Placeholder

Είστε εδώ

Τέλη Αυγούστου νέα συνάντηση στο υ. Παιδείας για σχολές, τμήματα, σχεδιασμό του Παν. Θεσσαλίας

Επίσκεψη K. Γαβρόγλου στα Τρίκαλα και σύσκεψη με φορείς στο Δημαρχείο Τρικκαίων - Δ. Παπαστεργίου: 4 τομείς για την ανώτατη εκπαίδευση στον νομό Τρικάλων
Δημοσίευση: 08/08/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στα τέλη Αυγούστου 2018, σε ευρεία συνάντηση στο υπουργείο Παιδείας, θα συνεχιστεί η συζήτηση για το μέλλον πανεπιστημιακών σχολών και τμημάτων στα Τρίκαλα.

Η σχετική πρόταση του υπουργού Παιδείας  Κώστας Γαβρόγλου στη διάρκεια της σημερινής δημόσιας, ανοιχτής συζήτησης στο Δημαρχείο Τρικκαίων  , με τους φορείς του νομού Τρικάλων, έγινε αμέσως αποδεκτή από τον Δήμαρχο Τρικκαίων.

«Ο βασικός μας στόχος δεν είναι να δούμε μόνο πόσα καινούργια τμήματα θα φτιάξουμε ή δεν θα φτιάξουμε, αλλά να δούμε τις νέες μορφές που θα υλοποιηθούν μέσα από αυτή τη μεγάλη συζήτηση που γίνεται στο τόπο μας για το μέλλον της ανώτατης εκπαίδευσης», υπογράμμισε ο κ. Γαβρόγλου και συμπλήρωσε: «Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι οι συναντήσεις με τα μέλη του διδακτικού προσωπικού των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ, και στη συνέχεια σε κάθε πόλη θα συναντήσουμε και τις τοπικές αρχές. Αλλά ο βασικός μας στόχος είναι να συζητήσουμε με τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ το μέλλον των ιδρυμάτων μας».

Με τη χαρακτηριστική φράση «συζητάμε το μέλλον και συζητάμε τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους το Πανεπιστήμιο ανοίγεται στην κοινωνία», ο υπουργός αναφέρθηκε μετά τη  συνάντηση που έγινε στο ΤΕΦΑΑ Θεσσαλίας, στον διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη:

«Είχαμε μια πάρα πολύ δημιουργική κουβέντα. Η συζήτηση που έγινε ήταν και με τους συναδέλφους μας του ΤΕΦΑΑ και με τους συναδέλφους μας του ΤΕΙ. Έγινε μια ενιαία συζήτηση και από αυτή την ενιαία συζήτηση αυτό που κρατάω είναι η αγωνία όλων αλλά και η μεγάλη αισιοδοξία για να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας όχι μόνο ένα εγχείρημα που έχει αρχίσει, αλλά και τις νέες μορφές ανάπτυξης των Πανεπιστημίων μας, με τα Ινστιτούτα, με τα Κέντρα, με τα καλοκαιρινά σχολεία, σε συνεργασία και με άλλους φορείς. Αναπτύχθηκε ένας πλούσιος προβληματισμός για τη συνεργασία με τη Στρατιωτική Σχολή. Αυτά τα θεωρούμε καινούργια, σημαντικά βήματα και ελπίζουμε ότι θα υλοποιηθούν κιόλας».

Σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο των τοπικών κοινωνιών στη διαμόρφωση του νέου χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης, ο κ. Γαβρόγλου απάντησε: «Το υπουργείο Παιδείας, ανεξαρτήτως κυβέρνησης, πρέπει να έχει τη βασική πολιτική ευθύνη για το μέλλον της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Πώς την αποκτά; Με δύο τρόπους: Συζήτηση με τους καθηγητές και συζήτηση με την τοπική κοινωνία». Και κατέληξε: «Η συζήτηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση από τη μεταπολίτευση και μετά -για να μην πηγαίνουμε πιο παλαιά- γίνεται αποκλειστικά με όρους ‘τι τμήμα κάνεις κάπου’. Εμείς λέμε ότι ήρθε η ώρα αυτό να το αλλάξουμε. Και ήρθε η ώρα να το αλλάξουμε γιατί αποκλειστικά και μόνον ένα Τμήμα δεν είναι αναβάθμιση ενός Πανεπιστημίου. Για αυτό, λέω ότι συζητάμε το μέλλον και συζητάμε αυτούς τους πολλαπλούς τρόπους με τους οποίους το Πανεπιστήμιο ανοίγεται στην κοινωνία».

Στη συνέχεια τον υπουργό υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος Τρικκαίων και ο Αντιπεριφερειάρχης, βουλευτές της περιοχές, πρόεδροι φορέων, η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και ακαδημαϊκοί. Στη συνάντηση ανέφεραν στον υπουργό ότι εδώ και χρόνια η περιοχή έχει παραμεληθεί και σημείωσαν τη μεγάλη σημασία που έχει για τον νομό η λειτουργία των ΤΕΦΑΑ.

Ο υπουργός τόνισε την σημασία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη της χώρας, αλλά και ταυτόχρονα την ανάγκη για μια συνεκτική στρατηγική ανάπτυξης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, προτείνοντας ο διάλογος για τα θέματα αυτά να συνεχιστεί.

Ο οικοδεσπότης  Δημήτρης Παπαστεργίου είχε ανοίξει τη σχετική συζήτηση, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης του υπουργού στη Θεσσαλία.

Αντικείμενό της,  ο σχεδιασμός του νέουΠανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο πλαίσιο των σχετικών αντιδράσεων που η τρικαλινή κοινωνία ήγειρε, με συλλαλητήριο στις 12 Ιουλίου.

Για αυτόν τον σχεδιασμό, ο Δήμαρχος Τρικκαίων,   αναφέρθηκε σε τέσσερα συγκεκριμένα ζητήματα:

– στην περιοχή των Τρικάλων, που δρα και σκέφτεται διαφορετικά (μέσα από τα κιτ ρομποτικής, αλλά με ελλείψεις σε διδακτηριακές υποδομές

– στην ανάγκη ύπαρξης τοπικής αναπτυξιακής πολιτικής μέσα από την κατανομή των τμημάτων στο νέο πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

– στην παραδοχή ότι μέχρι τώρα η κατανομή γινόταν τμηματοκεντρικά, όπως ανάφερε και ο κ. Γαβρόγλου

– στην παρατήρηση, ότι η κατανομή των τμημάτων στηρίζεται περισσότερο σε κριτήρια ενδοπανεπιστημιακά, κάτι που παραδέχτηκε και ο υπουργός Παιδείας.

Μέσα από την ίδρυση τμημάτων, ινστιτούτων και διετών κύκλων σπουδών, στους 4 τομείς που πρωτίστως ενδιαφέρουν τα Τρίκαλα είναι:

  •     Αγροδιατροφή
  •     Γαλακτοκομία, Αρωματικά φυτά – Σχέδιο Ασκληπιός
  •     Καινοτομία και τεχνολογία
  •     Τουρισμός (Μετέωρα, Μύλος Ξωτικών, Μαθητικός τουρισμός)

Αυτοί οι άξονες θα συζητηθούν εκτενώς, με βάση και την από καιρό γνωστή – με συγκεκριμένη κριτήρια – πρόταση του νομού Τρικάλων, όπως είχε διαμορφωθεί με πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων, σε συνεχείς συσκέψεις και συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς.

Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του τρόπου με τον οποίο πλέον η πανεπιστημιακή εκπαίδευση σχεδιάζεται, κάνοντας λόγο για ρόλο της τοπικής κοινωνίας μεν, αλλά όχι στο περιεχόμενό της.

Σχολιάζοντας τοποθέτηση του κ. Παπαστεργίου, ο Κ. Γαβρόγλου σημείωσε ότι δεν υφίσταται αδικία για τον νομό Τρικάλων, κάτι που ο Δήμαρχος Τρικκαίων επισημαίνει, στηριζόμενος στον ελάχιστο αριθμό (2) τμημάτων που χωροθετούνται στα Τρίκαλα.

Στη συζήτηση παρενέβησαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων  Δριτσέλη, Παπαδόπουλος και Σιμορέλης  .

Οι τοπικοί φορείς με μια ενιαία φωνή (παρά τις απουσίες λόγω διακοπών), στήριξαν την πρόταση του νομού που επεξεργάστηκε ο Δήμος Τρικκαίων (και η οποία χαρακτηρίστηκε ώριμη και από το

Ο ειδικός σύμβουλος του υπουργού, Π. Κυπριανός χαρακτήρισε ώριμη την πρόταση του Δήμου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Θεσσαλίας   Γ. Μπουτίνας δήλωσε ξανά τη στήριξη στην προσπάθεια γα ισότιμη ανάπτυξη.

Ο τ. Δήμαρχος Τρικκαίων   Χρ. Λάππας αναφέρθηκε στην ανάγκη για αποκατάσταση της αίσθησης αδικίας για τα Τρίκαλα.

Ο αντιδήμαρχος Φαρκαδόνας  Ηλ. Καραμάνος μίλησε για τη στήριξη στην κοινή προσπάθεια με ποικίλα οφέλη για τον νομό.

Ο κ. Βασίλης Γιαγιάκος, πρόεδρος του Επιμελητηρίου, τόνισε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νομού, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρικάλων κ. Γουγουλάκης ζήτησε να γίνουν πράξεις τα αιτήματα.

 Η προϊσταμένη της Δ/νσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ  Β. Κάκλα υπενθύμισε τη φιλομάθεια των τρικαλινών μαθητών, με τις μακρόχρονες επιτυχίες στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του καθηγητή του τμήματος Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου του ΤΕΙ Καρδίτσας   Γ. Παπαδόπουλου.

Παρέστη με τον συνεργάτη του τμήματος κ. Τρίγκα και στάθηκε στην προσπάθεια, οι καταγόμενοι από τα Τρίκαλα καθηγητές σε ΤΕΙ ή ΑΕΙ, διαβιούν στην περιοχή, να ενισχύσουν τη δυναμική ανάπτυξη που διεκδικεί ο νομός, στο πλαίσιο μιας γενικότερης συνεργασίας  στη δυτική Θεσσαλία.

Παρέστησαν επίσης, η αντιδήμαρχος Τρικκαίων  Σοφία Αλεστά, ο πρόεδρος της e-trikala ΑΕ  Γιάννης Κωτούλας, η αντιπρόεδρος του μουσείου Τσιτσάνη   Βασιλένα Μητσιάδη, ο γραμματέας της ΝΕ Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ κ  Στ. Νταούλας, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και πολίτες.

Στο τέλος της συνάντησης ο κ. Γαβρόγλου εξήρε την πρωτοβουλία του Δήμου Τρικκαίων για το Smart Trikala, στο οποίο και ξεναγήθηκε από τον Δήμαρχο.

Ο υπουργός Παιδείας, στη συνέχεια,  αναχώρησε για την Καρδίτσα όπου συναντάται διαδοχικά με καθηγητές και το προσωπικό του Τμήματος Κτηνιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και των Τμημάτων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, με τις δημοτικές αρχές και με φορείς.

Αύριο  ο Κ. Γαβρόγλου, επισκέπτεται τη Λάρισα και τον Βόλο όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ την Παρασκευή αναχωρεί για τη Λαμία.

Σχόλια (3)

 
Bill231
08 Αυγ 2018 22:55

ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΜΕ ΕΝΑ Τ.Ε.Ι. ΞΩΤΙΚΩΝ ΣΤΑ ΤΥΡΙΚΑΛΑ.. ΑΥΤΟ ΘΑ ΠΕΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ..

 
KL
09 Αυγ 2018 10:27

Ο άλλος θέλει να γίνει τμήμα ή πρόγραμμα διετών σπουδών με βάση το μύλο των ξωτικών!!!!
Και ο Υπουργός κάθεται και ακούει!!!!!
Τι να σχολιάσει κανείς..............

 
Τμήματα τουρισμού
09 Αυγ 2018 16:21

Νέα τάση στην ίδρυση νέων τμημάτων: Τμήματα Τουρισμού στα πανεπιστήμια, ειδικά στις οικονομικές σχολές, εντελώς ανεξάρτητα από τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Μα κανείς δεν επισημαίνει στους πανεπιστημιακούς ότι αυτές οι γνώσεις μπορούν να καλυφθούν επαρκώς σε ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα, έστω διετές;

Το Υπουργείο γιατί δεν επεμβαίνει για να σταματήσει η διάσπαση των σπουδών;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ