Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Σύγκλητος Παν. Κρήτης: Γιατί "όχι" στη συγχώνευση με άλλα ΑΕΙ

“Οι διαδικασίες αυτές δεν βασίζονται σε ένα σαφές σχέδιο για τον ρόλο των ΑΤΕΙ ή των Πανεπιστημίων, τις ελλείψεις ή τις προοπτικές στην αγορά εργασίας και κινδυνεύουν να εκφυλιστούν σε μια ονομαστική αναβάθμιση χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα”
Δημοσίευση: 19/07/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν θεωρεί ότι μπορεί να προσχωρήσει σε απλές συνενώσεις όπως αυτές δρομολογούνται σήμερα, χωρίς προηγούμενη μελέτη και απόφαση της οργάνωσης των Πανεπιστημίων που θα προκύψουν με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια.

Αυτό τονίζει η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Κρήτης σε σημερινή απόφαση, η οποία λήφθηκε ενώ ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου έχει προγραμματίσει συνάντηση για τη Δευτέρα με τους Συγκλητικούς του ΤΕΙ Κρήτης , κι ενδεχομένως να συναντηθεί, την ίδια ημέρα, και με τις Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η Σύγκλητος στην απόφασή της , η οποία λήφθηκε κατά πλειοψηφία (με μία αρνητική και μια λευκή ψήφο), τονίζει :

Α. Οι διαδικασίες αυτές δεν βασίζονται σε ένα σαφές σχέδιο για τον ρόλο των ΑΤΕΙ ή των Πανεπιστημίων, τις ελλείψεις ή τις προοπτικές στην αγορά εργασίας και κινδυνεύουν να εκφυλιστούν σε μια ονομαστική αναβάθμιση χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα.

Β. Η ίδια η αρχή της συγχώνευσης φαίνεται να αμφισβητεί την χρησιμότητα της τεχνικής εκπαίδευσης και του ρόλου της στην οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας όπου και όταν αποφασίζεται, πρέπει να βασίζεται σε ανοικτές κρίσεις ώστε να μην αποκλείονται νέοι πολύ αξιόλογοι επιστήμονες

Γ. Η διασπορά και η χωροταξική κατανομή που προέκυψαν δυσχεραίνουν  περισσότερο παρά διευκολύνουν τις αναγκαίες σήμερα συγκλίσεις και συνέργειες ανάμεσα σε επιστημονικούς κλάδους και ειδικότητες ενώ πολλαπλασιάζουν την διοικητική πολυπλοκότητα χωρίς τους αναγκαίους πόρους.

Δ. Η ένταξη του προσωπικού των ΑΤΕΙ στα Πανεπιστήμια, όπου και όταν αποφασίζεται, πρέπει να βασίζεται σε ανοικτές κρίσεις ώστε να μην αποκλείονται νέοι πολύ αξιόλογοι επιστήμονες με εξαιρετικό δημοσιευμένο έργο σε σύγχρονους αναδυόμενους κλάδους της επιστήμης.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, σημειώνει η Σύγκλητος, έχει από την αρχή της λειτουργίας του ακολουθήσει ένα δρόμο ανοικτών διαδικασιών κρίσης που απευθύνεται στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, και υπογραμμίζει:

  • Η πολιτική αυτή έχει αποδώσει και αποδίδει σημαντικούς καρπούς όπως σαφώς καταδεικνύεται από τις διεθνείς κατατάξεις και τις επιδόσεις του στην έρευνα και την καινοτομία.
  • Το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν θεωρεί ότι μπορεί να προσχωρήσει σε απλές συνενώσεις όπως αυτές δρομολογούνται σήμερα, χωρίς προηγούμενη μελέτη και απόφαση της οργάνωσης των Πανεπιστημίων που θα προκύψουν με αυστηρά ακαδημαϊκά κριτήρια.
  • Το ΠΚ ποτέ δεν αρνήθηκε την συνεργασία με άλλα ιδρύματα της Κρήτης, αντιθέτως έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την συνεργασία σε θέματα εκπαίδευσης και έρευνας σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και έχει συστήσει από διετίας και από κοινού την Επιτροπή Συνεργασίας Ακαδημαϊκών και Ερευνητικών Ιδρυμάτων Κρήτης (ΕΣΑΕΙ) για την προώθηση κοινών πρωτοβουλιών και συνεργειών όπου αυτές είναι εφικτές.

Σχόλια (9)

 
Πέτρος
19 Ιουλ 2018 19:54

Γιατί στην Ελλάδα η πρώτη λέξη που μάθαινει το παιδί είναι το ΟΧΙ...

 
Ακαδημαϊκός Χάρτης Κρήτης
19 Ιουλ 2018 20:08

Είναι στενομυαλία να μην συζητά η Σύγκλητος του Παν. Κρήτης την ένωση με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο επίσης διακρίνεται για το έργο του στις διεθνείς κατατάξεις και τις εθνικές εκθέσεις αξιολόγησης.

Μυωπικά υποστηρίζουν να συνεχίζουν να πορεύονται ανεξάρτητα δύο συγγενή πανεπιστήμια.

Κρίμα. Τι άλλο μένει να γράψουμε.

ΥΓ. Οι επισημάνσεις για τα ΑΤΕΙ είναι καίριες. Είναι όμως σωστό να θεωρεί το κάθε ίδρυμα ότι τα προβλήματα που σωστά επισημαίνονται (όπως χωροταξική κατανομή, απορρόφηση προσωπικού, προγράμματα σπουδών) θα λυθούν από μόνα τους;

 
ΝΑΙ
20 Ιουλ 2018 09:03

στις συγχωνεύσεις, αλλά με σχεδιασμό, προγραμματισμό και μελέτη σκοπιμότητας και βιωσιμότητας. Όχι άρπα κόλλα για να λέμε ότι κάτι κάναμε...

 
MANOS
20 Ιουλ 2018 12:39

Μπράβο στη Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Κρήτης! Το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το πρώτο, στις αξιολογήσεις, στην Ελλάδα, υπογραμμίζει ότι δεν επιθυμεί τις πρόχειρες και χωρίς σχεδιασμό συγχωνεύσεις (γιατί συγχωνεύσεις είναι και όχι συνέργειες) που στοχεύουν, ουσιαστικά, μόνο στη μείωση του λειτουργικού κόστος. Ναι στην ερευνητική - επιστημονική συνεργασία, όχι στη συγχώνευση.

 
Δημήτρης
20 Ιουλ 2018 23:28

Υπάρχει τελικά τεχνολογικός τομέας ανώτατης εκπαίδευσης στην Ελλάδα ή όλη η ιστορία με τα ΤΕΙ ήταν μια υπόθεση... "κατώτερων" σπουδών που έπρεπε πάση θυσία να "αναβαθμιστούν" αλλάζοντας τις ταμπέλες; Δεν ήταν πιο εύκολο να μετονομαστούν σε Τεχνολογικά πανεπιστήμια; Αλλά τι ρωτάω...

 
ΑΠ
21 Ιουλ 2018 02:12

Γιαυτο έχουμε μείνει 150 χρονια πίσω. Σε λίγα χρονάκια θα λείπουν όλοι οι Έλληνες στα εξωτερικά. Μου έμαθε και το πανεπιστήμιο Κρήτης να φέρνει αντιρρήσεις αντί να συνεργαστεί.

 
Σοφία
21 Ιουλ 2018 11:25

@Δημήτρης

Φίλτατε,
Είναι λανθασμένη η έννοια τεχνολογικό Πανεπιστήμιο .. Δηλαδή τα πολυτεχνεία τι είναι?
Πολλά τεχνολογικά Πανεπιστήμια έχουν Πολυτεχνικές σχολές να σου θυμίσω.

Επίσης να σου θυμίσω ότι η καραμέλα της εφαρμοσμένης και της θεωρητικής επιστήμης έχει μασηθεί πολλές δεκαετίες και χωρίς να έχουν άδικο οι απόφοιτοι του Πανεπιστημίου. Τα Τεχνολογικά ιδρύματα , είχαν ως λόγο ύπαρξης την εκπαίδευση υπο- στελεχών όμως μέσα στα χρόνια φτάνουν να ιδρύουν μέχρι και διδακτορικά απ'το έτος 2019. Έχουν περάσει πολλά χρόνια.. Και έχουν γίνει αλλαγές... Δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή ταμπέλας αλλά ανάγκη για να επιβραβευτούν καθηγητές και φοιτητές για τις προσπάθειες τους. Μπορείς να μην θεωρείς Ένα ανωτατο ίδρυμα μη πανεπιστημιακό Όταν οργανώνει διδακτορικά?

Όσο αναφορά την "αλλαγή ταμπέλας", να θυμίσω επίσης οτι πολλές σχολές που βρίσκονται σε ΤΕΙ είναι αυτόνομες σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού. (Επιστήμη και τεχνολογία τροφίμων, Φυσικοθεραπεία, Λογοθεραπεία, κ.α.). Το κύριο "συμμάζεμα" πρέπει να γίνει με τις σχολές που υπάρχουν και σενα ΤΕΙ και σε πανεπιστημια, (πολυτεχνικές,νοσηλευτικές κ.α.)

Τώρα αν καίγονται άλλες πανεπιστημιακές σχολές της Ελλάδας μην χαθεί η αίγλη τους είναι άλλο θέμα.

 
Έκτορας
21 Ιουλ 2018 12:57

Σ' όλο τον κόσμο υπάρχουν ΑΕΙ που δεν έχουν την ταμπέλα του πανεπιστημίου και κατατάσσονται μεταξύ των καλύτερων ΑΕΙ παγκοσμίως. Γιατί λοιπόν θα έπρεπε τα ΤΕΙ να ενσωματωθούν στα πανεπιστήμια με έναν τρόπο υποτιμητικό και άκριτο και γιατί να μη συμβεί το αντίθετο δηλαδή η ενσωμάτωση κάποιων πανεπιστημίων στα ΤΕΙ;
Μέχρι σήμερα το πρόβλημα με τα ΤΕΙ ήταν κυρίως α) η έλλειψη επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων τους ( αδυναμία προσέλκυσης περισσότερων αριστούχων αποφοίτων λυκείων ), β) η μη δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών διατριβών ( αποτέλεσμα μικρή παραγωγή ερευνητικού έργου ) και γ) μικρός αριθμός μελών ΔΕΠ σε σχέση με τον αριθμό των φοιτητών ( επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία).
Πρόταση:
Διόρθωση των παραπάνω προβλημάτων, λειτουργία των ΤΕΙ για την επόμενη πενταετίες στα πλαίσια των νέων συνθηκών-περιβάλλοντος και κατόπιν συνενώσεις ΑΕΙ με βάση ένα σχέδιο, στο οποίο θα έχει συμφωνήσει το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας και η πλειοψηφία του πολιτικού προσωπικού.
Πρόβλεψη:
Αν συνεχιστεί η σημερινή ανοησία των άνευ σχεδίου ενσωματώσεων των ΤΕΙ στα πανεπιστήμια και γίνουν όλα πανεπιστήμια, σε μία πενταετία θα συζητάμε για την ανάγκη επανίδρυσης των ΤΕΙ.

 
Γιαννης
24 Ιουλ 2018 09:11

Τι πρεμούρα να ισοπεδώσουν τα πάντα ! Προς τα κάτω εννοείται. Μπράβο στο πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης που αντιστέκονται. Αφού θέλουν Ντε και καλά να κάνουν τα ΤΕΙ πανεπιστήμια ας βαφτίσουν το ΤΕΙ Κρήτης πανεπιστήμιο νοτικα του Ηρακλείου και να προσαρτηθούν σε αυτό το ιτε και όλες οι τοπικές οργανώσεις του κυβερνώντος κόμματος

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ