Μήνυμα Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Κρήτης για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιας

10/09/2018

Άκουσε το άρθρο

Αγαπημένα μας παιδιά.
Αγαπητοί γονείς.
Φίλες και φίλοι συνάδελφοι.

Mε την ευκαιρία της έναρξης του νέου σχολικού έτους θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα και να εκφράσω σε όλους αλλά και στον καθένα και στην καθεμία ξεχωριστά τις θερμότερες ευχές μου για μια γόνιμη και δημιουργική σχολική χρονιά.

Η σκέψη μας ήταν πολύ απλή. Το δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό και ανοιχτό σχολείο στην κοινωνία,  το σχολείο της ισότητας και της ποιότητας έχει σαν βασική προϋπόθεση ότι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί πρέπει να υποδέχονται αυτοί τα παιδιά στην αρχή του έτους και όχι τα παιδιά να περιμένουν τους εκπαιδευτικούς.

Η δουλειά δεν ήταν εύκολη, τα  8 χρόνια αδιοριστίας, οι πολλές συνταξιοδοτήσεις, οι μνημονιακοί νόμοι, διατάξεις και υποχρεώσεις είχαν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο. Όμως δουλέψαμε ακούραστα και μεθοδικά. Διαμορφώσαμε πρώτα τα θεσμικά εργαλεία και ξεκινήσαμε. Οι έγκαιρες υπηρεσιακές μεταβολές, το νέο ενιαίο ολοήμερο για όλα τα παιδιά, η δίχρονη προσχολική αγωγή, οι παρεμβάσεις στη λειτουργία των σχολείων, στο Γυμνάσιο, στο νέο ΕΠΑΛ. Ακόμα οι αλλαγές στα Προεδρικά Διατάγματα   και Υπουργικές Αποφάσεις που αφορούν τη λειτουργία των σχολείων, μας  επιτρέπουν να έχουμε τη δυνατότητα να έρθουμε πιο κοντά στο στόχο μας, στην αντίληψη μας ότι το αυτονόητο πρέπει  να είναι δεδομένο και όχι ζητούμενο και ότι η κανονικότητα μπορεί να έλθει άσχετα με τις πολλές αντιξοότητες.  

Η αύξηση των πιστώσεων κάθε χρόνο αλλά κυρίως η αλλαγή στην ιδεολογική αντίληψη για τη λειτουργία του σχολείου που βασίζεται στην συνεργατικότητα και την εμπιστοσύνη κάνει το Υπουργείο να έχει πίστη στις υπηρεσίες του, αλλά κυρίως  να μην θεωρεί τις προσλήψεις των αναπληρωτών μηχανισμό αναπαραγωγής του μοντέλου των εξυπηρετήσεων ανάμεσα στην κοινωνία και τα «πολιτικά πρόσωπα». Έτσι διαπαιδαγωγεί την κοινωνία και διαμορφώνει μια άλλη αντίληψη για τη λειτουργία του κράτους.

Φέτος λοιπόν είμαστε χαρούμενοι γιατί ο στόχος για την κανονικότητα στα σχολεία επετεύχθη απολύτως στα σχολεία της Ειδικής Αγωγής  Π/θμιας και Δ/θμιας, που είναι για μας πρώτη προτεραιότητα, και στα σχολεία της Π/θμιας  Εκπαίδευσης όπου έχουμε πλήρη κάλυψη και στα τμήματα ένταξης και στις ειδικότητες. Κάναμε ένα μεγάλο βήμα στα σχολεία της Δ/θμιας, όπου δόθηκε προτεραιότητα στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και προσελήφθηκαν αμέσως όσοι χρειάζονταν για ΕΒΠ και μια μεγάλη μερίδα του ΕΕΠ.

Δεν λύθηκαν όλα τα προβλήματα, ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας πολλές προκλήσεις, ξέρουμε καλά ότι η πραγματική κανονικότητα θα επέλθει όταν γίνουν μόνιμοι διορισμοί, που είναι ο μεγάλος μας στόχος για τον οποίο εργαζόμαστε συστηματικά και οργανωμένα.

Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους εκπαιδευτικούς και διοικητικούς υπαλλήλους των υπηρεσιών μας για την προσπάθεια που έκαναν και κάνουν για να ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες ώστε να ξεκινήσουν κανονικά τα σχολεία. Θέλω να απευθυνθώ στους γονείς λέγοντας τους ότι η αγάπη μας για τους μαθητές και η επιθυμία για το καλό των παιδιών είναι ο κοινός τόπος που πρέπει να συναντηθούμε με καλή διάθεση για συνεργασία και δημιουργικότητα και στα παιδιά καλή πρόοδο με υγεία και ανοιχτούς ορίζοντες.

Καλωσορίζουμε ιδιαιτέρως τους 2.404 συναδέλφους που προσλήφθηκαν στην Κρήτη στην πρώτη φάση, τους ευχόμαστε καλή τοποθέτηση και καλή διαμονή στο νησί μας.

Υποδεχόμαστε μαζί τους τα παιδιά από την πρώτη μέρα με αισιοδοξία και χαμόγελο.

Σας εύχομαι ολόψυχα καλή σχολική χρονιά.

Γ . ΤΕΡΖΑΚΗΣ

ΠΔΕ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ