Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Τα επτά σημεία της ομιλίας του υπ. Παιδείας στη Βουλή

“Δεν έχει καταργηθεί η Τεχνολογική Εκπαίδευση με πρωτοβουλίες που πολύ συνειδητά πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις;”
Δημοσίευση: 30/07/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Κλείνοντας η σημερινή συζήτηση  των Βουλευτών της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου έγινε ακρόαση των φορέων επί των διατάξεων του Σχεδίου Νόμου  «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις», ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, σχολίασε μεταξύ άλλων, τα εξής:

Με μια τέτοιου είδους μεταρρύθμιση, όχι μόνο δεν εξοικονομείς χρήματα, αλλά χρειάζεσαι χρήματα

Ας το ξαναπούμε, για να μην υπάρχει καμία απολύτως παρεξήγηση, ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως δέσμευση μνημονιακή ή δέσμευση από τον ΟΟΣΑ ή ότι το κάνουμε αυτό για να μπορέσουμε να έχουμε οικονομία κλίμακος.

Όποιος πιστεύει αυτά, τον παραπέμπουμε στα κείμενα και ας κάνει λογαριασμούς για να δει ότι με μια τέτοιου είδους μεταρρύθμιση, όχι μόνο δεν εξοικονομείς χρήματα, αλλά χρειάζεσαι χρήματα τα οποία η πολιτεία θα πρέπει να διαθέσει.

Γι’ αυτό νομίζω, ότι είναι άδικο να συγκρίνεται αυτό το εγχείρημα με το σχέδιο Αθηνά.

Εδώ θα ήθελα να πω ότι οι Βουλευτές πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί. Προφανώς και πρέπει να εκφράζουμε τη γνώμη μας και να έχουμε άποψη για διάφορα πράγματα, αλλά δεν μπορούμε να μπούμε σε μια λογική κρατισμού και να απαιτούμε να μας πουν οι σύγκλητοι και οι εκπρόσωποι, τα προγράμματα σπουδών, να μας πουν λεπτομέρειες που αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα ιδρύματα.

Τέτοιος κρατισμός, μακριά από εμάς.

Εδώ, λοιπόν, όταν ρωτάμε τους συναδέλφους πρέπει να τους δώσουμε την αίσθηση ότι σεβόμαστε την αυτονομία των ιδρυμάτων.

Αυτονομία των ιδρυμάτων δεν σημαίνει, ότι κάνει ο καθένας ό,τι θέλει και γι’ αυτό τα ιδρύματα έχουν όλους αυτούς τους μηχανισμούς, για να μπορεί επί της ουσίας να κατοχυρώνεται αυτή η αυτονομία.

Δέσμευση της κυβέρνησης για τον αριθμό των θέσεων που θα δοθεί στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων

Την Τετάρτη στην Βουλή θα υπάρχει δέσμευση της κυβέρνησης για τον αριθμό των θέσεων που θα δοθεί στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και οι θέσεις αυτές δεν θα δοθούν επειδή έτσι μας ήρθε.

Είναι μετά από συνεννοήσεις που κάνουμε με τις διοικήσεις των ιδρυμάτων και βεβαίως, από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και δείχνω τον γενικό γραμματέα, θα υπάρξουν όλες οι απαραίτητες ενισχύσεις για το θέμα της υποδομής της νέας αρχιτεκτονικής.

Η κατάργηση της Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

Άκουσα την ερώτηση τι γίνεται με το κενό που δημιουργείται στην Τεχνολογική Εκπαίδευση. Ελπίζω να μην είναι μια σοβαρή ερώτηση αυτή.

Το κενό αυτό δημιουργείται τώρα;

Δεν έχει καταργηθεί η Τεχνολογική Εκπαίδευση με πρωτοβουλίες που πολύ συνειδητά πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις;

Δεν έγινε κατά λάθος, είναι συνειδητά.

Τι ήταν τα Τ.Ε.Ι.;

Ήταν Τεχνολογική Εκπαίδευση;

Αλήθεια;

Θέλετε να δείτε τα γνωστικά αντικείμενα;

Θέλετε να δείτε πώς πολύ συνειδητά αφέθηκαν στη μοίρα τους και πώς οι άνθρωποι που ήταν στα Τ.Ε.Ι. κατάφεραν να τα σώσουν κυριολεκτικά;

Δεν μιλάμε, λοιπόν, για κενό Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Να μιλήσουμε για κενό πολιτικής, βεβαίως, αλλά όχι δικής μας πολιτικής.

Εδώ θα είμαι πάρα πολύ σαφής και δεν σηκώνουμε καμία απολύτως συζήτηση.

Χαλαρότητα

Τώρα μία από τις μεγαλύτερες συζητήσεις που γίνονται είναι η αξιολόγηση του προσωπικού.

Πραγματικά το προσωπικό των Τ.Ε.Ι. είναι οι πρώτοι που είπαν να γίνει η αξιολόγηση, όμως υπάρχει και ένα πράγμα από το οποίο πρέπει όλοι να είμαστε προφυλαγμένοι και αυτό είναι μην κάποιοι εξαντλήσουν την ακαδημαϊκή αυστηρότητα πάνω σε αυτές τις αξιολογήσεις, διότι η ακαδημαϊκή ζωή έχει πολλά καλά, αλλά έχει και πολλά σκοτεινά σημεία και πάρα πολλές φορές εξαντλεί κανείς αυστηρότητες ανέκαθεν, δεν είναι καινούργιο αυτό, αλλά είναι ίδιον της ακαδημαϊκής ζωής.

Γ. Μαυρωτάς (Ειδικός Αγορητής από το ΠΟΤΑΜΙ): Η χαλαρότητα.

Υπουργός: Θα σας πω.

Η χαλαρότητα δεν είναι τελικά αυτό που έχει επικρατήσει.

Εκείνο που έχει επικρατήσει πολλές φορές είναι το να κρατάς εξουσίες, γιατί το Πανεπιστήμιο ιστορικά είναι ένας τέτοιος θεσμός που μοιράζει κοινωνικές εξουσίες, δημιουργεί επαγγέλματα, δίνει δυνατότητες νέων γνωστικών περιοχών στην κοινωνία.

Αυτό γίνεται τα τελευταία 1000 χρόνια, δεν είναι ίδιον των ημερών μας, αλλά είναι ένα διαχρονικό χαρακτηριστικό των Πανεπιστημίων μας.

Εδώ, λοιπόν, θέλει πραγματικά σε συναδέλφους που θα έρθουν και θέλουν να βάλουν πλάτες για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης να τους, επί της ουσίας, καλωσορίσουμε στα Πανεπιστήμια, διότι η αυτόματη ένταξη προφανώς δεν πρόκειται να γίνει, κανείς δεν το ζήτησε και δεν πρόκειται να γίνει.

Μόνιμοι διορισμοί στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Τον Οκτώβριο θα  ανακοινώσουμε τον αριθμό και το σύστημα για μόνιμους διορισμούς και θα πρέπει προφανώς να δούμε πιο προσεκτικά θέματα λειτουργικότητας ως προς τις δομές.

Κέντρα Μελέτης

Ο κ. Καζαγλής από την ΟΙΕΛΕ, είπε να ρυθμίσουμε το θέμα των κέντρων μελετών. Εδώ υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα στους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και στην ΟΙΕΛΕ.
 
Προσπαθούμε να γεφυρώσουμε αυτή την διαφορά, που είναι μια διαφορά αντίληψης, ως προς αυτά τα κέντρα, για να το λύσουμε. Εμείς θέλουμε να το λύσουμε και θα το λύσουμε.

Δημ.Κάζαγλης, Αντιπρόεδρος της ΟΙΕΛΕ: Η ομοσπονδία μας εδώ και μήνες καλεί την πολιτεία να νομοθετήσει για το χώρο των κέντρων μελέτης, η παραθεσμική λειτουργία των οποίων δεν προκαλεί  μόνο αιμορραγία για τα δημόσια ταμεία λόγω μη καταβολής φόρων και εισφορών. Αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και  για την ασφάλεια χιλιάδων παιδιών και εργαζόμενων που βρίσκονται  για πολλές ώρες καθημερινά  σε χώρους που δεν έχουν πιστοποιηθεί από καμία δημόσια υπηρεσία. Συχνά οι χώροι αυτοί λειτουργούν σε τρώγλες και υπόγεια. Θεωρούμε θετική τη διατυπωμένη πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και να νομοθετήσει για τα κέντρα μελέτης, όμως θεωρούμε ότι η νομοθέτηση πρέπει να γίνει σύντομα ώστε να μη χαθεί άλλη μια χρονιά. Ευχαριστώ πολύ.

Μετατάξεις υπαλλήλων ΤΕΙ Ηπείρου

Κύριε Δούκα, είστε προφανώς υποχρεωμένος να εκφράσετε το σύλλογο σας, αλλά θέλω να ξέρετε, ότι η μετάταξη σε άλλη υπηρεσία του δημοσίου, όταν το Ίδρυμα έχει τόσες πολλές ανάγκες, δεν μπορούμε να την δεχτούμε. Εκείνο βεβαίως που δεχόμαστε και με συγχωρείτε που πριν σας διέκοψα όταν μιλούσατε, είναι, ότι κανένα άτομο δεν θα μετακινηθεί, παρά μόνο με τη θέλησή του. Και γι' αυτό καλούμε και τα Ιδρύματα να πάρουν νέες πρωτοβουλίες, να επινοήσουν και τομές στη διοίκηση. Και ξέρουμε, ότι αυτό γίνεται και σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού και εδώ.

Ηλίας Δούκας, Πρόεδρος  του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων Τ.Ε.Ι. Ηπείρου : Στις περιπτώσεις που δε θα υπάρχουν οι οργανικές θέσεις στις νέες δομές που θα δημιουργηθούν στις πόλεις εργασίας για την τοποθέτηση του διοικητικού προσωπικού του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, να νομοθετηθεί ως «Οικειοθελές και αυτοδίκαιο δικαίωμα των υπαλλήλων του Τ.Ε.Ι. η ακούσια επιλογή της θέσης εργασίας τους μετά τη συνένωση, υπό την έννοια του δικαιώματός τους για μετάταξη κατ' εξαίρεση από κάθε υφιστάμενη σχετική νομική διάταξη ή και περιορισμό σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου τομέα, τις οποίες θα επιλέξουν κατά προτεραιότητα στην πόλη την οποία διαμένουν ή επιθυμούν να εργαστούν και με ταυτόχρονη μεταφορά της θέσεως, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο».
Αυτό, επειδή έχω ακούσει διάφορα, δε σημαίνει ότι όλοι θέλουμε να φύγουμε από το Τ.Ε.Ι., κανένας δεν θέλει να φύγει από το Τ.Ε.Ι.. Απλώς, είναι μια δικλίδα ασφαλείας, ένα άρθρο το οποίο το μόνο που κάνει είναι να εξαφανίσει τους φόβους των συναδέλφων.
Κατά τα άλλα, κανένας δεν έχει δηλώσει επιθυμία να εγκαταλείψει το ίδρυμα.

Κ. Γαβρόγλου: Δεν ήθελα να διακόψω τον κ. Δούκα, αλλά εγώ δεν κατάλαβα. Το νομοσχέδιο απαγορεύει ή όχι τη μετακίνηση χωρίς τη δική τους αίτηση;

Ηλίας Δούκας : Την απαγορεύει, κύριε Υπουργέ.

Κ. Γαβρόγλου: Ωραία. Άρα, δεν καταλαβαίνω τον προβληματισμό σας, τότε.

Ηλίας Δούκας: Ο προβληματισμός προκύπτει από το γεγονός ότι, πλέον, ερχόμαστε να δούμε από κάποια σύγκλητο να αποφασίσει γι’ αυτές τις δομές.

Κ. Γαβρόγλου: Το νομοσχέδιο λέει ότι δεν μπορεί να γίνει χωρίς την αίτησή τους.
Άρα, δεν καταλαβαίνω την ανησυχία σας. Ειλικρινά, προσπαθώ να την καταλάβω.

Ηλίας Δούκας: Υπάρχει ανησυχία γιατί δεν φαίνεται στο νομοσχέδιο.

Κ. Γαβρόγλου: Όχι. Όχι. Το νομοσχέδιο εσείς το είδατε πριν τρεις μέρες και δεν ζητήσατε καμία αλλαγή γιατί είπατε ότι σας καλύπτει.

Ηλίας Δούκας: Ναι, ναι.

Κ. Γαβρόγλου:Το λέω ως θετικό αυτό. Εάν υπάρχει κάτι που μας ξέφυγε ή σας ξέφυγε, να το πούμε με σαφήνεια για να μη δημιουργούμε εντυπώσεις.

Ηλίας Δούκας: Όχι, δεν έχω κάτι συγκεκριμένο.

Κ. Γαβρόγλου:Εντάξει, ευχαριστώ πολύ.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.