Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Η υπ. Εργασίας για τους απλήρωτους και ανασφάλιστους εκπαιδευτές των ΙΕΚ

Τo Σ.ΕΠ.Ε ελέγχει τη μισθωτή εξηρτημένη εργασία, δηλαδή εργασία που παρέχεται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, και δεν επιλαμβάνεται σε συμβάσεις επί των οποίων δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του εργατικού δικαίου.
Δημοσίευση: 14/08/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Α. Το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ), το οποίο εποπτεύεται από το υπουργείο Παιδείας , Έρευνας και Θρησκευμάτων, είναι ο υπεύθυνος φορέας υλοποίησης του Υποέργου των Δημοσίων ΙΕΚ και των Δημοσίων Σχολών Επαγγελματικής Κατάρτισης, που αφορά στην πρόσληψη των εκπαιδευτών των Δημοσίων ΙΕΚ – και ΔΣΕΚ καθώς και την καταβολή της ωριαίας αποζημίωσής τους.

Β. Οι ωρομίσθιοι εκπαιδευτές απασχολούνται είτε με σύμβαση μίσθωσης έργου με ΙΚΑ, είτε ως ελεύθεροι επαγγελματίες με δελτίο παροχής υπηρεσιών και η πληρωμή τους γίνεται σύμφωνα με την Κ.Υ.Α 2/106902/0022/10.02.2013, περί αμοιβής των εκπαιδευτών ενηλίκων.

Γ. Τo Σ.ΕΠ.Ε ελέγχει τη μισθωτή εξηρτημένη εργασία, δηλαδή εργασία που παρέχεται με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης και δεν επιλαμβάνεται σε συμβάσεις ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου, επί των οποίων δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του εργατικού δικαίου. Κατά συνέπεια τα διαλαμβανόμενα στην Ερώτηση του βουλευτή, άπτονται της αρμοδιότητας του συνερωτώμενου
Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Τα παραπάνω τονίζει η υπουργός Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, σε γραπτή απάντηση, η οποία διαβιβάστηκε στη Βουλή, ύστερα από σχετική ερώτηση του Βουλευτή Λ. Αυγενάκη (Πατήστε εδώ για την ερώτηση).

 

Σχόλια (2)

 
ΤΡΕΛΑΜΕΝΟΣ
15 Αυγ 2018 16:09

Λυπάμαι αλλά αυτό δεν είναι απάντηση.. Ντροπή σας να κρατάτε επί μήνες απλήρωτους και ανασφάλιστους εκπαιδευτές. Πρόκειται για σκάνδαλο για το οποίο δεν επεμβαίνουν ούτε εισαγγελείς, ούτε η Επιθεώρηση εργασίας! Αίσχος και ντροπή για το κράτος οπερέτα!!! Φανταστείτε μια οποιαδήποτε επιχείρηση να τολμούσε να κάνει κάτι ανάλογο...Οι αρχές θα είχαν πάρει το κεφάλι του επιχειρηματία και θα τον είχαν διαπομπεύσει!!! Το ίδιο το κράτος όμως συνεχίζει να είναι στο απυρόβλητο της δικαστικής και εκτελεστικής εξουσίας!!! Αισθάνομαι αηδία...

 
Καρακασίδου Γιώτα
17 Αυγ 2018 19:30

Είμαι περισσότερο από δέκα χρόνια εκπαιδεύτρια ενηλίκων και μπορώ να πω ότι γίνεται προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης σε ότι αφορά τις πληρωμές των εκπαιδευτών, και αυτό το αναγνωρίζω στην παρούσα κυβέρνηση, δεδομένου ότι υπήρξαν εποχές όπου κρατούσαν τα ποσά που μας όφειλαν για περισσότερο από δύο χρόνια (αυτό κι αν είναι ντροπή, να κρατάς τα ψίχουλα από αυτούς που τα έχουν ανάγκη, για να αυξάνεις τον πλούτο άλλων).
Στη προκειμένη περίπτωση των συμβάσεων, νομίζω ότι όλοι χάνουμε το νόημα και πρώτο το υπουργείο εργασίας. Η εργασία ατόμων τόσο στο ιδιωτικό όσο και στο δημόσιο, θα πρέπει να γίνεται κάτω από κάποιες προϋποθέσεις και κάτω από την εποπτεία του υπουργείου εργασίας. Είναι αδιανόητο να εργάζονται άνθρωποι για μήνες, χωρίς να έχουν υπογράψει μια σύμβαση, όπου να καταγράφονται οι συνθήκες εργασίας, και το ποσό, να μην καταβάλλονται ή καταγράφονται ένσημα που υποτίθεται ότι είναι υποχρεωμένες οι επιχειρήσεις και οι οργανισμοί να τα καταβάλουν στο τέλος κάθε μήνα. Εργαζόμενοι φαντάσματα.
Είναι αυτονόητο επίσης ότι δεν μπορούν οι εργαζόμενοι να επιβάλουν την υπογραφή σύμβασης και καταβολή ενσήμων στους εργοδότες και το παλαιό ΙΚΑ όφειλε να εξασφαλίζει ότι οι νόμοι τηρούνταν από τους εργοδότες, δηλαδή το υπουργείο εργασίας με τις υπηρεσίες που εποπτεύει έχει ευθύνη να εξασφαλίσει για τους πολίτες του την εφαρμογή του νόμου από τους εργοδότες και μάλιστα έχει διπλή ευθύνη όταν ένα άλλο υπουργείο (στην προκειμένη περίπτωση το υπουργείο παιδείας) δεν τους εφαρμόζει. Δηλαδή τι να υποθέσουμε με την απάντηση του υπουργείου εργασίας, ότι αποποιείται της ευθύνης για την τήρηση των νόμων που αφορούν την εργασία; Ότι δεν έχει ευθύνη που άνθρωποι εργάστηκαν για πέντε μήνες και πουθενά δεν φαίνονται ως εργαζόμενοι, δεν μπορούν να έχουν ασφάλιση, δεν μπορούν να γραφούν στο ταμείο ανεργίας όταν σταματήσουν να εργάζονται και ό,τι άλλο συνεπάγεται;
Όταν πήγα να γραφώ στο ταμείο ανεργίας αρχές Ιουλίου χωρίς τη σύμβαση εργασίας, η υπάλληλος (δεδομένης της μονιμότητας της και πιθανής άγνοια για την κατάσταση που αφορά τις συμβάσεις) με μίλησε με αυστηρό ύφος για το γεγονός ότι δεν είχα στα χέρια μου τη λήξη της σύμβασης από κάθε ΙΕΚ. Της είπα με το πιο ήρεμο ύφος ότι αυτό δεν είναι δική μου ευθύνη, αλλά των δύο υπουργείων που το ένα, το δικό μου, καθυστερεί τις συμβάσεις, και το άλλο, το δικό σου, που επιτρέπει να συμβαίνει. Ας τα βρουν μεταξύ τους λοιπόν! Αυτό που δεν θέλω είναι να βάζουν εμένα να λύσω το πρόβλημα (όπως κάποιοι εκπαιδευτές κρατήσαν τις βαθμολογίες για να «εκβιάσουν» την υπογραφή των συμβάσεων) ή να ταλαιπωρούμαι για να πάρω τα έγραφα που μου ζητούν και δεν διαθέτω και μάλιστα όχι από δικό μου λάθος ή ευθύνη.
Ξέρετε αυτό είναι το ζητούμενο από την κυβέρνηση και από τους υπουργούς της. Να μην μου δείχνουν ο ένας τον άλλο όταν υπάρχει ένα πρόβλημα, να μην με στέλνουν από τον Άννα στον Καϊάφα, αλλά να ενσκήπτουν στο πρόβλημα και να βρίσκουν από κοινού λύση.
Θέλω τουλάχιστο να πάψω να παλεύω να αποδείξω στους κρατικούς υπαλλήλους το αυτονόητο, ότι δεν φταίω εγώ για το αν οι υπηρεσίες δεν βρίσκουν τον ρυθμό τους ώστε να δουλέψουν αρμονικά και να εξυπηρετήσουν το Πολίτη, γιατί αν δεν το έχουν καταλάβει, αυτός είναι ο ρόλος τους.
Τόσο η παρούσα κυβέρνηση όσο και κάθε κυβέρνησης που θα τολμά να ισχυριστεί ότι μπορεί να κάνει καλύτερη την εργασία στην Ελλάδα, οφείλει να κάνει ότι είναι δυνατό για να λειτουργούν οι υπηρεσίες αρμονικά για την εξυπηρέτηση του πολίτη, κάτι που προϋποθέτει την συνεργασία των υπουργείων και όχι την αποποίηση ευθυνών.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.