Συγχωνεύσεως Πανεπιστημίων-ΤΕΙ, ΤΕΦΑΑ και Φυσικοθεραπευτές

10/07/2018

Άκουσε το άρθρο

Γιάννης Κουτεντάκης
Καθηγητής Εργοφυσιολογίας
τ. Πρόεδρος & Κοσμήτορας ΣΕΦΑΑ, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ενώ η συζήτηση περί συγχωνεύσεων ΑΕΙ-ΤΕΙ έχει κορυφωθεί, πέρασε σχεδόν απαρατήρητο το γεγονός ότι οι συνάδελφοι της Φυσιοθεραπείας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος, με δημοσιευμένα κείμενα και άλλες παρεμβάσεις, αντιδρούν σε οποιαδήποτε συζήτηση «συνύπαρξης» με το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (ΠΘ) και απαιτούν ότι η μόνη αποδεκτή για αυτούς λύση είναι η ένταξή τους στη Σχολή Υγείας του εν λόγω πανεπιστημίου! Ωστόσο, ένεκα της μεγάλης συγγένειας μεταξύ Φυσικοθεραπείας και ΤΕΦΑΑ, η συμβίωση τους σε μία μικρή και σχετικά ευέλικτη Σχολή θα ήταν σαφώς προς όφελος των δύο πλευρών και των φοιτητών τους.

Συγκεκριμένα,

1.        Προγράμματα Σπουδών και Ερευνητικό Έργο

Ελάχιστη είναι η συνάφεια μεταξύ των προγραμμάτων σπουδών Φυσικοθεραπείας του ΤΕΙ Στερ. Ελλάδας και Κτηνιατρικής, Βιοχημείας, ακόμα και της Ιατρικής, που σήμερα απαρτίζουν τη Σχολή Υγείας του ΠΘ. Αντίθετα, η συνάφεια με τα προγράμματα σπουδών των ΤΕΦΑΑ είναι μεγάλη με το ποσοστό των κοινών μαθημάτων σε ορισμένες περιπτώσεις να ξεπερνά το 40%. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαίο ότι ένας αριθμός διδακτορικών τίτλων ΤΕΦΑΑ έχει απονεμηθεί σε απόφοιτους Φυσικοθεραπείας. Στο ΤΕΦΑΑ του ΠΘ, τα εν λόγω μαθήματα διδάσκονται από διεθνώς καταξιωμένο προσωπικό το οποίο παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό μέσο όρο επιστημονικών αναφορών που ξεπερνά τις 5.000 (Google Scholar). Ο αντίστοιχος μέσος όρος του ΤΕΙ Λαμίας είναι απελπιστικά μικρός. Επιπλέον, το συγκεκριμένο ΤΕΦΑΑ διευθύνει το μεταπτυχιακό «Άσκηση & Υγεία» από το 2004 και ισότιμα συμμετέχει στο μεταπτυχιακό «Άσκηση, Εργοσπιρομετρία & Αποκατάσταση» της Ιατρικής του ΠΘ, με ένα μεγάλο αριθμό φυσικοθεραπευτών να έχει ήδη αποφοιτήσει από αυτά. Τέλος, το προσωπικό του ΤΕΦΑΑ του ΠΘ διδάσκει σε μεταπτυχιακά προγράμματα άλλων Ιατρικών Τμημάτων, έχει για χρόνια συνεργασίες με μεγάλα κέντρα αποκατάστασης του εξωτερικού και με επιτυχία έχει διεκδικήσει πολλά εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα σε θέματα υγείας και ποιότητας ζωής, με μεγάλο μέρος του παραγόμενου έργου να έχει υιοθετηθεί από διεθνείς φορείς, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και τα Υπουργεία Υγείας Αμερικής, Αυστραλίας και Σκωτίας.   
 
2.        Διεθνείς Πρακτικές

Η δημιουργία Σχολής όπου θα συμβιώνουν ΤΕΦΑΑ και Φυσικοθεραπεία ουδόλως αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Άλλωστε και οι δύο τομείς ασχολούνται με την υγεία, αποκατάσταση και ποιότητα ζωής του ανθρώπου έχοντας ως βάση την κίνηση (άσκηση). Έτσι, πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν ήδη προχωρήσει στο αυτονόητο, όπως ενδεικτικά φαίνεται παρακάτω:
School of Sport, Exercise & Rehabilitation Sciences, Birmingham University, UK
School of Public Health, Physiotherapy and Sports Science, UCD, Dublin, Ireland
School of Physiotherapy and Exercise Science, Curtin University, Australia
School of Health (Physiotherapy) and Sport, Universitat de Barcelona, Spain
 
Συμπερασματικά και σύμφωνα με την προηγηθείσα σύντομη ανάλυση,

α)  τα προγράμματα σπουδών του ΤΕΦΑΑ του ΠΘ και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας έχουν υψηλή συνάφεια, με τους διδάσκοντες του ΤΕΦΑΑ του ΠΘ να τυγχάνουν ευρείας διεθνούς αναγνώρισης για το παραγόμενο έργο τους σε θέματα υγείας και ποιότητας ζωής, και

β) λόγω της συγγένειας των δύο γνωστικών αντικειμένων, η συνύπαρξη των δύο Τμημάτων είναι ακαδημαϊκά ενδεδειγμένη, σύμφωνη με τις διεθνείς πρακτικές, και κάθε άλλο παρά θα αποτελεί τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη της Φυσικοθεραπείας στη Στερ. Ελλάδα.
 
Επομένως, και επειδή τα ράσα δεν κάνουν τον παπά, δημιουργεί ερωτηματικά η εμμονή των ανθρώπων της Φυσικοθεραπείας να αντιτίθενται σε οποιαδήποτε συνεργασία/συνύπαρξη στο πλαίσιο Σχολής με τον πλησιέστερο επιστημονικό συγγενή τους, που δεν είναι άλλος από τα ΤΕΦΑΑ. Η απουσία δε επιστημονικών επιχειρημάτων που να στηρίζουν την ως άνω εμμονή κάθε άλλο παρά συμβάλλει στην αναπτυξιακή πορεία του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Σχόλια (3)

Β
|

Οι γυμναστες, δεν πρεπει να ανησυχούν.
Θα βρισκουν πάντα δουλεια,σαν γυμναστες-ειτε στον δημοσιο είτε στον ιδιωτικό τομεα.
Εκείνοι απο τους οποίους θέλουν να ασχοληθουν με την Αποκατάσταση Υγείας με Φυσικα μέα (μεταξυ των οποίων και η Ασκηση), μπορουν μετα απο την αποφοίτησή τους απο τις Γυμναστικές Ακαδημίες να εγγραφονται, κατα τον νόμο, σε Τμηματα Φυσικοθεραπείαςκαι να συμπληρώνουν τις απαιτουμενες ελλειψεις τους προσαποκτώντας και το αντιστοιχο πτυχίο.
Το ιδιο και ενας φυσικοθεραπευτης που επιθυμει να γινει γυμναστης.

Αντί άλλης απάντησης :
|

Αθήνα, 04.07.2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών χαιρετίζει την ένταξη του τμήματος Φυσικοθεραπείας του Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδος στην Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και δηλώνει πλέον την βεβαιότητά του ότι όλα τα τμήματα Φυσικοθεραπείας θα ενταχθούν στον φυσικό τους χώρο.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών χαιρετίζει την ένταξη του τμήματος Φυσικοθεραπείας του Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδος στην Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και θεωρεί ότι δικαιώνεται με την επιλογή του να υποστηρίξει την αυτονόητη ένταξη όλων των τμημάτων Φυσικοθεραπείας στον φυσικό τους χώρο ,αυτόν των Σχολών Επιστημών Υγείας.

Έτσι ενισχύεται και η αντίθεση του Π.Σ.Φ στην πρόθεση (πρόταση) της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αθηνών να προτείνει στον Υπουργό Παιδείας την ίδρυση νέων τμημάτων μεταξύ των οποίων και Τμήμα Φυσικοθεραπείας, από την σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

Αποδείχτηκε με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο γιατί αυτή η πρόθεση είναι τελείως ανορθόδοξη.

Ποια είναι η συγγένεια των επιστημονικών κλάδων ενός τμήματος που χορηγεί πτυχίο φυσικοθεραπευτή (επάγγελμα υγείας), με ένα τμήμα που χορηγεί πτυχίο στην Επιστήμη της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού (επάγγελμα που στελεχώνει την εκπαίδευση);

Καμία απολύτως.

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν. 4485/2017: ‘’Κάθε Ίδρυμα αποτελείται από Σχολές. Η Σχολή καλύπτει μία ενότητα συγγενών επιστημονικών κλάδων και εξασφαλίζει τη διεπιστημονική προσέγγιση, τη μεταξύ τους επικοινωνία και τον αναγκαίο, για τη διδασκαλία και την έρευνα, συντονισμό τους. Η Σχολή εποπτεύει και συντονίζει τη λειτουργία των Τμημάτων, σύμφωνα με τον Κανονισμό Σπουδών τους’’.

Σύμφωνα με το Νόμο 4521/2018 που προβλέπει την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το τμήμα Φυσικοθεραπείας εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Πρόνοιας.

Τα υπόλοιπα τμήματα Φυσικοθεραπείας των Ανώτατων Τεχνολογικών Ιδρυμάτων της χώρας επίσης εντάσσονται στις σχολές επαγγελμάτων Υγείας.

Το επάγγελμα του Φυσικοθεραπευτή είναι Νομοθετικώς Ρυθμιζόμενο Επάγγελμα Υγείας.

Ίσως η ερμηνεία της εν λόγω πρότασης, να είναι η προσπάθεια μιας μονοτμηματικής Σχολής - Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού - να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις του Νόμου 4485/2017 προκειμένου να διατηρηθεί σαν σχολή, καθώς σύμφωνα με το Νόμο (άρθρο 9 παρ. 2 ): ‘’Οι Σχολές διαιρούνται σε Τμήματα. Δεν είναι δυνατή η ύπαρξη Σχολής με λιγότερα από δύο (2) Τμήματα, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, όπου η αναγκαιότητα σύστασης Σχολής με ένα (1) Τμήμα αιτιολογείται ειδικά από τη Σύγκλητο’’.

Ο Π.Σ.Φ δηλώνει με σαφήνεια ότι είναι κάθετα αντίθετος σε τέτοιου είδους μεθοδεύσεις, που δεν έχουν σκοπό την ίδρυση αναγκαίων για την Ελληνική κοινωνία Ακαδημαϊκών τμημάτων στα Ελληνικά Πανεπιστήμια, αλλά εξυπηρετούν άλλες Ακαδημαϊκές σκοπιμότητες.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών λειτουργώντας ως ΝΠΔΔ κατά τις προβλέψεις του Νόμου 3599/2007 (ΦΕΚ Α΄ 176) έχει την υποχρέωση σύμφωνα με το άρθρο 2 ‘’να εισηγείται σε θέματα εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης, συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και επιμόρφωσης στο φυσικοθεραπευτικό κλάδο’’ και να εκφράζει την άποψή του.

Θεωρούμε ότι και τα άλλα δυο τμήματα Φυσικοθεραπείας θα ενταχθούν στις σχολές Επιστημών Υγείας με την επικείμενη συγχώνευση των ιδρυμάτων της χώρας και δεν θα επιχειρηθεί η υιοθέτηση της πρόθεσης του Πανεπιστημίου Αθηνών για ΄΄σαλαμοποίηση΄΄ της εκπαίδευσης του Έλληνα φυσικοθεραπευτή.

Αν τελικά επιλέξει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επιτρέψει την ίδρυση ενός δεύτερου τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Αττική (το πέμπτο στην Ελλάδα), ανταγωνιζόμενο άνευ λόγου, το τμήμα Φυσικοθεραπείας , στο νεοϊδρυθέν Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής , θα πρέπει και αυτό να ενταχθεί στις σχολές Επιστημών Υγείας.

Πιστεύουμε ότι η εκπαιδευτική πολιτική πρέπει να ασκείται με σοβαρότητα και όχι ΄΄παρεμπιπτόντως΄΄ για να εξυπηρετήσει ακαδημαϊκές σκοπιμότητες .

Εν κατακλείδι χαιρετίζουμε την ένταξη του τμήματος Φυσικοθεραπείας του Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδος στην Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που για μας αποτελεί δικαίωση των προσπαθειών μας για την Πανεπιστημιοποίηση όλων των Τμημάτων Φυσικοθεραπείας και την ένταξή τους ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στις Σχολές Επιστημών Υγείας.

ΦΘ
|

Θα μας τρελάνετε εσείς του ΤΕΦΑΑ; Από πότε γνωστικό αντικείμενο του ΤΕΦΑΑ είναι η αποκατάσταση; Επειδή εχετε βάλει μαθήματα και μεταπτυχιακά στο πρόγραμμα σας σχετικά με την αποκατάσταση ) σημαίνει ότι έχετε σχέση με την αποκατάσταση και τους ασθενείς; Ποιά είναι η κλινική σας εκπαίδευση στο βασικό πτυχίο και στο μεταπτυχιακό; Από πότε ένα μεταπτυχιακό καθορίζει το γνωστικό αντικείμενο ενός Τμήματος; Το αντίθετο γίνεται και δυστυχώς σε αυτή τη χώρα ο καθένας κάνει ότι θέλει. Η ΑΔΙΠ τι λέει για το γνωστικό σας αντικείμενο; Η διεπιστημονική συνεργασία είναι επιτακτική αλλά η αλλοίωση του γνωστικού αντικειμένου ενός Τμήματος δεν μπορεί να είναι αποδεκτή. Άλλο το αντικείμενο του ΤΕΦΑΑ, άλλο της Φυσικοθεραπείας άλλο της ιατρικής. Καλό είναι οι του ΤΕΦΑΑ να κοιτάξουν πως μπορούν να αναβαθμίσουν τις σπουδές του τμήματος τους στη Φυσική Αγωγή και να μην ασχολούνται με αντικείμενα που δεν τα γνωρίζουν κυρίως για την ασφάλεια του πληθυσμού

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ