Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Νομοτεχνικές βελτιώσεις ζήτησε ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου

Δημοσίευση: 30/07/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Νομοτεχνικές βελτιώσεις επί του συζήτηση  επί του Σχεδίου Νόμου  «Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο και άλλες διατάξεις», ζήτησε ο Πρύτανης του ΤΕΙ Ηπείρου Αναστ. Τσίνας, στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ

Ειδικότερα ο κ. Τσίνας αναφερόμενος στις σημαντικότερες νομοτεχνικές βελτιώσεις είπε τα εξής:

Στο άρθρο 1 στο Συμβούλιο Ένταξης, το οποίο ουσιαστικά καλείται υπό την εποπτεία της συγκλήτου να διαχειριστεί την διαδικασία ένταξης - ενσωμάτωσης του ΤΕΙ Ηπείρου στο Πανεπιστήμιο Ιωάννινων, πριν την εξειδίκευση των αρμοδιοτήτων, παρακαλώ να μπει η λέξη «ιδίως», με την έννοια του να μην περιορίσουμε τις αρμοδιότητες α και β, αλλά ακριβώς να δώσουμε δυνητικά την δυνατότητα να αναλάβει εκ μέρους της συγκλήτου, πάντοτε μετά από σχετικές αποφάσεις της συγκλήτου, άλλες δράσεις που αφορούν πάντοτε την διευκόλυνση της διαδικασίας ενοποίησης.

Στο θέμα της ίδρυσης σχολών και τμημάτων, το τμήμα πληροφορικής που λειτουργεί στην Άρτα και σήμερα είναι «Μηχανική Πληροφορικής», καταργείται και ιδρύεται το τμήμα «Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών», εντασσόμενο σε μια ομώνυμη σχολή. Η  σύγκλητος έχει ζητήσει αρκετές φορές, η σχολή να ονομαστεί «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών», να φύγει η λέξη «Εφαρμογών». Η αιτιολόγηση που δίνουμε είναι, ότι η αναφορά στις «Εφαρμογές της Πληροφορικής», αφενός παραπέμπει στην επιστημονικά παρωχημένη αντίληψη για διάκριση των ΑΕΙ, ότι τα Πανεπιστήμια κάνουν «καθαρή» επιστήμη, ενώ τα ΤΕΙ θεραπεύουν τις εφαρμογές της, αφετέρου ο προσδιορισμός «Τεχνολογίες Πληροφορικής» απηχεί τη σύγχρονη τάση για τον αδιάσπαστο χαρακτήρα της Επιστήμης.

Επίσης, ο τίτλος τμήματος «Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών», δεν απαντάται πουθενά, ούτε στην Ελλάδα ούτε στο εξωτερικό, ενώ αντίθετα ο τίτλος «Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών» ή Department of Informatics and Telecommunication, είναι διεθνώς αποδεκτός. Στα δε ελληνικά δεδομένα, υπάρχουν δυο ομότιτλα τμήματα του ΕΚΠΑ - πολύ γνωστό και πολύ ελκυστικό - και του πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Επίσης, υπάρχει ένα θέμα  με μια ομάδα Τμημάτων, τα οποία ορθώς, επειδή στήνονται ουσιαστικά  εξαρχής, δηλαδή, τα Τμήματα του δεύτερου κύματος  όπως π.χ. οι Μηχανολόγοι Μηχανικοί,  το Τμήμα Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής και το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας,  στο οποίο  δεν υπάρχει προσδιορισμός  του χρόνου  πότε ακριβώς  ή πότε περίπου ή μέχρι πότε η Σύγκλητος θα δύναται να ορίσει την ημερομηνία έναρξης της εκπαιδευτικής τους λειτουργίας.  Ειδικά δε, το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας, κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε ότι στελεχώνεται άμεσα με έξι μέλη ΣΔΕΠ, ενώ τα άλλα δύο Τμήματα θα πάρουν θέσεις και θα τις πληρώσουν με τη διαδικασία εκλογών.

Συνεπώς, προτείνω εκεί που λέτε « όχι νωρίτερα» να μπει « όχι αργότερα», δηλαδή, να βάλουμε ένα άνω όριο, ώστε ναι μεν η Σύγκλητος να διατηρήσει την αυτοτέλειά της και να επιλέξει αυτή το χρόνο, αλλά να έχει έναν προβλεπτό χρόνο και να μην μπορεί να το αναβάλει στο διηνεκές.
 
Ζητάμε στο άρθρο 5, που δίνουμε τη δυνατότητα στους καλούς φοιτητές που, ήδη, φοιτούν στα Τμήματα των Τ.Ε.Ι., μόλις φτάσουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, με αίτησή τους να ζητήσουν να παρακολουθήσουν τις έξτρα υποχρεώσεις ώστε να πάρουν το πανεπιστημιακό πτυχίο, να τους δώσουμε τη δυνατότητα υπαναχώρησης, κύριε Υπουργέ.

Νομίζω, ότι αυτό είναι κομβικό. Εάν διαπιστώσουν, δηλαδή, έξι μήνες μετά ότι το επίπεδο είναι πολύ πιο πάνω από αυτό που αντέχουν να μπορούν να γυρίσουν, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούν να πάρουν πτυχίο και από την άλλη θα είναι έμμεση πίεση στους διδάσκοντες « περάστε τους, γιατί θα μείνουν χωρίς πτυχίο», κάτι που δεν πρέπει και δεν είναι ακαδημαϊκά σωστό.

Σχετικά με το Ερευνητικό Κέντρο, το έχουν ζητήσει από κοινού τα δύο Τμήματα Πληροφορικής και του Πανεπιστημίου και του Τ.Ε.Ι. να γίνει ο έκτος πυλώνας και μάλιστα να διασπαστεί ουσιαστικά το Τμήμα Επιστήμης Υλικών και Υπολογισμών, να μείνει μόνο το Τμήμα Επιστήμης Υλικών και την αντίστοιχη δραστηριότητα να την πάρει το Τμήμα Ψηφιακής Καινοτομίας.

Τέλος, αναφερόμενος στο Πρότυπο Αγροδιατροφικό Τεχνολογικό Πάρκο ζητάμε μια αναμόρφωση τόσο του Δ.Σ. της Εταιρίας Αξιοποίησης Ακινήτων των Ιωαννίνων, η οποία μέχρι σήμερα έχει μια πολύ θετική δραστηριότητα,  αλλά ουσιαστικά ασχολείται με τις ενοικιάσεις και με τις παραχωρήσεις χρήσης των κληροδοτημάτων του Ιδρύματος.

Η διαχείριση του εν λόγω Πάρκου είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση και θα πρέπει στη Διοίκηση του συγκεκριμένο Δ.Σ. να συμμετέχει ο Κοσμήτορας της Γεωπονικής Σχολής και να διευρυνθούν οι πηγές χρηματοδότησης.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.