Οι αντιστοιχίες των τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής με άλλα πανεπιστημιακά τμήματα

Δείτε την υπουργική απόφαση

12/07/2018

Ενημερώθηκε: 12/07/2018, 21:46

Άκουσε το άρθρο

Υπογράφηκαν από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβόγλου οι πρώτες αντιστοιχίες τμημάτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής  με άλλα πανεπιστημιακά τμήματα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση:

1. Tο Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Συστημάτων Πληροφόρησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ορίζεται αντίστοιχο με το Τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου.

2. Tο Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ορίζεται αντίστοιχο με α)το Τμήμα Τουριστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά και β) το Τμήμα Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου(ομάδα αντίστοιχων Τμημάτων Τουριστικών Σπουδών).

3. Tο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ορίζεται αντίστοιχο με α) το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών β) το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και γ) το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά(ομάδα αντίστοιχων Τμημάτων Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής ΠΕ).

4. Το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής ορίζεται αντίστοιχο με α)το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και β)το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου(ομάδα αντίστοιχων Τμημάτων Νοσηλευτικής ΠΕ).

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ

Σχόλια (15)

bob mastoras
|

Σήμερα το doodle του Google (η εικόνα της κεντρικής σελίδας αναζήτησης) αναφέρεται στον Charles Kao. Δεν τον ήξερα και διάβασα στην wikipedia.

Θεωρείται ο πατέρας των οπτικών επικοινωνιών και του broadband. Είναι μέλος της Βασιλικής ακαδημίας των Επιστημών (της Royal Society) και βραβευμένος με Νόμπελ φυσικής.

Και τι μας νοιάζει αυτό; Συνδέεται με τα polytechnics . Οι βασικές του σπουδές (Bachelor of Engineering ) έγιναν στο Woolwich Polytechnic! Μάστερ δεν βλέπω να έκανε. Για διδακτορικό πήγε στο UCL όπου ήταν εξωτερικός φοιτητής (external student).

Εντέλει αυτά τα ΤΕΙ της Ευρώπης καλούτσικα μάλλον είναι. Αλλά όχι σαν τα δικά μας. Για αυτό θα πρέπει να έχουμε ΔΟΑΤΑΠ, ΔΙΚΑΤΣΑ, ΣΑΕΠ, ΑΤΕΕΝ και άλλες επιτροπές. Αλλά τι μας νοιάζει; Είμαστε οι καλύτεροι.

Μανωλόπουλος Πέτρος
|

@Μαντάς Νικόλαος

///Να κανει κατάταξη το νέο ΠΔΑ γιατί ? αυτο δημιουργηθκε απο συγχωνευση 2 ΤΕΙ ( το τμημα ΗΗΜ) εχει τα ιδια μαθηματα με αυτα που εκανα εγώ ,ποια αλλαγη έγινε ... ας μας πούνε ..... Ξέρετε τι θέλουν φίλοι ... οι ηδη αποφοιτοι που είναι και εργαζόμενοι να δωσουν οντότητα και φήμη στο νεο ΠΔΑ και στις σχολές του ( μια φορα ειμασταν κοροιδα ... δευτερη δεν γίνεται να πιαστουμε)///

Το ΠΔΑ ακριβώς επειδη οπως άριστα γράφετε προήλθε απο συγχώνευση και εχει αυτοδιοικητο πλεον σαν πανεπιστημιο να καλέσει τους αποφοίτους του να καταθεσουν αιτησεις ισοτίμησης (επι πλεον σπουδες, επαγγελματικά σχολεια ,σεμινάρια ,επαγγελματικη εμπειρία ) και εαν κρινει να τους προσθέσει μαθήματα (που δεν πρεπει... με βαση το προγραμμα των ΗΗΜ) και να κλείσει το ζήτημα ,γιατί οι αποφοιτοι είναι εργαζόμενοι μέσα σε δυσκολες συνθήκες ,οικογενειάρχες και το βασικο οτι δεν ζουν οι περισσότεροι στην Αθήνα που σπούδασαν .... εαν αποφασισουν να κανουν καταταξη για τους ηδη αποφοιτους τους .... θα γελάσουν και τα πλακάκια ....

Εγώ είμαι οπαδός της δικαστικής διεκδίκησης ......

Η ΔΕ επιτροπή του ΠΔΑ και ο Αξιότιμος κος Μουτζούρης τι θέση εχουν ?

ναστε καλά

ευχαριστώ

Μαντάς Νικόλαος
|

////////////////////////////
Διαβάστε και κλάψτε συνεντευξη του υπουργου οπου απαντα και σε ερωτηση για τους αποφοίτους

https://www.esos.gr/arthra/57963/stin-kriti-katevainei-o-ypoyrgos-gia-n…

Στην Κρήτη κατεβαίνει ο υπουργός για να συζητήσει για τις συγχωνεύσεις των ΑΕΙ

Τα παιδιά που ήδη έχουν πάρει πτυχίο -που αυτά είναι δεκάδες χιλιάδες- θα έχουν τη δυνατότητα με κατατακτήριες εξετάσεις με αυξημένο όμως ποσοστό, με κάποια πρόσθετα μαθήματα να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους.

Δημοσίευση: 13/07/2018
////////////////////////////////////////

Μα καλά εσύ δεν έλεγες Υπουργέ στην βουλή οτι τα πτυχια του ΠΔΑ θα έχουν τα ιδια επαγγελματικα δικαιώματα , επιπεδου 6 οπως και των παλαιών αποφοίτων των 2 ΤΕΙ και το μόνο που αλλάζει ειναι το status..... ενω το αλλάζει τώρα και λέει καταταξη σε εξαμηνο (με μεγαλύτερο ποσοστό ... εδω γελάμε ....) και θα χρεωθεις και μαθηματα ....... και το ερωτημα ειναι γιατί ...
για να εχω επαγγελματικά δικαιώματα (που δεν υπάρχουν.. και δεν προκειται να δοθουν και να χάνω το χρόνο μου ...

Καταταξη θα μπορουσαν να κανουν σε αποφοιτους ΤΕΙ που τα ιδρύματα εντασσονται σε πολυτεχνεια ( αυτοι νομιμοποιουνται να το κανουν και σήμερα γιατί το εκαναν και χθες ....)

Να κανει κατάταξη το νέο ΠΔΑ γιατί ? αυτο δημιουργηθκε απο συγχωνευση 2 ΤΕΙ ( το τμημα ΗΗΜ) εχει τα ιδια μαθηματα με αυτα που εκανα εγώ ,ποια αλλαγη έγινε ... ας μας πούνε ..... Ξέρετε τι θέλουν φίλοι ... οι ηδη αποφοιτοι που είναι και εργαζόμενοι να δωσουν οντότητα και φήμη στο νεο ΠΔΑ και στις σχολές του ( μια φορα ειμασταν κοροιδα ... δευτερη δεν γίνεται να πιαστουμε)

Τώρα να βρουν τους καινουργιους και να τους πουλουν την παραμύθα , εμεις ξυπνησαμε ... τελεια . .. και παυλα ...

Οποιος νομίζει οτι εχει την διαθεση και τον χρόνο ας διαβασει και να δωσει κατατακτηριες στο πολυτεχνείο ( τουλαχιστον θα ξέρει τι σπουδάζει ... τι θα μάθει ... και τι δικαιωματα θα εχει στον επαγγελματικο πεδίο)

με εκτίμηση

σας ευχαριστώ

@bob mastoras
|

"Γαία πυρί μειχθήτω", γράφετε, και έτσι δημιουργείται η αίσθηση ότι ΟΛΗ η τριτοβάθμια εκπαίδευση εξαρτάται από την πορεία των ΤΕΙ!

Ακριβώς το αντίθετο. Το ζήτημα είναι ότι τα ΤΕΙ δεν ήταν ποτέ μέρος της λύσης αλλά του προβλήματος.

Τα πανεπιστήμια ως ακαδημαϊκά ιδρύματα έχουν τη θέση τους στην Ελλάδα.
Τα ΤΕΙ, ως μεταγενέστερα και προβληματικά υβρίδια ανώτερης εκπαίδευσης, όχι.

Ιστορικό ερώτημα: Γιατί το 1980 προωθήθηκε η δημιουργία μιας βαθμίδας που δεν είχε ΚΑΝΕΝΑ ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ, ακαδημαϊκό ή επαγγελματικό;

Αν μπορούσαμε να αλλάζαμε τη ροή της ιστορίας:

Ας είχαν απορροφηθεί τα τμήματα των πρώην ΚΑΤΕΕ από τα πανεπιστήμια, όπως συνέβη με τις παιδαγωγικές ακαδημίες. Σκεφτείτε πόσο καλύτερη προοπτική θα είχαν τόσοι απόφοιτοι και πόσους πόρους θα είχαμε αξιοποιήσει καλύτερα όλα αυτά τα χρόνια (θέσεις διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, εγκαταστάσεις κτλ.)

Επιτέλους, η Ελλάδα δεν χρειάζεται τα ΤΕΙ για να αποφοιτήσουν ικανοί τεχνολόγοι και επαγγελματίες επιστήμονες. Εδώ και τέσσερις δεκαετίες δημιουργήσαμε και συντηρούμε μόνοι μας μια απολύτως προβληματική κατάσταση δυϊσμού στα ΑΕΙ.

Τέλος, μπορείτε να ανατρέξετε στη Wikipedia για να αναζητήσετε τα διεθνή rankings του ΕΜΠ, του ΕΚΠΑ, του ΑΠΘ και των άλλων ελληνικών πανεπιστημίων, όπως και τις αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ.

Όμως ίσως είναι καλύτερο να αναζητήσετε απόψεις ακαδημαϊκών του εξωτερικού, για το έργο που παράγεται σε κάθε εργαστήριο και τμήμα ξεχωριστά (πχ. τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων ή τμήμα Πολιτικών Μηχανικών)

Ούτε ήταν ούτε είναι οικτρό το επίπεδο εκπαίδευσης στα περισσότερα ελληνικά πανεπιστήμια (κι εκεί, δυστυχώς, επικράτησαν τάσεις επέκτασης χωρίς κριτήρια ποιότητας), και σίγουρα είναι πολύ καλύτερο από όσο ορισμένοι επιθυμούν να παρουσιάζουν.

bob mastoras
|

@ερωτημα
Τι λέτε τώρα ότι δεν είμαστε Γερμανία, άρα γαία πυρί μειχθήτω; Και γιατί υπονοείται ότι μόνο τα ΤΕΙ Ελλάδας είναι υποβαθμισμένα; Εχει κάποια σχέση το τμήμα μαθηματικών της Βόνης με το μαθηματικό του ΕΚΠΑ; Τα οικονομικά στο Μανχαιμ ή του St Gallen με το ΟΠΑ; οι μηχανολόγοι της RWTH Aachen με τους μηχανολόγους του ΕΜΠ; Αν συμφωνίσουμε ότι δεν έχουν.αυτό τι σημαίνει; Να τα κλείσουμε; Να οικτιρούμε νυχθημερόν ότι είναι υποβαθμισμένα; Γιατί αυτά γίνονται με τα ΤΕΙ.
Το επίπεδο του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος φαίνεται και στον σχολιασμό εδώ. Προβάλονται ισχυρισμοί που δεν αντέχουν καν την αντιπαραβολή με .... την Wikipedia!

@ George Kakarelidis
Μιλώ για την Γερμανία.
ΕΔ δεν δίνει ποτέ το πανεπιστήμιο ή το ΑΕΙ. ΕΔ δίνει κατ' αρχήν το κράτος. Το κράτος μπορεί να εξουσιοδοτίσει τα Ἐπιμελητήρια να αναλάβουν αυτήν την αρμοδιότητα. Μόνο η υφηγεσία μπορεί να θεωρηθεί ΕΔ που το πανεπιστήμιο αυτοδύναμα χορηγεί, αλλά είναι πολύ ειδική περιπτωση

George Kakarelidis
|

Υπάρχει μιά μικρά λεπτομέρεια:
στὶς προαναφερθεῖσες χῶρες ἀλλά καὶ στὶς ἄλλες, ποιὸς χορηγεῖ ἐπαγελματικά δικαιώματα; Τά Πανεπιστήμια ἤ τὰ Ἐπιμελητήρια; Γιατι ἐκεῖ βρίσκεται ἡ ούσία τοῦ ὅλου τσακωμοῦ, τοῦ θρήνου καὶ τοῦ κοπετοῦ!

ερωτημα
|

Έχουν κάποια σχέση τα ΤΕΙ, το παρεχόμενο επίπεδο σπουδών και των καθηγητών σε αυτά τα ιδρύματα από το 1980 μέχρι σήμερα, με παρόμοια ευρωπαϊκά (στη Γερμανία ή σε άλλες χώρες);

Καμία.

Έχει σχέση το εκπαιδευτικό μοντέλο και η οικονομία της Ελλάδας με ευρωπαϊκές χώρες, μεγάλες ή μεσαίες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Δανία, Ολλανδία);

Απολύτως καμία.

Αυτό είναι κεφάλαιο της ιστορίας, δεν αλλάζει πλέον.

Πώς ακριβώς τα υποβαθμισμένα ΤΕΙ θα βελτιώσουν την εκπαίδευση και την οικονομία μιας χώρας παραμένοντας μια αυτόνομη βαθμίδα ως έχουν είναι το αναπάντητο ερώτημα.

Και είναι θέμα ακαδημαϊκού σχεδιασμού, ο οποίος έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά.

Ian
|

@ Do it like England ( & bob mastoras )
Την ιστορία των αγγλικών polytechnics την ξέρω εγώ! Φυσικά και ΔΕΝ "ενσωματώθηκαν θέλοντας και μη στα γειτονικά τους Πανεπιστήμια"! Τα πρώην polytechnics, με το νόμο του 1992 που αναφέρει ο bob mastoras, αναβαθμίστηκαν και μετατράπηκαν σε universities, ισότιμα με τα κλασικά universities και συνέχισαν κανονικά και αυτόνομα τη λειτουργία τους. Ήμουν εκεί όταν συνέβη και το γνωρίζω απο πρώτο χέρι. Μη λέμε ανακρίβειες και δημιουργούμε εντυπώσεις χωρίς να γνωρίζουμε. Επίσης, αν νομίζετε ότι με πρακτικές "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", εν μία νυκτί, λύνονται τα προβλήματα, κάποιο λάθος κάνετε. Επιπλέον, υπάρχει έντονος προβληματισμός στην Αγγλία για το κατά πόσον η απόφαση του 1992 ήταν σωστή! Επομένως, λύσεις του στυλ "μέσα σε μια νύχτα καταργείς όλα τα τμήματα ΤΕΙ" δεν νομίζω ότι έχουν λογική.

bob mastoras
|

@ Do it like England

Την ιστορία των αγγλικών polytechnics δεν την ξέρω. Η Wikipedia δεν αναφέρει όμως ότι «ενσωματώθηκαν θέλοντας και μη » Αναφέρει «Under the Further and Higher Education Act 1992 they became fully fledged universities.»

Να πω κάτι που ξέρω. Στον γερμανόφωνο χώρο τα ΤΕΙ λέγονταν Fachchochschulen. Αυτά λοιπόν όχι μόνο ζουν και βασιλεύουν, αλλά και η πλειοψηφία των ιδιωτικών ΑΕΙ που ιδρύονται είναι ΤΕΙ. To πείραμα ενιαίων σπουδών επιπέδου ΤΕΙ ή πανεπιστημιακών στο ίδιο ίδρυμα ονομάζεται Gesamthochschule στην Γερμανία. Συγκεκριμένα τα ιδρύματα αυτά απέδιδαν δύο ακαδημαϊκούς τίτλους το δίπλωμα Ι και το δίπλωμα ΙΙ. Το πρώτο και συντομότερης διάρκειας επιπέδου ΤΕΙ και το δεύτερο πανεπιστημιακό. Την απόφαση για το αν θα πάρουν το Ι ή το ΙΙ την έπαιρναν οι φοιτητές μετά την εγγραφή τους. Με μερικά επιπλέον μαθήματα από ΤΕΙ γίνεσαι όχι μόνο πανεπιστήμιο αλλά πολυτεχνείο. Την δε πολιτική υποστήριξη σε αυτό το πείραμα την παρείχε η αριστερά και η σοσιαλδημοκρατία.

Λέτε «Πολιτικά κότσια χρειάζονται για να μπει τάξη επιτέλους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.» Φαίνεται στην Γερμανία δεν έχουν πολιτικά κότσια! Η ίσως δεν έχουν βιομηχανία και έτσι δεν τους νοιάζει και η εκπαίδευση των μηχανικών τους.

Μουρικης
|

@Σπύρος
για το συγκεκριμένο που αναφέρεστε η ουσία είναι η αντιστοίχηση με τη σχολή Νοσηλευτικής στη Σπάρτη...

Σπύρος
|

Αντιστοίχηση τμημάτων του ΠΑ.Δ.Α.
Περιμέναμε αντιστοίχηση με τμήματα ΤΕΙ όπως και το 2017-18 και αντιστοίχησαν το τμήμα Λογιστικής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής με την Λογιστική του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και την Νοσηλευτική του Παν.ΔΑ με την Νοσηλευτική του ΕΚΠΑ!!!
Εξάλλου μεταγραφές στην ίδια περιφέρεια ΔΕΝ ΓΙΝΟΝΤΑΙ. Έτσι δεν υπάρχει δυνατότητα μεταγραφής φοιτητών των ΤΕΙ στην Αθήνα , με συνέπεια οικονομικής ασφυξίας σε οικογένειες οικονομικά αδύναμες ή με 2 φοιτητές στην επαρχεία. Αυτό ήθελε και το υπουργείο με το από 5/7/2018 έγγραφο σχετικά με την αντιστοίχηση τμημάτων του ΠΑ.Δ.Α.

Do it like England
|

Πραγματικά τέτοια υποκρισία και τόσο "ταμπού" εν ετη 2018 τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών ΤΕ ; Ημαρτον ! Το σλόγκαν επι ΠΑΣΟΚ "κάθε πόλη και ΤΕΙ κάθε χωριό και Γυμναστήριο" είναι προφανές οτι δεν ανταποκρίνεται στο σήμερα. Χρειάζονται γενναίες πολιτικές αποφάσεις και όχι διάλογος. Tα πράγματα είναι απλά... μέσα σε μια νύχτα καταργείς όλα τα τμήματα ΤΕΙ και τα εντάσσεις στα γειτονικά χωροταξικά Πανεπιστήμια όπως έγινε στη δεκαετία του '90 στην Αγγλία με τα αντίστοιχα Polytechnic schools που ενσωματώθηκαν θέλοντας και μη στα γειτονικά τους Πανεπιστήμια. Τέλος του προβλήματος ! Πολιτικά κότσια χρειάζονται για να μπει τάξη επιτέλους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

ΑΠ
|

@ Σκυλακάκος Αριστείδης
Αφού αυτές οι δήθεν πανεπιστημιοποιησεις των ΤΕΙ έγιναν κυρίως λόγω των μηχανικών ΤΕ επειδή δεν είχαν ΕΔ. Και επειδή ούτε αυτός μπόρεσε να τα εκδώσει , αποφάσισε να κλείσει όλα τα ΤΕΙ. Έτσι είναι η Ελλάδα. Δέξου τα η σήκω φύγε

Σκυλακάκος Αριστείδης
|

θέλω να δώ αξιότιμε Υπουργέ πότε θα υπογραψεις τις αντιστοιχίες των τμημάτων της σχολής Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτ. Αττικής .
Η απάντηση η δική μου ειναι ΠΟΤΕ ...ΠΟΤΕ...ΠΟΤΕ ,αυτοι θα μείνουν σαν την καλαμιά στο κάμπο και στο τέλος θα μαραζώσουν .

2018
|

ΤΕΙοποίηση του ΟΠΑ, φάτε αριστερά...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ