Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Μ. Χαρακόπουλος: Συμβούλια Επιλογής “δικών σας παιδιών” στην εκπαίδευση;

Δημοσίευση: 19/07/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για αναξιοκρατία και κομματισμό στη συγκρότηση των Συμβουλίων Επιλογής των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου εγκαλεί την κυβέρνηση ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά και την επίσημη καταγγελία του αιρετού του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Κ.Υ.Σ.Π.Ε.) κ. Βασίλη Παληγιάννη.

Σε ερώτησή του στον υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημειώνει ότι «στην πρόσφατη συζήτηση του νόμου 4547/18 “Αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης” είχαμε επισημάνει ότι δεν προάγει την αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών της εκπαίδευσης, που είναι εκ των ως ουκ άνευ για την αναβάθμιση της παιδείας».

Ο κ. Χαρακόπουλος υπενθυμίζει ότι είχε τονίσει πως «η όλη διαδικασία επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης υπηρετεί την κομματικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι διορισμένοι Περιφερειακοί Διευθυντές -για τους οποίους γίναμε ρεζίλι στην ευρωβουλή- προΐστανται των Συμβουλίων Επιλογής μαζί με τους ήδη Διευθυντές Εκπαίδευσης που επελέγησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ με κριτήρια που κρίθηκαν αντισυνταγματικά από το ΣτΕ.

Και πριν αλέκτορα φωνήσαι, οι αιτιάσεις μας επιβεβαιώνονται πανηγυρικά, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωση του αιρετού του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Κ.Υ.Σ.Π.Ε.) κ. Βασίλη Παληγιάννη, επιχειρείται ο απόλυτος έλεγχος των Συμβουλίων Επιλογής των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου για την επιλογή “των δικών τους παιδιών”. Συγκεκριμένα καταγγέλλεται ότι:

• Στα Συμβούλια προεδρεύουν οι νυν Περιφερειακοί Διευθυντές, στην επιλογή των οποίων θριάμβευσε η ημετεροκρατία, η αναξιοκρατία και ο κομματισμός.

• Παρατηρούνται σε αρκετές περιπτώσεις τις θέσεις των δύο καθηγητών ΑΕΙ να μην καταλαμβάνουν μέλη ΔΕΠ, είτε από Παιδαγωγικά Τμήματα, είτε από Καθηγητικές Σχολές των ΑΕΙ.

• Αλλού, γίνεται στελέχωση με μέλη ΔΕΠ από ΑΕΙ άλλων Περιφερειών της χώρας, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή στο Περιφερειακό Συμβούλιο στην Αττική όπου ορίσανε μέλος από την Αλεξανδρούπολη.

•Ο ορισμός στις θέσεις του συμβουλίου που προορίζονται για Δ/ντή Εκπαίδευσης, που βασίστηκε σε εκλεκτορικό σώμα και κρίθηκε ως αντισυνταγματικά επιλεγμένο, και Δ/ντή Σχολείου, έγινε με καθαρά κομματικά κριτήρια».

Κατόπιν τούτων, ο Θεσσαλός πολιτικός, ζητά από τον αρμόδιο υπουργό να απαντήσει:

1. Για ποιο λόγο στα Συμβούλια Επιλογής των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου συνεχίζουν να συμμετέχουν οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, ενώ το εκλεκτορικό σώμα που τους εξέλεξε κηρύχθηκε αντισυνταγματικό;

2. Για ποιο λόγο δεν τοποθετούνται στα Συμβούλια Επιλογής των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου και στις θέσεις που προορίζονται για καθηγητές ΑΕΙ, αποκλειστικά μέλη ΔΕΠ από Παιδαγωγικά Τμήματα και Καθηγητικές Σχολές των ΑΕΙ;

3. Για ποιο λόγο σε Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου τοποθετούνται μέλη ΔΕΠ από άλλες, μακρινές Περιφέρειες και όχι απ’ αυτήν του Συμβουλίου Επιλογής;

4. Για ποιο λόγο στα Συμβούλια Επιλογής των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου προεδρεύουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές, παρά το γεγονός ότι η επιλογή τους έγινε με κομματικά κριτήρια;

5. Για ποιο λόγο οι σχετικές διαδικασίες επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης δεν είναι ιεραρχικά σειροθετημένες, από πάνω προς τα κάτω, με διαδικασίες ΑΣΕΠ, κατ’ εφαρμογή της αρχής της αξιοκρατίας και της διαφάνειας;

6. Εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι με όλα τα παραπάνω προάγεται, έστω και κατ’ ελάχιστον, η αξιοκρατία στον χώρο της εκπαίδευσης;
 

 

Σχόλια (4)

 
ΠΕΤΡΟΣ
23 Ιουλ 2018 12:23

Ως προς το τελευταίο της αξιοκρατίας:Είμαι υποψήφιος για Αναπληρωτής καθηγητής ΑΕΙ τώρα και δεν είμαι δεκτός για υποψήφιος συντονιστής. Οποία αξιοκρατία!!

 
Και από εμένα μπράβο στον κύριο Χαρακόπουλου.
20 Ιουλ 2018 13:01

Και οι έξι επισημάνσεις - ερωτήματα του είναι εύστοχες.Ιδιαίτερα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στην πρώτη που δίνει το στίγμα και την θέση της ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές που θα γίνουν πολύ σύντομα.Αντισυνταγματικά τοποθετημένοι στα Συμβούλια Επιλογής Διευθυντές Εκπαίδευσης καθιστούν τις επιλογές μη νόμιμες και ακυρώνονται.Και έτσι θα γίνει .Έδωσαν από μόνοι τους οι κυβερνώντες το νόμιμο αίτιο ακύρωσης τους.Το έκαναν από άγνοια;Το έκαναν επίτηδες;Ο κύριος Μητσοτάκης,η κα Κεραμέως και ο κύριος Ανδριανός δήλωσαν απερίφραστα ότι από τις πρώτες προτεραιότητες της ΝΔ θα είναι η κατάργηση του νόμου και συνεπώς νέες επιλογές σε όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης.Απορώ τι είδους βραχυχρόνιες επιλογές θα κάνουν για Περιφερειακούς και Διευθυντές εκπαίδευσης ,εκτός και αν δεν κάνουν και τους αφήσουν σε παράταση μέχρι τις εκλογές και συνεπώς θα αντικατασταθούν άμεσα αμέσως μετά από αυτές.

 
Πλατάρος Γιάννης
20 Ιουλ 2018 11:35

Μπράβο στον κ. Χαρακόπουλο !
Εύστοχα και τα 6 ερωτήματα...

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
19 Ιουλ 2018 21:38

Πολύ καλές οι επισημάνσεις. Επιτέλους ξύπνησαν μερικοί πολιτικοί.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ