Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Αντιπρύτανης ΤΕΙ Θεσσαλίας: Τι αποφάσισε η Σύγκλητος του Ιδρύματος

"Η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας τάσσεται επί της αρχής υπέρ της συνένωσης και θεωρεί πως η πρόταση του Υπουργείου αποτελεί μια καλή βάση για περαιτέρω συζήτηση"
Δημοσίευση: 12/07/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μιχάλης Βραχνάκης, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Θεμάτων και Φοιτητικής Μέριμνας ΤΕΙ Θεσσαλίας  

Η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας στη χθεσινή της συνεδρίαση αναγνώρισε τη σημασία που έχει η συνένωση των τριών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ Θεσσαλίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήματα Λαμίας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας), τόσο στο χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης όσο και στην ανάπτυξη των δύο Διοικητικών Περιφερειών και της χώρας.

Η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας τάσσεται επί της αρχής υπέρ της συνένωσης και θεωρεί πως η πρόταση του Υπουργείου αποτελεί μια καλή βάση για περαιτέρω συζήτηση.

Η Σύγκλητος θα τοποθετηθεί εξαντλητικά σε επιμέρους θεσμικά και ακαδημαϊκά θέματα όταν εκδοθεί το αναμενόμενο Σ/Ν και αφού λάβει υπόψη τις τοποθετήσεις των Συνελεύσεων Τμημάτων και Σχολών επί του Σ/Ν.

Κατόπιν ακολούθησε σειρά προτάσεων βελτίωσης επί ακαδημαϊκών και θεσμικών σημείων της πρότασης του Υπουργείου.

Στα θεσμικά ομόφωνα απορρίφθηκε η πρόταση για τη λειτουργία του Γενικού Τμήματος και κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η εισήγηση του Πρύτανη του ΤΕΙ Θεσσαλίας για τη θεσμοθέτηση θέσεων χωρικής Αντιπρυτανείας στο νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (μία για το ΤΕΙ Θεσσαλίας και μία για το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας) οι οποίες προτάθηκε να καλυφθούν από τους νυν εκλεγμένους Πρυτάνεις των δύο Ιδρυμάτων.

 

Σχόλια (3)

 
ΔΠ
12 Ιουλ 2018 12:20

Τελικά τι ισχύει;
Αυτό που αναφέρει ο Αντιπρύτανης ή αυτό που αποφάσισε η Σύγκλητος;
Έχουμε δυο εκ διαμέτρου αντίθετες ανακοινώσεις λες και ήταν σε διαφορετικές συνεδριάσεις με διαφορετικά μέλη.

Είναι δυνατόν η πρόταση του Πρύτανη που υπερψηφίστηκε τελικά με 21 υπέρ 6 κατά να είναι η παρακάτω :
"....η εισήγηση του πρύτανη Ξενοφώντα Σπηλιώτη που αναφέρει ότι η πρόταση του υπουργείου δεν γίνεται αποδεκτή στο μεγαλύτερο μέρος της ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ...."

και ο Αντιπρύτανης να ανακοινώνει οτι:
" Η Σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας τάσσεται επί της αρχής υπέρ της συνένωσης και θεωρεί πως η πρόταση του Υπουργείου ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΒΑΣΗ ΓΙΑ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΣΥΖΗΤΗΣΗ..."

Τελικά ποιος λέει την αλήθεια;;;;

Παραθέτω δημοσίευμα που υπάρχει σε ενημερωτική τοπική ιστοσελίδα και λέει τα παρακάτω:

"Η σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας απέρριψε την πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τη συγχώνευση τόσο στο χωροταξικό σχεδιασμό, όσο και στο θεσμικό πλαίσιο, έπειτα από μία μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε στις 9.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ στη Λάρισα...

Ομόφωνα απέρριψε το χωροταξικό σχεδιασμό του νέου πανεπιστημίου Θεσσαλίας που προτείνει το υπουργείο, η σύγκλητος του ΤΕΙ Θεσσαλίας, που συνεδρίασε το πρωί της Τρίτης στη Λάρισα.

Στο θεσμικό κομμάτι έγινε δεκτή κατά πλειοψηφία (21ψήφοι υπέρ της πρότασης της πρυτανείας και 6 υπέρ της πρότασης του υπουργείου) η εισήγηση του πρύτανη Ξενοφώντα Σπηλιώτη που αναφέρει ότι η πρόταση του υπουργείου δεν γίνεται αποδεκτή στο μεγαλύτερο μέρος της και δεν αποτελεί βάση για συζήτηση.

Σε ότι αφορά το χωροταξικό η σύγκλητος επιμένει στην πρόταση της πρυτανείας του ΤΕΙ που ζητά να παραμείνουν ως έχουν τα τμήματα Δασοπονίας και Τεχνολογίας και σχεδιασμού Ξύλου και Επίπλου στην Καρδίτσα και να μην μετακινηθεί το τμήμα Διατροφολογίας και διαιτολογίας από την Καρδίτσα στα Τρίκαλα, ενώ για το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων της Καρδίτσας, η πρόταση της συγκλήτου του ΤΕΙ Θεσσαλίας, είναι στο νέο πανεπιστήμιο να ενταχθεί στη Γεωπονική σχολή με 5ετή φοίτηση και όχι στο τεχνολογικό πανεπιστήμιο με 4ετή φοίτηση. Επίσης ζητά να παραμείνει στα Τρίκαλα το τμήμα πολιτικών μηχανικών συντήρησης κτιρίων.

Σε ότι αφορά τη Λάρισα, η πρόταση της πρυτανείας του ΤΕΙ Θεσσαλίας για το νέο πανεπιστήμιο είναι να ιδρυθούν επιπλέον δύο πολυτεχνικά τμήματα στη Λάρισα (Ηλεκτρολόγων –ηλεκτρονικών υπολογιστών και Χημικών Μηχανικών ) στη θέση της πρώην ΣΤΕΦ κ. Επίσης να ιδρυθεί πανεπιστημιακό τμήμα τουριστικών επαγγελμάτων αντί του Βόλου στη Λάρισα και να μην καταργηθεί το τμήμα ιατρικών εργαστηρίων στη Λάρισα."
thessaliatv

 
Κωνσταντίνος
12 Ιουλ 2018 23:01

Απ' ό,τι βλέπω, το σχέδιο συγχώνευσης θα υποστεί αλλαγές και βελτιώσεις.
Αυτές οι βελτιώσεις πρώτα δεν πρέπει ν'αδικήσουν τα Τρίκαλα σε βάρος της Καρδίτσας που φωνάζει άδικα,γιατί αριθμητικά αυτά που είχε, τα διατήρησε.Σε κάθε περίπτωση, γιά θεσμικούς,εκπαιδευτικούς λόγους κι όχι γιατί φωνάζει η Καρδίτσα,γιά τους οποίους πολλοί έχουν
επιχειρηματολογήσει,το Τμήμα Διατροφολογίας πρέπει να επιστρέψει στην Καρδίτσα και να μην αποσπαστεί από το άλλο Τμήμα Επιστήμης Διατροφής που ήδη λειτουργεί εκεί.Τα Τρίκαλα,πρέπει τότε να πάρουν είτε το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών μονάχα,είτε ένα νέο τετραετές τμήμα Πολιτικών Μηχανικών με κύριο προσανατολισμό στην αποκατάσταση και αξιοποίηση των παλιών κτιρίων,είτε και τα δύο μαζί.
Αν η κοινωνία της Λάρισας με το δήμαρχο,περιφερειάρχη κλπ.έχει τη δύναμη, να μην κρυφτεί πίσω από τη διεκδίκηση του Τμήματος Τουριστικών Σπουδών, αλλά να κυνηγήσει την ενεργοποίηση του Π.Δ. γιά την ίδρυση Τμήματος Οδοντιατρικής στη Λάρισα και Νομικής στο Βόλο.Δυστυχώς, το τελευταίο έπρεπε να ζητήσουν οι καθηγητές του Βόλου κι όχι αυτά τα αφηρημένα και χωρίς καθηγητές τμήματα που προτείνει το υπάρχον σχέδιο.
Οι καθηγητές της ΣΤΕΦ στη Λάρισα από κοινού με της Λαμίας θα προσπαθήσουν να μη χαθεί έτσι η σχολή τους. Όχι μόνο Τμήμα Χημικών Μηχανικών πρέπει να ιδρυθεί,αλλά και Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης με τη σύμπραξη καθηγητών και από τους Μηχανολόγους και από τους Ηλεκτρολόγους. Και φυσικά και τα δύο στη Λάρισα με αναφορά στην Πολυτεχνική Σχολή του Βόλου.Επίσης,να εξετάσουν την ίδρυση τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής,ειδικά εκείνοι που έχουν ηλεκτρονικές ειδικότητες και νιώθουν ότι δε θα έχουν αντικείμενο εργασίας.
Αυτό το Τμήμα Περιβάλλοντος που προτείνουν,να μη λειτουργήσει γιατί το λένε κι οι ίδιοι ότι είναι σε μεταπτυχιακό επίπεδο και από Τμήματα Περιβάλλοντος έχει περίσσεια η χώρα μας.

 
Κωνσταντίνος
16 Ιουλ 2018 09:26

Προς τους Καθηγητές του ΤΕΙ Θεσσαλίας ,Στερεάς Ελλάδας και τον κύριο υπουργό και τους συμβούλους του.Καλημέρα σας.
Ο κύριος υπουργός και οι Επιτροπές του έχουν ήδη διανύσει πολύ μεγάλη απόσταση στην κατεύθυνση της συγχώνευσης των τριών ιδρυμάτων.Όμως υπάρχουν ακόμα κάποια σημεία που πρέπει να βελτιωθούν.
Επειδή α)τα Τρίκαλα έχουν δίκιο και δε μετέχουν ομοιόμορφα στην κατανομή των Τμημάτων,β)Το Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διατροφολογίας δεν μπορεί να διασπαστεί γιά ακαδημαϊκούς λόγους και να μείνει στην Καρδίτσα,γ)Δεν μπορεί να διαλυθούν έτσι οι ΣΤΕΦ Λάρισας και Λαμίας και να εγκλωβιστούν οι καθηγητές τους στο Γενικό Τμήμα που ισχύει μόνο γιά το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας,δ)Οι φορείς του Βόλου μάλλον υπερβάλλουν γιατί από την αρχή,εδώ και πολλά χρόνια τα πήραν όλα.Το τελικό σχέδιο γιά τη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής του νέου Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μπορεί να είναι η εξής:
1)Μεταφορά της έδρας του Τμήματος Πολιτισμού και Δημιουργικών Βιομηχανιών από το Βόλο στα Τρίκαλα.
2)Ίδρυση Τμήματος Χημικών Μηχανικών στην Πολυτεχνική του Βόλου και λειτουργία του με καθηγητές από τις ΣΤΕΦ που διαλύονται.
3)Μεταφορά του Τμήματος Διατροφολογίας από τα Τρίκαλα στην Καρδίτσα,και συνένωσή του με το Τμήμα Επιστημών Διατροφής όπου ανήκει εκπαιδευτικά και σε άλλα Πανεπιστήμια της χώρας.
4)Μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας από τη Λαμία στα Τρίκαλα
5)Ίδρυση Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας των Υλικών ή Χημείας στη Σχολή Θετικών Επιστημών της Λαμίας όπως προβλεπόταν από την αρχή.
6)Μεταφορά του Τμήματος Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων από την Άμφισσα στη Λάρισα και συνένωσή του με την ομώνυμη κατεύθυνση του ΤΕΙ στη Λάρισα και ίδρυση νέου Τμήματος Τουριστικών Επιχειρήσεων.
7)Μη λειτουργία του Τμήματος Περιβάλλοντος στη Λάρισα γιατί υπάρχει περίσσεια τέτοιων τμημάτων στη χώρα και επειδή κι εσείς το λέτε ότι λειτουργεί ήδη στο πλαίσιο μεταπτυχιακού κι ας μείνει σ'αυτό.
8) Ίδρυση α)Τμήματος Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης και β)Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής στη Λάρισα που θα λειτουργήσουν με καθηγητές από τις ΣΤΕΦ.
9)Ίδρυση Τμήματος Νομικής στο Βόλο
10)Υπαγωγή του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος Καρπενησίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας γιατί γεωγραφικά,χρονικά και χιλιομετρικά είναι πιό κοντά σ'αυτό απ' ό,τι με το Γεωπονικό που είναι πιό μακριά απ'αυτό.Στο τέλος, θα κλείσει και θα μεταφερθεί στην Αθήνα.
Νομίζω ότι μ'αυτή την κατανομή πετυχαίνεται όχι μόνο η δίκαιη κατανομή των τμημάτων και δεν αδικείται καμία πόλη,αλλά και δε σπαταλιούνται ανθρώπινοι εκπαιδευτικοί πόροι,ούτε η νεολαία της περιοχής θ'αναγκαστεί να ξενιτευτεί στις άκρες της χώρας.Θα είναι το Πανεπιστήμιο-πρότυπο στην επαρχία που θα λειτουργήσει όχι μόνο ως πόλος έλξης,αλλά κι ως μοχλός ανάπτυξης της Περιφέρειας Θεσσαλίας στο μέλλον.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean