Placeholder

ΜΑΘΗΤΕΣ

Τουλάχιστον δύο Σαββατοκύριακα «Η τσάντα στο σχολείο» σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία

Δείτε τη νέα εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας
Δημοσίευση: 31/08/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για τουλάχιστον δυο (2) Σαββατοκύριακα το μήνα θα αφήνουν την τσάντα στα σχολεία οι μαθητές όλων των Δημοτικών Σχολέιων, το νέο σχολικό έτος, σύμφωνα με νέα εγκύκλιο που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου (σ.σ. το μέτρο ξεκίνησε για πρώτη φορά πέρσι).

H τσάντα των μαθητών  θα παραμένει στο σχολείο την Παρασκευή, πριν από το Σαββατοκύριακο που έχει αποφασιστεί από τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου, έως την Δευτέρα.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Η δράση, σύμφωνα με την εγκύκλιο, απευθύνεται στους μαθητές όλων των Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων της χώρας και θα υλοποιηθεί από την έναρξη έως την λήξη του διδακτικού έτους 2018-19 ως εξής:

1. Ο Σύλλογος Διδασκόντων το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αποφασίζει και ορίζει τα Σαββατοκύριακα (τουλάχιστον δύο Σαββατοκύριακα) κάθε μήνα που θα υλοποιηθεί η δράση και συντάσσει σχετικό πρακτικό. Ο Σύλλογος Διδασκόντων δύναται να αποφασίσει την εφαρμογή της δράσης και σε περισσότερα των δύο Σαββατοκύριακα τον μήνα.

2. Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου, αποφασίζει για πρακτικά ζητήματα και ιδιαιτερότητες που μπορεί να αναδυθούν, με στόχο την ουσιαστική υποστήριξη της δράσης.

3. Ο Διευθυντής/τρια του Σχολείου συντάσσει και διανέμει επιστολή προς τους γονείς των μαθητών του σχολείου του, για την ενημέρωσή τους σχετικά με τη δράση και τον χρόνο υλοποίησης αυτής.

4. Οι εκπαιδευτικοί του σχολείου, πριν την έναρξη της δράσης, ενημερώνουν τους μαθητές και τις μαθήτριες της τάξης τους για την εν λόγω δράση και τις ενδεχόμενες μεταβολές και προσαρμογές που θα προκύψουν στη σχολική καθημερινότητα.

“Η  παραμονή της τσάντας στο σχολείο δεν αποτελεί μια συμβολική παρέμβαση, αλλά επιδιώκεται οι μαθητές και οι μαθήτριες να μην ασχολούνται με την προετοιμασία μαθημάτων κατά τη διάρκεια αυτών των Σαββατοκύριακων”, τονίζει στην εγκύκλιο ο Κ. Γαβρόγλου και σημειώνει:”Η δράση υλοποιείται με σεβασμό στις ανάγκες της παιδικής ηλικίας, με γνώμονα την πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών της σχολικής ηλικίας (συναισθηματική, κοινωνική και ψυχοκινητική) και με σκοπό να υποστηρίξει ουσιαστικά τον μειωμένο χρόνο δημιουργικής επαφής και επικοινωνίας γονέων – παιδιών”.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ

Σχόλια (15)

 
υποκρισία :(
31 Αυγ 2018 10:49

Αφού οι γονείς έχουν τα βιβλία σε ηλεκτρονική μορφή στο ebooks

 
Δημήτρης
31 Αυγ 2018 10:52

Μήπως να μένει «Η τσάντα στο σχολείο» όλα τα ΣΚ;
'Η καλύτερα να την αφήνουν κάθε μέρα στο σχολείο;
Άρα, γιατί να έχουν τσάντα;

 
Ηλιας
31 Αυγ 2018 13:38

Ας ελπίσουμε οτι το μέτρο θα επεκταθεί σταδιακά ωςτε οι μαθητές να ολοκληρώνουν τις εκπαιδευτικές τους υποχρεώσεις στο σχολείο και θα πάψουν οι γονείς να αναλαμβάνουν υποχρεώσεις και ρόλους που δεν ειναι δικοί τους και να αλλοιώνουν τις σχέσεις με τα παιδια τους. Επιπλέον ας ελπίσουμε οτι θα επεκταθεί σε επόμενες εκπαιδευτικές βαθμίδες ωςτε να πάψει και ο βραχνάς των φροντιστηρίων.

 
Aspasia
31 Αυγ 2018 14:49

Ηλία,
έχεις απόλυτο δίκιο. Ως γονιός μιλάω, με 2 παιδιά στο δημοτικό, μπορώ να πω πως είχαμε πολύ πιο ήρεμο σαββατοκύριακο με την τσάντα στο σχολείο. Κάποιοι όπως φαίνεται, δεν μπορούν να αντιληφθούν πως θα έπρεπε όλη η μελέτη να τελειώνει στο σχολείο (θέλουν με το ζόρι τα παιδιά να συνεχίσουν να ζορίζονται με τις ώρες και στο σπίτι). Πιστεύω πως αυτό το μέτρο είναι προς αυτή την κατεύθυνση αλλά θα πάρει κάποιο καιρό (χρόνια;;) να μπορέσουμε να φτάσουμε στο επιθυμητό: όλη η μελέτη στο σχολείο, το παιδί χωρίς υποχρεώσεις για το σχολείο όταν σχολάσει, να αξιοποιήσει όπως θέλει τον ελεύθερο χρόνο που θα έχει. Χρειάζεται, μεταξύ άλλων, μεταρρύθμιση του σχολείου ώστε να γίνεται σωστά όλη η μελέτη πριν το σχόλασμα.

 
Σκατούλα
31 Αυγ 2018 15:23

Γιατί σκάτε; Μπορείτε να τους πείτε να αφήσουν τη τσάντα στο σχολείο και να πάρουν τα βιβλία στο χέρι!

 
Γεωργία
31 Αυγ 2018 21:08

Το θέμα είναι να υπάρχουν σωστοί δάσκαλοι που δεν θα φορτώνουν τα παιδιά με περιττό διάβασμα και εργασίες. Αν όμως ο δάσκαλος θέλει αντί πχ να βάζει το διαγώνισμα στην Ιστορία ή στα Μαθηματικά τη Δευτέρα θα το βάζει τη Τρίτη. Άρα το παιδί και οι γονείς του πάλι θα προετοιμάζουν το διαγώνισμα από το ΣΚ άσχετα με το αν η τσάντα του παιδιού είναι στο σχολείο.

Πραγματικά με ξεπερνά το πόσο λίγο γνωρίζουν εκεί στο Υπουργείο την ελληνική πραγματικότητα με τα καλά της και τα κακά της.

 
@Ασπασία
31 Αυγ 2018 23:59

Δεν τα λέτε σωστά. Αν ήθελαν να ελαφρύνουν τόσο πολύ την μελέτη των μαθητών στο σπίτι, γιατί δεν αφαιρούν από την ύλη αλλά αντιθέτως συνεχώς κατεβαίνουν δύσκολες έννοιες σε μικρότερες τάξεις ; Γιατί δεν έχουμε πολλαπλά βιβλία ώστε να αυξηθεί η ποιότητα κ κάθε σχολείο να επιλέγει τα καλύτερα ; Γιατί "τσάντα στο σχολείο" κ όχι "τσάντα στο σπίτι", ώστε να έρχονται στο σχολείο απαλλαγμένα από την απαράδεκτη ύλη και να ασχολούμαστε πραγματικά στο σχολείο δημιουργικά κ ελεύθερα ;

 
Ηλιας
01 Σεπ 2018 08:55

@Γεωργια
Ίσως γιατι η Ελληνική πραγματικότητα απέχει τοςο πολυ απο τη διεθνή πραγματικότητα που το σχολείο διαμορφώνει ανθρώπους συγκροτημένους, ήρεμους, παραγωγικούς και κυρίως ελεύθερους. Στην Ελλαδα το σύστημα αξιολογεί το μαθητή και οχι το δάσκαλο και μετα διαμαρτυρόμαστε για την απαξίωση της παιδείας. Για να μην παρεξηγηθώ θεωρώ οτι εχουμε εξαιρετικούς δασκάλους αγκιστρωμένος σε ασφυκτικές οδηγίες διδασκαλίας. Δεν ειναι δυνατό ως φορολογούμενοι να πληρώνουμε για δημόσια δωρεάν παιδεία και παράλληλα να πληρώνουμε και δυσβάστακτα ποσά σε φροντιστήρια.

 
δασκάλα
01 Σεπ 2018 13:13

Τους γονείς δεν τους ρώτησε κανείς αν το θέλουν. Θα έπρεπε να συναποφασίζεται αυτό με τους γονείς. Αντιδρούν συνεχώς γι΄αυτό. Ειδικά όταν είναι απόντες οι μαθητές τη Δευτέρα. Έχουν τα παιδιά τους άρρωστα έχουν να τρέχουν και για την τσάντα. Οι γονείς πηγαινοέρχονται στο σχολείο για να πάρουν την τσάντα σε διαφορετικές ώρες. Οι δάσκαλοι πρέπει να κατεβάζουν τις τσάντες από τις τάξεις, στα διαλείμματα. Δεν προσέφερε τίποτε το μέτρο πέρσι. Όποιος θέλει να διαβάσει αυτό είναι απαγόρευση. Όποιος δεν θέλει και με την τσάντα στο σπίτι μπορεί να το πράξει.

 
enas_daskalos
01 Σεπ 2018 19:23

Για να φτάσουμε να μιλάμε για την "τσάντα στο σχολείο" θα έπρεπε να προηγηθούν κατά τη γνώμη μου :
Σύγχρονα σχολεία με τον κατάλληλο εξοπλισμό
Σύγχρονα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία
Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και στήριξή τους από τους Σχολικούς Συμβούλους
Χρόνος πραγματικής μελέτης των μαθητών στο σχολείο
Ολοήμερο που να καλύπτει εκτός της μελέτης και τις εξωσχολικές δραστηριότητες των μαθητών
Μετά τα παραπάνω πιστεύω ότι θα είμαστε πολύ κοντά στο να μένει η τσάντα στο σχολείο κάθε μέρα.
Προς το παρόν, μιας και το υπουργείο δεν ασχολείται με όλα τα παραπάνω, θέλει χαρούμενους μαθητές αυξάνοντας κατά 1 τα σαββατοκύριακα με την "τσάντα στο σχολείο". Έτσι, αποσπασματικά, χωρίς πρόγραμμα...

 
bp
02 Σεπ 2018 03:41

" Η τσάντα στο σχολείο" είναι άλλο ένα λαϊκιστικό μέτρο κενό περιεχομένου. Οι εμπνευστές του, ενώ γνωρίζουν τα προβλήματα του εκπαιδευτικού συστήματος, δεν ασχολούνται με διορθωτικές κινήσεις ουσίας αλλά ενδιαφέρονται μόνο επικοινωνιακά να πλασαριστούν ως δήθεν απελευθερωτές των μαθητών και των γονέων τους από τη ... δουλεία του σχολείου. Αν ήθελαν πραγματικά να δώσουν ελεύθερο από σχολικές υποχρεώσεις χρόνο στο σπίτι, θα έπρεπε να παρέμβουν στα υπερφορτωμένα αναλυτικά προγράμματα και στην εκπαιδευτική πράξη στο σχολείο. Επειδή ζω τα πράγματα μέσα στο σχολείο ως εκπαιδευτικός, νιώθω αηδιασμένος με την υποκρισία και τον εμπαιγμό που επιχειρούν με τέτοιες αποφάσεις.

 
Δημήτρης
02 Σεπ 2018 08:24

Ο λαϊκισμός της αριστεράς σε όλο του το μεγαλείο. Η τσάντα έμενε και η φωτοτυπία έφευγε την Πέμπτη!

 
!
02 Σεπ 2018 14:41

Συμφωνώ απόλυτα. Θυμάμαι στο δημοτικό δεν μπορούσαμε να πάμε μια βόλτα ή μια επίσκεψη ή ακόμα να παίξουμε λίγο παραπάνω επειδή σχεδόν όλο το Σαββατοκύριακο είχαμε ΔΙΑΒΑΣΜΑ! Εδώ έβγαιναν γονείς στις ειδήσεις πριν δύο χρόνια και έλεγαν ότι στο δημοτικό φορτώνουν τα παιδιά με πολλά μαθήματα και δεν έχουν ΚΑΘΟΛΟΥ ελεύθερο χρόνο για κάτι άλλο! Τώρα ξαφνικά αυτό το μέτρο είναι κακό και δεν θα μάθουν τα παιδιά μας!!! Τα παιδιά μας μια χαρά θα μάθουν, άλλωστε σε όλη μας τη ζωή μαθαίνουμε, δεν θα βγούμε από το δημοτικό ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ!!!

 
VOREIOS
02 Σεπ 2018 21:39

Η ΟΥΣΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ: ΘΕΛΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΓΡΑΜΜΑΤΑ!!! ΟΛΑ Τ' ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΦΟΥΜΑΡΑ. ΟΛΑ ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΛΟΓΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣΣΟΝΟΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ. ΜΗΝ ΚΟΥΡΑΣΤΟΥΝ ΤΑ ΚΑΗΜΕΝΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠ' ΤΙΣ ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΧΑΣΟΥΝ ΧΡΟΝΟ ΑΠ' ΤΙΣ ΤΟΣΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΛΟ ΤΟ Σ/Κ.
ΔΕΝ ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΕΩ ΓΩ...ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΟΥΝ ΠΛΕΟΝ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΑΧΡΗΣΤΑ ΚΙ ΑΝΟΥΣΙΑ....

 
ΗΡΑ*
07 Σεπ 2018 15:25

Ένα μύθο θα σας πωωωω...... ας πούμε και μερικές αλήθειες....
σχετικά με την τσάντα των μαθητών/ριών,,,

Πριν από την εφαρμογή του προγράμματος (;) " η τσάντα στο σχολείο" : Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνουν οι δάσκαλοι/-ες, σε συνεργασία πάντα με τους γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/ ριών τους, είναι με την έναρξη του νέου σχολικού έτους 2018/2019 να δρομολογήσουν ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα ελάφρυνσης της τσάντας των μαθητών/ριών, ζυγίζοντας 3 έως 4 φορές εντός ενός μηνός το βάρος των τσαντών και να το συγκρίνουν κάθε φορά μ' αυτό που θα είναι ο στόχος ( κριτήριο). Ταυτόχρονα δίνονται σαφείς οδηγίες στους γονείς να μην κουβαλούν αυτοί τις τσάντες των μαθητών στο σχολείο αλλά οι ί δ ι ο ι οι μαθητέ/ριες στους οποίους και τις οποίες ανήκουν. Δεν μιλώ βέβαια για τις εξαιρέσεις ανήμπορων μαθητών/ ριών... Στους/-ις παπούδες και τις γιαγιάδες ειδικά να απαγορεύεται α υ σ τ η ρ ώ ς να φορτώνονται οι ίδιοι/-ες τις τσάντες, ενώ οι κανακάρηδες να καταβροχθίζουν το κρουασάν ή τη σογκοφρέτα επιστρέφοντας στο σπίτι για ... μεσημεριανό φαγητό ( Εννοείται ότι το κρουασάν, η σογκοφρέτα ή το παγωτό ήταν για να τους ... ανοίξει η όρεξη....). Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα - που δεν είναι πρόγραμμα - " τσάντα στο σχολείο" θα επανέλθω, ενδεχομένως στην ανάρτηση της Ένωσης Διευθυντών Σχολείων.... Αυτά προς το παρόν....

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.