Δείτε το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις αλλαγές στο Λύκειο

Ανακοινώθηκαν σήμερα από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου οι αλλαγές στο Λύκειο και το νέο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ
Μέχρι τα Χριστούγεννα θα ψηφιστεί το Σχέδιο Νόμου για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και οι αλλαγές στο Λύκειο, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας στη σημερινή Συνέντευξη Τύπου.
"Εμείς θέλουμε να το ψηφίσουμε μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου αλλά καταλαβαίνετε ότι οι ρυθμίσεις αυτές ως αρχιτεκτονική θα παραμείνουν ως έχουν. Και η πρώτη «εφαρμογή» τους θα είναι από τον Ιούνιο του 2019 και μετά που τα παιδιά θα συμπληρώνουν το μηχανογραφικό", είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.
Οι κύριες αλλαγές συνοψίζονται στα εξής:
• Οι τρεις Ομάδες Προσανατολισμού, γίνονται τέσσερις, κάθε μία από τις οποίες αντιστοιχεί σε ένα Επιστημονικό Πεδίο.
• Τα βασικά μαθήματα της κάθε ομάδας είναι τα ίδια με την αντίστοιχη σημερινή Ομάδα Προσανατολισμού, με εξαίρεση την αντικατάσταση των Λατινικών από το μάθημα της Κοινωνιολογίας. Η αντικατάσταση αυτή κρίθηκε απαραίτητη αφ' ενός γιατί από όλο το φάσμα των επιστημών του 1ου Επιστημονικού Πεδίου τα Λατινικά αφορούσαν μόνο τα Τμήματα Φιλολογίας και αφ' ετέρου γιατί με την εξαιρετικά περιορισμένη εξεταστέα ύλη τους προκαλούσαν στρεβλώσεις στην τελική βαθμολογία των υποψηφίων. Επίσης, τα μαθήματα Νεοελληνική Γλώσσα και Νεοελληνική Λογοτεχνία ενοποιούνται στο μάθημα Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία, το οποίο είναι εξεταζόμενο για όλους τους υποψηφίους.
• Η σημερινή Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών διαιρείται σε δύο Ομάδες Προσανατολισμού, την Ομάδα Προσανατολισμού «Θετικές Σπουδές» και την Ομάδα Προσανατολισμού «Σπουδές Υγείας». Η πρώτη οδηγεί στο δεύτερο και η δεύτερη στο τρίτο Επιστημονικό Πεδίο.
• Το μάθημα των Αρχών Οικονομικής Θεωρίας εμπλουτίζεται με περιεχόμενο που σχετίζεται με την κοινωνική διάσταση της Οικονομίας.
• Κάθε Ομάδα Προσανατολισμού περιλαμβάνει μόνο τα μαθήματα στα οποία οι υποψήφιοι θα εξεταστούν τόσο για το απολυτήριο όσο και για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι συντελεστές βαρύτητας καταργούνται και όλα τα μαθήματα έχουν την ίδια βαρύτητα.
• Για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται τρία μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα και Γραμματεία (6 ώρες), Θρησκευτικά (1 ώρα) και Φυσική Αγωγή (2 ώρες), ενώ για το εσπερινό Γενικό Λύκειο προβλέπονται δύο μαθήματα Γενικής Παιδείας, Νεοελληνική Γλώσσα (6 ώρες) και Θρησκευτικά (1 ώρα).
• Επιπλέον για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται δύο διδακτικές ώρες για ένα μάθημα επιλογής. Στις επιλογές περιλαμβάνονται ειδικά μαθήματα που οι υποψήφιοι μπορεί να χρειαστούν και για την εισαγωγή τους σε κάποια Τμήματα.
• Τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος, με έξι διδακτικές ώρες για το καθένα. Αυτό δε σημαίνει ανάλογη αύξηση της διδακτέας/εξεταστέας ύλης. Η ύλη θα αυξηθεί σε κάποια μαθήματα, αλλά σε καμία περίπτωση αναλογικά με την αύξηση ωρών. Στόχος είναι να υπάρχει ο χρόνος ώστε οι εκπαιδευτικοί να μπορούν να διδάσκουν σωστά και οι μαθητές να μπορούν να εμπεδώσουν την ύλη κάθε μαθήματος.
• Τέλος για το ημερήσιο Γενικό Λύκειο προβλέπονται τρεις ώρες ανά εβδομάδα, μία για
κάθε ένα από τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού κατά τις οποίες κάθε εκπαιδευτικός θα είναι διαθέσιμος για συνεργασία με τους μαθητές του, για συζήτηση εργασιών, επίλυση αποριών κλπ.
Σύμφωνα με τα παραπάνω, το νέο πρόγραμμα της Γ ́ Λυκείου διαμορφώνεται ως εξής:
Οι βαθμοί των τετραμήνων θα διαμορφώνονται για όλα τα μαθήματα εκτός της Φυσικής Αγωγής, από ωριαία διαγωνίσματα και εργασίες, όπως συμβαίνει και σήμερα. Οι γραπτές ενδοσχολικές απολυτήριες εξετάσεις του Ιουνίου θα γίνονται στα τέσσερα εξάωρα μαθήματα (βλ. παραπάνω), τα ίδια στα οποία θα εξετάζονται στη συνέχεια όσοι επιλέξουν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Για την αναβάθμιση των ενδοσχολικών εξετάσεων, προκρίνεται η λύση της συνεργατικής λειτουργίας των σχολικών μονάδων, η οποία όχι μόνο δεν αποστερεί από τα σχολεία την αυτονομία τους για τις ενδοσχολικές εξετάσεις, αλλά αποτελεί και ένα πρώτο στάδιο για την εμπέδωση πνεύματος συνεργασίας των σχολικών μονάδων, το οποίο δεν πρέπει να περιοριστεί μόνο στο ζήτημα των εξετάσεων.
Τα σχολεία θα χωριστούν σε ομάδες, ανά Δήμο στις μεγάλες πόλεις και ανά Νομό στην επαρχία. Τα θέματα σε κάθε εξεταζόμενο μάθημα θα προετοιμάζονται από ομάδα διδασκόντων όλων των σχολείων ανά ομάδα και το τελικό διαγώνισμα θα προκύπτει μετά από κλήρωση ομάδας θεμάτων μέσα από ένα μεγαλύτερο πλήθος. Τα θέματα θα στέλνονται ηλεκτρονικά στους μαθητές των σχολείων της συγκεκριμένης ομάδας και η εξέταση θα είναι δίωρη. Επιτηρητές θα είναι οι καθηγητές των δημόσιων σχολείων αλλά διαφορετικής ειδικότητας από την ειδικότητα των καθηγητών του εξεταζόμενου μαθήματος. Στα ιδιωτικά σχολεία οι επιτηρητές θα είναι ένας από το δημόσιο σχολείο και ένας από το ιδιωτικό σχολείο. Τα γραπτά των μαθητών, αφού καλυφθούν τα ονόματα, θα βαθμολογούνται από καθηγητή άλλου σχολείου.
Ο βαθμός για κάθε γραπτώς εξεταζόμενο μάθημα θα προκύπτει με βαρύτητα 40% για την τελική ενδοσχολική εξέταση και 60% για τον βαθμό των δύο τετραμήνων. Για τα άλλα μαθήματα, ο τελικός βαθμός θα προκύπτει κατά 100% από τον βαθμό των δύο τετραμήνων. Ο βαθμός του απολυτηρίου θα προκύπτει από τον μέσο όρο όλων των μαθημάτων που θα διδάσκονται στην Γ ́ Λυκείου.
Η αναβάθμιση του απολυτηρίου επιτυγχάνεται επίσης και από το ότι ο βαθμός τού απολυτηρίου συμμετέχει στη διαμόρφωση του βαθμού πρόσβασης στα ΑΕΙ για όσους υποψήφιους επιλέξουν να λάβουν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις (για τη διαμόρφωση του ποσοστού συμμετοχής, βλ. παρακάτω).
Η παρέμβαση στο σύστημα εισαγωγής
Στόχος του νέου συστήματος εισαγωγής , όπως είπε ο υπουργός Παιδείας, είναι να εγκαινιάσει μία διεθνώς εγκαθιδρυμένη πρακτική που είναι αυτή της ελεύθερης πρόσβασης και με αυτόν τον τρόπο να δώσει βαθμιαία σε όλο και περισσότερους νέους τη δυνατότητα να εισάγονται στα ΑΕΙ της χώρας με μόνο εισιτήριο το αναβαθμισμένο απολυτήριο του Λυκείου και να μπορούν να σπουδάζουν στον επιστημονικό τομέα που επιθυμούν.
Τα χαρακτηριστικά του συστήματος, που για πρώτη φορά αρχίζει να εδραιώνει την ελεύθερη πρόσβαση, έχουν ως εξής:
1. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της Β’ Λυκείου (τον Ιούλιο), όλοι οι μαθητές που επιθυμούν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση υποχρεούνται να συμπληρώσουν Α’ δήλωση προτίμησης (μηχανογραφικό) με τις 10 προτιμήσεις Τμημάτων στα οποία επιθυμούν να φοιτήσουν. Να σημειωθεί ότι οι μαθητές που δε θα υποβάλουν την Α ́ δήλωση του Ιουλίου χάνουν το δικαίωμα εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με ή χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις για τη χρονιά αυτή. Ο αριθμός 10 είναι ενδεικτικός, αλλά τα μοντέλα τα οποία έχει επεξεργαστεί το ΥΠΠΕΘ δείχνουν ότι δεν μπορεί να είναι ούτε πολύ μικρότερος, ούτε πολύ μεγαλύτερος. Η δυνατότητα των αποφοίτων της Β’ Λυκείου να συμπληρώσουν ένα πρώτο μηχανογραφικό με περιορισμένο αριθμό προτιμήσεων αποτελεί μία εξαιρετική ευκαιρία ωρίμανσης των προβληματισμών και της στοχοθεσίας τους. Η συμπλήρωση αυτή μάλιστα της δήλωσης προτίμησης θα αποτελεί την κατάληξη προγράμματος Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού, το οποίο θα πραγματοποιείται μέχρι τη λήξη των προαγωγικών εξετάσεων της Β ́ Λυκείου. Με τον τρόπο αυτόν θα προηγείται η ενημέρωση και η συμβουλευτική και θα ακολουθεί η συμπλήρωση του μηχανογραφικού. Σ' αυτή τη διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού πρωτεύοντα ρόλο θα διαδραματίσουν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι, γνωρίζοντας τις επιδόσεις και κλίσεις των μαθητών, θα μπορούν να τους προσανατολίσουν καταλλήλως.
2. Με βάση τις προτιμήσεις των μαθητών και τον αριθμό εισακτέων που θα έχει αποφασιστεί ανά Τμήμα, θα προκύψει ένας αριθμός Τμημάτων για τα οποία ο αριθμός των προτιμήσεων θα είναι ίσος ή μικρότερος από τον αριθμό εισακτέων. Αυτά τα Τμήματα, στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων υπολείπεται των διαθέσιμων θέσεων, ονομάζονται «Τμήματα ελεύθερης πρόσβασης» (ΤΕΠ).
3. Τα υπόλοιπα Τμήματα, δηλαδή εκείνα στα οποία ο αριθμός των αιτήσεων υπερβαίνει τις διαθέσιμες θέσεις, ονομάζονται «Τμήματα πρόσβασης μόνο με πανελλαδικές εξετάσεις» (ΤΠΠΕ).
4. Λίγες μέρες αργότερα, ο μαθητής ενημερώνεται για το ποιες από τις προτιμήσεις του αντιστοιχούν σε ΤΠΠΕ και ποιες σε ΤΕΠ. Από το σύνολο των δηλώσεων θα προκύψουν:
(1) Αυτές στις οποίες θα συμπεριλαμβάνεται ένα τουλάχιστον ΤΕΠ και,
(2) Αυτές στις οποίες όλα τα Τμήματα είναι ΤΠΠΕ.
5. Οι μαθητές της κατηγορίας (2), θα διαγωνιστούν στις πανελλαδικές για την εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση μιας και από τις προτιμήσεις τους στη δήλωση του Ιουλίου δεν έχει προκύψει κανένα ΤΕΠ.
6. Τον Φεβρουάριο, οι μαθητές της κατηγορίας (1) δηλώνουν αν θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις ή αν προτιμούν να εισαχθούν σε ένα από τα ΤΕΠ που είχαν
συμπεριλάβει στην αρχική τους δήλωση. Η δήλωση του Φεβρουαρίου είναι οριστική και δεσμευτική. Συγκεκριμένα, ένας μαθητής που είχε τουλάχιστον ένα ΤΕΠ στη δήλωση του Ιουλίου μπορεί:
(α) να επιλέξει εισαγωγή σε ΑΕΙ μέσω πανελλαδικών εξετάσεων, χάνοντας το δικαίωμα πρόσβασης σε κάποιο από τα ΤΕΠ που είχε δηλώσει ή,
(β) να επιλέξει ένα από τα ΤΕΠ που είχε συμπεριλάβει στη δήλωση του Ιουλίου, οπότε εισάγεται στο Τμήμα αυτό, με μόνη προϋπόθεση την απόκτηση του απολυτηρίου της Γ ́ Λυκείου.
7. Για τους μαθητές που θα διαγωνιστούν στις πανελλαδικές, ο βαθμός των πανελλαδικών εξετάσεων θα διαμορφωθεί κατά 90% από τον μέσο όρο των βαθμών τους στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και κατά 10% από τον βαθμό του απολυτηρίου. Η ποσόστωση αυτή προτείνεται να ισχύσει το πρώτο έτος εφαρμογής του νέου συστήματος, δηλ. στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2020. Όσο το σύστημα καθιερώνεται και ενισχύεται, το ποσοστό του βαθμού του απολυτηρίου θα αυξάνεται σταδιακά.
Το παρακάτω σχήμα απεικονίζει την όλη διαδικασία:
Τονίζεται ότι, μετά την οριστικοποίηση των επιλογών του Φεβρουαρίου δε μπορεί να γίνει καμιά περαιτέρω αλλαγή.
Για τους μαθητές που διάλεξαν να εισαχθούν σε ΤΕΠ χωρίς πανελλαδικές δε θα υπάρχει δυνατότητα μετεγγραφής.
Σημαντικές διευκρινίσεις:
1. Το σύστημα θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά για την Γ’ Λυκείου του 2019-2020 και οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών θα εισαχθούν σε Τμήματα που θα έχουν τον ελάχιστο αριθμό των 8 μελών Δ.Ε.Π., που εξασφαλίζουν την αυτοδυναμία τους, θα έχουν ανανεωμένο πρόγραμμα σπουδών και θα έχουν την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή.
2. Οι μαθητές που επέλεξαν τις πανελλαδικές, μετά τις εξετάσεις και τη δημοσιοποίηση των βαθμών τους της τελικής επίδοσης, υποχρεούνται τον Ιούλιο του 2020, μετά τις πανελλαδικές, να συμπληρώσουν εκ νέου το μηχανογραφικό και να θέσουν όσες επιλογές Τμημάτων επιθυμούν, ασχέτως του περιεχομένου του πρώτου μηχανογραφικού και θα εισαχθούν σε αυτά με βάση τις επιδόσεις τους, όπως ακριβώς ισχύει στο υπάρχον σύστημα εισαγωγής, συνυπολογίζοντας και τον βαθμό του απολυτηρίου. Για τους παλαιότερους αποφοίτους δεν προτείνεται να λογίζεται το απολυτήριο, δεδομένου ότι όταν αποφοίτησαν δεν υπήρχε αντίστοιχη πρόβλεψη. Συνεπώς οι υποψήφιοι αυτοί συμμετέχουν κανονικά στις πανελλαδικές εξετάσεις όπως και σήμερα.
3. Στα Τμήματα που απαιτούν την εξέταση κάποιου ειδικού μαθήματος (ξένες φιλολογίες, Τμήματα με σχέδιο, ΤΕΦΑΑ κτλ.) η εξέταση του ειδικού μαθήματος θα γίνεται μόνο σε πανελλαδικές εξετάσεις ανεξαρτήτως αν ο υποψήφιος έχει επιλέξει την εισαγωγή του μέσω ΤΕΠ ή πανελλαδικών εξετάσεων. Συνεπώς αν κάποια από τα εν λόγω Τμήματα προκύψει ότι ανήκουν στα ΤΕΠ μετά την Α’ δήλωση, οι υποψήφιοι οι οποίοι τα έχουν δηλώσει και θέλουν να εισαχθούν σε αυτά χωρίς πανελλαδικές εξετάσεις, θα έχουν την υποχρέωση να εξετάζονται πανελλαδικά μόνο στα αντίστοιχα ειδικά μαθήματα και να επιτυγχάνουν την ελάχιστη απαιτούμενη επίδοση, ώστε να ένα εξασφαλίσουν την είσοδό τους στα εν λόγω Τμήματα με το απολυτήριο τους.
Ακολουθεί συγκριτικός πίνακας μεταξύ όσων σήμερα ισχύουν και των αλλαγών που προτείνονται:
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Πανελλαδικές 2023: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση
- Μεταπτυχιακό στις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών
- Μεταπτυχιακό στη Γλωσσική Τεχνολογία
- Μεταπτυχιακό στην Πληροφορική
- Διάβημα της Ζωής Κωνσταντοπούλου προς τον υπουργό Παιδείας
- Ν. Κεραμέως: Μόνο αρρωστημένα μυαλά θα μπορούσαν να οργανώσουν μία τέτοια επίθεση
- ΝΔ: Ο Γρ. Ψαριανός δεν στοχοποίησε ανθρώπους, δεν στοχοποίησε κλάδους. Στοχοποίησε συγκεκριμένες συμπεριφορές
- Πανελλαδικές ΕΠΑΛ: Οδηγίες στα Εξεταστικά και Βαθμολογικά Κέντρα
- Οδηγίες για την εξέταση του μαθήματος: Αρχιτεκτονικό Σχέδιο
- Μήνυμα του υπουργού Παιδείας Χρ. Κίττα ενόψει της έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων
Σχόλια (98)
Αν οι συνάδελφοι δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν την αναγκαιότητα του μαθήματος της κοινωνιολογίας, προφανώς ζουν εκτός πραγματικότητας. Το ζητούμενο είναι αν γνωρίζουν τι προσφέρει η κοινωνιολογία στους μαθητές. Μάλλον δεν γνωρίζουν............
Αστείο και συνάμα τραγικό οι σχολές Πληροφορικής να έχουν ως υποχρεωτικό εξεταζόμενο μάθημα των ΑΟΘ και όχι τη Φυσική. Παράξενο που οι καθηγητές της ειδικότητας συνήθως ξεχνούν να το αναφέρουν...
Το μάθημα της ΑΕΠΠ δεν μπορεί ως έχει να είναι καθορίζει την εισαγωγή στα πανεπιστήμια, ανεξαρτήτου σχολής. Μόνο εάν αναβαθμιστεί, με προαπαιτούμενες γνώσεις από μελέτη σε όλες τις τάξεις του Λυκείου όπως τα Μαθηματικά και η Φυσική, μπορεί να σταθεί σαν πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.
Να μην πάμε από ένα παλιό σύστημα (Α' Δέσμη - Μαθηματικά, Φυσική, Χημεία) σε ένα ακόμα χειρότερο.
Ποιος μάχιμος εκπαιδευτικός κρίνει ότι με <<ΑΟΘ, Μαθηματικά, ΑΕΠΠ>> -όπως διδάσκονται και τα τρία μαθήματα σήμερα- προετοιμάζονται ικανοποιητικά οι φοιτητές για σπουδές σε πανεπιστήμιο;
Στην θετική κατεύθυνση οι μαθητές ούτε θα εξετάζονται ούτε θα διδάσκονται Πληροφορική (ΑΕΠΠ) αλλά θα εξετάζονται στην Χημεία για να εισαχθούν σε τμήματα Πληροφορικής. Αυτό στέκει επιστημονικά ή παιδαγωγικά; Ή φανερώνει τα κίνητρα διαφόρων ειδικοτήτων για απόκτηση κομματιου στην πίτα των ιδιαίτερων ή των φροντιστηρίων;
Επίσης στην Ομάδα Προσανατολισμού "Πληροφορικής και Οικονομίας" οι μαθητές διδάσκονται και εξετάζονται στην Πληροφορική αλλά δεν μπορούν να δηλώσουν τα τμήματα Πληροφορικής των Πολυτεχνείων (πχ Μηχανικοί Η/Υ)! Σε μια κατεύθυνση που έχει το όνομα Πληροφορική στον τίτλο της! Εάν δεν ήταν τραγελαφικό θα το χαρακτήριζα άθλιο που μειώνει τις επιλογές των μαθητών μας για την εισαγωγή στην ανώτερη εκπαίδευση .
Συνάδελφοι ή θα κινηθούμε βάση αντικειμενικών αρχών , ορθολογιστικών κριτηρίων στηριζοντας την θέληση των μαθητών για ανώτερες σπουδές στο αντικείμενο που θέλουν ή δίκαια θα μας βλέπει η κοινωνία σαν άθροισμα συντεχνιακών συμφερόντων που το μόνο που τους νοιάζει είναι τα ιδιαίτερα , τα φροντιστήρια και η επιβίωση στο μνημονιακό σχολείο εις βάρος άλλων ειδικοτήτων
Επισης, το παιδι που θα πηγαινει στο ιδιωτικο σχολειο των 15000 ευρω τον χρονο και το παιδι που θα πηγαινει στο σχολειο του χωριου και καθηγητης του θα ειναι ο θειος του, θα εχουν την ιδια αντιμετωπιση ως προς τον προφορικο βαθμο με το παιδι που πηγαινει σε ενα τυχαιο δημοσιο σχολειο της αθηνας; και αυτος θα ειναι ο προφορικος βαθμος, που θα ειναι καθοριστικος για το αν και σε ποια σχολη θα μπουν αυτα τα παιδια. Αυτο μας λεει το υπουργειο με το νεο συστημα. Δηλαδη το συστημα θεωρειται αξιοκρατικο και μη ταξικο; αν εισαι γονεας και εχεις να πληρωσεις ενα καλο ιδιωτικο, θα παιρνει το παιδι 20 προφορικα και θα εχει προβαδισμα απο τα αλλα παιδια στην εισαγωγη στην σχολη προτιμησης. Δηλαδη ο πλουσιος θα προηγειται και αυτο ειναι το νεο αριστερο, μη ταξικο συστημα εισαγωγης. Μαλιστα.
@Χρήστος
Παραλογισμός αγαπητέ.Ο πλήρης παραλογισμός στο μεγαλείο του!Διότι αν δεν είναι σκέτος και γνήσιος παραλογισμός τότε κάποιος άλλος έβαλε πάλι το χεράκι του και ο Υπουργός έσκυψε πειθήνια το κεφάλι.
Δηλαδη για το αν το παιδι θα μπει για παραδειγμα ιατρικη ή οχι θα εξαρταται, σε σημαντικο βαθμο, απο την υποκειμενικη κριση του εκπαιδευτικου στο σχολειο; από το αν ειναι καλος ή κακος ο εκπαιδευτικος, απο το αν ειναι αντικειμενικος ή οχι ή απο το αν συμπαθει το παιδι; και ο γονεας θα λεει στο παιδι οτι οσο και να διαβαζει ειναι και πολυ σημαντικο το γλειψιμο στον καθηγητη γιατι απο αυτο θα εξαρταται το μελλον του; οπως αυριο μεθαυριο το γλειψιμο στον πολιτικο κτλ; αυτα θα μαθαινουμε στα παιδια; αυτη ειναι η αξιοκρατεια και η αντικειμενικοτητα που θελουμε στην ελλαδα; ενα συστημα πανελληνιων μας εχει μεινει στην χωρα που εχει μεγαλο βαθμο αντικειμενικοτητας παρολα τα προβληματα του και παμε να το διαλυσουμε και αυτο. Αυτη ειναι η αξιοκρατεια σε ενα υποτιθεται πολιτισμενο κρατος;
και ο κουζελης περσι τον αυγουστο ανεφερε την λεξη τεχνολογικη κατεύθυνση
εκτοτε στοχοποιηθηκε με αποτελεσμα να περιφερεται ως διακοσμητικό στοιχειο το πορισμα του ΙΕΠ
στο χωριο μου λεμε: "στου μπογρη το αλωνι κοιταμε το φεγγαρι"
Τον Ιανουάριο σε συνένετευξή του ο υπουργός ανέφερε ως παράδειγμα το εξής: "....για τα τμήματα πληροφορικής των πολυτεχνείων οι μαθητές θα εξετάζονται στην πληροφορική."
Κι επειδή είμαστε αριστεροί και τη λέξη "KOLOTOYMBA" την διεθνοποιήσαμε, τον Αύγουστο έκανε ακριβώς τα αντίθετα: "ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΩΝ ΘΑ ΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΧΗΜΕΙΑ!!!
Κατά τα άλλα, ο κύριος υπουργός εξακολουθεί να αναφέρει ότι η Γ' λυκείου είναι προπαρασκευαστικό έτος των πανεπιστημίων.
Κι έτσι θα έχουμε ένα μεγάλο αριθμό μαθητών που ενδιαφέρονται για την πληροφορική να αναγκάζονται να διδαχθούν 6 ολόκληρες ώρες χημεία, ένα μάθημα που δεν υπάρχει σε κανένα οδηγό σπουδών τμήματος πληροφορικής!!!
Παγκόσμια πρωτοτυπία να εντάσσονται σχολές πληροφορικής σε πεδίο κοινό με αυτές της οικονομίας και όχι μαζί με τα μαθηματικά και τη φυσική!!!Παγκόσμια πρωτοτυπία να διαχωρίζονται οι σχολές πληροφορικής σε HARDWARE και SOFTWARE!!!
Από τα λίγα καλά του συστήματος των Πανελλαδικών Εξετάσεων (1999-2015) ήταν η απαίτηση για εξέταση και στα δύο αυτά μαθήματα -με ΙΔΙΑ ΥΛΗ- και στη Θετική και την Τεχνολογική Κατεύθυνση.
Οι Δέσμες (1981-1999) από την άλλη είχαν ορισμένα καλά (στοχευμένα 3 μαθήματα + Έκθεση, σαφής διαχωρισμός πεδίων σχολών) αλλά σαν σύστημα είχε σοβαρές δομικές αδυναμίες:
α) Δυνατότητα διατήρησης βαθμών. Άυτό σε συνδυασμό με την τυχαία μεταβολή στη δυσκολία των θεμάτων, με εναλλαγή εύκολων και υπερβολικά δύσκολων διαγωνισμών, αδικούσε εξώφθαλμα τους εξεταζόμενους για πρώτη φορά.
β) Πεπαλαιωμένα σχολικά βιβλία. Μεγάλο πρόβλημα, μαζί με το δυσανάλογο εύρος της ύλης.
γ) Υπερβολικά δυσνόητα θέματα, λεπτομερειών και όχι ουσίας. Όλοι οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν παλιά θέματα Δεσμών, όπου με το ζόρι τα παιδιά έγραφαν 10 ή 11. Δυστυχώς θεωρούν ότι οι Πανελλαδικές πρέπει να θυμίζουν "ιερά εξέταση" - αυτή η επιμονή, μαζί με τις δύο πρώτες αδυναμίες, διόγκωσε και "θεσμοποίησε" την παραπαιδεία.
δ) Απουσία επιλογής μαθημάτων. Σημαντικό στοιχείο, γιατί ένα εκπαιδευτικό "πακέτο μαθημάτων" πρέπει να προσαρμόζεται σε κάποιο βαθμό ώστε να εξυπηρετούνται όλοι.
Τι άλλο να πρωτοθυμηθούμε; Τις εξετάσεις σε 14 μαθήματα, στη Β' Λυκείου, το 1999 και το 2000; Έβαλαν τότε τα παιδιά να εξεταστούν και στα Θρησκευτικά σε πανελλαδικό επίπεδο!
Και συνεχίστηκε αυτός ο μαραθώνιος εξετάσεων, με 9+9 μαθήματα σε Β' και Γ' Λυκείου, μέχρι το 2005.
Νομίζω το Υπουργείο και οι εκπαιδευτικοί έχουν δοκιμάσει αρκετά, όλα αυτά τα χρόνια. Το ίδιο και οι μαθητές...
Το σύστημα των 6 μαθημάτων (5+1 επιλογής) θα έπρεπε να είχε εισαχθεί το 2000, ακριβώς μετά τις Δέσμες, ώστε να χτίσουμε πάνω σε λογικές απαιτήσεις διαγωνισμάτων η σωστή ύλη για κάθε μάθημα.
Να τελειώνουμε με αυτό το θέμα. Η αλήθεια είναι ότι μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο εξετάζεται σε κεντρικές εξετάσεις η πληροφορική. Σε κάποιες σχολές πληροφορικης της Αμερικής μπορεί να ζητήσουν πιστοποίηση κάποιας γλώσσας στην πληροφορική και όχι πληροφορική. Χημεία και Βιολογία ζητούν οι σχολές Βιοπληροφορικης που ανήκουν στους μηχανικούς υπολογιστών. Η αλήθεια είναι ότι μάθημα υπολογιστών δεν ζητείται από κανένα ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Πληροφορικης διότι δεν προσφέρεται στα ευρωπαϊκά σχολεία σαν βασικό μάθημα παρά μόνο σαν επιλογή που δεν εξετάζεται κεντρικά. Βλέπε ωρολογιο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Σχολείου.
5 ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ - ΟΧΙ 4
Με το Νέο Σύστημα Εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση τα μαθήματα αθροιστικά είναι τέσσερα, ενώ ουσιαστικά γίνονται πέντε, καθώς στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας προστίθεται και η Νεοελληνική Γραμματεία. Δηλαδή κάποιος που επιθυμεί να εισαχθεί στην Ιατρική ή στο Πολυτεχνείο θα εξεταστεί και στη Λογοτεχνία.
Η εξέταση και στη Νεοελληνική Λογοτεχνία για όλους τους υποψήφιους άραγε ποια αναγκαιότητα υπηρετεί;
είσαι σίγουρος για κάποια αγγλικά πολυτεχνεία ΠΕΡΣΙ ότι δε ζήτησαν στο Α-test: Computer Science? Και "κάποια" ζήτησαν χημεία, ΠΌΤΕ;
"Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής": οι Σπουδές Πληροφορικής δεν είναι Θετικές;
Και αν τα Μαθηματικά και η Φυσική (ειδικά τα πρώτα) προφανώς είναι απαραίτητα για σπουδές πληροφορικής, το 4ο μάθημα είναι η χημεία ή η Πληροφορική.
Για την αποκατάσταση της λογικής κυρίως ρωτώ.
Για τους φίλους πληροφορικούς και για την αποκατάσταση της αλήθειας. Σε όλες τις σχολές μηχανικών υπολογιστών ζητούν Α Level στα μαθηματικά και στη φυσική σε κάποια τμήματα ζητούν και χημεία. Στο Ευρωπαϊκό Σχολείο δεν προσφέρεται καθόλου πληροφορική παρά μόνο σαν τρίτη επιλογή και δεν εξετάζεται καθόλου. Πως γίνονται λοιπόν δεκτοί οι μαθητές του Ευρωπαϊκού Σχολείου από τα Πανεπιστήμια πληροφορικής χωρίς πληροφορική; Αν γράψετε στο google : what are the entry requirements for computer engineering θα διαπιστώσετε την αλήθεια.
Φυσικά και είναι αδύνατο να ενταχθεί η Γ' Λυκείου του 2018-19 στις αλλαγές, όταν τα παιδά ξεκινούν μαθήματα την επόμενη εβδομάδα.
Το θέμα είναι πώς θα γίνουν οι -προς τη σωστή κατεύθυνση- αλλαγές για τη φετινή Α' Λυκείου, δηλαδή τους τελειόφοιτους Λυκείου το ακαδημαϊκό έτος 2020-21.
Το υπουργείο προσπαθεί να λύσει το θέμα της διασποράς των τμημάτων με πλάγιο τρόπο μέσω των προτιμήσεων στο μηχανογραφικό δελτίο, αλλά αυτό θα οδηγήσει σε στρεβλώσεις και τμήματα πολλαπλών ταχυτήτων.
Επίσης, ας ξανασκεφτούν τις "τοπικές εξετάσεις", με θέματα ανά Δήμο/Νομό - το Aπολυτήριο Λυκείου μπορεί να δίνεται με ενδοσχολικές εξετάσεις από ΚΟΙΝΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΘΕΜΑΤΩΝ σε λίγα μαθήματα (3 ή 4) και να δοθεί έμφαση στην αναμόρφωση των Πανελλαδικών που επείγει (Ομάδες, μαθήματα βαρύτητας, κατηγοριοποίηση σχολών και τόσα εκκρεμή θέματα και ενστάσεις)
Θα υπάρχει δυνατότητα και στους φετινούς μαθητές της Γ Λυκείου να ενταχθούν στο προτεινόμενο σύστημα ;
Είναι κρίμα, στις εποχές που ζούμε, να φορτωθούν οι οικογένειες και 10χίλιαρα ανά έτος για σπουδές σε "λαθος" πόλεις και "λαθος" τμήματα .
Ας το σκεφτούν και αυτό στο Υπουργείο.
βαρεθηκα τους υπουργους και τους πληροφορικους, τα ιδια παντα
Στις διευκρινίσεις με αρ. 3 διαβάζουμε '' Οι υποψήφιοι για εισαγωγή σε σχολές που απαιτούνται ειδικά μαθήματα θα έχουν την υποχρέωση να επιτυγχάνουν την ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΗ ΕΠΙΔΟΣΗ στα ειδικά μαθήματα ( ξένες γλώσσες, σχέδια κλπ. ) ώστε να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στα εν λόγω Τμήματα με το απολυτήριό τους. Δηλαδή στα ειδικά μαθήματα πρέπει να έχουν τη βάση του 10 για να επιτύχουν στις σχολές που απαιτείται το ειδικό μάθημα, στα μαθήματα τα άλλα που εξετάζονται για εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ μπορούν να εισάγονται με βαθμό κάτω από τη βάση με 2 , 3, 6 κλπ ?????? . Νομίζω πως ενδιαφέρει περισσότερο να λειτουργούν τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ με χαμηλές επιδόσεις των υποψηφίων παρά τμήματα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ με υψηλές - ή έστω με στοιχειώδεις - επιδόσεις των υποψηφίων !!!!!!!!!!!!!
Είναι σαφής υποβάθμιση της ποιότητας των σπουδών οποιασδήποτε Θετικής Σχολής εν έτει 2018, πόσο μάλλον των σχολών Πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένων των Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου, να εισάγεται φοιτητής που δεν έχει προετοιμαστεί και εξεταστεί στο μάθημα της Πληροφορικής/Προγραμματισμού (ΑΕΠΠ). Αφού ο υπουργός δεν τόλμησε να αποκαταστήσει την Πληροφορική στην φυσική της θέση στις Θετικές Επιστήμες, ας συνειδητοποιήσει το μέγεθος της ευθύνης του και ας ρυθμίσει την πρόσβαση στις Πολυτεχνικές Σχολές τουλάχιστον της Πληροφορικής (πχ Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών ΕΜΠ) και από την Ομάδα Προσανατολισμού Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής. Τόσο η Χημεία όσο και το ΑΟΘ είναι εξίσου άσχετα με το πρόγραμμα σπουδών των Μηχανικών Υπολογιστών.
Ακόμη, στο βαθμό που η ΑΕΠΠ δεν είναι πλέον ούτε καν διδασκόμενο μάθημα στην Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών (μέχρι τώρα ήταν "διδασκόμενο αλλά μη-εξεταζόμενο") θα πρέπει να αφαιρεθούν όλες οι μη-πολυτεχνικές σχολές Πληροφορικής από την Ομάδα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών.
Τέλος, στο βαθμό που θα διατηρηθούν τα ίδια Μαθηματικά για την Ομάδα Επιστημών Οικονομίας και Πληροφορικής θα πρέπει να διορθωθεί ο εξόφθαλμος παραλογισμός να μην υπάρχει πρόσβαση στα τμήματα Μαθηματικών από αυτήν την ομάδα, πόσο μάλλον όταν το συνεξεταζόμενο μάθημα της ΑΕΠΠ έχει την γνωστή ισχυρή συνάφεια με τα Μαθηματικά - για παράδειγμα εμπεριέχει την Προτασιακή Λογική.
Συνοψίζοντας:
1) Πρόσβαση στις πολυτεχνικές σχολές τουλάχιστον της Πληροφορικής και από την Ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
2) Πρόσβαση στις υπόλοιπες σχολές Πληροφορικής αποκλειστικά από την Ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
3) Πρόσβαση στα τμήματα Μαθηματικών και από την Ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής
Πιστεύετε αλήθεια ότι υπάρχουν μαθητές που στα 17 τους γνωρίζουν τι θέλουν να κάνουν και τι να σπουδάσουν ? Τι ποσοστό το γνωρίζει αυτό? 2 παιδιά εχω και είναι στην τριτοβάθνια και τα 2. Ηξερα αρκετούς συμμαθητές τους . Ελάχιστοι και στο περίπου γνώριζαν. Προφανώς και η βαθμολόγία καθορίζει το τι θα σπουδάσεις και δεν είναι κακό. Ετσι κι αλλιώς η δουλειά που θα κάνεις είναι πολύ μακρινή υπόθεση.
1.Το βασικό πρόβλημα που προκύπτει είναι αυτό μεταξύ σχολών και τμημάτων και πρέπει να διευκρινιστεί. (εάν μιλάμε για σχολές έχει καλώς αλλά εάν μιλάμε για τμήματα τότε θα υπάρξουν στρεβλώσεις και τμήματα χωρίς φοιτητές.)
2.Δεν μπορεί να μην υπάρχουν συντελεστές ανά μάθημα. ΔΕΝ έχει καμία λογική
3. Επίσης θα επιμείνω ότι τα μαθήματα έπρεπε να είναι 5 και όχι 4
4. Δεν είναι περίεργο που τα Θρησκευτικά παραμένουν στην 3η Λυκείου σα γενικό μάθημα ?
Ακόμη και αν συμφωνήσω με τα εξαγγελόμενα το αγκάθι παραμένει και ονομάζεται ΣΕΠ, Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός. Ποιος θα κάνει Συμβουλευτική στο σχολείο; Ποια δομή θα έχει την ευθύνη τόσο για την ενημέρωση όσο και για τη συμβουλευτική διαδικασία; Υπενθυμίζω ότι ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός δεν υφίσταται στο Γενικό Λύκειο (ούτε στο Γυμνάσιο φυσικά) και τα Κέντρα Συμβουλευτικής αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν και ακόμη και μετά τη στελέχωσή τους δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν τη διαδικασία, διότι θα υπάρχουν 2 άτομα για μέχρι και 50 σχολεία, δηλαδή 1000 μαθητές και μαθήτριες. Δυνατό; Αδύνατο.
Ακόμη και αν συμφωνήσω με τα εξαγγελόμενα το αγκάθι παραμένει και ονομάζεται ΣΕΠ, Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός. Ποιος θα κάνει Συμβουλευτική στο σχολείο; Ποια δομή θα έχει την ευθύνη τόσο για την ενημέρωση όσο και για τη συμβουλευτική διαδικασία; Υπενθυμίζω ότι ο Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός δεν υφίσταται στο Γενικό Λύκειο (ούτε στο Γυμνάσιο φυσικά) και τα Κέντρα Συμβουλευτικής αυτή τη στιγμή δεν λειτουργούν και ακόμη και μετά τη στελέχωσή τους δεν θα μπορούν να υποστηρίξουν τη διαδικασία, διότι θα υπάρχουν 2 άτομα για μέχρι και 50 σχολεία, δηλαδή 1000 μαθητές και μαθήτριες. Δυνατό; Αδύνατο.
κοινωνιολόγοι, χημικοί/φυσικοί, φιλόλογοι, μαθηματικοί παλιότερα και χτες: κάθε σύστημα/αλλαγή ήταν προς το συμφέρον συγκεκριμένων συντεχνιών. Μάλιστα τώρα πασπαλίστηκαν οι προτάσεις με την -ανεφάρμοστη όπως περιγράφηκε- ελεύθερη πρόσβαση. Πάντοτε οι αλλαγές είχαν την αύρα των συμβούλων των υπουργών (με ονοματεπώνυμα).
Επομένως υπάρχει ελπίδα για την εκπαίδευση και τους μαθητές: αρκεί να βρεθούν στο υπουργείο κάποιοι που αγαπούν και γνωρίζουν πραγματικά την εκπαίδευση. Ίσως κάποτε να γίνει αυτό και να τους αφήσουν να παράξουν έργο. Μέχρι τότε υπομονή.
@Μια
Το γεγονός οτι πάρα πολύ μαθητές οι οποίοι εισάγονται σε σχολές σχετικές με πληροφορική ή σχολές οι οποίες έχουν ένα μεγάλο αριθμό μαθημάτων πληροφορικής, και οταν εισάγονται δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν αυτό δεν σας προβληματίζει;Έχετε μελετήσει τις προτάσεις των πανεπηστημιακών τμημάτων σχετικά με το μάθημα της πληροφορικής;Που βλέπετε το μεμπτο σε αυτή τη κριτική;Δεν θεωρείτε εποικοδομητική τη κριτική πάνω στη συγκεκριμένη στρέβλωση που διατηρεί το υπουργειο και την πληρώνουν οι μαθητές στα φοιτητικά τους χρόνια;Δεν θεωρείτε παράλογο το γεγονός ότι μια θετική επιστήμη όπως η πληροφορική,έχει γίνει σούπα με τις οικονομικές σχολές;
1. Τα τμήματα Οικονομικών και Πληροφορικής θεωρώ ότι θα έπρεπε να είναι διαχωρισμένα, δε χρειάζεται η ίδια βασική γνώση για τις δύο κατευθύνσεις και το γνωρίζουν άπαντες οι ειδικοί...
2. Αν κάποιος νοιάζεται για το τι σπουδάζουν τα παιδιά αυτής της Κοινωνίας ... το Μηχανογραφικό θα πρέπει να γίνεται ρητά, οριστικά πριν τις όποιες εξετάσεις . Στοιχειωδώς ο κάθε μαθητής να πηγαίνει σε σχολή επιλογής του όχι ... όπου τον πάει μια κάποια βαθμολογία.
3. Οι συντεχνίες καλά κρατούν ....
Λυπάμαι με τα σχόλια διαφόρων εκπαιδευτικών που φαίνεται να ενδιαφέρονται για μια ακόμη φορά μόνο για τις συνέπειες στην ειδικότητα και το ωράριο του καθενός. Πραγματικά εποικοδομητική κριτική, συγχαρητήρια....
Στο αρχικό σχέδιο νόμο του Υπουργείου υπήρχε η σωστή πρόταση για εξέταση του ΑΕΠΠ για την εισαγωγή των μαθητών στις πολυτεχνικές σχολές.Αυτή η σωστή πρόταση έπεσε για άλλη μια φορά θύμα του παραλογισμού!Πως είναι δυνατόν κάποιος να εισάγεται στη σχολή μηχανικών υπολογιστών του ΕΜΠ χωρίς να έχει εξεταστεί στο ΑΕΠΠ;Είναι σαν κάποιος να εισάγεται σε τμήμα φυσικής χωρίς να εξετάζεται στη φυσική!Τι δεν καταλαβαίνετε επιτέλους σ αυτό το Υπουργείο;Που είναι η λογική σας κύριε Υπουργέ;Γιατί δε βάζετε και αυτούς που θέλουν να περάσουν στο χημικό να εξετάζονται στα αρχαία!!!Έλεος πια με αυτή την ανισσόροπη κατάσταση.Τις προτάσεις των πανεπιστημιακών τμημάτων που εσείς ο ίδιος ζητήσατε τις θυμάστε ή τις έφαγε ο καταστροφέας εγγράφων;
Το μπάχαλο στο μεγαλείο του....απλά δεν υπάρχουν οι άνθρωποι λέμε...ζούμε ιστορικές στιγμές στην εκπαίδευση.Για να δούμε που θα πάει αυτή η ΕΛΛΑΔΑ μας.
Από την εποχή των πρώτων πανελλαδικών ή πανελληνίων εξετάσεων που καθιερώθηκαν από τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης επί υπουργίας του κυρίου Ράλλη, αν θυμάμαι καλά, υπήρξε κι ένας άγραφος νόμος-κανονισμός που οι περισσότερες, αν όχι όλες, ηγεσίες του υπουργείου παιδείας σεβάστηκαν. Ο εξής:
¨Με όποιο σύστημα εξετάσεων μπαίνει ο μαθητής στην Α’ Λυκείου με το σύστημα αυτό τελειώνει το Λύκειο¨ ή αλλιώς
¨Κάθε αλλαγή στο εξεταστικό εφαρμόζεται για τους μαθητές που την επόμενη χρονιά θα εισαχθούν στην Α Λυκείου¨
Κι αυτό, γιατί ξέρουμε όλοι πως για να υπάρξει δίκαιο και νηφάλιο παιχνίδι ποτέ δεν πρέπει να αλλάζουν οι κανόνες του παιχνιδιού κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Και το παιχνίδι των εξετάσεων αρχίζει ήδη με την εισαγωγή στην Α’ Λυκείου για το σύνολο των μαθητών…… Ας σοβαρευτούμε λοιπόν όλοι μας. Αρκετά μας ανέχονται τα παιδιά μας. Προσοχή, μην τα θυμώνουμε περισσότερο....
Δεν αξιζουν ουτε τα ΚΒ που θα σπαταληθουν για να σχολιασει κανεις το ΣΑΝΟ περι...καταργησης των πανελληνιων.Ανοησιες^2.
Σελίδες