Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Υπουργός:Κι άλλοι μόνιμοι διορισμοί πέραν των 4.500- Το χρονοδιάγραμμα- “Βολές” κατά ορισμένων Διευθυντών Σχολείων και Διευθυντών Εκπαίδευσης

Ανατριχιαστικές οι προτάσεις της ΠΕΦ-Τους καταλογίζω ακραίο συντεχνιασμό-Η ΟΛΜΕ και η εκπαιδευτική κοινότητα δεν αντέδρασαν στις αλλαγές στο Λύκειο
Δημοσίευση: 10/09/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Μόνιμους διορισμούς  εκπαιδευτικών , πέραν των 4.500 που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας στη ΔΕΘ, προανήγγειλε σήμερα ο υπουργός Κ. Γαβρόγλου.

Παράλληλα δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα διορισμών θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2019 και ότι στο νέο σύστημα διορισμών  που θα ανακοινωθεί τον Οκτώβριο θα πριμοδοτηθεί η προϋπηρεσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Ο κ. Γαβρόγλου κατηγόρησε ορισμένους Διευθυντές Σχολείων και Διευθυντές Εκπαίδευσης ότι δίνουν περισσότερα κενά εκπαιδευτικών απ ότι πραγματικά υπάρχουν.

Ο κ. υπουργός σχετικά με τις αλλαγές στο Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ, δήλωσε ότι “δεν έχω δει αντιδράσεις”.

Ανέφερα χαρακτηριστικά ότι “ η ΟΛΜΕ δεν έχει βγάλει ακόμη ανακοίνωση”

Σχετικά με την αντίδραση ενώ   της Πανελλήνιας Ενωσης Φιλόγων, έκανε λόγο για  “ακραίο συντεχνιασμό”

Ειδικότερα ο υπουργός Παιδείας μιλώντας στον ρ/σ 347, μεταξύ άλλων είπε τα εξής:

Νέα σχολική χρονιά- Φταίνε ορισμένοι Διευθυντές

 • Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν ελλείψεις εκπαιδευτικών;
 • Τι εννοώ; Τα σχολεία απομακρυσμένων περιοχών  γενικά είναι εντάξει.
 • Εκεί που έχουν πρόβλημα είναι εκεί όπου  ορισμένοι Διευθυντές Σχολείων και Διευθυντές Εκπαίδευσης δεν μας βοηθάνε καθόλου στον εντοπισμό των κενών. Συνήθως αυτά τα άτομα μας λένε πολλά περισσότερα κενά από αυτά που υπάρχουν.
 • Καταλαβαίνεται ότι εμείς θα πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί διότι αυτό είναι δημόσιο χρήμα και δεν μπορούμε να δεχθούμε χωρίς φίλτρα και έλεγχο όσα μας λένε.
 • Αλλά το 99%, και δεν είναι σχήμα λόγου αυτό, θα είμαστε εντάξει.
 • Κι εκεί που δεν είμαστε εντάξει θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μέχρι τέλος του μήνα το αργότερο.

Αντιδράσεις στο Σχέδιο για αλλαγές στο Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ

 • Από την εκπαιδευτική κοινότητα δεν έχω δει αντιδράσεις
 • Η ΟΛΜΕ δεν έχει βγάλει ακόμη ανακοίνωση, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ έχει προβεί  σε κάποιες δηλώσεις, όπως και η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων .
 • Η ΠΕΦ αποκλειστικά ασχολείται με το θέμα των Λατινικών . Αν δείτε δε τις προτάσεις που κάνει είναι ανατριχιαστικές. Λέει αντί τέσσερα μαθήματα τα παιδιά  να δίνουν  εξετάσεις σε 6 μαθήματα, ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός  των φοιτητών στις Φιλοσοφικές και θα πρέπει τα τμήματα να ενοποιηθούν. Αυτά δεν είναι εκτός τόπου και χρόνου; Αλλά μου κάνει εντύπωση ποιοι τα σκέφτονται αυτά.
 • Τους καταλογίζω ακραίο συντεχνιασμό.
 • Διάφοροι νομίζουν ότι το Πσνεπιστήμιο είναι να πηγαίνεις για να βρίσκεις μετά δουλειά. Δεν είναι έτσι.
 • Το  Πανεπιστήμιο είναι για να μορφώνεσαι.
 • Εγώ λέω να δούμε από που έρχονται οι αντιδράσεις. Οι αντιδράσεις έρχονται γύρω από το ζήτημα των Λατινικών  και από τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ, ο οποίος το πρώτο που σκέφτηκε, άκουσον, άκουσον, είναι  μην κάνετε αυτό το σύστημα διότι τα δικά μας μέλη, οι καθηγητές δηλαδή, θα είναι επιρρεπείς,  σε πιέσεις των γονιών, Αν είναι δυνατόν να σκέφτεται για τα μέλη του ότι δεν έχουν αντιστάσεις.Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ μέσα σε ένα μένος αντιπολιτευτικό υποτιμά και προσβάλει  τα ίδια τα μέλη της Ομοσπονδίας.

Κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων  

 • Οταν λέμε Πανελλήνιες Εξετάσεις εννοούμε το συγκεκριμένο σύστημα εξετάσεων , ένα  σύστημα που κοστίζει στις οικογένειες  2,5 δισ ετησίως, ένα σύστημα που σε πετάει σε σχολές που δεν θέλεις
 • Ελεύθερη πρόσβαση ποτέ δεν είπαμε.
 • Δεν είναι χαβαλές το σχολείο και ούτε είναι χαβαλές το Πανεπιστήμιο.
 • Οι εξετάσεις είναι μέρος του εκπαιδευτικού συστήματος.
 • Το μεγάλο θέμα με τις εξετάσεις είναι αν θα είναι ένας τρόπος να αποκλείει κόσμο,  ισοπεδωτικό  ως προς τη διαδικασία της μάθησης ή αν θα είναι ένας τρόπος ελέγχου των γνώσεων.  
 • Οι Πανελλαδικές είναι αδιάβλητες αλλά δεν είναι παιδαγωγικά έγκυρες.

Μείωση ανάγκης Φροντιστηρίων

 • Δεν προχωράμε σε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο εναντίον κάποιων.
 • Προχωράμε σε ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο υπέρ  δημοσίου σχολείου

Κι άλλοι μόνιμοι διορισμοί πέραν τις 4.500- Το χρονοδιάγραμμα

 • ΟΙ 4.500 δεν θα είναι οι μόνοι διορισμοί που θα  γίνουν, όπως έχω υποσχεθεί στην ΟΛΜΕ και ΔΟΕ.
 • Εως τον Οκτώβριο θα ανακοινώσουμε τα σχέδιά μας για την επόμενη  τριετία, αρχίζοντας, βεβαίως το Σεπτέμβριο του 2019.
 • Πρέπει όμως να κατανοήσουμε ότι οι ανάγκες που έχουμε στην Ειδική Εκπαίδευση είναι πάρα πολλές.
 • Ξέρετε ότι από τους 20.000 αναπληρωτές που έχουμε προσλάβει, οι μισοί είναι για την Ειδική Εκπαίδευση.
 • Αυτό κατά μία έννοια είναι θετικό διότι η ελληνική κοινωνία πλέον θεωρεί  ότι το δημόσιο σχολείο έχει και την προυθεση και τις δομές να αντιμετωπίσει τα πολύ περίπλοκα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής
 • Είμαστε οι τελευταίοι στην Ευρώπη ως προς τους δείκτες το πόσοι μόνιμοι είναι στην Ειδική εκπαίδευση, υλικοτεχνικές δυνατότητες κλπ
 • Η πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης και του πρωθυπουργού εκφράστηκε με την αναγγελία στη Θεσσαλονίκη και μαζί με την ανακοίνωση των  υπολοίπων σε βάθος τριετίας θα βγάλουμε σε διαβούλευση το σύστημα διορισμού.
 • Εμείς  έχουμε δεσμευτεί και ηθικά   να λάβουμε υπόψιν  την προυπηρεσία των αναπληρωτών.

Σχόλια (8)

 
Αλήθειες με την Ζήνα
11 Σεπ 2018 09:04

Ανακοινώνει διορισμούς για του χρόνου που θα κυβερνά η ΝΔ.Ανακοινώνει νόμο για τους διορισμούς του χρόνου που θα πρέπει να εφαρμόσει η ΝΔ.Τότε γιατί γίνονται εκλογές.Για να νομοθετεί ο ΣΥΡΙΖΑ που δεν τα έκανε 4 χρόνια για να τα εφαρμόσουν οι επόμενοι; Αν πράγματι πιστεύουν σε αυτό που λένε ας κάνουν διορισμούς τώρα και όχι του χρόνου που θα είναι εκλογικό έτος και διορισμοί δεν γίνονται.Ανακοίνωσαν διορισμούς παντού.Έχουν γεμίσει όλο το δημόσιο τομέα με προσληφθέντες.Όλο το δημόσιο τομέα εκτός της εκπαίδευσης. Κοροιδεύουν τον κόσμο γνωρίζοντας ότι το Μάιο θα νικηθούν στις εκλογές.

 
@ Ενισχυτική διδασκαλία και διευρυμένο ωράριο
11 Σεπ 2018 04:26

Όλα αυτά θέλουν χρόνο και προσεκτικό σχεδιασμό, σε προσωπικό και δομές ΚΑΙ ανάλογους μισθούς. Καλές και ρηξικέλευθες ιδέες, αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε και για τον ελέφαντα στο δωμάτιο.

 
διορισμοι
11 Σεπ 2018 01:11

τον διεψευσε ο κυβερνητικος εκπροσωπος.

 
ΘΛΙΨΗ
10 Σεπ 2018 20:42

Ο τωρινός υπουργός με το δήθεν μειλίχιο ύφος κατηγορεί τους φιλολόγους για συντεχνιακή λογική. Μάλιστα, αυτός που κάθε τρεις και λίγο πετσοκόβει τα κλασικά μαθήματα και τα αντικαθιστά χωρίς διάλογο και επιστημονική επιχειρηματολογία με ό,τι του αρέσει. Σταχυολογώ κάποια κορυφαία λόγια του:
(1) "Διάφοροι νομίζουν ότι το Πσνεπιστήμιο είναι να πηγαίνεις για να βρίσκεις μετά δουλειά. Δεν είναι έτσι. Το Πανεπιστήμιο είναι για να μορφώνεσαι".
Μάλιστα. Μόρφωση λοιπόν, κ. Γαβρόγλου, είναι να εισέρχονται κάθε χρόνο200-300 φοιτητές, συχνά με τεράστια κενά στην εκπαίδευσή τους, σε Τμήματα με 20 μέλη ΔΕΠ και να 'μορφώνονται' παρακολουθώντας βαριεστημένοι (όσι το κάνουν) σε αμφιθέατρα-αρένες και δίνοντας εξετάσεις 3 φορές τον χρόνο (και στατιστικά να το δει κανείς, κάποια στιγμή με λίγη τύχη και λοιπά 'κόλπα' θα περάσουν). Υπάρχει σοβαρό πανεπιστήμιο στο εωτερικό που να παρέχει τέτοια 'μόρφωση'; Αυτό είναι μόρφωση επιπέδου Λυκείου, κ. Υπουργέ, όχι πανεπιστήμιο.
(2) "Η αντίδραση στην κατάργηση των Λατινικών είναι ιδεολογική". Προφανώς μόνο ο κ. Γαβρόγλου κινείται άνευ υποψίας ιδεολογίας και ιδεοληψίας...
Ειλικρινά δεν νομίζω ότι αξίζει να σχολείται κανείς ιδιαίτερα με τα λεγόμενα του κ. Υπουργού. Σε λίγους μήνες άλλωστε θα είναι παρελθόν για το Υπουργείο Παιδείας και τότε θα καταλάβει ποια είναι η μοίρα των αυθαίρετων αποφάσεων...

 
Ενισχυτική διδασκαλία και διευρυμένο ωράριο
10 Σεπ 2018 18:25

Ωράριο Γυμνασίων-Λυκείων: 09.00 - 21.00. Ωράριο Δημοτικών Σχολείων: 08:00 - 18:00.

Μόνο έτσι είναι δυνατόν υλοποιηθεί μεταρρύθμιση υπερ του Δημοσίου Σχολείου: όταν το Σχολείο ενσωματώσει εξωσχολικές δραστηριότητες (ξένες γλώσσες, τέχνες, αθλητισμός, επιστημονικοί όμιλοι, υποστηρικτική μελέτη, προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις). Όλα αυτά για τα οποια τα παιδιά μαθαίνουν, ήδη από το Δημοτικό, ότι πρέπει να κάνουν "εκτός σχολείου"....

Να βελτιωθούν οι δημόσιες βιβλιοθήκες-υπολογιστικά κέντρα σε κάθε περιοχή ώστε οι μαθητές να μπορούν να μελετούν και εκεί, να συνηθίσουν να πηγαίνουν σε βιβλιοθήκες και ως ενήλικοι.

Αυτά θέλουν χρόνο και προσεκτικό σχεδιασμό, σε προσωπικό και δομές. Οι διορισμοί δεν αποτελούν πανάκεια.

 
ΕΚΠ
10 Σεπ 2018 17:13

Υπουργέ.Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης και σχολείων που σας δίνουν μη αληθινά στοιχεία είναι υφιστάμενοι σας και συνεπώς μπορείτε να ενεργοποιήσετε τους σχετικούς νόμους χωρίς να το λέτε δημόσια.

 
Σχολείο εκτός τόπου και χρόνου...
10 Σεπ 2018 15:04

Δεν είναι τόσο άκυρο και πρέπει να το σκεφτούν όλοι οι υπουργοί Παιδείας:

α) Αντί 4 μαθήματα τα παιδιά να δίνουν εξετάσεις σε 6 μαθήματα: μέχρι πριν λίγα χρόνια ακριβώς σε τόσα έδιναν τα παιδιά. Τα 4 ΔΕΝ επαρκούν για όλες τις σχολές και αναγκαστικά γίνονται περίεργοι συμψηφισμοί σε γνωστικά αντικείμενα ασύμβατα μεταξύ τους.

β) ότι πρέπει να μειωθεί ο αριθμός των φοιτητών στις Φιλοσοφικές και θα πρέπει τα τμήματα να ενοποιηθούν: Απολύτως σωστό. Εξορθολογισμός και στα αντικείμενα (να πάψει ο κατακερματισμός), και στο πλήθος (7-8 σε όλη την Ελλάδα είναι υπεραρκετές) και στους εισακτέους (το μέγιστο 120-150 θέσεις σε κάθε τμήμα).

Να γίνεται ΣΩΣΤΟ μάθημα ώστε να βγαίνουν ΣΩΣΤΟΙ ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ. Με λογική διαχείριση του προσωπικού, με λογικές προαπαιτούμενες γνώσεις για όλα τα τμήματα.

Κρίμα αν κάποιοι πιστεύουν πως η ποιότητα εκπαίδευσης, τόσο στην προετοιμασία στο σχολείο όσο και στη φοίτηση σε μια σχολή, είναι "εκτός τόπου και χρόνου".

 
Έλεος Υπουργέ.Όχι άλλες ανακρίβειες.
10 Σεπ 2018 14:13

Τον Οκτώμβριο του 2019 που λέτε ότι θα γίνουν διορισμοί θα έχουμε εκλογές και συνταγματικά ούτε διορισμοί γίνονται ούτε υπηρεσιακές μεταβολές.Άρα τότε διορισμοί δεν μπορούν να γίνουν και κοροιδεύετε εν γνώση σας τον κόσμο.Εξ άλλου νομοθετείτε για μοριοδοτήσεις προυπηρεσίας φορτώνοντας τα στην ΝΔ που θα είναι κυβέρνηση. Υπάρχει ηθική στο να νομοθετείτε εσείς για να τα φορτώσετε στους άλλους;Κάντε διορισμούς φέτος αφού θέλετε.Γιατί του χρόνου με άλλη κυβέρνηση;Τέσσερα χρόνια κυβερνάτε γιατί δεν κάνατε διορισμούς;Η κοροιδία τέλος όπως και η κυβέρνηση σας.Όπως επίσης και ο σανός και οι επιλογές σας για ΣΣΕ τώρα και Διευθυντών Εκπαίδευσης αύριο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.