Έτοιμο το πόρισμα συγχώνευσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κ. Μακεδονίας και Αν. Μακεδονίας Θράκης

“Πυρετωδώς” εργάζεται το επιτελείο του υπουργού Παιδείας, υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή και Ειδικού Συμβούλου του υπουργού, του Παντελή Κυπριανού, για την κατάρτιση του Σχεδίου Νόμου για την συγχώνευση του Διεθνούς Πανεπιστημίου με τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Κ. Μακεδονίας και Αν. Μακεδονίας Θράκης.
Ηδη το πόρισμα έχει υπογραφεί από τα 17 μέλη της διευρυμένης Επιτροπής που συγκροτήθηκε από τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και έχει σταλεί στο υπουργείο.
Σύμφωνα με πληροφορίες το αρχικό πόρισμα (Πατήστε εδώ για να το δείτε) , στο οποίο δεν περιλαμβάνονταν το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, έχει δεχθεί μικρές τροποποιήσεις, όπως στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας ιδρύεται και τρίτη Σχολή για να ενταχθεί τα τμήματα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής και Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ένδυσης.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης ιδρύονται πέντε Σχολές.
Στην τελευταία συνάντηση, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου και με τη συμμετοχή των πρυτανικών αρχών των τεσσάρων ΑΕΙ, υπήρξε απόλυτη συμφωνία να ενταχθεί το ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης στο νέο έτοιμο σχήμα συγχώνευσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος με τα ΤΕΙ Κ. Μακεδονίας και Αν. Μακεδονίας Θράκης.
Η νομοθέτηση του νέου σχήματος των τεσσάρων ΑΕΙ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Ιόνιο Πανεπιστήμιο,
αποτελεί , για τον υπουργό Παιδείας, πρώτη προτεραιότητα η νομοθέτηση του νέου σχήματος των τεσσάρων ΑΕΙ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Ιόνιο Πανεπιστήμιο.
Επιδίωξή του Κ. Γαβρόγλου, είναι το Σχέδιο Νόμου να ψηφιστεί στη Βουλή το Φθινόπωρο.
Θα προηγηθεί δημόσια διαβούλευση.
Οι Σχολές και τα τμήματα του νέου Πανεπιστημίου που θα φέρει την ονομασία “ Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος” θα ενταχθούν στο Μηχανογραφικό που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι το έτος 2019.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Προσλήψεις ωρομισθίων εκπαιδευτικών στη Γερμανία
- Επιστολή στον Κ. Μητσοτάκη των Ερευνητών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών
- Κανονικά θα λειτουργήσουν τη Δευτέρα όλα τα σχολεία της Φαρκαδόνας
- Χορήγηση υποτροφιών ακαδημαϊκού έτους 2023-2024 από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και την Γενική Γραμματεία Κοινωνική...
- Ανασυγκροτήθηκε η Επιτροπή Ένταξης Εκπαιδευτικών σε Κλάδους
- Υφ. Παιδείας: Σε ελάχιστα σχολεία της Θεσσαλίας θα γίνει τηλεκπαίδευση
- Η υφ. Παιδείας για τα κενά στα σχολεία
- Οδηγίες για την εξέταση του μαθήματος Αρχιτεκτονικό Σχέδιο ΕΠΑΛ
- Αύριο η ανακοίνωση των βαθμολογιών των βαθμολογίας Επαναληπτικών Πανελλαδικών Εξετάσεων ΓΕΛ
- Το Πολυτεχνείο Κρήτης για τους πληγέντες από τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή της Θεσσαλίας
Σχόλια (19)
Καλησπέρα σας
Έχω διαβάσει σχεδόν όλες τις αναρτήσεις και τα σχόλια σχετικά με τη συγχώνευση του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Σαν γονείς μας απασχολεί και κάτι άλλο, πλην της έδρας του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΊΟΥ, της μη μετακίνησης του προσωπικού της σχολής κτλ. Σχετικά με τους φοιτητές που μόλις τελειώνουν τη τετραετή φοίτηση τους εντός ακριβώς τεσσάρων ετών, παίρνοντας το πτυχίο από το ΑΤΕΙ πως και αν θα μπορέσουν να το αναβαθμίσουν σε πτυχίο ΑΕΙ ??? Θα ισχύσει η εξαγγελία του κ. Γιαβρόγλου στις 1 ΑΥΓΟΎΣΤΟΥ 2018 ??
Συγκεκριμένα ο υπουργός Παιδείας είπε τα εξής:
"Τελειώνω μιλώντας για το τι θα γίνει με τους φοιτητές των ΤΕΙ, αν είναι άχρηστα τα πτυχία κλπ. Μιλώ για όλη αυτή τη μιζέρια. Κοιτάξτε, είναι πεντακάθαρο πάλι το μέτρο για τους φοιτητές. Οι φοιτητές θα ολοκληρώσουν το πρόγραμμά τους που είναι για τα ΤΕΙ. Μόλις το έχουν ολοκληρώσει, θα έχουν τη δυνατότητα να πουν «Είτε παίρνω πτυχίο ΤΕΙ, είτε θα προχωρήσω να πάρω πτυχίο πανεπιστημίου στο αντίστοιχο τμήμα», βεβαίως με βάση αυτά που θα αποφασίσει το κάθε τμήμα ξεχωριστά. Μάλιστα, δώσαμε και ένα περιθώριο έξι μηνών, αν μετά το μετανιώσουν επειδή τα πράγματα είναι δύσκολα, να κάνουν πίσω."
Τα τμήματα της σχολής θα υποστηρίξουν τους επιμελής φοιτητές που τελείωσαν σε 4 ακριβώς έτη και πρόκειται να ορκιστούν το Δεκέμβριο του 2018 ή τελικώς θα ευνοηθούν οι φοιτητές που χρωστάνε αρκετά μαθήματα και τελικά μπορεί να αποφοιτήσουν με πτυχίο ΑΕΙ έναντι των φοιτητών που τελείωσαν το ΠΣ σε 4 έτη ????
Συνοψίζοντας : Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στους επιμελείς ΚΑΙ ήδη πτυχιούχους φοιτητές να αποφασίσουν αν θα πάρουν πτυχίο ΤΕΙ, είτε θα προχωρήσουν να πάρουν πτυχίο πανεπιστημίου στο αντίστοιχο τμήμα, φυσικά με κάποια επιπλέον μαθήματα (αν και εφόσον θεωρηθούν απαραίτητα και αυτά αναλόγως του ΠΣ ) !!
@ @ΑΑ
Για να λέμε τα πράγματα σωστά: το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης ήταν επιφυλακτικό για τη δημιουργία ενός ιδρύματος απ'άκρη σ'άκρη της Βόρειας Ελλάδας και έθεσε κάποιες προϋποθέσεις για να μπει στη συζήτηση (έδρα στη Θεσσαλονίκη, μη μετακίνηση Τμημάτων και προσωπικού κλπ), οι οποίες αρχικά δεν έγιναν δεκτές αλλά στη συνέχεια αποφασίστηκαν ΟΛΕΣ (εν τη απουσία του ΑΤΕΙΘ) !
Το ΑΤΕΙΘ αναζήτησε τη συνένωση με Ιδρύματα της Θεσσαλονίκης αλλά τα πανεπιστήμια της πόλης (συγκεκριμένα το ΑΠΘ) καθυστέρησαν τις διαδικασίες μέχρι εκεί που δεν παίρνει (ηθελημένα ή όχι; ) και το ΑΤΕΙΘ επανήλθε στην αρχική συζήτηση με το αρχικό σχήμα το οποίο και τελικά προωθείται.
@ Αλέξανδρος
@ Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκη
Μήπως το ΔΠΘ ακολούθησε την ίδια τακτική με το ΑΠΘ, δημιουργώντας ανησυχία για τις ειλικρινείς προθέσεις τους στα ΤΕΙ;
Μόνο το Πανεπιστήμιο Κρήτης δεν μπορεί να κατηγορήσει το Υπουργείο ότι τους εμπόδισε :-D
Ο Χ. είναι πάντα ο ευκολότερος φταίχτης!
Άλλωστε η στάση του Υπουργείου από την αρχή ήταν να αφήσει τα Ιδρύματα να "βγάλουν την άκρη" μόνα τους ώστε να αποφύγει τα πυρά και απλά να κατευθύνει "εξ αποστάσεως" τις εξελίξεις (όπως έγινε με τις "προϋποθέσεις" του ΑΤΕΙΘ).
@Αλέξανδρος Δεν τα λέτε όλα και αναφέρεστε μόνο στο τι λέγεται επισήμως στην Σύγκλητο του ΔΠΘ. Αν ήθελε τη συνένωση το ΔΠΘ με το ΤΕΙΑΜΘ γιατί καθυστερούσε συνεχώς και δεν έκανε ξεκάθαρη τη στάση του (με συναντήσεις με το ΤΕΙ και δήλωση ότι επιθυμεί συνένωση;).
@Thomas το Πολυτεχνείο είναι 5 έτη και όχι 4,5 που ισχυρίζεστε...
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο ΘΡΑΚΗΣ (τμήματα σε: Κομοτηνή, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη) θα έπρεπε να είχε ενωθεί με το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και ΘΡΑΚΗΣ (με τμήματα σε: Καβάλα, Δράμα, Διδυμότειχο).
Ακατανόητη η απόφαση του υπουργείου και των επιτροπών για συνένωση με ιδρύματα της Θεσσαλονίκης και της κεντρικής Μακεδονίας.
Ας δοθεί μια ώθηση στην περιφέρεια αλλιώς θα μαζευτούν όλοι Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Καλησπερα σε ολους τους φιλους και τις φιλες!μια ερωτηση οποιος γνωριζει να μου απαντησει.
Το τμημα τεχνολογων γεωπονων του τει θεσσαλονικης?απο την στιγμη που θα γινει η συγχωνευση με το δι.πα..πως θα συνεχισει να υπαρχει?απο την στιγμη που υπαρχει αντιστοιχο τμημα στο απθ?θα μετονομαστει το τμημα καπως διαφορετικα?ευχαριστω
@ΑΑ
Αγαπητέ, τα γραφόμενά σου είναι τελείως αναληθή.
Το ΔΠΘ (το οποίο υπηρετώ ως καθηγητής) επιδίωξε (και επιδιώκει) τη συνένωση με το ΤΕΙ ΑΜΘ (υπάρχουν αποφάσεις της Συγκλήτου του, στην οποία συμμετείχα).
Αλλού θα πρέπει να αναζητηθεί η αιτία της στρεβλής ετούτης συνένωσης.
Δυστυχώς, ... εδώ είναι Ελλάδα ...
Το τμήμας προσχολικής αγωγής του ατειθ..σε ποιά σχολή θα ενταχθεί??
Οσο για την αναβάθμιση του πτυχίου σε πανεπιστημιακό...εφόσον δημιουργηθεί το νεο πανεπιστημιο...οι φοιτητές μεγάλων εξαμήνων..που δεν εχουν υπερβεί το χρονικό όριο των σπουδών τους ν+2...θα τους δοθεί η δυνατότητα να συνεχίσουν με επιπλέον μαθήματα για να πάρουν πανεπιστημιακό πτυχίο????...
@ΤΗΟΜΑΣ
Αυτά τα κόλπα μόνο ο Γαβρόγλου με τον Τσίπρα τα ξέρουν.Να αντιστοιχίσουν τα πτύχια των αποφοίτων - κάτι το οποίο απαιτεί η ισονομία και το Σύνταγμα - δεν τα γνωρίζει το ηθικό τους πλεονέκτημα.
@ Απόφοιτος
Το πολυτεχνείο είναι 4,5 χρόνια και όχι 5, από που και ως που πήραν το GRECOMASTER??
Η απάντηση είναι αυτονόητη. Σαφώς μπορούσε και θα έπρεπε το ΤΕΙΑΜΘ να συγχωνευτεί με το ΔΠΘ για πολλούς λόγους, που δεν είναι ανάγκη να τους αναλύσω εδώ. Απλώς θα αναφέρω ότι και το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν ήθελε να ενσωματωθεί με το Δι.Παν. και τα άλλα δύο ΤΕΙ, αλλά με τις ευλογίες του κ. Υπουργού, μέσα σε ένα μήνα βγήκε καινούργιο πόρισμα ενσωμάτωσής του στο Δι. Παν. Συνεπώς αφού τα πάντα γίνονται με την μέθοδο "άρπα κόλλα", χωρίς το παραμικρό σχέδιο (οι επιπτώσεις δε θα αργήσουν να φανούν), θα μπορούσαν μέσα σε 10 ημέρες να βγάλουν ένα πόρισμα ενσωμάτωσης του ΤΕΙΑΜΘ στο ΔΠΘ. Και κάτι τελευταίο, α) το νέο πανεπιστήμιο γιατί να ονομάζεται Διεθνές Πανεπιστήμιο κι όχι Αλεξάνδρειο Πανεπιστήμιο, όνομα που έχει άμεση σχέση με την περιοχή και θα παρέπεμπε σε μία από τις πιο λαμπρές περιόδους του Ελληνισμού; και β) πώς είναι δυνατόν να χρησιμοποιείται ο όρος ενσωμάτωση των τριών ΤΕΙ στο Δι. Παν., όταν και τα τρία ΤΕΙ, ακαδημαϊκά (μέλη ΔΕΠ, τμήματα κτλ), υλικοτεχνικά (υποδομές εργαστήρια κτλ), υπερτερούν κατά πολύ του Δι. Παν.; Μάλλον το αντίθετο γίνεται αφού μεταξύ ΑΕΙ το μικρότερο ενσωματώνεται στα μεγαλύτερα (άλλωστε αυτό συμβαίνει σε σχετικά φυσικά φαινόμενα).
@ΠΕ-ΤΕ
Γιατί κύριε μια καλή λύση θα ηταν το Msc και η παρακολούθηση επιπλέον μαθημάτων;Οι σπουδές στα ΤΕΙ δεν είναι τετραετείς;Τα προγράμματα σπουδών τους δεν είναι πανεπιστημιακού επιπέδου;Σταματήστε σας παρακαλώ να σαμποτάρετε τον εαυτό σας κάνοντας τον Γαβρόγλου να γελάνε και τα μουστάκια του, εκτός βέβαια και αν δεν είστε ΤΕ ο οποίος υποτιμά τον εαυτό του, αλλά κάτι άλλο.
Με βαση τις εξελιξεις στην Τριτοβαθμια εκπαιδευση βλεπε συγχωνευσεις Πανεπιστημιων και Τει, γεναται το ερωτημα τι θα γινει με τους ειδη πτυχιουχους Τε, πως θα εξομοιωσουν το πτυχιο τους σε ΠΕ. Μια καλη λυση θα ηταν το Msc, η ακομα και η παρακολουθηση επιπλεον μαθηματων σε προπτυχιακο επιπεδο. Ξερει κανεις κατι επισημα;
Εάν τελικά το Σχέδιο Νόμου για το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος ψηφιστεί στη Βουλή το Φθινόπωρο, οι φετινοί εισαχθέντες στα ΤΕΙ θα έχουν το δικαίωμα μετά από αίτηση να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα σπουδών, από φέτος κιόλας, στα τμήματα που έχουν συναφές αντικείμενο σπουδών; π.χ Διοίκηση Επιχειρήσεων, Πληροφορική, ή θα πρέπει να περιμένουν για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος; Επίσης επειδή τα παραπάνω τμήματα έχουν ακριβώς ίδιο αντικείμενο, τι επιπλέον θα μπορούσε να περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα σπουδών;
@ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
Ωραία η απορία σου,πολύ εύκολη η απάντηση. Το ΔΠΘ δεν ήθελε με κανέναν τρόπο αυτή τη συγχώνευση με το ΤΕΙ ΔΠΘ... Οπότε οι προσπαθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης έπεσαν στο κενό. Γάμος με μια πλευρά δε γίνεται ποτέ...
Για να καταλάβω, το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν ανήκει στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης; Δεν θα έπρεπε να συνενωθεί με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης; Δεν αποτελεί αυτό αποδυνάμωση του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, που στο κάτω υπάρχουν και πρόσθετοι λόγοι να μην αποδυναμωθεί. Το γεωγραφικό κριτήριο δεν είναι μείζον; Γιατί, ω φωστήρες του Υπουργείου, κατ' αναλογία,
να μη συνενωθεί το ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κοκ; Μη και λείπουν τα ισχυρά Πανεπιστήμια από την πόλη της Θεσσαλονίκης και απαιτείται κάποια ενίσχυση;
Η αδιαλλαξία και οι ιδιοτελείς πολιτικές μας έφεραν με τη πλάτη στο τοίχο. Ας καταλάβουν οι ακαδημαϊκοί και το υπουργείο Παιδείας ότι μόνο κακό κάνουν με τη συντήρηση της αβεβαιότητας.
- Χρειαζόμαστε ΤΕΙ; Όχι, ας ενωθούν τα τμήματά τους με τα πανεπιστημιακά.
- Χρειαζόμαστε 20 τοσα πανεπιστήμια; Όχι, ας γίνουν σχέδια για τις αναγκαίες συγχωνεύσεις.
Σε κάθε σχετική με τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είδηση περιμένουμε να διαβάσουμε αυτά τα σχέδια, για να σχηματίσουμε σαφή εικόνα.
Στο αρχικό πόρισμα γινόταν σαφής αναφορά στους/στις εν ενεργεία φοιτητές/φοιτήτριες καθώς και στους α π ο φ ο ί τ ο υ ς.
«(α) Οι φοιτητές/τριες των τμημάτων τα οποία μετεξελίσσονται σε νέα το γνωστικό αντικείμενο των οποίων είναι συναφές, μπορούν με αίτησή τους να ενταχθούν στο αντίστοιχο νέο Πρόγραμμα Σπουδών (ΠΣ) και να λάβουν τον νέο τίτλο Σπουδών. Η διαδικασία μετάβασης από το υφιστάμενο ΠΣ στο νέο ΠΣ και τα νέα μαθήματα που πρέπει να παρακολουθήσουν καθορίζεται με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.
(β) Οι φοιτητές/τριες των τμημάτων που το τμήμα τους μετεξελίσσεται σε τμήμα με διαφορετικό αντικείμενο σπουδών (το νέο τμήμα δεν θεωρείται διάδοχο του παλαιού, όπως επί παραδείγματι τα τμήματα Φυσικής και Χημείας) προτείνεται να τους δοθεί η δυνατότητα εγγραφής σε άλλο ομοειδές τμήμα, μετά από ειδική διαδικασία κατάταξης που θα αποφασιστεί από το τμήμα (π.χ. εσωτερικές κατατακτήριες εξετάσεις).
Σχετικά με τους παλαιούς αποφοίτους των τμημάτων των δύο ΤΕΙ, το ζήτημα προτείνεται ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά σε νομοθετικό επίπεδο, με την κατάργηση της διάκρισης σε ΤΕ και ΠΕ για όλους τους αποφοίτους των ΤΕΙ, η οποία κανονικά δεν θα έπρεπε να υφίσταται από το 2001 με την μετεξέλιξη των ΤΕΙ σε ΑΕΙ. Με βάση αυτό, η επικαιροποίηση των πιστοποιητικών των αποφοίτων θα μπορεί να γίνεται με τα χαρακτηριστικά του ΔΙΠΑΕ.»
Με το Πανεπιστήμιο και ΤΕΙ Πελοποννήσου τι γίνεται;
Ακόμη το πόρισμα;
Επίσημα πλέον η περιφέρεια Κρήτης τελευταία στις εξελίξεις...μακάρι να προλάβει το τρένο πριν τις εκλογές...τεράστια καθυστέρηση λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων/κόντρας Πανεπιστημίου Κρήτης-Υπουργείου και λόγω της αδιαλλαξίας του Πολυτεχνείου Κρήτης