Placeholder

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ

Εκδήλωση αξιολόγησης και απονομής βεβαιώσεων στους συμμετέχοντες στα προγράμματα «Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας»

Δημοσίευση: 16/07/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ολοκληρώθηκε επιτυχώς ο πρώτος κύκλος μαθημάτων «Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας», με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Ιουνίου 2018, στο 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου – Αρσάνιο Γυμνάσιο. Στην εκδήλωση έγινε η αξιολόγηση του προγράμματος και απονεμήθηκαν βεβαιώσεις σε όσους συμμετείχαν στα τμήματα που λειτούργησαν την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2018 στο 5ο Γυμνάσιο. Τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας απευθύνθηκαν σε αλλοδαπούς που κατοικούν και εργάζονται στη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου – Δήμου Ρεθύμνου.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα της Διευθύντριας του 5ου Γυμνασίου Ρεθύμνης, κας Ειρήνης    Παπατριανταφύλλου, που επεσήμανε τη σπουδαιότητα της λειτουργίας των προγραμμάτων για την τοπική κοινωνία.

Στη συνέχεια, ο συντονιστής της εκδήλωσης, κος Χαράλαμπος Πίτερης, Διευθυντής Κατάρτισης του Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ., παρουσίασε παραδείγματα προγραμμάτων που έχουν υλοποιηθεί από το  Κ.Ε.ΚΑ.Π.Ε.Ρ.- ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους των φορέων που συνεργάστηκαν για να υλοποιηθεί το πρόγραμμα και συγκεκριμένα τους:

•    κ. Γεώργιο Γεωργαλή, Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο για θέματα Παιδείας και Πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας
•    κ. Ιωάννη Μαρκαντέ, Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνης
•    κ. Δημήτριο Σερλή, Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου Χαμαλευρίου
•    κ. Μάρκο Δρυγιαννάκη, Πρόεδρο Τοπικού Συμβουλίου Παγκαλοχωρίου
•    κα Χαρά Βασιλάκη, Πρόεδρο Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου Ρεθύμνου
•    κ. Malhi Harbhajan Singh, εκπρόσωπο των εκπαιδευομένων αλλοδαπών

Η σημαντική συμβολή του προγράμματος στην κοινωνική ένταξη των αλλοδαπών, μέσω της ανάπτυξης και καλλιέργειας βασικών γλωσσικών δεξιοτήτων, που είναι απαραίτητες στα άτομα ώστε να ανταποκρίνονται σε πρακτικές ανάγκες καθημερινής επικοινωνίας, τονίστηκε από όλους τους ομιλητές και υπογραμμίστηκε η ανάγκη να συνεχιστούν τα προγράμματα «Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας». Η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου πρότεινε την λειτουργία επιπλέον προγραμμάτων, ώστε να καλυφθούν οι επιμορφωτικές ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Οι Πρόεδροι των Τοπικών Συμβουλίων Χαμαλευρίου και Παγκαλοχωρίου αναφέρθηκαν στη συμβολή των σχολικών μονάδων της περιοχής στην τοπική ανάπτυξη, αλλά και στην αναγκαιότητα παραπέρα στήριξής τους. Ο εκπρόσωπος των μεταναστών ευχαρίστησε τους συνεργαζόμενους φορείς για τη λειτουργία του προγράμματος και αναφέρθηκε στα οφέλη που προέκυψαν για όλους τους συμμετέχοντες. Συμπερασματικά, από όλους τους φορείς εκφράστηκε η διάθεση για έμπρακτη στήριξη των προγραμμάτων που θα λειτουργήσουν κατά την προσεχή χρονική περίοδο.

Ακολούθησε εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη Κρήτης - Π.Ε. Ρεθύμνης, κας Μαρίας  Λιονή, με τίτλο: «Η εκμάθηση ελληνικής γλώσσας θεμέλιο στοιχείο της κοινωνικής ενσωμάτωσης». Η κα Λιονή αναφέρθηκε στα οφέλη που προκύπτουν  από τις συγκεκριμένες δράσεις, τόσο για τους άμεσα συμμετέχοντες, όσο και για τις οικογένειές τους. Επιπλέον, δεσμεύτηκε για τη συνέχιση των προγραμμάτων ώστε να αποκτήσουν οι εκπαιδευόμενοι τη δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις ελληνομάθειας, που τους δίνουν πρόσβαση στη σχετική πιστοποίηση.

Στη συνέχεια, ο κος Μιχάλης Δαράκης, Διευθυντής Ανάπτυξης Π.Ε. Ρεθύμνης, παρουσίασε εισήγηση με θέμα την «Εκμάθηση Ελληνικής Γλώσσας: Η περίπτωση των προγραμμάτων που λειτούργησαν στο 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου», στην οποία αναφέρθηκε στο ιστορικό του σχεδιασμού, της οργάνωσης και της υλοποίησης των προγραμμάτων, καθώς και στους στόχους που τέθηκαν ώστε να διασφαλιστεί  η ισότητα ευκαιριών στην εκπαίδευση.

Από τη μεριά τους, οι εκπαιδευτές των προγραμμάτων, κ. Νίκος Παλιεράκης & κ. Σταύρος Φραγκιουδάκης, παρουσίασαν τις εκπαιδευτικές τεχνικές που ακολουθήθηκαν, καθώς και το εκπαιδευτικό υλικό στο οποίο στηρίχθηκαν τα μαθήματα. Αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που συνάντησαν, στους τρόπους με τους οποίους αυτές ξεπεράστηκαν, εκφράζοντας εν κατακλείδι την βεβαιότητα ότι μετά την ολοκλήρωση του 2ου κύκλου μαθημάτων, ο οποίος έχει προγραμματισθεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο 2018, οι εκπαιδευόμενοι θα είναι σε θέση να αποκτήσουν τη δυνατότητα συμμετοχής στις εξετάσεις ελληνομάθειας.

Τέλος, τον λόγο έλαβαν δύο από τους συμμετέχοντες στα μαθήματα, οι οποίοι ευχαρίστησαν για τα μαθήματα  ελληνικής γλώσσας που τους προσφέρθηκαν και ζήτησαν από τους φορείς να συνεχιστούν.

Η εκδήλωση έκλεισε με την απονομή των Βεβαιώσεων Παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.

Για την υλοποίηση των προγραμμάτων συνεργάστηκαν, η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης (Διεύθυνση Ανάπτυξης/Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης – Περιφέρειας Κρήτης), ο Δήμος Ρεθύμνου (Τμήμα Παιδείας & Τοπικές Κοινότητες Παγκαλοχωρίου και Χαμαλευρίου), η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ρεθύμνου, το 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου - Αρσάνιο Γυμνάσιο, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου Γυμνασίου Ρεθύμνου, καθώς και εκπρόσωποι των αλλοδαπών.

Ετικέτες: 
ΔΠΕ Ρεθύμνου

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean