Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Ο αθλητισμός - φυσική αγωγή, αποτελεί ανάγκη, οδηγό και ελπίδα εκεί που υπάρχει απελπισία και αδιέξοδο

Δημοσίευση: 16/08/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Σπύρος Ντάνης
Καθηγητής Φυσικής Αγωγής - Προπονητής

Αποστολή - χρέος (για αθλητές, προπονητές πολιτεία-πολίτες) και υπερηφάνεια για όσους ταυτίζονται με τα Ολυμπιακά και Αθλητικά Ιδεώδη, με την ιστορική-αθλητική και πολιτιστική μας κληρονομιά.  Ο αθλητισμός στηρίζεται στις αρχές της ανοχής, της ειρήνης, της δικαιοσύνης, της ελευθερίας, της ισότητας, της δημοκρατίας της αλληλεγγύης και της ευγενούς άμιλλας.  

Με αφορμή τις συνεχόμενες αθλητικές επιτυχίες, όπου η καθεμιά έχει τη δική της αξία και προσωπική ιστορία, χαιρόμαστε, είμαστε υπερήφανοι, στηρίζουμε την κάθε προσπάθεια μέχρι την κορυφή. Επίσης γνωρίζουμε τις δυσκολίες και τα  εμπόδια που χρειάζεται να ξεπεράσουν οι πρωταγωνιστές, οι οποίοι αποδεικνύουν τη δυναμική του αθλητισμού, καταδεικνύουν την γέννηση της ελπίδας εκεί που υπάρχει απελπισία, τη  βελτίωση των προσωπικών ορίων αλλά και την αξία της δημιουργίας, της επίτευξης των στόχων, την αξία της προσπάθειας.

Υπερήφανοι  λοιπόν όταν

-τα αθλητικά πρότυπα υιοθετούν στην πράξη τις κοινωνικές και αθλητικές αξίες
-τα αθλητικά πρότυπα συμβάλλουν στην αθλητική, κοινωνική και ηθική αγωγή των νέων
- σέβονται διαφορετικές αθλητικές και πολιτισμικές κουλτούρες
-υπάρχει αποδοχή και σεβασμό των πολιτιστικών και κοινωνικών ιδιαιτεροτήτων.
-υπάρχει σεβασμός στο συνάνθρωπο και συναθλητή, σεβασμό του διαφορετικού, με ανεκτικότητα
-η αξιοκρατία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη δικαιοσύνη, την ισονομία
- όταν  δεν γίνεται αποδεκτό η χρήση των απαγορευμένων ουσιών
-αποδεχόμαστε τη συμμετοχή ανεξάρτητα από εθνότητα, φυλή, φύλο, κοινωνική τάξη  και θρησκευτικές πεποιθήσεις
- οι συμμετέχοντες οφείλουν να τηρούν τους κανόνες, να σέβονται τους αντιπάλους, να είναι μεγαλόψυχοι στην ήττα και στη νίκη

γιατί σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Καταστατικό Χάρτη (Ο.Κ.Χ.) του 2004 και τη θεμελιώδης αρχή 2 ορίζει ότι:
«Ολυμπισμός είναι φιλοσοφία ζωής που προωθεί και συνδυάζει, σε αρμονικό σύνολο, τις αρετές του σώματος, του πνεύματος και της ψυχής. Ο  Ολυμπισμός προσπαθεί να δημιουργήσει έναν τρόπο ζωής που στηρίζεται στη χαρά της προσπάθειας, την εκπαιδευτική αξία του καλού παραδείγματος και το σεβασμό για οικουμενικές θεμελιώδεις ηθικές αξίες».

Η δημιουργία, η βελτίωση των δεικτών Φυσικής Κατάστασης αποτελούν τα σημαντικότερα κίνητρα  για τον αθλούμενο, για  ένα διαφορετικό τρόπο ζωής, με υγεία , αρμονία, κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Υπερήφανοι λοιπόν για τις πανανθρώπινες αξίες που πρεσβεύει ο αθλητισμός και θα έπρεπε όλοι όσοι συμμετέχουμε με οποιαδήποτε ιδιότητα να κατανοούμε την αποστολή μας και το χρέος που έχουμε στην κοινωνία. Είμαστε υπερήφανοι όταν συμβάλουμε στην αρμονική σωματικά και πνευματικά  ανάπτυξη των νέων στην εκπαίδευση, αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο μετάλλιο, γιατί η κορυφή της πυραμίδας δεν έχει καμία αξία όταν δεν υπάρχει η βάση, γιατί

η πιο σπουδαία νίκη είναι η συμμετοχή, η νίκη του εαυτού μας

Ιδεώδες είναι το ιδανικό, η αφοσίωση του ανθρώπου σε κάτι πολύ μεγάλο και υψηλό, ηθικό και πνευματικό.

Ετικέτες: 
Σπύρος Ντάνης

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean