Το Ωρολόγιο Προγραμμάτων μαθημάτων των Α ́, Β ́ και Γ ́ τάξεων του Γενικού Λυκείου

Θα ισχύσει από το νέο σχολικό έτος 2018-19

04/09/2018

Ενημερώθηκε: 04/09/2018, 21:17

Άκουσε το άρθρο

Καθορίστηκε, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, το ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων των Α ́, Β ́ και Γ ́ τάξεων Γενικού Λυκείου   ως εξής:

Ελληνική Γλώσσα: Ενιαίο μάθημα με τρία διακριτά διδακτέα αντικείμενα-κλάδους:

α) Αρχαία Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία

β) Νέα Ελληνική Γλώσσα

γ) Νέα Ελληνική Λογοτεχνία.

Μαθηματικά: Ενιαίο μάθημα με δύο διακριτά διδακτέα αντικείμενα-κλάδους:

α) Άλγεβρα

β) Γεωμετρία.

3. Φυσικές επιστήμες: Ενιαίο μάθημα με τρία διακριτά διδακτέα αντικείμενα-κλάδους:

α) Φυσική

β) Χημεία

γ) Βιολογία.

4. Το μάθημα «Καλλιτεχνική Παιδεία» περιλαμβάνει τα εξής γνωστικά αντικείμενα:

α) Εικαστικά

β) Μουσική

γ) Στοιχεία Θεατρολογίας.

Στα τμήματα διδάσκεται ένα από τα ανωτέρω γνωστικά αντικείμενα.

5. Νέα Ελληνικά: Ενιαίο μάθημα με δυο διακριτά διδακτέα αντικείμενα-κλάδους:

α) Νεοελληνική Γλώσσα

β) Νεοελληνική Λογοτεχνία.

6. Η δεύτερη ξένη γλώσσα που μπορούν να επιλέξουν οι μαθητές πρέπει να είναι διαφορετική από την ξένη γλώσσα που διδάσκονται ως μάθημα Γενικής Παιδείας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ:

Σχόλια (7)

Γεωργία
|

Και μόνο το ότι στα Νέα Ελληνικά έχει προστεθεί και η Λογοτεχνία μαζί με την Έκθεση, συνεπάγεται μεγάλη αύξηση του όγκου της ύλης. Δεν καταλαβαίνω τί εξυπηρετεί αυτή η επιβάρυνση.
Μεγάλη επιβάρυνση είναι και η αντικατάσταση των Λατινικών με την Κοινωνιολογία, ένα επιπλέον μάθημα αποστήθισης πέρα από την Ιστορία.
Ερχόμαστε δηλαδή δεκαετίες πριν όταν έδιναν στις Πανελλήνιες Κοινωνιολογία αντί για Ιστορία οι μαθητες της 3ης Δέσμης. Τώρα θα δίνουν και τα δύο!!!!!
Λυπάμαι τα παιδιά που θα πάνε θεωρητική!

Εκπαιδευτικός
|

@Αλέξανδρος
Αναρωτιέμαι πού είδες κάτι τέτοιο;

Αλέξανδρος
|

Με ποιο κριτήριο η ιστορία διδάσκεται περισσότερες ώρες από το ΑΟΘ ?

Ωρες διδασκαλίας μαθημάτων
|

Δεν μπορεί η Φυσική να διδάσκεται σαν ενιαίο μάθημα μαζί Χημεία-Βιολογία.

Είναι φανερό πως δεν επαρκεί ένα δίωρο ή τριώρο εβδομαδιαίο μάθημα για την κατανόηση των απαραίτητων γνώσεων των κεφαλαίων της Φυσικής του Λυκείου (πχ. Μηχανική-Κινηματική, Ταλαντώσεις-Κύματα, Ηλεκτρομαγνητισμός, Θερμοδυναμική, Κινηματική, Ρευστά κτλ.).

Χρειάζονται τουλάχιστον 4 ή 5 ή ακόμα και 6 ώρες σχολική διδασκαλίας (δηλ. τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα) για την ουσιαστική αφομοίωση των εννοιών και των θεωρημάτων.

Η Φυσική έχει την ίδια βαρύτητα με τα Μαθηματικά στα περισσότερα πανεπιστημιακά προγράμματα των Σχολών Επιστημών (πχ. Τμήματα Πληροφορικής και Μαθηματικών), των Επιστημών Ζωής (πχ. Τμήματα Βιολογίας) και των Πολυτεχνικών Σχολών (πχ. Τμήματα Μηχανολόγων) άρα πρέπει η διδασκαλία της να συνδυαστεί με το προαπαιτούμενο μαθηματικό υπόβαθρο.

Εξίσου σημαντικές είναι οι ώρες διδασκαλίας για την Άλγεβρα, τη Γεωμετρία, τη Χημεία, τη Βιολογία, τη Γεωλογία, την Πληροφορική, την Έκθεση, την Ιστορία, τη Λογοτεχνία, τις Ξένες Γλώσσες, τα μαθήματα Καλλιτεχνικών: τα θεμέλια για τις ακαδημαϊκές σπουδές μπαίνουν στο Λύκειο, πρέπει να το καταλάβουν οι υπεύθυνοι στο υπουργείο Παιδείας.

Είναι επιτακτική ανάγκη να διευρυνθεί το σχολικό ωράριο και τις απογευματινές ώρες, μέχρι τις 18:00 το απόγευμα, με ΕΝΙΣΧΥΤΙΚΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ στα βασικά μαθήματα κάθε Κατεύθυνσης (Ομάδας) - να λειτουργούν οι σχολικές Βιβλιοθήκες μέχρι τις 20:00.

Ετσι όχι μόνο θα βρουν θέση εργασίας οι εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων αλλά, το κυριότερο όφελος για την ελληνική κοινωνία είναι ότι θα βελτιωθεί η προσφερόμενη δημόσια εκπαίδευση στους μαθητές 12-18 ετών, δηλαδή τη νέα γενιά επιστημόνων και επαγγελματιών.

Ζωή
|

Άντε που παραπονιέσαι κιόλας..εντάξει κ εμένα μου αρέσουν περισσότερο η φυσικές επιστήμες κ τα μαθηματικά αλλά αν δεν υπήρχαν τα αρχαία δεν θα υπήρχαν ούτε τα νέα.Η γλώσσα μας βασίζεται στα αρχαία ελληνικά.Τα αρχαία διδάσκονται σε σχεδόν όλα τα ξένα πανεπιστήμια και υπάρχουν ξένοι που ξέρουν πολύ καλύτερα αρχαία από εμάς που είμαστε Έλληνες...είναι πραγματικά λυπηρο να μην γνωρίζουμε εμείς οι ίδιοι τη γλώσσα μας και να μην την εκτιμάμε όσο θα έπρεπε...

Σοφία
|

Πέντε ώρες Αρχαία στην Α' Λυκείου; Πιο πολύ κι από τα Νέα Ελληνικά, από τα Μαθηματικά και ίδιο σχεδόν με τις Φ.Ε.;
Δομικές αλλαγές, με τα μάτια στο μέλλον, την καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδοπρόοδο και δώρο η αρχαιολογική σκαπάνη!

Σοφία
|

Πέντε ώρες Αρχαία στην Α' Λυκείου; Πιο πολύ κι από τα Νέα Ελληνικά, από τα Μαθηματικά και ίδιο σχεδόν με τις Φ.Ε.;
Δομικές αλλαγές, με τα μάτια στο μέλλον, την καινοτομία και την τεχνολογική πρόοδοπρόοδο και δώρο η αρχαιολογική σκαπάνη!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ