Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Συμφωνία Κ. Γαβρόγλου-Κ. Αγοραστού για ευρεία συνάντηση για το νέο Παν. Θεσσαλίας, στις 23 Αυγούστου

Δημοσίευση: 09/08/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δεκτή έκανε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, σήμερα στην Λάρισα, την πρόταση του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού,   να υπάρξει νέα συνάντηση στις 23 Αυγούστου,  στην Αθήνα, μεταξύ του υπουργού, του Περιφερειάρχη και των δημάρχων των πρωτευουσών των Π.Ε. Θεσσαλίας για το ζήτημα της ίδρυσης του Νέου Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.

Η συνάντηση αναμένεται πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα τέλη Αυγούστου.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας υποδέχτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στα γραφεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας τον υπουργό Παιδείας, προκειμένου να συζητήσουν για τη συνένωση του ΑΕΙ και ΤΕΙ Θεσσαλίας.

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας τόνισε ότι η διαφύλαξη της θεσσαλικής συνείδησης είναι αδιαπραγμάτευτη αξία για την ενωμένη Θεσσαλία. «Μέλημα μας είναι ένα η ενωμένη Θεσσαλία. Δεν θα επιτρέψουμε να διαρραγεί η θεσσαλική συνείδηση την οποία χτίσαμε με αίμα. Υπάρχει πρόβλημα με το συγκεκριμένο ζήτημα της αναβάθμισης – συγχώνευσης του ΑΕΙ και ΤΕΙ Θεσσαλίας. Το πρόβλημα το διαπιστώσατε και εσείς επισκεπτόμενος τις πόλεις και τους δημάρχους της Θεσσαλίας. Δεν ευνοεί κανένα αυτό το ζήτημα. Θέλουμε τη Θεσσαλία ενωμένη και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για μην δημιουργηθούν τέτοια προβλήματα.» σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Αγοραστός.

Σχετικά με το προσχέδιο που κατέθεσε η επιτροπή για το Νέο Πανεπιστήμιο ο κ. Αγοραστός τόνισε ότι «χρειάζεται πολύ δουλειά, σχεδιασμός και σοβαρότητα προκειμένου η παιδεία να ενταχθεί και να συνδυαστεί με την αλυσίδα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Τίποτε δεν έχει αξία αν δεν έχει χρησιμότητα και το Νέο Πανεπιστήμιο που σχεδιάζετε πρέπει να έχει χρησιμότητα. Δεν πρέπει να εγκλωβιστεί η συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη μόνο στο θέμα της πανεπιστημοποίησης των ΤΕΙ. Αν το υπουργείο εγκλωβιστεί σε αυτό το σημείο θα παραμείνει η παιδεία ένας αδύναμος κρίκος στην αλυσίδα της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας. Χρειάζεται συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Να συνδυαστεί η ακαδημαϊκότητα, η χρησιμότητα, η αξία και η χωροταξιακή κατανομή. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει άποψη αλλά υπεύθυνο για το σχεδιασμό του Νέου Πανεπιστήμιου, όπως κατ’ επανάληψη εσείς δηλώσατε, είναι το υπουργείο. Εκτός αν θεωρείται ότι η επιτροπή που συνέταξε το σχέδιο για τη δημιουργία του Νέου Πανεπιστημίου μπορεί να χαρακτηριστεί ως culpa in eligendo ».

Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας επανέλαβε την πρότασή του να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι με τον υπουργό και χωρίς αποκλεισμούς οι δήμαρχοι των πόλεων της Θεσσαλίας όπου εδρεύουν οι σχολές του ΑΕΙ και ΤΕΙ προκειμένου όπως είπε να ακουστεί η θεσσαλική λαλιά και να αποτραπεί ο κίνδυνος του θεσσαλικού κοινωνικού αυτοματισμού.

Κλείνοντας ο κ. Αγοραστός αναφέρθηκε εκτενώς στα έργα που έχει χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας τα τελευταία χρόνια και αφορούν την ανάπτυξη των Ιδρυμάτων της Ανώτατης Εκπαίδευσης επισημαίνοντας ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδότησε και υλοποιήθηκαν 116 έργα παιδείας, εκπαίδευσης συνολικού προϋπολογισμού 181 εκατομμυρίων € .

Χρηματοδοτεί ευρωπαϊκά προγράμματα για λογαριασμό του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ύψους 320.258 € λόγω αδυναμίας χρηματοδότησης από το ίδιο το πανεπιστήμιο καθώς και έχει δώσει τη δυνατότητα σε 365 φοιτητές και σπουδαστές να κάνουν την πρακτική άσκηση τους στην περιφέρεια Θεσσαλίας

Με στρατηγική σχεδίασε στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 προγράμματα έρευνας, καινοτομίας ,εξοπλισμό εργαστηρίων, υποδομών ύψους του συνολικού προϋπολογισμού 68.875.000 ευρώ».

Στη σύσκεψη μεταξύ άλλων συμμετείχαν οι αντιπεριφερειάρχες των Π.Ε. Μαγνησίας και Καρδίτσας Δωροθέα Κολυδρίνη και Βασίλης Τσιάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού και Δια Βίου Μάθησης Γιάννης Μπουτίνας και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Γιώργος Λαδόπουλος.

Σχόλια (6)

 
Ιωάννης Κ.
09 Αυγ 2018 21:08

Μετά από 15 χρόνια εφαρμογής του νόμου, μερικοί δεν έμαθαν πως δεν υπάρχουν ΑΕΙ και ΤΕΙ Θεσσαλίας, αλλά Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Θεσσαλίας; Τα ΑΕΙ περιλαμβάνουν τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

 
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΒΕΝΤΖΑΣ - Καθηγητής ΤΕΙ Θ
09 Αυγ 2018 22:01

Για ποιά Θεσσαλική συνείδηση μιλάει ο κ. Αγοραστός, περιφερειάρχης Λάρισας;

 
Νίκος Δαναλάτος
16 Αυγ 2018 10:05

Πιστεύει κανείς ότι μια τέτοια σύναξη θα λάβει υπόψη Ακαδημαϊκά κριτήρια για οποιασδήποτε συνέργεια ΠΘ με ΤΕΙ;

 
Κωνσταντίνος
29 Αυγ 2018 14:53

Τα ακαδημαϊκά κριτήρια δε λήφθηκαν απόλυτα υπόψη στις δύο συγχωνεύσεις που πέρασαν από τη Βουλή,δηλαδή του Ιονίου με το ΑΤΕΙ Ιονίων νήσων και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου. Τεκμήριο αυτής της άποψης είναι η προίκα δέκα νέων περίπου τμημάτων που ιδρύθηκαν στα δύο πανεπιστήμια γιά να πειστούν και οι ακαδημαϊκοί και οι τοπικοί φορείς και να συναινέσουν σ'αυτή.
Μαθαίνω ότι και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας "πάτησε πόδι"όταν το Υπουργείο Παιδείας πρότεινε την ίδρυση μόνο 19 τμημάτων γιά να γίνει η συγχώνευσή του με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας,όταν το Πανεπιστήμιο πρότεινε 21 και οι ίδιοι 25,ενώ σήμερα έχουν αθροιστικά μόνο 17!Η ίδρυση νέων τμημάτων είναι παντού κίνητρο γιά τις συγχωνεύσεις,στη Θεσσαλία θα γίνει εξαίρεση;
Κι όταν μάλιστα στη Θεσσαλία,το άθροισμα τμημάτων των τριών μητρικών ιδρυμάτων είναι 38 και υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή και αξιόλογο επιστημονικό προσωπικό γιά την ίδρυση τμημάτων,χωρίς να σπαταληθούν πόροι.Έτσι,αν τηρηθούν οι αναλογίες με τα άλλα ιδρύματα που αναφέρθηκαν, η Θεσσαλία,δε ζητά περισσότερα από όσα έχει,δηλαδή αυτό που έκαναν ή θα κάνουν οι άλλοι γιά να "δέσει"το συνοικέσιο.Άρα τα 34 τμήματα είναι λίγα,τα 38 είναι σωστά και δίκαια. Γιά να αποχτήσει έτσι ουσία το επιχείρημα ότι θα γίνει το τρίτο πανεπιστήμιο της χώρας,κάτι που ακούγεται ωραία,αλλά σήμερα,είναι μάλλον υπερβολικό.
Το επιχείρημα των φορέων του Βόλου γιά μεγάλη διασπορά τμημάτων, ακούγεται παράξενα,όταν τα τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου απέχουν τεράστιες αποστάσεις το ένα από το άλλο,χωρίς να εμποδίζει αυτό την εύρυθμη λειτουργία τους.Στη Θεσσαλία οι πόλεις απέχουν μεταξύ τους το πολύ μία ώρα και έτσι αυτό το επιχείρημα πάει περίπατο.

 
@ Κωνσταντινος
29 Αυγ 2018 15:53

Διεθνώς, το βέλτιστο μοντέλο είναι 1 ΑΕI/1 campus. Το αναφέρουν και οι αξιολογήσεις, οι ελληνικές αποκλίσεις δεν δικαιολογούνται.

"Τμήματα απέχουν τεράστιες αποστάσεις το ένα από το άλλο χωρίς αυτό να εμποδίζει την εύρυθμη λειτουργία τους"

Το ακριβώς αντίθετο. Η διασπορά των τμημάτων και ο κατακερματισμός των σχολών είναι ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ για τα πανεπιστήμια.

Διαβάστε τις ιδρυματικές αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ, γίνεται ρητή αναφορά σε αυτό το πρόβλημα.

 
Κωνσταντίνος
30 Αυγ 2018 15:46

Καλησπέρα σας.Όταν έρχεται η ώρα γιά τη λήψη των αποφάσεων,ούτε τα ακαδημαϊκά κριτήρια υπολογίζονται,ούτε η γνώμη της ΑΔΙΠ,όπως καλοπροαίρετα υποδεικνύετε,λαμβάνεται υπόψη.Εξάλλου,στις μέχρι στιγμής συγχωνεύσεις, αλλά και στην παρούσα,η ΑΔΙΠ δεν έχει μεγάλο ποσοστό στη λήψη της τελικής απόφασης.Θα ήταν ευκταίο αυτό που λέτε,αλλά δεν τηρείται.
α)Όταν προτάθηκε να ενταχθεί στο νέο Πανεπιστήμιο,το τμήμα Δασολογίας ΤΕΙ στο Καρπενήσι,οι εκπαιδευτικοί φορείς του Βόλου, το απέρριψαν γιατί ήταν μακριά και υπερείχε το ακαδημαϊκό κριτήριο!Τώρα που θα ενταχθεί στο Γεωπονικό της Αθήνας που είναι χιλιομετρικά και χρονικά μακρύτερα από το Βόλο και τη Λάρισα,τηρούνται τα ακαδημαϊκά κριτήρια;
β)Με τη νέα προτεινόμενη αρχιτεκτονική ιδρύεται σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής,Φυσικοθεραπείας και Διαιτολογίας με έδρα τα Τρίκαλα,αλλά το τμήμα Φυσικοθεραπείας θα εδρεύει στη Λαμία,που είναι πολύ μακριά σε σχέση με τα Τρίκαλα,γιά να βολευτεί η Λαμία και να μη διαμαρτύρεται.Είναι αυτό τήρηση ακαδημαϊκών κριτηρίων;
Οι Θεσσαλοί και οι Στερεοελλαδίτες δίκαια δυσπιστούν γιατί διασπάστηκαν πέντε τμήματα από το ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας το οποίο θα εξαφανιστεί μετά απ'αυτή τη συγχώνευση και πετάχτηκε η σχολή στο Καρπενήσι γιά να δημιουργηθεί ένα πάλι κουτσουρεμένο ανώτατο ίδρυμα με αναφορά στο Βόλο;
Με βάση λοιπόν τα επιχειρήματα που αναφέρω πιό πάνω και γιά να φτάσουμε στο δίκαιο αριθμό των 38 τμημάτων,προτείνω τα εξής:α)Ίδρυση Τμήματος Τουριστικών Σπουδών στην Οικονομική Σχολή του Βόλου(35),β)Ίδρυση τμήματος Μηχανικών Παραγωγής &Διοίκησης στη Λάρισα,υπαγόμενο στην Πολυτεχνική Σχολή του Βόλου,ως μετεξέλιξη των Τμημάτων Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Θεσσαλίας(36)γ)Αλλαγή της έδρας της Σχολής Τεχνολογίας από τη Λάρισα στην Καρδίτσα.δ)Ίδρυση τμήματος Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης Ιστορικών κτιρίων στα Τρίκαλα(τετραετές),υπαγόμενο στη Σχολή Τεχνολογίας Καρδίτσας ως μετεξέλιξη των τμημάτων Πολιτικών Μηχανικών Τρικάλων και Λάρισας(37). ε)Μετονομασία του προτεινόμενου τμήματος Περιβάλλοντος της Λάρισας σε τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος,υπαγόμενο κι αυτό στην Πολυτεχνική Σχολή του Βόλου. στ)Μη λειτουργία του τμήματος Φυσικοθεραπείας στη Λαμία,αλλά στη Λάρισα(εξάλλου υπάρχει κι εκεί το ίδιο τμήμα)και ζ)Ίδρυση τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών στη Σχολή Θετικών Επιστημών στη Λαμία(38)όπως προτεινόταν στο αρχικό σχέδιο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.