Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Η υφ. Παιδείας για το ν/σ «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις»

Δημοσίευση: 27/07/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το πνεύμα του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις», ανέπτυξε κατά την τοποθέτησή της στη Βουλή η υφυπουργός Μερόπη Τζούφη.

Αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στις ευεργετικές επιδράσεις της μεταρρύθμισης για την ευρύτερη περιοχή, στην ιστορική πορεία του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και την σημαντική εξέλιξη του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου.

Ξεκινώντας την ομιλία της, η κ. Τζούφη μίλησε για την τραγωδία των τελευταίων ημερών, λέγοντας ότι χρειάζεται «να αναλάβουμε σοβαρές και ουσιαστικές δράσεις», εκφράζοντας τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων, τους οικείους των αγνοουμένων και τους νοσηλευόμενους. Επιπλέον, εξέφρασε «βαθύ σεβασμό και  ευγνωμοσύνη σε όλους και όλες, που εκ της θέσεώς τους βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης και βεβαίως, σε όλους τους εθελοντές και τους αλληλέγγυους που έχουν επιδείξει μια αλληλεγγύη, τόσο βαθιά και ουσιαστική, όσο και αναγκαία».

Μιλώντας επί του νομοσχεδίου, η Υφυπουργός τοποθετήθηκε ως οργανικό μέλος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενός Ιδρύματος που όπως η ίδια τόνισε, έχει μακρά ιστορία και «δυναμική να προχωρήσει παραπέρα».

Σημείωσε ότι «με την παρούσα νομοθετική πρωτοβουλία, η δυνατότητα της εξέλιξής του είναι περισσότερο ευοίωνη», κάτι που «αποτελεί όραμα όλης της ευρύτερης κοινωνίας. Αυτό που συζητάμε σήμερα, είναι, λοιπόν, η ανάγκη να αναβαθμιστεί ο ρόλος του, εκπαιδευτικά και ερευνητικά, πράγμα που έχει ιδιαίτερες επιπτώσεις, κοινωνικές και πολιτισμικές, στην ευρύτερη περιοχή, καθώς το συγκεκριμένο Ίδρυμα διαχρονικά αποτέλεσε και εξακολουθεί να αποτελεί, μια σοβαρή επένδυση για την τοπική κοινωνία», υπογράμμισε.

«Αντίστοιχη εξέλιξη», επεσήμανε η κ. Τζούφη, «είχαν και τα Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, επομένως, υπάρχουν εκείνες οι δυνατότητες να προχωρήσει αυτή η ενιαιοποίηση και όχι η απορρόφηση. Αυτό», τόνισε, «θα δώσει τη δυνατότητα να υπάρξει επένδυση και σε ανθρώπινο κεφάλαιο, γιατί η πιο άρτια κατάρτιση στελεχών και η αύξηση της αποδοτικότητάς τους, προφανώς, οδηγεί στην καλύτερη κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας της περιοχής».

Η υφυπουργός σημείωσε ότι επιδίωξη της πολιτικής ηγεσίας είναι να δημιουργηθεί ένας ενιαίος χώρος, με αδιάσπαστο χαρακτήρα στην επιστήμη. Μίλησε δε για τη «δημιουργία φοιτητών πολιτών που θα κατέχουν το θεωρητικό κι επιστημονικό, αλλά και το τεχνολογικό υπόβαθρο», που θα είναι σε θέση να απαντήσουν στις άμεσες, αλλά και στις μελλοντικές ανάγκες της περιοχής.

Προς επίρρωσιν των προαναφερθέντων, η υφυπουργός αναφέρθηκε ενδεικτικά σε ορισμένες ιδρύσεις νέων Σχολών και Τμημάτων, όπως η Σχολή Γεωπονίας, που αποτελεί αίτημα πολλών ετών και την ενσωμάτωση των τμημάτων νοσηλευτικής και λογοθεραπείας στη Σχολή Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε η κ. Τζούφη και στην διεθνοποίηση των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, λέγοντας ότι το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μπορεί να διαδραματίσει έναν «πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη Βορειοδυτική Ελλάδα, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων.

Απαντώντας στο ερώτημα αν έχει γίνει διάλογος επί της μεταρρύθμισης, η κ. Τζούφη σημείωσε ότι ο διάλογος στην περιοχή ήταν εξαντλητικός, υπενθυμίζοντας ότι υπήρξαν σχετικές επιτροπές από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, οι οποίες κατέληξαν σε ομόφωνα πορίσματα. Πρόσθεσε δε ότι συγκλήθηκαν όλα τ’ αρμόδια όργανα, και τοποθετήθηκαν οι σύγκλητοι και των δύο Πανεπιστημίων. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, ο διάλογος εξακολουθεί και «θα είναι εξαντλητικός μέχρι την τελευταία στιγμή, ώστε να θεωρήσουν όλοι ότι αυτό το εγχείρημα τους αφορά και θα βγουν όλοι ωφελημένοι από τις επικείμενες αλλαγές».

Η υφυπουργός χαρακτήρισε «τομή» τη νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΠΕΘ, που «μπορεί να συμβάλλει πολύ ουσιαστικά και να αντιμετωπίσει στον τόπο μου, αλλά και γενικότερα», επισημαίνοντας τη δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας ότι αυτή η προσπάθεια θα τονωθεί με ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να δοθεί στους νέους επιστήμονες η δυνατότητα να αξιοποιηθούν από τα ελληνικά πανεπιστήμια.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.