Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Η Κοσμητεία της Σ.ΤΕ.Γ. & ΤΕ.Τ. & Δ. ΤΕΙ Θεσσαλίας για τη συγχώνευση με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 10/07/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Η Κοσμητεία αφού έλαβε υπόψη την απόφασή της στην αρ. 6/12-4-2018 συνεδρίασή της, το σχέδιο συνένωσης του Υπουργείου για το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το ψήφισμα της Συνέλευσης του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων και των μελών Δ.Ε.Π. του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων, τις θέσεις των Τμημάτων Τεχνολογίας Τροφίμων, Διατροφής και Διαιτολογίας και Δασοπονίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, την ενημέρωση από τον Κοσμήτορα για τη συζήτηση που έγινε μεταξύ των Κοσμητόρων των Σχολών και της Διοίκησης του Τ.Ε.Ι., την επικείμενη συζήτηση του θέματος στη Σύγκλητο του Τ.Ε.Ι. καθώς και τη συζήτηση που αναπτύχθηκε μεταξύ των μελών της Κοσμητείας στη διάρκεια της συνεδρίασης, της 9ης Ιουλίου αποφάσισε   ομόφωνα και διατυπώνει, επί του σχεδίου συνένωσης του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τα παρακάτω:

Το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη συνένωση του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι μια απόφαση που κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορεί να οδηγήσει σε ένα αναβαθμισμένο Πανεπιστημιακό Ίδρυμα. Ως Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής υποστηρίζουμε τη συνένωση με όρους Ακαδημαϊκούς υπό τις προϋποθέσεις της διατήρησης της υφιστάμενης ακαδημαϊκής υπόστασης του προσωπικού του Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας στην αντίστοιχη Πανεπιστημιακή Σχολή και της πραγματοποίησης ορισμένων αλλαγών στην κοινοποιηθείσα πρόταση οι οποίες επιβάλλονται από ακαδημαϊκά κριτήρια.

Θεσμικά

Βελτιώσεις και αλλαγές θα πρέπει να γίνουν σε θεσμικά ζητήματα που αφορούν στην ισόνομη μεταχείριση των μελών Δ.Ε.Π., Ε.ΔΙ.Π. και Ε.Τ.Ε.Π. καθώς και στη δυνατότητα συμμετοχής στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας των νέων Τμημάτων στα οποία θα συμμετέχουν. Θεωρούμε απαραίτητη για λόγους ουσιαστικούς αλλά και ισονομίας την εφαρμογή των διατάξεων του Ν. 4521 για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και των αντίστοιχων διατάξεων των σχεδίων για τις συνενώσεις Τ.Ε.Ι. Ηπείρου με Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.

Γεωπονία

Η ίδρυση δύο νέων Γεωπονικών Τμημάτων στη Λάρισα, συμπληρωματικών προς τα υπάρχοντα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Συμβάλλει τα μέγιστα στην προσφορά ολοκληρωμένης εκπαίδευσης στον πρωτογενή τομέα σε μία Περιφέρεια που βασίζεται παραγωγικά σε αυτόν.

Τρόφιμα

Η μετεξέλιξη του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων σε Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής είναι θετική υπό την προϋπόθεση όμως να είναι ένα πενταετές Τμήμα που να ανήκει στη Σχολή Γεωπονίας ώστε οι απόφοιτοί του να έχουν τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα. Σε όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, η Επιστήμη Τροφίμων ανήκει σε Γεωπονική Σχολή. Στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπάρχει Τμήμα αντίστοιχο πενταετές Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου. Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης η Επιστήμη Τροφίμων είναι κατεύθυνση του Τμήματος Γεωπονίας και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης η Επιστήμη Τροφίμων είναι κατεύθυνση του Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης. Η ένταξη  του Τμήματος Επιστήμης Τροφίμων στη Σχολή Τεχνολογίας στερείται ακαδημαϊκών κριτηρίων και κρίνεται επιβεβλημένη η παραμονή στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών.

Διατροφή και Διαιτολογία

Η δημιουργία ενός Τμήματος Διαιτολογίας απογυμνωμένου από τη Διατροφή στα Τρίκαλα, είναι ακαδημαϊκά απαράδεκτη και θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα στους εν δυνάμει αποφοίτους του, καθώς δεν θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Λόγω συνεργειών του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας με το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, προτείνουμε την παραμονή του Τμήματος στην Καρδίτσα με το όνομα Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής, το ίδιο με το αντίστοιχο Τμήμα του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου.

Δασολογία

Προτείνουμε τη δημιουργία Τμήματος «Δασολογίας και Επιστήμης Ξύλου» ή εναλλακτικά «Δασολογίας και Βιοοικονομίας», πενταετούς διάρκειας ενταγμένο στη Σχολή Γεωπονίας, με βασικά κριτήρια:

α) τα επαγγελματικά δικαιώματα,

β) τις συνέργειες που μπορούν να αναπτυχθούν,

γ) την ανάγκη δημιουργίας οικονομίας κλίμακας,

δ) τα δυναμικά αντικείμενα που πραγματεύεται το νέο Τμήμα και ικανοποιούν ανάγκες της Θεσσαλίας και ευρύτερα της χώρας μας και όχι μόνο.

Συνολικά

Θεωρούμε ότι η παρούσα πρόταση της Πολιτείας, για τη συνένωση των Ιδρυμάτων και η μέσα από αυτή ίδρυση νέων Τμημάτων στα πρώην Τ.Ε.Ι. θα οδηγήσει στην πρόσληψη νέων μελών Δ.Ε.Π. και στη δημιουργία κρίσιμης μάζας Εκπαιδευτικών σε κάθε Τμήμα, βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα αυτών και την προσφορά εκπαιδευτικού έργου ποιότητας. Το νέο Πανεπιστήμιο που θα δημιουργηθεί περιλαμβάνει σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα και δίνει σημαντικά οφέλη στα μέλη και τους φοιτητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας».

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean