK
School of Public Health, Physiotherapy and Sports Science, UCD, Dublin, Ireland
School of Physiotherapy and Exercise Science, Curtin University, Australia
School of Health (Physiotherapy) and Sport, Universitat de Barcelona, Spain
Συμπερασματικά και σύμφωνα με την προηγηθείσα σύντομη ανάλυση,
α) τα προγράμματα σπουδών του ΤΕΦΑΑ του ΠΘ και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας έχουν υψηλή συνάφεια, με τους διδάσκοντες του ΤΕΦΑΑ του ΠΘ να τυγχάνουν ευρείας διεθνούς αναγνώρισης για το παραγόμενο έργο τους σε θέματα υγείας και ποιότητας ζωής, και
β) λόγω της συγγένειας των δύο γνωστικών αντικειμένων, η συνύπαρξη των δύο Τμημάτων είναι ακαδημαϊκά ενδεδειγμένη, σύμφωνη με τις διεθνείς πρακτικές, και κάθε άλλο παρά θα αποτελεί τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη της Φυσικοθεραπείας στη Στερ. Ελλάδα.
Επομένως, και επειδή τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, δημιουργεί ερωτηματικά η εμμονή των ανθρώπων της Φυσικοθεραπείας να αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συνεργασία/συνύπαρξη στο πλαίσιο Σχολής με τον πλησιέστερο επιστημονικό συγγενή τους, που δεν είναι άλλος από τα ΤΕΦΑΑ. Η απουσία δε επιστημονικών επιχειρημάτων που να στηρίζουν την ως άνω εμμονή κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου.
Οι γυμναστες, δεν πρεπει να ανησυχούν.
Θα βρισκουν πάντα δουλεια,σαν γυμναστες-ειτε στον δημοσιο είτε στον ιδιωτικό τομεα.
Εκείνοι απο τους οποίους θέλουν να ασχοληθουν με την Αποκατάσταση Υγείας με Φυσικα μέα (μεταξυ των οποίων και η Ασκηση), μπορουν μετα απο την αποφοίτησή τους απο τις Γυμναστικές Ακαδημίες να εγγραφονται, κατα τον νόμο, σε Τμηματα Φυσικοθεραπείαςκαι να συμπληρώνουν τις απαιτουμενες ελλειψεις τους προσαποκτώντας και το αντιστοιχο πτυχίο.
Το ιδιο και ενας φυσικοθεραπευτης που επιθυμει να γινει γυμναστης.