Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

live/esos: ΤΕΙ Κρήτης -Συνέντευξη Τύπου υπουργού Παιδείας

Συζητήσεις για την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης
Δημοσίευση: 23/07/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δείτε σε ζωντανή μετάδοση τη Συνέντευξη Τύπου που παραχωρεί ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου μετά τη συνάντηση με τη Σύγκλητο στο ΤΕΙ Κρήτης.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ ΒΕΛΑΚΙ ΓΙΑ ΝΑ  ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ Η ΜΕΤΑΔΟΣΗ

Τις προοπτικές και τις δυνατότητες εξέλιξης του ΤΕΙ Κρήτης στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, συζήτησε σήμερα με τα μέλη της Συγκλήτου και τις πρυτανικές αρχές ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου.

Ο κ. Γαβρόγλου που έφτασε σήμερα το πρωί στο Ηράκλειο Κρήτης, παραβρέθηκε στη συνεδρίαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ και συζήτησε αναλυτικά τις προτάσεις και τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται για την επόμενη μέρα του καλύτερου- όπως ανέφερε -ΤΕΙ της χώρας. Αμέσως μετά, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο Υπουργός Παιδείας, ανακοίνωσε τη σύσταση ομάδας εργασίας στην οποία θα συμμετέχουν οι πρυτανικές αρχές και ακαδημαϊκοί από όλη τη χώρα, η οποία θα καταθέσει προτάσεις μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου προς το υπουργείο για την αναβάθμιση του ΤΕΙ Κρήτης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Γαβρόγλου τόνισε ότι « Το ΤΕΙ Κρήτης είναι το καλύτερο ΤΕΙ στη χώρα και αυτό το κατάφερε όχι τόσο από την συνδρομή της Πολιτείας, αλλά από τις προσπάθειες του διδακτικού προσωπικού και των πρυτανικών αρχών» και πρόσθεσε: «Ως Πολιτεία έχουμε υποχρέωση - και αυτό θα κάνουμε- να ενισχύσουμε τη δυναμική που έχει το ίδρυμα ανεξάρτητα εάν θελήσουν ή όχι τελικά να προχωρήσουν σε συνέργειες μαζί του, τόσο το Πανεπιστήμιο όσο και το Πολυτεχνείο Κρήτης, τα οποία επίσης είναι από τα καλύτερα ιδρύματα της χώρας».

Το απόγευμα ο κ. Γαβρόγλου επισκέφτηκε το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας όπου συναντήθηκε με τους προέδρους των Ερευνητικών Κέντρων στο πλαίσιο της 125ης συνάντησης των προέδρων Ερευνητικών Κέντρων. Στη συνάντηση αυτή ανακοίνωσε ότι το Υπουργείο στο Σχέδιο Νόμου που έχει κατατεθεί στη βουλή, έχει συμπεριλάβει διάταξη σύμφωνα με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα λειτουργίας μεταπτυχιακών σεμιναρίων στα Ερευνητικά Κέντρα.

 

Σχόλια (30)

 
Δημήτρης
18 Ιουλ 2018 13:02

Οι αρχές των άλλων 2 Ιδρυμάτων έχουν δηλώσει ότι δεν επιθυμούν συγχώνευση με το ΤΕΙ Κρήτης.
Άρα, ο υπουργός μάλλον θα πρέπει να ανακοινώσει τις διαδικασίες εξέλιξης του ΤΕΙ Κρήτης σε ανεξάρτητο, 3ο Πανεπιστήμιο στην Κρήτη.

 
Γιώργος Τασκασαπλίδης
18 Ιουλ 2018 20:29

Ελπίζω οι συνάδελφοι ΕΔΙΠ να του ετοιμάσουν την δέουσα υποδοχή.

 
ΔΕΠ Πανεπιστημιο Κρήτης
19 Ιουλ 2018 18:55

Η απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κρήτης,

Η Σύγκλητος του ΠΚ κατά τη σημερινή συνεδρίασή της (αρ. 391/19.07.2018) συζήτησε τις αλλαγές που επέρχονται στον Ακαδημαϊκό Χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, από την μετατροπή των ΑΤΕΙ σε (ή τις συγχωνεύσεις τους με) Πανεπιστήμια, και αποφάσισε κατά πλειοψηφία (με μία αρνητική και μια λευκή ψήφο) τα ακόλουθα:

Οι διαδικασίες αυτές δεν βασίζονται σε ένα σαφές σχέδιο για τον ρόλο των ΑΤΕΙ ή των Πανεπιστημίων, τις ελλείψεις ή τις προοπτικές στην αγορά εργασίας και κινδυνεύουν να εκφυλιστούν σε μια ονομαστική αναβάθμιση χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.
Η ίδια η αρχή της συγχώνευσης φαίνεται να αμφισβητεί την χρησιμότητα της τεχνικής εκπαίδευσης και του ρόλου της στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας όπου και όταν αποφασίζεται, πρέπει να βασίζεται σε ανοικτές κρίσεις ώστε να μην αποκλείονται νέοι πολύ αξιόλογοι επιστήμονες
Η διασπορά και η χωροταξική κατανομή που προέκυψαν δυσχεραίνουν περισσότερο παρά διευκολύνουν τις αναγκαίες σήμερα συγκλίσεις και συνέργειες ανάμεσα σε επιστημονικούς κλάδους και ειδικότητες ενώ πολλαπλασιάζουν την διοικητική πολυπλοκότητα χωρίς τους αναγκαίους πόρους.
Η ένταξη του προσωπικού των ΑΤΕΙ στα Πανεπιστήμια, όπου και όταν αποφασίζεται, πρέπει να βασίζεται σε ανοικτές κρίσεις ώστε να μην αποκλείονται νέοι πολύ αξιόλογοι επιστήμονες με εξαιρετικό δημοσιευμένο έργο σε σύγχρονους αναδυόμενους κλάδους της επιστήμης.
Το ΠΚ ποτέ δεν αρνήθηκε την συνεργασία με άλλα ιδρύματα της Κρήτης, αντιθέτως έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης και έρευνας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και έχει συστήσει από διετίας και από κοινού την Επιτροπή Συνεργασίας Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων Κρήτης (ΕΣΑΕΙ) για την προώθηση κοινών πρωτοβουλιών και συνεργειών όπου αυτές είναι εφικτές.

 
ΒΒ
23 Ιουλ 2018 11:48

Ποιά συγχώνευση των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, κ. Υπουργέ!! Εδώ δεν κατάφερες το πιό απλό, τη μετονομασία του "Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών ΄Πόρων" σε "Μηχανικών Περιβάλλοντος".

 
@ΔΕΠ Πανεπιστημιο Κρήτης
23 Ιουλ 2018 12:40

Εύγε στη σύγκλητο του ΠΚ, η οποία, αν μη τι άλλο, λέει τα αυτονόητα για την ανοησία των συγχωνεύσεων και την άνευ εμπεριστατομένης αμφισβήτισης της χρησιμότητας και του ρόλου της τεχνολογικής εκπαίδευσης.

 
Γιώργος
23 Ιουλ 2018 13:40

Να ιδρυθεί το "Βενιζέλειο Πανεπιστήμιο Κρήτης".

 
Μηχανικός ΤΕ.
23 Ιουλ 2018 15:30

Μήπως ξέρει κανεις αν συζήτησαν για το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ;

 
Κωνσταντίνος
23 Ιουλ 2018 15:46

Προς ΒΒ
Αδελφέ,μη βιάζεσαι ή μάλλον να βιάζεσαι να συνενωθεί το ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας με το Πανεπιστήμιο Πατρών.Τα καλά νέα είναι ότι το τμήμα στο οποίο αναφέρεσαι κατ'επανάληψη θα γίνει πενταετές όταν υπαχθεί στη νέα ενοποιημένη Γεωπονική Σχολή που θα λειτουργήσει στο Αγρίνιο και το Μεσολόγγι.Γι'αυτό πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασία συνένωσης.
Ο κύριος υπουργός δεν κάνει σε όλα λάθος.

 
Διονύσης
23 Ιουλ 2018 16:17

Αναρωτιέμαι τι λένε στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη στάση των υπόλοιπων Πανεπιστημίων στην Ελλάδα που προχώρησαν σε συνέργειες με ΤΕΙ. Εκεί οι συνθήκες πως είναι ώριμες ; εκεί οι συνάδελφοι τους πως δέχτηκαν - τουλάχιστον - να συζητήσουν ; οι Πανεπιστημιακοί τους συνάδελφοι εκεί πως δεν επικαλέστηκαν τα ... rankings ? Πως μπορούν και μιλούν για ακαδημαϊκότητα οι ηγεσίες των Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου Κρήτης όταν δεν δέχονται ΚΑΝ να κάνουν διάλογο ; Πως γίνεται η κοινωνία να πάει μπροστά όταν άτομα που έχουν λάβει το υψηλότερο επίπεδο μόρφωσης και (πρέπει να) αποτελούν παράδειγμα για χιλιάδες φοιτητές, λένε ανοικτά ότι "ΔΕΝ ΣΥΖΗΤΩ" ;;;

 
bet
23 Ιουλ 2018 16:34

Βενιζέλειο Πανεπιστήμιο Κρήτης ή Μινωικό Πανεπιστήμιο και ένα νέο τμήμα Μηχανικών Αμυντικών Συστημάτων στα Χανιά.

 
Θετικο
23 Ιουλ 2018 19:34

Σωστή εξέλιξη, το ίδιο πρέπει να συμβεί και με το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

 
Μανος Περ
23 Ιουλ 2018 19:45

Μην κάνετε το λάθος να πανεπιστημιοποιήσετε το TEI Κρήτης κατά τα πρότυπα του ΠΔΑ. Είναι ήδη τεχνολογικό πανεπιστήμιο όπως λειτουργεί, έχει λίγες σχολές και δεν χρειάζεται παραπάνω. Μια αλλαγή τίτλου αρκεί, αυτόνομα διδακτορικά και φυσικά επαγγελματικά δικαιώματα για τους αποφοίτους του.

 
Μήτσος
23 Ιουλ 2018 20:03

Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου λέει ο υπουργός θα δώσει η επιτροπή το πόρισμα που θα καθορίσει την πορεία του ΤΕΙ Κρήτης τα επόμενα 20 χρόνια ... Δηλαδή πρακτικά σε λιγότερο από μήνα ... δε σχολιάζω άλλο κρίμα για το ΤΕΙ Κρήτης ...

 
@Κωνσταντίνος
23 Ιουλ 2018 21:10

Μάλλον δεν τα ξέρεις καλά. Το Τμήμα ΔΠΦΠ είναι ήδη 5ετες, όπως όλα άλλωστε τα Τμήματα του Αγρινίου.

 
Κωνσταντίνος
23 Ιουλ 2018 21:15

Υπάρχει ένα επιχείρημα που ισχύει γιά τις συγχωνεύσεις των ιδρυμάτων όλων των περιφερειών,άρα και γι'αυτά της Κρήτης.Τόσα χρόνια παρουσιαζόταν κάποιος δήμαρχος ή περιφερειάρχης που πρόβαλε αιτήματα να γίνει το α ή το β τμήμα στην περιοχή του.Άλλες φορές η εκάστοτε κυβέρνηση ικανοποιούσε τα αιτήματά τους και φύτρωσαν σα μανιτάρια τμήματα στις πιό απομακρυσμένες περιοχές. Υπήρχαν όμως και κάποια γνωστικά αντικείμενα που όσο κι αν διαμαρτύρονταν είτε οι εν λόγω φορείς είτε οι καθηγητές των Πανεπιστημίων,η κυβέρνηση δεν τα ικανοποιούσε,όπως αυτά γιά την ίδρυση τμημάτων Νομικής στα ιδρύματα όλης της χώρας.
Με την πρωτοβουλία του υπουργού,αυτή η κίνηση γίνεται με οργανωμένο σχεδιασμό σε όλες τις περιφέρειες κι όχι όπως πριν,αλλά και ικανοποιούνται οι όποιες επιθυμίες υπήρχαν σε κάθε περιφέρεια είτε από εκπαιδευτικούς είτε από τοπικούς άρχοντες γιά μεγέθυνση των Πανεπιστημίων τους.Άρα λοιπόν,πέρα από τις διεθνείς τους αξιολογήσεις,τα ΑΕΙ είχαν κι αυτά την ανάγκη των ΤΕΙ,όσο αφορά το σκοπό της μεγέθυνσής τους.
Από την άλλη,ένα ολοκληρωμένο από άποψη σχολών Πανεπιστήμιο, θ'αποτελέσει γιά την Αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς μιάς Περιφέρειας,σπουδαίο αναπτυξιακό εργαλείο,ενώ στις συνοριακές περιφέρειες θα αποτελέσει μοχλό ανάσχεσης της εξωτερικής μετανάστευσης και στήριξης της εσωτερικής συνοχής.

 
Κωστόπουλος Ηλίας
24 Ιουλ 2018 06:13

Μόνοι σας φιλοι ... μονοι σας να γίνεται πανεπιστημιο και όχι σαν τα χάλια του ΠΔΑ .. θα είστε οι μόνοι κερδισμένοι

 
Κωνσταντίνος
24 Ιουλ 2018 09:24

Άλλο πενταετές στον αέρα όπως είστε τώρα,κι έχεις δίκιο που διαμαρτύρεσαι,κι άλλο να λέγεστε γεωπόνοι και όχι μηχανικοί.Τότε η πενταετής διάρκεια σπου δών της σχολής σου θ'αποχτήσει ουσία,ενώ τώρα κι αν ακόμα την έχετε,δεν το ξέρει κανείς.Επιτέλους μ'αυτή την τάση της απομάκρυνσης από τη γη.Κι όμως,η γη θα ξανασώσει τη χώρα.

 
Μαρτίνης Πέτρος
24 Ιουλ 2018 09:26

@Μανος Περ

μην του αφήσετε θα σας καταστρεψουν καλα τα λές ... εμας μας τα πηραν όλα οτι χτίσαμε 50 χρόνια για να φτιαξουν ενα απολυτο τίποτα

 
ΑΕΙ Κρήτης
24 Ιουλ 2018 11:28

Μπορεί κάποιος πρώην υπουργός Παιδείας ή πρώην πρύτανης να εξηγήσει δημοσίως τους λόγους για τους οποίους ιδρύθηκαν ως ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΕΣ μονάδες 16 τμήματα στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και 5 Σχολές στο Πολυτεχνείο Κρήτης (λειτουργούν σαν Τμήματα, δέχονται ξεχωριστούς εισακτέους, χωρίς κοινο πρόγραμμα);

Επιπλέον, λειτουργούν 13 ανεξάρτητα τμήματα στο ΤΕΙ Κρήτης, σε Χανιά, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Ιεράπετρα, Σητεία, Άγιο Νικόλαο.

Ποια ακαδημαϊκή αναγκαιότητα επέβαλε αυτόν τον κατακερματισμό;

Παράδειγμα:

Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών (Ηράκλειο), Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Χανιά), Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Τ.Ε. (Ηράκλειο), Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής Τ.Ε. (Ηράκλειο), Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών Τ.Ε. (Χανιά).

Το πιο σημαντικό ερώτημα: οι σημερινοί και αυριανοί υπουργοί και πρυτάνεις, καθώς και τα μέλη ΔΕΠ στην Κρήτη, απλώς θα διατηρήσουν την υφιστάμενη στρέβλωση, χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα για να διορθωθεί;

 
Μανος Περ
24 Ιουλ 2018 15:59

@ΑΕΙ Κρήτης

Φυσικά και θα κάνουν. Ξέρεις γιατί; Επειδή το ΤΕΙ Κρήτης πάει πιθανότατα για υποβάθμιση. ε μια 10ετια θα παρέχει 2ετεις τίτλους επαγγελματικής εκπαίδευσης, αυτό που ήταν εξ αρχής και ο στόχος για τα ΤΕΙ.

 
Σοφία
24 Ιουλ 2018 17:00

@Μάνος Περ
Και όμως τα ΤΕΙ προς ξινιλα πολλών θα μετανομαστούν σε αυτοδω που ειναι το 2019. Πανεπιστήμια.

 
Manos Per
25 Ιουλ 2018 12:38

Σοφία, η ξινίλα ή όχι των πολλών, δεν πρέπει να σε απασχολεί. Ο πρόσφατα απόφοιτος των ΤΕΙ έχει ήδη φάει πόρτα στο ΠΔΑ, προσεχώς και στα άλλα. "Κατατακτήριες υπό κάποιες προϋποθέσεις και μετά μαθήματα" είπε ο υπουργός. Ο απόφοιτος προ του 2003 πιθανόν κατατακτήριες και φτου κι απ την αρχή όλα, υπαινίσσονται. Οπότε, τι θα γίνει με τα ΤΕΙ λίγο τους νοιάζει, εκτός από κάποιους φοιτητές που νομίζουν ότι έπιασαν το Τζόκερ και τέλος το προσωπικό των ΤΕΙ, που όντως θα αναβαθμιστεί. Αν λοιπόν δεν ανήκεις στους τελευταίους, δεν θα έλεγα ότι αξίζει να πανηγυρίζεις.

 
Αντώνης
25 Ιουλ 2018 12:45

Δυστυχώς κάποιοι αρνούνται πεισματικά να δουν το δάσος και παρατηρούν επιμέρους δέντρα. Το δάσος είναι ότι το ΤΕΙ Κρήτης - και πιθανόν και άλλα ΤΕΙ - έχει δουλέψει πολύ την τελευταία 15ετία, έχει ανέβει πολύ τόσο σε εκπαίδευση όσο και σε έρευνα και αξίζει να αναβαθμιστεί. Προβλήματα πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν, τα περισσότερα εκ των οποίων όμως, αν υπάρχει θέληση, σταδιακά λύνονται. Εργατικοί και λιγότερο εργατικοί καθηγητές υπάρχουν παντού, και στα ΤΕΙ και στα Πανεπιστήμια, είναι άδικο να χρεώνουμε μόνο στα ΤΕΙ προβλήματα που υπάρχουν διάχυτα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αλληλεπικαλύψεις αντικειμένων υπάρχουν σαφώς, αλλά αυτό διορθώνεται.

 
ΤΕΙ Κρήτης
25 Ιουλ 2018 16:27

Για τα ΤΕΙ γενικά: έχουν ανέβει επίπεδο (που ισχύει) και άλλο είναι στο ίδιο επίπεδο με τα πανεπιστήμια (που δεν ισχύει).

Γιατί λοιπόν να προσπαθούμε να επανεφεύρουμε τον τροχό;

Ας γίνουν όλα τα ΑΕΙ πανεπιστήμια και με τις συνενώσεις τμημάτων θα αρχίσουν να αναιρούνται οι δομικές δυσλειτουργίες (πχ. κατακερματισμός, έλλειψη πόρων και προσωπικού).

Προσοχή: Αυτό δεν πρέπει να συνοδευτεί από υποβάθμιση της ποιότητας, με χαλάρωση των κριτηρίων αξιολόγησης για την κατοχή θέσεων στα ΑΕΙ. Ουδείς αναντικατάστατος, ακόμα και μέλη ΔΕΠ, πρέπει να εξασφαλιστεί ικανός αριθμός ανταγωνιστικών υποψηφίων, ιδανικά και από το εξωτερικό, για να καλυφθεί η όποια καθηγητική θέση (δεν αρκούν ένα διδακτορικό και μερικές δημοσιεύσεις με ετεροαναφορές).

 
bet
25 Ιουλ 2018 16:53

Βενιζέλειο Πανεπιστήμιο με έδρα το Ηράκλειο, αφόυ Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης έχουν έδρες σε Ρέθυμνο και Χανιά, αντίστοιχα. Επίσης, Σχολή Τεχνολογίας στα Χανιά με 4 τμήματα, Τεχνολογίας Διαχείρισης Φυσικών Πόρων (Χανιά), Ηλεκτρονικών Μηχανικων και Αμυντικής Τεχνολογίας (Χανιά), Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής (Ρέθυμνο) και νέο τμήμα Νανοτεχνολογίας και Φωτονικής (Χανιά).

 
Μηχανικός τε
25 Ιουλ 2018 18:22

Γιατί οι απόφοιτοι των ΤΕΙ να είναι τόσο χαμένοι ; Για ποιο λόγο κατατακτηριες ; Γιατί τόσο αδικία ;

 
Βενιζέλειο Ίδρυμα Υπερεξειδίκευσης
25 Ιουλ 2018 18:39

Τα μισά τμήματα (7 τμήματα) του Πανεπιστήμιου Κρήτης, συμπεριλαμβανομένης της Ιατρικής Σχολής, είναι στο Ηράκλειο όχι στο Ρέθυμνο.

Στα Χανιά, εδώ και 30 χρόνια, υπάρχει Πολυτεχνείο με πέντε σχολές (ΑΡΧ, ΜΠΔ, ΜΠ, ΜΟΠ, ΗΜΜΥ).

Τι επιπλέον θα προσφέρει μια νέα σχολή Τεχνολογίας;...

Οι τεχνολογοι Διαχείρισης Φυσικών Πόρων δεν έχουν ίδιο αντικείμενο με τους Μηχανικούς Περιβάλλοντος (Σχολή Πολυτεχνειου Κρήτης); Η νανοτεχνολογία και η φωτονική δεν ανήκουν στο ευρύτερο γνωστικό πεδίο της Φυσικής και επομένως οι σχετικές γνώσεις μπορούν να προσφερθούν στο πλαίσιο ενός μεταπτυχιακού προγράμματος; Όπως και οι αντίστοιχες γνώσεις ακουστικής και μουσικής τεχνολογίας;

Τι ακριβώς σημαίνει Μηχανικός Ηλεκτρονικών και Αμυντικής Τεχνολογίας;...

Χρειάζεται να ιδρυθεί ανεξάρτητο πανεπιστήμιο, με νέα τμήματα, για όλα αυτά τα υποπεδία επιστημών;

Ας μετονομαστεί το Πανεπιστήμιο Κρήτης σε Βενιζέλειο - αν και στα ΑΕΙ είναι προτιμότερο να δίνονται ονόματα αρχαίων φιλοσόφων και διανοητών, όπως Αριστοτέλειο, Δημοκρίτειο...

Το μόνο βέβαιο όμως είναι πως δεν χρειαζόμαστε νέες δομές στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

 
Pe04
25 Ιουλ 2018 18:41

Άρες Μάρες Κουκουνάρες. Να φτιάξουμε 1 ακόμα πανεπιστήμιο στο Βραχάσι (με Πρύτανη τέως υπουργό) άλλο ένα στ’ Ανώγια (υπάρχει το πανεπιστήμιο των ορέων) αλλά και γιατί όχι στον Πλατανιά και στις Αρχάνες (λόγω ΕΑΠ). Σε κάθε χωρίο και πανεπιστήμιο αλλά όχι με κρατικά κονδύλια. Τι χρωστάω εγώ ως φορολογούμενος πολίτης να πληρώνω τις διευκολύνσεις? Όχι 3ο (δημόσιο) πανεπιστήμιο δεν χρειάζεται στην Κρήτη, αλλά να συγχωνευθούν και αυτά που υπάρχουν σε 1 μεγάλο και δυναμικό. Δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν σε όλα τα τμήματα της Κρήτης εξαίρετοι επιστήμονες απόφοιτοι του Φυσικού Κρήτης και το Φυσικό σε 2-3 χρόνια να μείνει με 15 διδάσκοντες. Η Δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση θέλει συμμάζεμα. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να υπάρχουν 50 τμήματα στην Κρήτη σε τρία ιδρύματα, τα αντικείμενα των οποίων εμπλέκονται και όχι 20 με περισσότερα μέλη ΔΕΠ και λιγότερο κόστος? Αν θέλει ο κάθε ένας να φτιάξει Παν/μιο ας φτιάξει Ιδιωτικό και να αναλάβει και το κόστος του.
Υ.Γ Στα υφιστάμενα ΑΕΙ το ποσοστό των προϊσταμένων Δημοσίων Υπαλλήλων υπερβαίνει το 50% σε ορισμένα δε φτάνει το 80% αν τα τμήματα ήταν λιγότερα και περισσότερο μαζεμένα μήπως τα χρήματα από τα επιδόματα θέσης ευθύνης (προϊστάμενοι του εαυτού τους) δίνονταν σε επιστήμονες για να μην έχουμε το περίφημο brain drain ?

 
TEI KRHTHS
25 Ιουλ 2018 20:08

@bet
το σωστό ειναι ενα νεο πανεπιστήμιο με έδρα το Ηρακλειο συγκεντρωμενο σε ενα campus με έμφαση στη Γεωπονία, την Μηχανική και τις Επιστήμες Υγείας.
Στις δε αλλές πολεις μπορουν να αναπτυχθουν διετή προγράμματα σπουδών , ειδικα στα Χανία δεν χρειαζεται να υπάρχει αλλο ΑΕΙ, μια χαρα το Πολυτεχνείο καλύπτει τις αναγκες, αφου εχει ΗΜΜΥ , ΜΗΠΕΡ και ΜΗΧΟΠ τμήματα που ταυτίζονται με τα υπάρχοντα στο ΤΕΙ στα Χανια .

 
TEI KRHTHS
29 Ιουλ 2018 12:20

Αγαπητέ Pe04, σωστά τα λες. Ελπίζω οσοι θα αναλάβουν το σχεδιασμό να σταθουν στο υψος των περιστάσεων και να προτείνουν κατι που δεν θα κανει το καλυτερο ΤΕΙ της Ελλάδος το χειρότερο Πανεπιστημιο της. Βασικό θα πρέπει να ειναι η εξωστρεφια και το ανοιγμα προς τον ευρωμεσογειακό χωρο που μπορεί να γινει γιατι υπάρχει αυτη η Ακαδημαική κουλτουρα σε αυτό που θα χαρακτηρίζαμε ελιτ του ΤΕΙ Κρήτης. Οσο για περιθωριακές απόψεις (τυπου bet !/AKΙΒΝΠ) ας μην τις σχολιασουμε ...εκφράζουν μια ολιγομελή ομαδα που μπορεί να ασχοληθει με τα διετή προγρμματα σπουδών (Χανια-Ρεθυμνο-Λασιθι) , αφου ο πυρήνας θα βρίσκεται στο Ηράκλειο και στις δυναμικές συνεργειες με το ΙΤΕ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ