Ερώτηση στη Βουλή για την εκκλησιαστική εκπαίδευση

«Παραμένουν θολές οι προθέσεις του Υπουργείου για το μέλλον της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης»

06/09/2018

Ενημερώθηκε: 06/09/2018, 09:59

Άκουσε το άρθρο

Ερώτηση, εκ νέου,  προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου,  για την εκκλησιαστική εκπαίδευση, κατέθεσαν στη Βουλή οι Βουλευτές της ΝΔ Ν. Κεραμέως και Γ. Ανδριανός.

Οι Βουλευτές τονίζουν ότι το υπουργείο δεν έχει αποσαφηνίσει ακόμα τις προθέσεις του για την εκκλησιαστική εκπαίδευση, ενώ στον νέο Κανονισμό της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος «Περί Εφημερίων και Διακόνων» προβλέπονται αυξημένα μορφωτικά προσόντα για Ορθοδόξους κληρικούς.

Επιπλέον, σημειώνουν οι Βουλευτές της ΝΔ, το γεγονός ότι, σχεδόν πέντε μήνες μετά, η προηγούμενη ερώτησή μας παραμένει αναπάντητη, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά γύρω από την ύπαρξη οποιουδήποτε εκ μέρους του Υπουργείου σχετικού σχεδιασμού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: «Παραμένουν θολές οι προθέσεις του Υπουργείου για το μέλλον της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης»

Αθήνα, 3 Σεπτεμβρίου 2018

Κύριε Υπουργέ,

Στο άρθρο 6 περιπτ. α) και β) του Κανονισμού 305/2018 της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος «Περί Εφημερίων και Διακόνων», όπως αυτός δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 153 Α’/22.8.2018, προβλέπονται αυξημένα μορφωτικά προσόντα για τους Ορθοδόξους κληρικούς, οι οποίοι θα διορίζονται ως Εφημέριοι σε ενορίες των αστικών κέντρων.
Εν τω μεταξύ, και ενώ είναι πρόδηλη η ανάγκη αναβάθμισης της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων δεν έχει ακόμη προβεί σε γνωστοποίηση του νέου χάρτη εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, καίτοι ήδη από το 2015 έχει ανακοινώσει αλλαγές στην εκπαίδευση των κληρικών.
Η, δε, υπ’ αριθμ. 5247/19-4-2018 ερώτησή μας επί των προθέσεων του Υπουργείου για την εκκλησιαστική εκπαίδευση, σχεδόν πέντε μήνες μετά, παραμένει αναπάντητη, προκαλώντας εύλογα ερωτηματικά γύρω από την ύπαρξη οποιουδήποτε εκ μέρους σας σχετικού σχεδιασμού.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάσθε:
1. Ποια άμεσα μέτρα σκοπεύετε να λάβετε, ώστε να υποστηριχθεί και να αναβαθμισθεί η Εκκλησιαστική Εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες της;
2. Πότε και πού θα λειτουργήσουν τα Κέντρα Ιερατικής Μαθητείας (Κ.Ι.Μ.), τα οποία αναφέρονται στον ως άνω Κανονισμό 305/2018 και τα οποία θα παρέχουν διετή μεταλυκειακή εκπαίδευση;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας
Γιάννης Ανδριανός, Αργολίδας

Σχόλια (1)

Ερώτηση στην κα Κεραμέως
|

Τις επιλογές ΣΣΕ και Διευθυντών Εκπαίδευσης θα τις αναγνωρίσετε με ένα ναι ή όχι;Η ίδια δηλώσατε ότι υπάρχει νομικό πρόβλημα για τους Διευθυντές Εκπαίδευσης και άρα για την συμμετοχή τους συμβούλια επιλογής για ΣΕΕ.Απαντήστε ξεκάθαρα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ