Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κοινή δήλωση τριών Μελών Διαβούλευσης του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σχετικά με το Σχέδιο απορρόφησης του ΤΕΙ Θεσσαλίας και μέρους του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 11/07/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το τελευταίο διάστημα επιχειρείται εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας μία ριζική αναμόρφωση του χάρτη της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη χώρα μας, με στόχο την διαμόρφωση του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.

Το εγχείρημα ξεκίνησε με την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, συνεχίζεται με τα νομοσχέδια για την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με την πρόταση για απορρόφηση του ΤΕΙ Θεσσαλίας και μέρους του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, με την πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) για απορρόφηση μέρους του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, με την πρόταση του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για απορρόφηση μέρους του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας και συνεχίζεται με σύσταση επιτροπών διαλόγου για συνέργειες Πανεπιστημίων και ΤΕΙ σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι στιγμές είναι ιστορικές: το αίτημα των ΤΕΙ για πανεπιστημιοποίηση επιτέλους γίνεται δεκτό από την πολιτεία. Οι βασικοί λόγοι είναι δύο: Το προσωπικό των ΤΕΙ της χώρας επί δεκαετίες κατάφερε με καθημερινό αγώνα να αναβαθμίσει το ρόλο των ΤΕΙ, να προσφέρει τεχνολογική εκπαίδευση και εφαρμοσμένη έρευνα υψηλού επιπέδου και να αναγνωριστεί από την πολιτεία και την κοινωνία η δυνατότητα ένταξης των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια. Ο Υπουργός κ. Κώστας Γαβρόγλου έχει την πολιτική βούληση.

Ως μέλη των Διοικήσεων των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας κληθήκαμε από τον Υπουργό Παιδείας τον περασμένο Οκτώβριο να λάβουμε μέρος στην Επιτροπή για τη διερεύνηση μορφών συνεργασίας ανάμεσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Το Υπουργείο έλαβε υπόψη τις απόψεις των μελών της επιτροπής και πρότεινε ένα σχέδιο απορρόφησης  του ΤΕΙ Θεσσαλίας και μέρους του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Παράλληλα, δόθηκαν στη δημοσιότητα και οι προτάσεις του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για συνέργειες με το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας. Θεωρούμε ότι οι προτάσεις βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση όσον αφορά στη διαμόρφωση του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης, είναι τιμητικές για τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και  αποδεικνύουν το υψηλό εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο της ακαδημαϊκής κοινότητας των δύο ΤΕΙ. Δηλώνουμε απερίφραστα την υποστήριξή μας στις προτάσεις του Υπουργείου για απορρόφηση  του ΤΕΙ Θεσσαλίας και μέρους του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το γεγονός ότι η πρόταση περιλαμβάνει λειτουργία ακαδημαϊκών Τμημάτων σε συνδυασμό με ίδρυση Κέντρου Έρευνας Καινοτομίας και Ανάπτυξης με έξι Ινστιτούτα, Αγροδιατροφικού Τεχνολογικού Πάρκου (Λάρισα), Ολοκληρωμένου Κέντρου Διάγνωσης και Θεραπείας Καρκίνου (Λάρισα), Κέντρου Διεθνούς Εκπαίδευσης (Άμφισσα), Πανεπιστημιακού Κέντρου Αποκατάστασης και Ευεξίας (Λαμία), οδηγεί στην εκτίμηση ότι το εγχείρημα είναι βιώσιμο.

Θεωρούμε ότι τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας πρέπει να ανταποκριθούν θετικά στις παραπάνω προτάσεις, προσδοκώντας στην περαιτέρω αξιοποίηση του δυναμικού του προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας. Από συζητήσεις με τα μέλη ΔΕΠ των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας και  καθώς η διαδικασία Συνελεύσεων των Τμημάτων είναι σε εξέλιξη, έχουμε αποκομίσει την εντύπωση ότι η μεγάλη πλειοψηφία των μελών ΔΕΠ των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας στηρίζουν το εγχείρημα. Στις αποφάσεις των Συνελεύσεων είναι προφανής ο έντονος προβληματισμός των μελών ΔΕΠ σε σχέση με την πρόταση για ένταξή τους σε Γενικά Τμήματα. Η πρόταση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την απόφαση της Συνόδου των Πρυτάνεων και Αντιπρυτάνεων των ΤΕΙ, με το νόμο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και με τα σχέδια νόμου που έχουν ανακοινωθεί για την απορρόφηση του ΤΕΙ Ηπείρου από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και για την απορρόφηση του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Προτείνεται να επανεξεταστεί η δυνατότητα ένταξης των μελών ΔΕΠ των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας σε Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Προσδοκούμε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας να αφομοιώσει τις ακαδημαϊκές κοινότητες των ΤΕΙ και να τις αποδώσει με αναπτυξιακή δυναμική στις κοινωνίες και οικονομίες της κεντρικής Ελλάδας συμβάλλοντας στην προσδοκώμενη μετά την κρίση ανάταση. Ένας νέος ρόλος για ένα νέο Πανεπιστήμιο.

Στεκόμαστε αρωγοί και συνοδοιπόροι στην προσπάθεια της πολιτείας να διαμορφώσει τον ενιαίο χώρο ανώτατης εκπαίδευσης. Η πρόταση του κ. Υπουργού ενσωματώνει σε μεγάλο βαθμό τις κοινές σκέψεις μας.

Οποιεσδήποτε τεκμηριωμένες αντιρρήσεις θα καταδειχτούν στη διαβούλευση και θα αποτελέσουν πεδία προβληματισμού. Σε κάθε περίπτωση το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα αυτορυθμιστεί στο χρόνο ώστε να αποτελέσει το σύγχρονο ακαδημαϊκό ίδρυμα που όλοι ονειρευόμαστε.

Ζητάμε από τον Υπουργό κ. Κώστα Γαβρόγλου, να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το μακρόπνοο, εμπνευσμένο και πρωτοπόρο έργο του στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Τα μέλη της Επιτροπής Διαλόγου

από το ΤΕΙ Θεσσαλίας

Νικόλαος Μπάτης, π. Πρύτανης
Μιχάλης Βραχνάκης, Αντιπρύτανης        

από το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας

Νικόλαος Ασημάκης, Αντιπρύτανης

 

Σχόλια (9)

 
sg
11 Ιουλ 2018 13:21

Κύριοι, Νικόλαος Μπάτης, π. Πρύτανης, Μιχάλης Βραχνάκης, Αντιπρύτανης
Νικόλαος Ασημάκης, Αντιπρύτανης , για τους φοιτητές θα πείτε κάτι; η δεν έχει καμία σημασία.
Ευχαριστώ.

 
Αποφοιτος
11 Ιουλ 2018 13:29

Τα τρια αυτα μελη αδειάζουν τους πρυτάνεις!!!! Απίστευτα πράγματα!!!!

 
Διοικητικός
11 Ιουλ 2018 15:56

Ο ρόλος τους έχει τελειώσει εδώ.
Αφού θέλουν να παρέμβουν γιατι δεν κοινοποιούν και τι πρόταση έκανε ο καθένας τους ώστε να γνωρίζουμε όλοι;
Πέρα από αυτούς όμως, πλέον τον λόγο τον έχουν τα ιδρύματα

 
Thomas Paschalis
11 Ιουλ 2018 17:11

Για τις διαδικασίες ισοτίμησης παλιών πτυχιούχων με τα νέα πτυχία γιατί δε λέτε κάτι? Ήσασταν όλοι εσείς διδάσκαλοί μας???

 
Αντί γενικώς
11 Ιουλ 2018 20:58

Δεν βλέπω να λέτε κάτι για την ταμπακιέρα: είναι τελικά το κείμενο αυτό πόρισμα της Επιτροπής ή απόψεις του υπουργείου (ή μήπως απόψεις του ΠΘ;)

Α, κάτι ακόμα: πολύ το λιβανιστήρι στο τέλος ρε παιδιά, κόψτε κάτι! Ούτε ο ίδιος ο Υπουργός δεν θα τα έγραφε αυτά για τον εαυτό του...

 
ΝΠ
12 Ιουλ 2018 09:41

Το ποιος αδειάζει ποιον είναι ένα ζήτημα... όταν η μεγάλη πλειοψηφία των καθηγητών στο ΤΕΙΘ τάσσεται υπέρ της συγχώνευσης και αποδέχεται την πρόταση ως βάση συζήτησης (με όποιες βελτιώσεις μπορούν να γίνουν) και η διοίκηση φωνάζει ότι το σχέδιο πρέπει να απορριφθεί και κινητοποιεί όποιους μπορεί (τοπικούς φορείς, ΔΠ, φοιτητές) προς αυτή την κατεύθυνση τότε ποιος είναι αυτός που αδειάζει ποιον; εδώ έχουμε 3 μέλη της επιτροπής, δεν υπογράφουν ως ολόκληρη επιτροπή, ας λάβει υπόψη τη γνώμη τους όποιος θέλει..
Όσο για τους φοιτητές εγώ δε μπορώ να καταλάβω από που προκύπτει ότι οι απόφοιτοι ΤΕΙ και οι νυν φοιτούντες χάνουν επαγγελματικά δικαιώματα!!! Παρακολούθησαν ένα πρόγραμμα σπουδών με τις όποιες προοπτικές απασχόλησης είχε.. δηλαδή οι παλιοί απόφοιτοι ΚΑΤΕΕ έχασαν κάτι όταν αυτά έγιναν ΤΕΙ; παλιές διετής σχολές όπως παιδαγωγοί, οδοντίατροι έχασαν κάτι όταν άλλαξαν τα τμήματά τους πχ σε 4ετή; ίσα ίσα το να δηλώνει κάποιος ότι αποφοίτησε από ένα πρόδομο ίδρυμα του μεγάλου πλέον ΠΘ, μάλλον τους αναβαθμίζει..

 
Διοικητικός
12 Ιουλ 2018 19:03

Επιτέλους λένε τη σωστή λέξη, "απορρόφηση" των ΤΕΙ από το ΠΘ, γιατί μέχρι τώρα μας έλεγαν για συνέργειες!!!!

 
Χρήστος
12 Ιουλ 2018 23:28

@ΝΠ
Πρέπει να μας κάνετε πλάκα, δεν εξηγείται διαφορετικά. Οι τίτλοι σπουδών των αποφοίτων ΚΑΤΕΕ ισοτιμήθηκαν με τους τίτλους των αποφοίτων από τα 4ετή προγράμματα σπουδών των ΤΕΙ και μετέπειτα ΑΤΕΙ, οι δε απόφοιτοι των 2ετών σχολών (Παιδαγωγοί, Οδοντίατροι) είδαν τους τίτλους τους να "Πανεπιστημιοποιούνται" σε μία νύκτα. Φυσικά και δεν έχασαν αυτοί, αντιθέτως κάποιοι κέρδισαν και Πανεπιστημιακούς τίλους .
Στην προκειμένη περίπτωση όμως ΔΕΝ θα υπάρξει καμία ισοτίμηση (τα διαβάσατε τα σχέδια;) κι επιπρόσθετα όλοι αυτοί οι απόφοιτοι ΔΕΝ θα έχουν την παραμικρή σχέση και δεν πρόκειται να εκδοθεί το παραμικρό πιστοποιητικό που θα τους συνδέει με το νέο εκπαιδευτικό ίδρυμα (πλην των αποφοίτων των τμημάτων του σημερινού Π.Θ. που έτσι κι αλλιώς δεν υπόκεινται σε καμία απολύτως αλλαγή).
Εάν εσείς δεν μπορείτε να κατανοήσετε τι θα σημάνει για τους αποφοίτους σχολών να μείνουν με έναν τίτλο σπουδών ο οποίος πρώτον δεν θα έχει καμία συνέχεια (τα τμήματα των ΣΤΕΦ π.χ σβήνουν δια παντός) και δεύτερον θα προέρχεται από εκπαιδευτικά ιδρύματα τα οποία δεν θα υπάρχουν πλέον, δεν μπορώ να σας βοηθήσω.
Για να δώσω κι ένα παράδειγμα, κάποιος θα έχει πτυχίο Μηχανολόγου Μηχανικού ΤΕ σε μία χώρα όπου θα βγαίνουν πλέον μόνο Μηχανολόγοι Μηχανικοί ΠΕ και στην οποία το ΑΤΕΙ Θεσσαλίας, η σχολή και το τμήμα που θα αναγράφει το πτυχίο του δεν θα υφίστανται. Τί πρόκειται να γίνει όταν ένας σημερινός απόφοιτος του ΑΤΕΙ Θεσσαλίας θελήσει να κάνει μεταπτυχιακό στο εξωτερικό κι εκεί θα ψάχνουν να βρουν πού είναι η σχολή και το εκπαιδευτικό ίδρυμα από το οποίο φέρεται να έχει αποφοιτήσει ο αιτών;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ