Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Αποφάσεις: Πτυχιακοί τίτλοι τεσσάρων πανεπιστημιακών Τμημάτων αναγνωρίζονται ως integrated master

Οι γνωμοδοτήσεις της ΑΔΙΠ και του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ.
Δημοσίευση: 08/09/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Με τρεις αποφάσεις που υπέγραψε ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου προβλέπεται για τα προπτυχιακά τεσσάρων τμημάτων  (ΕΚΠΑ, Παν. Ιωαννίνων, Πολυτεχνείου Κρήτης)  η απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) .

Ειδικότερα οι αποφάσεις έχουν ως εξής:

ΕΚΠΑ

H επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα του Τμήματος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

H επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται στο Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα του Τμήμα  τος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

H επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται στα Τμήματα α) Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης και β) Μηχανικών Περιβάλλοντος, των αντίστοιχων μονοτμηματικών Σχολών του Πολυτεχνείου Κρήτης, οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master), στην ειδικότητα εκάστου Τμήμα- τος, επιπέδου 7 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων.

Οι γνωμοδοτήσεις της ΑΔΙΠ και του   Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ.

Για τις παραπάνω αποφάσεις το Τμήμα  Μουσικών Σπουδών της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,  η  ΑΔΙΠ και το   Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. δεν διατύπωσαν γνώμη στο γραπτό ερώτημα του υπουργείου Παιδείας .

Για το Τμήμα  Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων , υπάρχει θετική γνώμη απο την ΑΔΙΠ ενώ το  Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. δεν απάντησε στο  γραπτό ερώτημα του υπουργείου Παιδείας .

Για τα δύο τμήματα   του Πολυτεχνείου Κρήτης  η  ΑΔΙΠ και το   Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. δεν διατύπωσαν γνώμη στο γραπτό ερώτημα του υπουργείου Παιδείας.

Υπαγωγή στο άρθρο 46 του νόμου 4485/2017

Ουσιαστικά τα παραπάνω τμήματα υπάγονται  στο άρθρο 46 του νόμου 4485/2017 για τον ενιαίο  και αδιάσπαστο  τίτλο  σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου και επαγγελματικά προσόντα αποφοίτων Τ.Ε.Ι., που προβλέπει τα εξής:

1. Η επιτυχής ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου σπουδών, που οργανώνεται σε Τμήματα Α.Ε.Ι. και διαρκεί κατ’ ελάχιστον δέκα (10) ακαδημαϊκά εξάμηνα (υποχρεωτικά εξάμηνα για τη λήψη πτυχίου ή διπλώματος σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών), οδηγεί στην απονομή ενιαίου και αδιάσπαστου τίτλου σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) στην ειδικότητα του Τμήματος, αν στο πρόγραμμα σπουδών:

α) περιλαμβάνονται μαθήματα ώστε να διασφαλίζεται:

αα) η θεμελίωση στις βασικές επιστήμες και τέχνες,

ββ) η ανάπτυξη των μαθημάτων κορμού της ειδικότητας σε όλο το εύρος του σχετικού γνωστικού αντικειμένου,

γγ) η εμβάθυνση και η εμπέδωση σε υψηλό επίπεδο των γνώσεων στο εύρος του γνωστικού αντικειμένου της ειδικότητας,

β) προβλέπεται η εκπόνηση πτυχιακής ή διπλωματικής εργασίας διάρκειας ενός (1) ακαδημαϊκού εξαμήνου κατ’ ελάχιστον.

2. Για την υπαγωγή στην παρούσα διάταξη, η Σύγκλητος του οικείου Α.Ε.Ι., ύστερα από εισήγηση της Συνέλευσης του Τμήματος, απευθύνει αίτημα στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ο οποίος, ύστερα από γνώμη του Ε.Σ.Ε.Κ.Α.Α.Δ. και της Α.Δ.Ι.Π., και εφόσον πληρούνται τα κριτήρια της παραγράφου 1, εκδίδει σχετική διαπιστωτική απόφαση, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Οι γνώμες του προηγούμενου εδαφίου δίνονται εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την περιέλευση του ερωτήματος από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Μετά την έκδοση της ανωτέρω απόφασης, ο ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου (integrated master) λογίζεται ότι έχει ληφθεί από την ημερομηνία απονομής του πτυχίου ή διπλώματος και καταλαμβάνει και τους αποφοιτήσαντες πριν από την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Ο ενιαίος και αδιάσπαστος τίτλος σπουδών μεταπτυχιακού επιπέδου δεν επιφέρει μισθολογικές μεταβολές.

Ετικέτες: 
master

Σχόλια (27)

 
Θωμάς Πασχάλης
08 Σεπ 2018 09:32

Για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ που εκκρεμούν τι θα γίνει Υπουργέ?? Θα βγει ποτέ καμιά απόφαση??

 
Απόφοιτος
08 Σεπ 2018 11:27

Δώσε υπουργέ!Δώσε,μη σταματάς!Μόνο τους απόφοιτους των ΑΤΕΙ να καρατομείς.

 
Μιχαλης
08 Σεπ 2018 14:49

Είναι που πριν το τέλους του Αυγούστου θα είχαμε ανακοινώσεις για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων μηχανικών.
Και αντί αυτού οι πτυχιούχοι μηχανικοί μετά τις τελευταίες εξελίξεις κλείνουν ο ένας μετά τον άλλο.
Ντροπή σας,
αλλά αν σας σκάσει προσφυγή του ΣΤΕ κατά κυβέρνησης και ΤΕΕ για το σύνολο των πτυχιούχων να δω πως θα δώσετε τις αποζημιώσεις.

 
ΑΠ
08 Σεπ 2018 17:26

O Κ. Γαβρογλου είναι απαράδεκτος. Αντί να ρυθμίσει τα επαγγελματικά δικαιώματα, δίνει μάστερ. Ντροπή

 
ν+2 Ανωτατου Τεχνολογικου Εκπεδευτικου Ιδρυματος Αθηνας
08 Σεπ 2018 18:12

Αυτοι που φοιτουν ν+2 στα Ανωτατα Τεχνολογικα Εκπαιδευτικα Ιδρυματα Αθηνας που τα καταργησανε
Για να παρουν πτυχιο ΑΤΕΙ πρεπει να περασουν τα μαθηματα του πανεπιστημιου
Τα ιδια ειναι περιπου,αλλα πως γινετε αφου λενε οτι ειναι αλλο προγραμμα σπουδων να πρεπει να περασουμε μαθηματα αλλου ιδρυματος για να παρουμε πτυχιο διαφορετικου ιδρυματος
Εδω μεχρι και κατατακτηριες λενε οτι πρεπει να δωσουμε για να μπουμε στη σχολη μας
Τα παρουσιαζουνε σα διαφορετικα πτυχια
Πραγματικα μεγαλη αποτυχια ο τροπος δημιουργίας του παδα
ΜΟΝΟ αδικιες ειναι κριμα
Υπαρχει καποιο κομμα αραγε που να υποστηριζει τα
Ανωτατα Εκπεδευτικα Ιδρυματα της Ελλαδας + αυτων που εστησαν το παδα και καταργηθηκαν?

 
ΓΙΩΡΓΟΣ
08 Σεπ 2018 18:26

Η επιτροπή του Πανεπιστημίου και ΑΤΕΙ Πελοποννήσου ακόμη να ολοκληρώσει το πόρισμα;

 
Κατάργηση ΤΕΙ
08 Σεπ 2018 19:18

Αν τα ΤΕΙ καταργήθηκαν δεν είναι σωστό οι νέοι φοιτητές να παίρνουν αυτά τα πτυχία.

 
Παντελής
08 Σεπ 2018 20:10

Δίνουν επαγγελματικά δικαιώματα σε σχολές σε 2-3 κλάδους ΠΕ στην καθεμιά, δίνουν μάστερ από το προπτυχιακό κατά βούληση, ενώ στο έρμο το ΕΑΠ σε 2 τμήματα δεν μπορούν να δώσουν στοιχειωδη επαγγελματικά δικαιώματα. "Μπανάνα ριπάμπλικ"...

 
@Μιχάλης
08 Σεπ 2018 21:16

Ξεκίνα το φίλε και είμαστε μαζί σου. Ξεκίνα για τις προσφυγές. Μην περιμένεις κανέναν άλλο να το κάνει. Οι σύλλογοι πτυχιούχων και αποφοίτων σώπασαν.

 
Για το ΕΑΠ
08 Σεπ 2018 22:56

ποιος θα νοιαστεί? Αφού οι καθηγητές είναι οι πιο πολλοί μόνιμο καθηγητές σε τμήματα άλλων πανεπιστημίων...Χλωμό να ενδιαφερθεί κανείς για επαγγελματικά δικαιώματα στα τμήματα Ανθρωπιστικών Σπουδών...

 
APOFOITOS TEI
09 Σεπ 2018 09:02

@ Κατάργηση ΤΕΙ
Τα ΤΕΙ δεν καταργήθηκαν, αλλά συγχωνεύθηκαν. Διάβασε και λίγο το Νόμο ίδρυσης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, δε βλάπτει. Οπότε αφού συγχωνεύθηκαν, λογικό είναι τα πτυχία όλων που αποφοίτησαν ή και θα φοιτήσουν σ΄αυτό να είναι πλήρως ισότιμα, χωρίς αστερίσκους και προσκόμματα.

 
Απόφοιτος
09 Σεπ 2018 09:48

@APOFOITOS TEI

Αλήθεια;Γιατί το υπουργείο τότε δεν αντιστοιχεί τα πτυχία των αποφοίτων των δυο ΑΤΕΙ με αυτά του ΠΑΔΑ και γιατί χωρίς ντροπή προτείνει κατατακτήριες στους αποφοίτους αφού απλά συγχωνεύτηκαν;Έχεις δίκιο για τα περί συγχώνευσης τα οποία αναφέρει ο νόμος αλλά το υπουργείο με την ακαδημαικά ρατσιστική συμπεριφορά του παραβαίνει το νόμο που το ίδιο δημιούργησε!

 
Ηλίας
09 Σεπ 2018 11:59

Για άλλα τμήματα πολυτεχνικών σχολών έχει υπογραφεί ανάλογη υπουργική απόφαση;

 
TEI
09 Σεπ 2018 12:25

Πολλά τμήματα ΤΕΙ και ιδίως της Περιφέρειας έχουν πολύ μικρή βάση εισαγωγής και επίσης υπάρχει επικάλυψη σε πολλά γνωστικά αντικείμενα με Πανεπιστήμια, όπως της πληροφορικής, των μηχανικών, της νοσηλευτικής, της λογιστικής των ηλεκτρολόγων, διοίκησης επιχειρήσεως κ.α. Ας τα κλείσουν αυτά τα τμήματα επιτέλους, δεν έχουν λόγω ύπαρξης.

 
Αποφοιτος ΠΣΕ ΒΙΟΧΗΜΕΙΑΣ
09 Σεπ 2018 14:22

Κύριε Υπουργέ ξεχάσατε το ΠΣΕ Βιοχημείας Ιωαννινων που λειτούργησε ως η πρώτη σχολή Βιοχημείας στην Ελλάδα, πριν τη λειτουργια του ΒΕΤ Ιωαννίνων με τα ίδια σχεδόν και περισσότερα μαθήματα σπουδών και τους ίδιους καθηγητές του ίδιου Πανεπιστημίου! Αν δεν υπήρχε ο χρονικος περιορισμός λειτουργίας των ΠΣΕ το πρόγραμμα σπουδών δε θα είχε εξαντλητικά 3μηνα με 3 μαθήματα έκαστο, αλλά εξάμηνα και η συνολικη διάρκεια θα ήταν σίγουρα 5 χρόνια! Υπολογίστε παρακαλώ την ιδιαιτερότητα του τμήματος έχοντας ως βασικό κριτήριο ένταξης τμημάτων στην αποφασή σας τον αριθμό των μαθημάτων και όχι των εξαμήνων! Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 
Απόστολος
09 Σεπ 2018 15:52

Τα ΤΕΙ καταργήθηκαν, έστω και αν δεν αρέσει σε κάποιους, και δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε με τα επαγγελματικά δικαιώματα ανύπαρκτων σχολών. Στο υπουργείο παιδείας κανονίστηκε και τα ΤΕ έγιναν ΠΕ, τα άλλα υπουργεία δεν χρειάζεται να αλλάξουν αφού προσλήψεις ΤΕ πλέον δεν πρόκειται να γίνουν. Η μόνη λύση για έναν απόφοιτο ΤΕΙ είναι ή να ξανασπουδάσει σε Πανεπιστήμιο ή να δουλέψει στον ιδιωτικό τομέα όπου δεν παίζει κανένα ρόλο το πτυχίο. Οι μηχανικοί έχουν τα δικαιωματά τους (αυτά που έχουν) και δεν χρειάζονται περισσότερα. Άλλο ΤΕΙ άλλο Πολυτεχνείο. Το θέμα έχει τελειώσει και κακώς το αναπαράγετε συνεχώς. Τι να κάνουμε?

 
BSc+MSc
09 Σεπ 2018 16:23

Αλήθεια στο 7 επίπεδο επαγγελματικών προσόντων, θα καταταγεί και η ΑΣΠΑΙΤΕ αφού δίνει πτυχία 5ετούς φοίτησης. Θα ισχύσει άραγε και για τμήματα ΤΕΙ? Γιατί μόνο στα πτυχία των Πανεπιστημίων γίνεται σαφή αναφορά. ΕΛΕΟΣ!

 
Solwn
09 Σεπ 2018 16:36

@TEI

Ευτυχώς που δεν σε εχουμε υπουργό Παιδείας να κλείσεις σπίτια κυριολεκτικά. Έτσι απλά νομίζετε ότι κλείνεις ένα τμήμα? ένα Ανώτατο εκπαιδευτικό Ίδρυμα?
Οι απόφοιτοι και φοιτητές αυτών των τμημάτων , είστε σε θέση να λογοδοτήσετε μαζί τους και να βρείτε μια ικανοποιητική μεταχείριση για αυτούς?
Οι προβλέψεις για ισοτιμηση των πτυχιούχων ΑΕΙ τεχνολογικού τομέα, θα έρθουν σύντομα καθώς πάμε σε εκλογές σε λίγο καιρό. Πολλοί πτυχιούχοι Ανώτατου τεχνολογικού τομέα προβλέπεται να ισοτιμηθουνε οπως έγινε παλιότερα με αντίστοιχα ανώτατα τμήματα πανεπιστημιακού Τομέα.

 
Διάρκεια Σπουδών
09 Σεπ 2018 18:09

Εκτός της Ιατρικής, δεν είναι κατανοητό γιατί άλλες σχολές απαιτούν μεγαλύτερη διάρκεια σπουδών από τα 4 έτη.

Ας κρατάμε την παράδοση σε σημεία που αφορού την ποιότητα σπουδών, όχι να πριμοδοτούμε τον επαγγελματικό διαχωρισμό των αποφοίτων. Με αυτές τις ρυθμίσεις όλες οι τετραετείς πανεπιστημιακές σχολές θα προσπαθούν να αναβαθμιστούν σε πενταετείς (πχ. Τμήματα Πληροφορικής σε Τμήματα Μηχανικών Πληροφορικής, τμήματα Περιβάλλοντος σε Τμήματα Μηχανικών Περιβάλλοντος).

 
ευανθία
09 Σεπ 2018 20:27

σύμφωνα με bologna process: bachelor για όλους στα 3 έτη και master για όλους στα 4 ετη,

το ίδιο γίνεται και στην Αγγλία κ.α. χώρες

 
Στο τέλος ξαλάφρωσα...
09 Σεπ 2018 20:47

Ευχαριστώ κύριε υπουργέ που η αναγνώριση για όσα δικαίου με βάση την ευρωπαϊκή νομοθεσια και διεκδικούσαν από φοιτητής (ναι, δεν περίμενα κανένα καθηγητή να το διεκδικήσει για μένα) δεν επιφερει μισθολογικες μεταβολές και δεν θα με πιάσει το νέο αφορολογητο!

 
Γιάννης
09 Σεπ 2018 23:11

Κύριε Υπουργέ, δείτε και τις Ιατρικές Σχολές με έξι χρόνια σπουδών.
Εδώ δεν υπάρχει integrated master;
Ήρθε η ώρα να διορθώστε αυτή την αδικία.

 
Γιώργος Παπαδόπουλος
10 Σεπ 2018 12:03

Δυο παρατηρήσεις:
Α) ο νόμος δίνει προθεσμία 60 ημερών στην ΑΔΙΠ και στο ΕΣΕΚΑΑΔ να καταθέσουν τη γνώμη τους. Δεν προβλέπει όμως τι γίνεται αν δεν κατατεθεί η γνώμη ενός ή και των δυο οργάνων. Αναρωτιέμαι λοιπόν αν θα μπορούσε κάποιος (με έννομο συμφέρον) να ακυρώσει στο ΣτΕ όσες αποφάσεις, για τις οποίες δεν υπάρχει η (προβλεπόμενη από το νόμο) γνώμη των οργάνων.
Β) για ποιο λόγο το ΕΣΕΚΑΑΔ δεν έστειλε τη γνώμη του για ΚΑΝΕΝΑ τμήμα από τα 4, ενώ η ΑΔΙΠ μόνο για το ένα;
Λόγω φόρτου εργασίας; Λόγω αβλεψίας; Ή για κάποιον άλλο λόγο;

 
Σοφια
10 Σεπ 2018 18:07

Και μαζι με ολα αυτα να υπενθυμίσουμε στον κύριο υπουργό πως ακόμη δεν εχει δωθεί ΠΕ στο τμήμα του ευρωπαϊκό πολιτισμού του ΕΑΠ με αποτελέσματα να μην μπορούν οι απόφοιτοι να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς γιατι δεν γνωρίζουν τα επαγγελματικά τους δικαιωματα!!!

 
@Σοφια
10 Σεπ 2018 21:23

Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων "Σπουδές στον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό" του ΕΑΠ περιλαμβάνονται στο άρθρο 2 του ΠΔ 66/2009.

 
Μάκης
11 Σεπ 2018 05:19

Το ΠΔ 66/2009 για τους πτυχιούχους Ευρωπαϊκού Πολιτισμού του ΕΑΠ είναι ΑΝΕΝΕΡΓΟ όσον αφορά τη διδασκαλία κλπ διότι το υπουργείο αρνείται πεισματικά να ορίσει κλάδο ΠΕ για το τμήμα το οποίο στερείται τα δικαιώματα τα οποία απορρέουν απ' αυτό. Ενώ αλλού μοιράζει αφειδώς μάστερ στα προπτυχιακά και διπλές και τριπλές ειδικότητες, οι συγκεκριμένοι πτυχιούχοι ζουν ατομικά και οικογενειακά δράματα και κανείς δεν φαίνεται να νοιάζεται.

 
Απόφοιτος
11 Σεπ 2018 12:52

@Μάκης οι μηχανικοί των ΤΕΙ να δεις τι δράματα ζουν εδώ και χρονια

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean