Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Υπουργός στο ΤΕΙ Θεσσαλίας: Πολλά ΤΕΙ έχουν γίνει de facto πανεπιστημιακά

Σειρά συναντήσεων του Κώστα Γαβρόγλου με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τους φορείς, κατά την περιοδεία του στη Θεσσαλία
Δημοσίευση: 09/08/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το ΤΕΙ Θεσσαλίας στη Λάρισα επισκέφθηκε το πρωί ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, συνοδευόμενος από τον σύμβουλό του καθηγητή Παντελή Κυπριανό, κατά τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του στη Θεσσαλία.

Στους χώρους του ΤΕΙ στη Λάρισα, ο κ. Γαβρόγλου ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις και δήλωσε εντυπωσιασμένος τόσο από τις υποδομές όσο και από τη δουλειά που κάνουν Καθηγητές.

«Αυτό ενισχύει τη δική μας λογική ότι, δηλαδή, πολλά Ιδρύματα έχουν γίνει de facto πανεπιστημιακά. Και έχουν γίνει πανεπιστημιακά χωρίς καμιά ιδιαίτερη φροντίδα της Πολιτείας. Πολλές φορές η Πολιτεία τα είχε ξεχάσει πολύ συνειδητά. Για ποιον λόγο έγιναν; Γιατί πολλοί διδάσκοντες πήραν την κατάσταση στην πλάτη τους», είπε ο  υπουργός κατά την ομιλία του στην ανοιχτή συνάντηση – συζήτηση με τις πρυτανικές αρχές, τους καθηγητές και εκπροσώπους φορέων του ιδρύματος, που έγινε στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ.

Ανέφερε, επίσης, ότι για πρώτη φορά  εδώ και πολλά χρόνια η συζήτηση για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση έχει ξεφύγει από τη λογική των καθαρά διοικητικών ρυθμίσεων και δίνοντας το στίγμα της στόχευσης στη διαμόρφωση του νέου χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης σημείωσε: «Αυτό που λέμε εμείς είναι να δούμε την επόμενη μέρα. Και να δούμε την επόμενη μέρα  που θα σημαδέψει την επόμενη εικοσαετία».

Χθες το απόγευμα ο υπουργός επισκέφθηκε τα Τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλίας στην Καρδίτσα.

Τον υπουργό υποδέχτηκαν και ξενάγησαν στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος ο Πρύτανης Ξ. Σπηλιώτης, ο Αντιπρύτανης Μ. Βραχνάκης, καθηγητές και το προσωπικό του Ιδρύματος.

Ο υπουργός δήλωσε εντυπωσιασμένος τόσο από τις υποδομές και τα εργαστήρια των Τμημάτων όσο και από το επιτελούμενο ακαδημαϊκό και εκπαιδευτικό έργο «παρά -όπως σημείωσε- τον πολύ μικρό αριθμό προσωπικού».

Στη συνέχεια, συνοδευόμενος από τους καθηγητές των ΤΕΙ επισκέφτηκε το Τμήμα της Κτηνιατρικής όπου έγινε κοινή σύσκεψη.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Υγείας καθηγητής Χ. Μπιλίνης υπογράμμισε τη σημασία του εγχειρήματος συνεργείων στην περιοχή, αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο του Τμήματος Κτηνιατρικής στην περιοχή και εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του στο όλο εγχείρημα.

Με τη σειρά του ο Πρύτανης Ξ. Σπηλιώτης εξήρε το εγχείρημα της δημιουργίας ενός μεγάλου ιδρύματος στην περιοχή και τόνισε την ανάγκη ύπαρξης ενιαίων κανόνων στα θεσμικά. Στη συνέχεια έγινε διάλογος για το μέλλον των Τμημάτων στην Καρδίτσα και τον πολύπλευρο ρόλο τους στην ζωή της περιοχής.

Κατόπιν, παραβρέθηκε σε σύσκεψη φορέων στην Καρδίτσα παρουσία του Αντιδημάρχου Γ. Σβάρνα, βουλευτών του νομού, του Αντιπεριφερειάρχη, δημάρχων και πρώην δημάρχων της περιοχής, δημοτικών συμβούλων, του προέδρου του Εργατικού Κέντρου, εκπροσώπων συλλόγων και ακαδημαϊκών.

Ο υπουργός στην εισαγωγική ομιλία του σημείωσε ότι για πρώτη φορά μετά το 1982 υπάρχει και υλοποιείται μια επεξεργασμένη στρατηγική στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με ορίζοντα τις επόμενες δεκαετίες. «Η στρατηγική αυτή αντιστρατεύεται τις μέχρι τώρα πρακτικές διασποράς θεσμών και ιδρυμάτων με γνώμονα συντεχνιακά και τοπικά κριτήρια. Αντίθετα, γνώμονάς μας είναι η διαμόρφωση ιδρυμάτων με ακαδημαϊκά κριτήρια που σημαίνει Τμήματα που θεραπεύουν συγκεκριμένα αναγνωρισμένα διεθνώς γνωστικά αντικείμενα στελεχωμένα με το κατάλληλο προσωπικό και με τις αναγκαίες υποδομές ώστε να προάγουν τις τέχνες, τα γράμματα, να διαμορφώνουν ενεργούς πολίτες και να προάγουν την ανάπτυξη σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο», ανέφερε.

Στις παρεμβάσεις τους οι παριστάμενοι ευχαρίστησαν τον υπουργό για την παρουσία του και για το όλο εγχείρημα που το θεωρούν πολύ σημαντικό και για την περιοχή και για τη χώρα.

Σημείωσαν ότι η Καρδίτσα είναι ο «φτωχός συγγενής» στην περιοχή. Αναφέρθηκαν σε προηγούμενες αποφάσεις, όπως οι καταργήσεις -στο παρελθόν- της Σχολής Νηπιαγωγών και του Τμήματος Δασοπονίας, και σημείωσαν την ανάγκη ίδρυσης ισχυρών πανεπιστημιακών Τμημάτων που θα δώσουν νέα ώθηση στην περιοχή και γενικότερα στη Δυτική Θεσσαλία.

Υποστήριξαν ότι τα νέα Τμήματα θα πρέπει να είναι εστιασμένα στα πλεονεκτήματα της περιοχής, ιδιαίτερα τον αγροτοδιατροφικό τομέα.

Στην ιδιαίτερα εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε συμφωνήθηκε ο διάλογος να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί με ιδέες και προτάσεις ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Στο πλαίσιο αυτό επίκειται νέα συνάντηση μετά από λίγες βδομάδες όσο θα προχωρά η σύνταξη του σχετικού νομοσχεδίου.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο υπουργός ανέφερε: «Τις προτάσεις που υπάρχουν θα τις επεξεργαστούν οι φορείς σε συνεργασία με τους ακαδημαϊκούς και στο τέλος του μήνα θα έρθουν στην Αθήνα για να μπορέσουμε να κάνουμε τις τελικές συνθέσεις. Νομίζω ότι με τη φιλοσοφία του σχεδίου νόμου και με το συνολικό εγχείρημα, όπως αυτό αποτυπώνεται, υπάρχει μια εντυπωσιακή συναίνεση. Πραγματικά, από το 1974 δεν έχουμε τέτοιες συναινέσεις. Υπάρχουν πολλές επιμέρους διαφορετικές απόψεις. Αυτό είχε γίνει και στις συνέργειες του Ιονίου Πανεπιστημίου με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου, αλλά καταφέραμε και τις λύσαμε όλες και μάλιστα νομοθετήσαμε με ομόφωνη απόφαση όλων των οργάνων. Εγώ είμαι αισιόδοξος ότι αφού υπάρχει μια δέσμευση και των τοπικών φορέων και των ακαδημαϊκών συνολικά για το εγχείρημα, οι προτάσεις είναι τεχνικού χαρακτήρα και τα θέματα αυτά σίγουρα λύνονται μέσα από τον διάλογο».

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λάρισα, ο  Κώστας Γαβρόγλου θα συναντηθεί με τον Περιφερειάρχη   Κωνσταντίνο Αγοραστό και τον Δήμαρχο Λάρισας   Απόστολο Καλογιάννη, ενώ θα ακολουθήσει Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

Το απόγευμα ο υπουργός θα επισκεφθεί τον Βόλο και αύριο τη Λαμία.

Σχόλια (41)

 
Solwn
09 Αυγ 2018 18:17

Ενώ δεν είμαι συριζαίος, στηρίζω αμίληκτα κάθε κίνηση σας υπουργέ. Ειδικά στο θέμα της πανεπιστημιοποιησης. Όταν όμως:
1) Δεν έχουν ακόμα εκδοθεί επαγγελματικά δικαιώματα στους αποφοίτους παρά λέτε ότι έχουν συσταθεί επιτροπές μπλα μπλα μπλα...

2) Δεν έχετε κάνει σύσταση κάποιας ειδικής επιτροπής που να μελετάει "ξεκάθαρα" το θέμα της ισοτιμησης παλαιών και νέων πτυχιούχων και με ποια κριτήρια θα γίνεται δεκτή αυτή

Πώς να τελειοποιηθεί το εργο σας?

 
Σοφία PhD
09 Αυγ 2018 18:23

Κύριε υπουργέ,

Το έχω αναφέρει άπειρες φορές στα σχόλια μου:

Τα συγκεκριμένα τμήματα ΑΕΙ ΤΤ (ΤΕΙ) :

1) Επιστήμης και Τεχνολογίας Τροφίμων
2) Φυσιοθεραπεια
3) Εργοθεραπεια
4) Ραδιολογια-Ακτινολογία
5) Ιατρικά εργαστήρια
6) Λογοθεραπεία

Στο εξωτερικό, Ευρώπη, Αμερική, Ασία, Αφρική , Ωκεανία είναι σε : 1) Πανεπιστήμια 2) Τεχνολογικά ινστιτούτα 3) Τεχνολογικά Πανεπιστήμια 4) Κολέγια
ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ, ΜΕ ΙΔΙΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ!

Τα δε ξένα τμήματα , ΕΧΟΥΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΡΙΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΣΠΟΥΔΩΝ (ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΑ),ΚΑΙ ΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ !

 
bet
09 Αυγ 2018 21:26

Στρώνει ωραία το δρόμο για την επερχόμενη πανεπιστημιοποίηση του ΤΕΙ Κρήτης...μετά το ΦΕΚ για Ιόνιο και Ήπειρο, είναι θέμα χρόνου να έρθουν και τα υπόλοιπα...

 
bet
09 Αυγ 2018 22:05

Κρατάτε μικρό καλάθι, κι από την Κρήτη πέρασε, αλλά ακόμη να ορίσει επιτροπή για το ΤΕΙ Κρήτης, η οποία θα παρέδιδε το πόρισμά της μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου! Μόνο οι συνενώσεις προχωράνε. Δυστυχώς δεν συζητήθηκε σοβαρά η πρόταση για συνένωση με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου του ΤΕΙ Κρήτης και επιλέχθηκε ο δύσκολος δρόμος... της επιτροπής!

 
Δημήτρης
09 Αυγ 2018 23:29

@bet
ευτυχώς δε συζητήθηκε γιατί μόνον σοβαρή πρόταση δεν ήταν!

 
ΜΠΕΝΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
10 Αυγ 2018 08:26

Αλήθεια με την συγχώνευση των ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας τι έγινε, ξεχάστηκε το θέμα? Έμεινε κι αυτό ΜΟΝΟ στην συγκρότηση επιτροπής??!!

 
Κωνσταντίνος
10 Αυγ 2018 08:53

Επειδή προβάλλεται έντονα το θέμα της ισοτιμίας παλαιών και νέων πτυχιούχων,έχω προτείνει ότι μπορεί να λυθεί με ίδρυση ενός θεσμού ή μίας δομής στο πλαίσιο της ΑΣΠΑΙΤΕ με διάρκεια ενός έτους όπου όλοι με τη σειρά τους θα μπορούν να εισάγονται και να αναβαθμίζουν τα πτυχία τους. Προτείνω την ΑΣΠΑΙΤΕ γιατί έχει παραρτήματα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.Αυτή η δομή θα λειτουργεί όπως λειτούργησε το Διδασκαλείο γιά τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς είκοσι τόσα χρόνια με μεγάλη επιτυχία γιατί στο τέλος εισάγονταν ακόμα και οι τετραετείς πτυχιούχοι δάσκαλοι και νηπιαγωγοί!
Έχετε συνδικάτα,αντιπροσώπευση,διεκδικήστε το!
Δεν πρέπει όμως να αποκλειστεί και ο θεσμός των κατατακτήριων,με ευνοϊκή ποσόστωση,ειδικά γιά όσους πτυχιούχους παλιούς και νέους θελήσουν να εισαχθούν σε μία διαφορετική σχολή από εκείνη που αποφοίτησαν,εκείνη δηλαδή που επιθυμούσαν και δεν τα κατάφεραν την πρώτη φορά.

 
ΤΕΙ Κρήτης και Πανεπιστημίο Αιγαίου
10 Αυγ 2018 12:39

Πώς θα συνενωθεί το ΤΕΙ Κρήτης με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο είναι διασκορπισμένο σε 6 νησιά (Λέσβος, Λήμνος, Χίος, Σάμος, Ρόδος, Σύρος); Ποια η λειτουργική δομή μιας τέτοιας συνεργασίας;

Αν είναι έτσι, ας ενωθούν όλα τα ιδρύματα σε Κρήτη και νησιά Αιγαίου σε ένα πανεπιστήμιο Κρήτης και Αιγαίου, με έδρα την Κρήτη.

 
Απόφοιτος
10 Αυγ 2018 13:47

@Κωνσταντίνος

Κύριε,αυτά τα οποία λέτε είναι αντισυνταγματικά και κόντρα στην ισονομία.Η ισοτίμηση των πτυχίων πρέπει να γίνει αυτόματα χωρίς καμία προυπόθεση και προσκόμματα.Είτε το θέλετε είτε όχι αυτή είναι η αλήθεια.Τα υπόλοιπα ή λέγονται εκ του πονηρού ή δηλωνούν άγνοια της πραγματικότητας.

 
Νικόλαος
10 Αυγ 2018 15:14

Πως γίνεται ο ίδιος Υπουργός να δηλώνει ότι πολλά Τ.Ε.Ι. έχουν γίνει de facto πανεπιστήμια και ταυτόχρονα τους αποφοίτους να τους εγκαταλείπει de facto χωρίς ισοτιμία με τη σχολή που αποφοίτησαν, ξεκρέμαστους στη ζώνη του λυκόφωτος;
Είναι επιτακτική ανάγκη να εκδοθούν και να αναθεωρηθούν αμέσως τα επαγγελματικά δικαιώματα σε συνάφεια με το αντικείμενο των σπουδών ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ (και των πολυτεχνείων) και η κατάταξη του προσωπικού στο Δημόσιο να γίνει με την κλίμακα του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων!
Αυτό επιτάσσει η δικαιοσύνη!

 
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕ MSc
10 Αυγ 2018 21:49

Ανεξαρτητα απο τις συνενωσεις-συγχωνευσεις Πανεπιστημιων και ΤΕΙ, πρεπει να κλεισουν και πολλα τμηματα ΤΕΙ. Δυστηχως υπαρχει τεραστια διασπορα σε ολη τη χωρα απο μεμονομενα τμηματα ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Ας αναλλαβει καποιος το πολιτικο κοστος να το κανει, πχ η Λαρισα ζηταει Γεωπονικη σχολη με 2 τμηματα γιατι; ας αρκεστει στο 1. Τμηματα Τει μεμονωμενα οπως της Αμφισσας της Σητειας του Ρεθυμνου να κλεοσουν ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.

 
ARMA
11 Αυγ 2018 00:07

@ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕ MSc
Γιατί βρε παλικάρι μου τόσος θυμός.

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
11 Αυγ 2018 08:39

Στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πελοποννήσου γιατί αργεί η συσταθείσα επιτροπή να βγάζει πόρισμα;

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
11 Αυγ 2018 08:39

Στο Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πελοποννήσου γιατί αργεί η συσταθείσα επιτροπή να βγάζει πόρισμα;

 
Σοφία
11 Αυγ 2018 09:36

@ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕ MSc

Στην πλάτη των ΑΕΙ , δηλαδή των Τεχνολογικών ιδρυμάτων και λιγότερο των πανεπιστημίων , παίχτηκε βαρύ πολιτικό παιχνίδι και ήταν συνήθως το μήλον της έριδος. Πόσες φορές είδαμε ένα ΑΕΙ να ξεφυτρώνει σαν μανιτάρι σε ένα χωριό, (δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα χωριά, προς θεού) χωρίς να εξυπηρετεί κάποιο σκοπό ούτε το σημείο, αλλά ούτε να υπάρχει εξειδικευμένη μελέτη πάνω σε τι θα εξυπηρετήσει η δημιουργία του.
υπάρχουν πολλές περιπτώσεις τέτοιες και μην αναλωνεσαι αναφέροντας μόνο για περιπτώσεις ΤΕΙ αλλά βρες και πολλά Πανεπιστήμια που βρίσκονται σε σημεία στο χάρτη κυριολεκτικά χωρίς λόγο απλά εξυπηρετούν τα χρώματα του τοπου.

Όσο αναφορά με την ισοτίμηση των πτυχίων , θεωρώ ότι η κυβέρνηση θα ασχοληθεί αμέσως μετά τις συνενώσεις-συγχωνεύσεις με κάτι τέτοιο. Δεν μπορεί να κάνει αλλιώς εξάλλου γιατί θα είναι βαρύ το πολιτικό κόστος.

Επίσης θα ήθελα να σχολιάσω κάτι που ακούγεται πολύ έντονα τελευταία. Όταν μιλάμε για ισοτίμηση πτυχίων, δεν μιλάμε για αναβάθμιση. Τα πτυχία των ΑΕΙ τεχνολογικού τομέα, είναι επιπέδου bachelor + 240 διδακτικών μονάδων όπως τα αντίστοιχα πανεπιστημιακά. Είναι λανθασμένη η πεποίθηση ότι αναβαθμίζεις ένα ήδη αναβαθμισμένο πτυχίο που παντού στον κόσμο θεωρείται πανεπιστημιακό, εκτός απ'την χώρα που το απονέμει. Οφείλει η πολιτεία να το μετονομάσει σε πανεπιστημιακό, και να σεβαστεί το επίπεδο και τις υψηλές αξιολογήσεις των περισσότερων ΤΕΙ .

 
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕ MSc
11 Αυγ 2018 14:03

AΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟΝ ARMA ΓΙΑ ΘΥΜΟ.
Στην Ελλάδα τα τελευταία 20 χρόνια έφτιαξαν πολλά τμήματα ΤΕΙ με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο βλέπε (Τουριστικών Επιχειρήσεων, Νοσηλευτικής, Γεωπονικής, Λογιστικής, Μηχανολόγων, Ηλεκτρολόγων, Πληροφορικής κ.α) και το ερώτημα είναι γιατί; μα ασφαλώς για ψηφοθηρικούς λόγους έτσι δεν είναι; Η Ελλάδα είναι μια πάρα πολύ μικρή χώρα δεν μπορεί να απορροφήσει άλλους πτυχιούχους, και στην τελική επιβαρύνεται και ο κρατικός προηπολογισμός για τη λειτουργία τους. ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΓΑΛΟΣ ΚΟΡΕΣΜΟΣ ΤΜΗΜΑΤΩΝ. Πρέπει να μειωθούν στο μισό τα τμήματα των ΤΕΙ. Έχουμε βιομηχανία άνεργων πτυχιούχων χαμηλού επιπέδου. Παγκόσμια πρωτοτυπία και πρωτιά.

 
Απόφοιτοι και όχι μόνο....
11 Αυγ 2018 15:07

Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την ουσιαστική εξυγίανση των εν θέματι Ιδρυμάτων από την βάση τους.

Αποκαταστήστε αυτούς που προσπάθησαν (θούν) επί σειρά ετών να διαμορφώσουν την Ακαδημαϊκή εικόνα, που κάποιοι χαίρονται τώρα βάζοντας παρωπίδες!!!

Άμεση ισοτίμηση σε όλους τους αποφοίτους ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ & ΑΘΗΝΑΣ και σε όλα τα ιδρύματα που ακολουθούν συνέργειες όπως θέλει να το αναφέρει ο κύριος Υπουργός.

Μας δίνεται η ευκαιρία να αλλάξουμε!!

Μην κάνουμε τα εύκολα, δύσκολα!!

 
ΑΠΟΦΟΙΤΟΣ ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ
11 Αυγ 2018 16:53

Μιας και δεν τα βρηκαν ΤΕΙ και Πανεπιστημιο Κρητης, ΕΦΤΑΣΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΟ ΠΛΗΡΩΜΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ που το ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ θα μετεξελιχθει σε Πανεπιστημιο γιατι ετσι θα επρεπε να ειχε γινει απο χρονια. Ας κλεισουν και μερικα τμηματα δεν ειναι κακο, Αγ.Νικολαου, Ρεθυμνου, Ιεραπετρας και Σητειας. Το τελευταιο αξιζει να μεταφερθει στο Ηρακλειο. Ξυπνηστε υπευθυνοι, λαβετε αποφασεις,ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!

 
Απόφοιτοι
12 Αυγ 2018 14:08

Κύριε υπουργέ,

αφήστε τα de facto πανεπιστημιακά..... και βρείτε λύση ΤΩΡΑ για την de facto ισοτίμηση για όλους τους Αποφοίτους .....έρχονται εκλογές.....δεν χωράνε ιδεοληψίες!!!

 
Μιχάλης Β.
12 Αυγ 2018 17:38

@ Σοφία,

Έχω την αίσθηση ότι υπερβάλλετε όταν λέτε ότι τα πτυχία των Τ.Ε.Ι. αναγνωρίζονται διεθνώς ως πανεπιστημιακά. Όντως αναγνωρίζονται φερ' ειπείν στις ΗΠΑ ή τον Καναδά; Για να επιστρέψω στην Ευρώπη και κυρίως στην Ε.Ε. -που μας αφορά περισσότερο. Οι απόφοιτοι των Τ.Ε.Ι αναγνωρίζονται ως ισότιμοι κι αντίστοιχοι των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων; Όταν σε κάποια προκήρυξη, διαγωνισμό ή ότι άλλο στο πλαίσιο της Ε.Ε. ζητείται, ως προαπαιτούμενο, university degree τι ισχύει για τους πτυχιούχους Τ.Ε.Ι.;
Συμφωνώ ότι η "ισοτίμηση" των πτυχίων δεν είναι αναβάθμιση. Τυπικά τουλάχιστον τα Τ.Ε.Ι είναι Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, βρίσκονται στο επίπεδο 6 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων. Πόση αναβάθμιση πια; Προσωπικά μιλώντας, θα πρέπει να γίνει άμεσα και δίχως περιττές διαδικασίες (π.χ. «ευνοϊκές» κατατακτήριες) η α ν τ ι σ τ ο ί χ ι σ η των πτυχίων Τ.Ε.Ι με το ΠΑ.Δ.Α. ή με τα νέα συνενωμένα Πανεπιστήμια-Τ.Ε.Ι.

 
ΑΕΙ Κρήτης
12 Αυγ 2018 19:39

Δεν είναι δυνατόν στο νησί της Κρήτης να λειτουργούν τρία ανεξάρτητα ακαδημαϊκά ιδρύματα (Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο και ΤΕΙ Κρήτης), με αρκετές επικαλύψεις γνωστικών αντικειμένων μεταξύ τμημάτων (πχ. τμήματα Πληροφορικής, Ηλεκτρονικής και Ηλεκτρολόγων)

Άμεση συγχώνευση των ιδρυμάτων σε ένα ενιαίο ΑΕΙ, η μόνη λύση.

Επιτέλους, ας αποφασίσουν τα μέλη ΔΕΠ και τα στελέχη του Υπουργείου να προωθήσουν τον ορθολογικό σχεδιασμό του ακαδημαϊκού χάρτη για τα επόμενα 30 χρόνια.

 
bet
12 Αυγ 2018 22:24

@bet 21.26 Το εν λογω σχολιο το εγραψε αλλος χρησιμοποιοντας το ονομα bet, κριμα!

 
αποφοιτος μηχανικος ΤΕ
13 Αυγ 2018 15:54

@Μιχάλης Β. Σοβαρα τα ρωτησατε αυτα; εννοειται οτι αναγνωριζονται ως university degrees. Επειδη εδω στην Ελλαδα μας εχουν του κλωτσου και του μπατσου δεν ισχυει το ιδιο στις υπολοιπες χωρες. Α και προφανως υπαρχουν ξεκαθαρισμενα επαγγελματικα δικαιωματα συμφωνα με την εμπειρα και τις σπουδες.

 
Σοφία PhD
13 Αυγ 2018 17:28

Το "university degree" όπως λες στην χώρα μας θυμίζει κάτι σε πανεπιστημιακό ιδρυμα. Δηλαδή το έχει όποιος αποφοίτησε από Πανεπιστήμιο. Σε χώρες της Ευρώπης όμως όπου υπάρχει και μεγαλύτερη (σχετικά) ισονομία, οι 4 ετείς σπουδές των ΤΕΙ θεωρούνται πανεπιστημιακές σπουδές, εφόσον αποδίδουν πτυχίο bachelor και 4 ετη φοίτησης. Αυτό μπορείς να το διαπιστώσεις και στην αγορά εργασίας έξω, και όχι απλά να αναφέρεις πεποιθήσεις σχολιάζοντας σε μια ιστοσελιδα.
Η διάθεση σου, και άλλων επίσης να παραταθεί κι άλλο η αδικία σε βάρος των πτυχιούχων ΤΕΙ νομίζω φαίνεται απ'το σχόλιο σου. Τι είναι το ΠΑ.ΔΑ για να αντιστοιχούν τα πτυχία μας μόνο με αυτό? Γιατί δεν έλεγες πχ Πανεπιστήμιο Πάτρας? Μήπως γιατί ακόμα καλλιεργείται η πεποίθηση ότι τα νέα πανεπιστημιακά ιδρύματα που θα προκύψουν απο τις συνενώσεις θα είναι κατώτερου ακαδημαϊκού υποβάθρου.? Αυτές τις αντιλήψεις πρέπει να εξαλείψουμε.

Υ.Γ. Όταν πανεπιστημιοποιησαν άνευ διαδικασιών τις γνωστές σχολές (χαροκοπειο,Πάντειο, και άλλες) δεν κάηκε καρφί κανενός.Οχι απλά πτυχιούχοι με 2 έτη σπουδών γίνανε πανεπιστημονες ,άλλα πληρώνονται κιολας και τα χρήματα που στερούν στους Τ.Ε. που σπούδασαν 4 χρόνια. Τώρα δεν ξέρω τι σας έχει πιάσει όλους και αντιδράτε..

 
ΑΠ
13 Αυγ 2018 17:51

@Σοφία PhD Απότι καταλαβαινω αντιδρανε επειδη υπαρχει το μεγαλο ζητημα των επαγγελματικων δικαιωματων και δεν θελουν τους μηχανικους απο ΤΕΙ.

 
Τεχνολογικός Τομέας
13 Αυγ 2018 21:55

Οι ανώτατες Σχολές (ΑΣΟΕΕ, Πάντειος, Βιομηχανικές Σχολές Πειραιά και Θεσσαλονίκης κ.α.) δεν πανεπιστημιοποιήθηκαν ξαφνικά το 1989, είχαν ήδη γίνει ισότιμες με τα πανεπιστήμια από το 1960.

Στο εξωτερικό (πχ. Ολλανδία) οι τετραετείς σπουδές των τεχνικών πανεπιστημίων ΔΕΝ θεωρούνται αντίστοιχες με τις πανεπιστημιακές. Μάλιστα στις σελίδες των πανεπιστημίων με τις απαιτήσεις για εισαγωγή στα μεταπτυχιακά προγράμματα, υπάρχει ειδική αναφορά στη διάκριση πτυχίων πανεπιστημίων και ΤΕΙ της Ελλάδας.

Τα τεχνικά πτυχία εξυπηρετούν όσες χώρες έχουν ανάγκη για διαφορετικού τύπου εκπαίδευση (πχ. στη Γερμανία η αναλογία είναι περίπου 60/40 υπερ των τεχνικών πανεπιστημίων).

Στην Ελλάδα, που δεν έχει την κλασική βιομηχανική παράδοση του 19ου και 20ου αιώνα, είναι σημαντικό να πάψουν οι τεχνητές διακρίσεις στα ΑΕΙ και να παραμείνουν μόνο Πανεπιστήμια, ενώ η τεχνική εκπαίδευση να δίνεται στα διετή ΙΕΚ. (πχ. μάγειρας, μηχανολογος αυτοκινήτων κοκ.).

 
Ε. Χ.
13 Αυγ 2018 23:40

Τα ΤΕΙ κατοχυρώθηκαν ακαδημαϊκά , οι δε απόφοιτοι παραμένουν στο κλάδο ΤΕ.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, παρ. 5 άρθρο 16 {H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. … Συγχώνευση ή κατάτμηση ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μπορεί να γίνει και κατά παρέκκλιση από κάθε αντίθετη διάταξη, όπως νόμος ορίζει.},
με τον ν. 4009/2011 άρθρο 1, παρ. 1. Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται από τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) και παρ. 2. Η ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από δύο παράλληλους τομείς: α) τον πανεπιστημιακό τομέα … και β) τον τεχνολογικό τομέα…
Τελικά, τα Ανώτατα ΤΕΙ ( ν.2916/01 και ν.3549/07) παρέχουν πτυχία “ισότιμα” με αυτά των ΚΑΤΕ και ΚΑΤΕΕ (λόγω ν.1865/89).

 
@E.X
14 Αυγ 2018 17:27

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α΄ - ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Αγαπητέ/ή
ξεχνάτε την επομενη παράγραφο στο ιδιο αρθρο
Άρθρο 1 - Διάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης Νομική μορφή των Α.Ε.Ι.
3. Τα ιδρύματα των δύο τομέων της ανώτατης εκπαίδευσης λειτουργούν παράλληλα, ΜΕ ΔΙΑΚΡΙΤΗ ΦΥΣΙΟΓΝΩΜΙΑ, ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ΠΟΥ ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ, σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τα Πανεπιστήμια και τα Τ.Ε.Ι., αντίστοιχα.

Προσέξτε ποσες λέξεις ο νομοθέτης χρησιμοποιεί για να τονίσει οτι ΤΕΙ και Πανεπιστήμια ΕΙΝΑΙ ισοδύναμα αλλά ΟΧΙ ΙΔΙΑ ! Σε αυτή την μικρή πράγραφο οσοι Πανεπιστημιακοι από Ιονια/Ηπειρο/Θεσσαλία προσφύγουν στο ΣτΕ θα δικαιωθουν και οι ΔΙΟΙΚΗΤΗΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ενταξης των ΔΕΠ ΤΕΙ σε ΔΕΠ Πανεπιστημίων να ειναι ακυρες.
Για τον ιδιο λογο ΔΕΝ γινονται οι ΤΕ αυτόματα ΠΕ. Οι φοιτητές του ΠΔΑ θα ειναι ΠΕ οι προγενέστεροι απόφοιτοι οχι......

ΔΕΝ θα υπήρχε νομικό προβλημα αν υπήρχαν Εκλεκτορικα για ένταξη.

 
Μιχάλης Β.
14 Αυγ 2018 21:31

Πρώτα απ' όλα, ρωτάω πραγματικά, κι όχι κακοπροαίρετα! Διότι πολύ απλά δε θα 'θελα το πτυχίο 4ετούς φοίτησής μου στο Τ.Ε.Ι Αθήνας να καταντήσει κουρελόχαρτο. Είμαστε υπήκοοι κράτους-μέλους της Ε.Ε. κι άρα πολίτες της Ε.Ε. και γι' αυτό θέλω να ξέρω για την αναγνωρισιμότητα των Τ.Ε.Ι. στην Ε.Ε.
Πιθανότατα ο διαδικτυακός χώρος αυτός δεν είναι ο καταλληλότερος για την επίλυση αυτού του είδους ερωτήματα.

Όταν αναφέρομαι στην αντιστοίχιση των πτυχίων των αποφοίτων των Τ.Ε.Ι. με τα νέα πανεπιστήμια ή τα συγχωνευμένα/συνενωμένα Πανεπιστήμια, εννοώ ότι, επί παραδείγματι, ένας απόφοιτος του Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. θα πρέπει να λάβει το πτυχίο του από το ΠΑ.Δ.Α. μιας και το τελευταίο θεμελιώθηκε και στηρίζει την ύπαρξή του στα Τ.Ε.Ι Αθήνας και το Α.Ε.Ι. Πειραιά Τ.Τ. Το Πανεπιστήμιο Πάτρας δεν συμμετέχει στη διαδικασία συνένωσης με κάποιο Τ.Ε.Ι., όπως και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Οπότε πώς θα μπορούσε να γίνει αντιστοίχιση με αυτά τα ιδρύματα;

@Τεχνολογικός Τομέας

Γι' αυτό ρωτάω. Το ότι τα Τ.Ε.Ι. βρίσκονται στο επίπεδο "higher education" (A.E.I.) συνεπάγεται ευθέως ότι αναγνωρίζονται ως ΙΣΟΤΙΜΑ και ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ των Πανεπιστημίων;
Για παράδειγμα, το γραφείο υποδοχών, της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ σε ερώτηση μου για ένα μεταπτυχιακό πρόγραμμα μου ανέφεραν ότι: 'Since you have graduated from a Technological Educational Institute, you will have to apply in order for us to evaluate your diploma'. Η συνομιλία μας πραγματοποιήθηκε το 2016.

Απ' την άλλη πλευρά, ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. στην επίσημη ιστοσελίδα της αναφέρεται ότι: 'In Greece, U n i v e r s i t y Level Education is provided by 22 Universities and 14 Technological Educational Institutes (TEIs), which are considered accredited by Greek state'. (Άρα;

 
bet
16 Αυγ 2018 16:17

Τελικά με το ΤΕΙ Κρήτης τι θα γίνει ?? Ακούμε ότι καθυστερεί να γίνει η επιτροπή γιατί υπάρχει διαφωνία εντός του Πρυτανικού για το ποιά από τα μελη του (αντιπρυτάνεις) θα είναι. Μάλλον ο χρόνος θα περάσει και θα είναι το μοναδικό και το καλύτερο ΤΕΙ .....

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ