Σύγκλητος ΤΕΙ Στ. Ελλάδας: Ακαδημαϊκά στρατόπεδα συγκέντρωσης καθηγητών ΤΕΙ δημιουργεί το υπ. Παιδείας

"Να ισχύσει για την ακαδημαϊκή κοινότητα και το πάσης φύσεως Προσωπικό του Ιδρύματος ότι εφαρμόζεται σε αντίστοιχες απορροφήσεις άλλων Τ.Ε.Ι. από Πανεπιστήμια”.

11/07/2018

Ενημερώθηκε: 12/07/2018, 11:31

Άκουσε το άρθρο

Όρους θέτει η Σύγκλητος του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας προς το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να υλοποιηθεί η συγχώνευση του Ιδρύματος με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ κάνει λόγο  για ακαδημαϊκά στρατόπεδα   συγκέντρωσης καθηγητών ΤΕΙ με την κατάργηση  των Γενικών Τμημάτων.

Η Σύγκλητος ζητά , εφόσον θεσμοθετηθεί το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πρώτος Πρύτανης να ορισθεί ο σημερινός Πρύτανης του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας , με Αντιπρυτάνεις τους νυν  Πρυτάνεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

Για τους φοιτητές η Σύγκλητος προτείνει να ληφθεί μέριμνα για τους αποφοίτους του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ώστε να μη θιγεί η επαγγελματική και ακαδημαϊκή τους προοπτική.

“Οι προτάσεις του ΥΠΠΕΘ, του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την απορρόφηση του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, βρίσκονται σε θετική κατεύθυνση όσον αφορά στη διαμόρφωση του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης, είναι ακαδημαϊκά τιμητικές για το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας, αποδεικνύουν το υψηλό εκπαιδευτικό και ερευνητικό επίπεδο της ακαδημαϊκής του κοινότητας και επιβεβαιώνουν τη δυνατότητα του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας να συμβάλει στη διαμόρφωση του ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης”, σημειώνει η Σύγκλητος, και υπογραμμίζει:

“Το Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας μπορεί να ανταποκριθεί θετικά στις παραπάνω προτάσεις, με βασική προϋπόθεση ότι θα ισχύσει για την ακαδημαϊκή κοινότητα και το πάσης φύσεως Προσωπικό του Ιδρύματος ότι εφαρμόζεται σε αντίστοιχες απορροφήσεις άλλων Τ.Ε.Ι. από Πανεπιστήμια”.

Οι   προτάσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο με τίτλο «Η Νέα Αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας» ,τονίζει η Σύγκλητος, δεν βρίσκονται   δεν πρέπει να γίνουν αποδεκτές από το ΥΠΕΘ για τους ακόλουθους λόγους :

1. Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Γενικού Τμήματος στο οποίο θα ενταχθούν όλα τα μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων που λειτουργούν στη Λαμία. Πρόκειται για Τμήματα που λειτουργούν σε διαφορετικές σχολές, με τελείως διαφορετικά αντικείμενα, που θα ενταχθούν σε ένα Τμήμα το οποίο θα λειτουργεί χωρίς Συνέλευση και με Πρόεδρο που θα οριστεί μεταξύ των μελών του από τη Σύγκλητο του Παν. Θεσσαλίας. Θα είναι ένα Τμήμα που δεν θα παίρνει εισακτέους και δεν θα δίνει πτυχία. Τα Γενικά Τμήματα, τα οποία έχουν καταργηθεί τα τελευταία χρόνια σε όλα τα ΑΕΙ, είναι στην πραγματικότητα ακαδημαϊκά στρατόπεδα συγκέντρωσης καθηγητών ΤΕΙ, από τα οποία θα επιλέγονται αυτοί που θα κάνουν το επόμενο βήμα προς τα Τμήματα του Πανεπιστημίου. Δημιουργούνται λοιπόν συνθήκες ομηρίας των συναδέλφων, οι οποίοι έχουν καταλάβει τις αντίστοιχες ακαδημαϊκές βαθμίδες μετά από διαδικασίες κρίσεων, με θεσμικό πλαίσιο παρόμοιο με αυτό των μελών ΔΕΠ των Πανεπιστημίων.

2. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία μετάβασης από το Γενικό Τμήμα προς τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας είναι ασαφής και δεν προβλέπει συγκεκριμένα χρονικά όρια εντός των οποίων θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μετακίνησης. Στην πρόταση του ΥΠΕΘ αναφέρεται ότι η μετακίνηση προς τα Τμήματα του Παν. Θεσσαλίας θα διέπεται από το υφιστάμενο πλαίσιο περί μετακινήσεων μελών ΔΕΠ μεταξύ τμημάτων.

Το πλαίσιο αυτό όμως μπορεί να μεταβληθεί ανά πάσα στιγμή επί τα χείρω θέτοντας εμπόδια στη μετακίνηση των συναδέλφων. Ακόμα και με το υφιστάμενο πλαίσιο (Ν. 4547, άρθρο 92) ενδέχεται να υπάρξουν δυσλειτουργίες διότι για τη μετακίνηση μέλους ΔΕΠ ζητείται, μεταξύ άλλων, απόφαση του Τμήματος προέλευσης, δηλ. του Γενικού. Το Γενικό Τμήματα όμως θα αποκτήσει Συνέλευση αορίστως μετά από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, ενώ είναι τουλάχιστον αδόκιμο μέλη ΔΕΠ διαφορετικών επιστημονικών κλάδων να τοποθετούνται με την ψήφο τους για μετακίνηση ή μη συναδέλφου.

3. Θίγονται οι μέχρι σήμερα απόφοιτοι των Τμημάτων του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ιδιαίτερα αυτοί που τα Τμήματα από τα οποία αποφοίτησαν δεν έχουν άμεσο συνεχιστή στα Πανεπιστήμια προορισμού.

Πρόταση

Συμπερασματικά, για τη μετάβαση του προσωπικού του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας στα νέα Τμήματα Η Σύγκλητος του ΤΕΙ εισηγείται την ακόλουθη διαδικασία:

1. Η όποια λύση θεσμοθετηθεί θα πρέπει να είναι ταυτόχρονη και ισότιμη για όλα τα Τμήματα και τις κατηγορίες προσωπικού του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

2. Προτείνεται η θεσμοθέτηση συγκεκριμένης διάδοχης κατάστασης (ακαδημαϊκά τμήματα) για την ένταξη από την πρώτη ημέρα εφαρμογής του Νόμου των μελών ΔΕΠ του ΤΕΙ (σε προσωποπαγείς θέσεις) με βάση το γνωστικό τους αντικείμενο και τη γεωγραφική περιοχή που υπηρετούν σήμερα (τα Γενικά Τμήματα προφανώς δεν ανταποκρίνονται στα παραπάνω χαρακτηριστικά). Ένταξη σε Τμήματα θα πρέπει να προβλέπεται και για τα μέλη ΕΤΕΠ του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.

3. Για τη μετατροπή των προσωποπαγών θέσεων σε τακτικές να εφαρμοστούν τα όσα θεσμοθετηθούν για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

4. Η ένταξη των μελών ΔΕΠ του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας σε Πανεπιστήμιο και η υπαγωγή στο ακαδημαϊκό καθεστώς των μελών ΔΕΠ Πανεπιστημίου, θα πρέπει να γίνει αποκλειστικά σύμφωνα με τις διατάξεις των νόμων που θα προβλέπουν αυτές τις εντάξεις, οι οποίες θα πρέπει να υπερισχύουν κάθε άλλης ειδικής ή γενικής διάταξης.

5. Για τα μέλη του ΔΠ του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας να εφαρμοστούν όσα προβλέπονται για τα μέλη ΔΠ του πρώην ΤΕΙ Ηπείρου.

Διοίκηση του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Στην περίπτωση που η πρόταση του ΥΠΠΕΘ για τη νέα αρχιτεκτονική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θεσμοθετηθεί, η Σύγκλητος προτείνει, με δεδομένο ότι οι διάφορες κατηγορίες προσωπικού θα πρέπει να έχουν εκπροσώπηση στα όργανα Διοίκησης του Ιδρύματος στο οποίο θα ενταχθούν, τα ακόλουθα:

1. Πρώτος Πρύτανης του νέου Πανεπιστημίου ορίζεται ο σημερινός Πρύτανης του Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας .

2. Η διοίκηση του νέου Ιδρύματος θα πρέπει, κατ ́ εξαίρεση των ισχυουσών διατάξεων, να περιλαμβάνει επιπλέον δύο προσωρινούς χωρικούς Αντιπρυτάνεις. Οι δύο χωρικοί Αντιπρυτάνεις έχουν έδρα τη Λάρισα και τη Λαμία αντίστοιχα. Ως προσωρινοί χωρικοί Αντιπρυτάνεις, μέχρι 31/8/22, ορίζονται οι σημερινοί Πρυτάνεις του ΤΕΙ Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Οι χωρικοί Αντιπρυτάνεις προΐστανται όλων των υπηρεσιών του Ιδρύματος που εδρεύουν στην αντίστοιχη πόλη και συμμετέχουν στο Πρυτανικό Συμβούλιο με δικαίωμα ψήφου όταν συζητούνται θέματα που αφορούν στα πρώην ΤΕΙ.

Φοιτητές του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας

Για την παρακολούθηση και εξέταση μαθημάτων για τους φοιτητές που εισάγονται το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019 και δεν έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους μέχρι το ακαδ. έτος 2023-2024 αποφασίζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου προορισμού. Σε κάθε περίπτωση, μέριμνα θα πρέπει να ληφθεί για τους αποφοίτους του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, ώστε να μη θιγεί η επαγγελματική και ακαδημαϊκή τους προοπτική.

Προτάσεις για τις μεταβατικές διατάξεις

1. Μέλος ΔΕΠ που κατέχει τακτική θέση ως μέλος ΔΕΠ ΤΕΙ και εντάσσεται σε προσωποπαγή θέση στο Πανεπιστήμιο έχει δικαίωμα να εκλεγεί ή να οριστεί πρόεδρος Τμήματος, ή διευθυντής Τομέα, σύμφωνα με όσα ειδικότερα ορίζονται στο ν. 4485/2017. Τα μέλη ΔΕΠ που κατέχουν προσωποπαγή θέση ΤΕΙ και παραμένουν σε προσωποπαγή θέση στο Πανεπιστήμιο δεν έχουν δικαίωμα εκλογής σε θέση μονοπρόσωπου οργάνου διοίκησης.

Όλα τα μέλη ΔΕΠ συμμετέχουν στα συλλογικά όργανα διοίκησης Τμημάτων και Τομέων και στα εκλεκτορικά σώματα για ανάδειξη των μονοπρόσωπων οργάνων.

2. Μέλη ΔΕΠ που κατείχαν τακτικές θέσεις ως μέλη ΔΕΠ ΤΕΙ και εντάσσονται σε προσωποπαγείς θέσεις, σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος, μετέχουν στα εκλεκτορικά σώματα του άρθρου 19 του ν. 4009/2011 εκτός όπου απαιτείται η ιδιότητα του καθηγητή α ́ βαθμίδας, οπότε μετέχουν μόνο οι καθηγητές α ́ βαθμίδας που κατέχουν τακτική θέση στο Πανεπιστήμιο. Εκλεκτορικά που έχουν ήδη συγκροτηθεί δεν θίγονται.

Σχόλια (5)

kaldis
|

@Πέτρος Φρέρης

Παρεξήγησες. Αυτό ακριβώς εννοούσα. Δεν είναι δυνατόν να έχει ψηφισθεί κείμενο σαν αυτό που έστειλε η Σύγκλητος ΤΕΙ Στερεάς.

Κωνσταντίνος
|

Γιατί δε δίνετε μάχη;Γιατί δεν το παλεύετε; Εδώ ιδρύθηκαν τμήματα μόνο με τη γνώμη της τότε κυβέρνησης με 1 και με 2 καθηγητές στην Κρήτη, στη Θράκη και στο Αιγαίο γιά να είναι τώρα μετά από είκοσι χρόνια κραταιά και δυνατά;
Εσείς όμως υπάρχετε,είστε πολλοί και έχετε ειδικότητες. Οργανωθείτε, σκεφτείτε και προτείνετε. Μη χρησιμοποιείτε την έσχατη λύση του Γενικού Τμήματος. Συνεργαστείτε με συναδέλφους σας από τη ΣΤΕΦ Λάρισας και προτείνετε την ίδρυση τμημάτων με διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο απ'αυτά που θεραπεύει η Πολυτεχνική του Βόλου.Αυτά μπορεί να είναι Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης,Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης,Χημικών Μηχανικών,Μηχανικών Ορυκτών Πόρων,Μηχανικών Βιομηχανικού Σχεδιασμού και Παραγωγής,Τοπογράφων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών Αποκατάστασης Κτιρίων και Κληρονομιάς και γιατί όχι-Μηχανικών Μεταλλείων.Το τελευταίο μάλιστα, απ'ό,τι είδα το προτείνουν στο σχέδιο να λειτουργήσει σε επίπεδο ΙΕΚ στη Λαμία.Επωφεληθείτε λοιπόν και αρπάξτε την ευκαιρία.Αλλιώς,σίγουρα θα κλειστείτε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης,όπως λέτε.

Πέτρος Φρέρης
|

@kaldis Θα έλεγε κανείς ότι θα έπρεπε να αμφιβάλλεις για το αν αυτοί που πέταξαν το πόρισμα στα σκουπίδια και έβγαλαν ένα νέο δικό τους θα μπορούσε ποτέ να διοικήσουν αξιοκρατικά ένα πανεπιστήμιο

https://www.esos.gr/arthra/57910/dilosi-vomva-prytaneon-tei-thessalias-…

kaldis
|

Αμφιβάλλω αν Σύγκλητος μπορούσε ποτέ να ψηφίσει τέτοιο κείμενο.

Προς τι η τόσο παθητική στάση των ΤΕΙ
|

Γιατί τα ΤΕΙ, ενώ είναι ΑΕΙ, αποδέχονται να συζητούν με αυτούς τους εξευτελιστικούς όρους την ενσωμάτωσή τους ( συγχώνευσή τους, απορρόφηση τους, συνέργειά τους, διαλέγετε τον όρο ) με τα Πανεπιστήμια, αδιαφορώντας για τους μέχρι σήμερα αποφοίτους τους, αλλά και για την ίδιο το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης, όπου μετά την πανεπιστημιοποίηση ( όχι ανατωτοποίηση ) θα υπάρχουν ΑΕΙ ενιαίου χαρακτήρα (απαράδεκτο), χωρίς καμία μεταβολή στις υπάρχουσες υποδομές, στο υπάρχον ακαδημαϊκό προσωπικό, στα χαρακτηριστικά των φοιτητών και μία πραγματικότητα απερίγραπτης αποδιοργάνωσης. Είναι αυτονόητο ότι πρόκειται για μια ανόητη πολιτική συγχωνεύσεων, χωρίς κανένα ολοκληρωμένο σχέδιο ριζικής αναβάθμισης τη ανώτατης εκπαίδευσης, όπου θα εξυπηρετηθούν μικροσυμφέροντα και τίποτε περισσότερο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ