Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Δημοσίευση: 11/09/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Για τρίτη συνεχή χρονιά τα σχολεία ανοίγουν σήμερα χωρίς ελλείψεις.

Με τα βιβλία στην ώρα τους και τους εκπαιδευτικούς στις τάξεις τους.

Φέτος ακόμη καλύτερα και πιο έγκαιρα από ποτέ.

Ο νέος αριθμός ρεκόρ πρόσληψης αναπληρωτών εκπαιδευτικών και Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (19.480) πριν την έναρξη των μαθημάτωνείναι σημαντικό μέτρο για να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος.

Τα αυτονόητα βεβαίως, που όμως τα είχαμε λησμονήσει όχι μόνο τα «μνημονιακά» χρόνια αλλά και πολλά από τα προηγούμενα χρόνια της «ευμάρειας».

Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι στο ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς, γιατί έγιναν πολλά αυτά τα 3,5 χρόνια κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και στο χώρο της πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Ας αναφέρουμε ενδεικτικά και μόνο κάποια από αυτά:

· Αυξήθηκαν οι δημόσιες δαπάνες για την εκπαίδευσητο 2017 και το 2018 μετά από πολλά χρόνια μειώσεων (συνολική μείωση δαπανών 2010-14, 34%) τα προηγούμενα χρόνια. Ανατράπηκε έτσι η αρνητική πρόβλεψη του μεσοπρόθεσμου 2014-18 της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για συνεχή μείωση των δημόσιων δαπανών για την παιδεία, οι οποίες θα μειώνονταν συνεχώς,αν δεν γίνονταν η πολιτική αλλαγή το 2015 και θα έφταναν μόλις στο 1,9 % του ΑΕΠ το 2018 (δηλ. περίπου 1 δις € λιγότερα από όσα προβλέπει ο φετινός προϋπολογισμός!!).

· Θεσμοθετήθηκε ο Νέος Ενιαίος Τύπος Ολοήμερου στα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά Σχολεία, προσφέροντας τη δυνατότητα στους μαθητές και μαθήτριες των απομακρυσμένων και δυσπρόσιτων περιοχών στης χώρας, να έχουν και αυτοί πρόσβαση σε όλα τα γνωστικά αντικείμενα και να λειτουργεί Ολοήμερο Πρόγραμμα.

· Η προτεραιότητα στην ειδική αγωγή εκφράστηκε ήδη από το 2016, όταν για πρώτη φορά μετά από 8 χρόνια ιδρύθηκαν εκατοντάδες σχολικές μονάδες Ειδικής Αγωγής και Τμήματα Ένταξηςκαι διπλασιάστηκαν οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

· Μειώθηκε ο εξεταστικός φόρτος στα Γυμνάσια σε όφελος των μαθητών/μαθητριών και καθιερώθηκε η ενισχυτική διδασκαλία για τους μετεξεταστέους.

· Αναβαθμίστηκε η επαγγελματική εκπαίδευση με σημαντικές αλλαγές στη δομή και το περιεχόμενο των ΕΠΑΛ, υλοποιήθηκε το μεταλυκειακό έτος μαθητείας με πλήρη εργασιακά δικαιώματα στους αποφοίτους, διευρύνθηκε η πρόσβαση των αποφοίτων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και από τη φετινή χρονιά ξεκινά την καθολική του εφαρμογή το φιλόδοξο πρόγραμμα «Μια νέα αρχή στα ΕΠΑΛ».

· Επανήλθε ο έλεγχος και η εποπτεία των ιδιωτικών σχολείων στο Υπουργείο Παιδείας.

· Λήφθηκαν μέτρα εκδημοκρατισμού όπως: η οριστική κατάργηση της διαθεσιμότητας με αποτέλεσμα την επιστροφή στις θέσεις τους των εκπαιδευτικών,των διοικητικών των Πανεπιστημίων, καθώς και των σχολικών φυλάκων, η κατάργηση της υποχρεωτικής αργίας, η κατάργηση του νόμου που ποινικοποιούσε τις κινητοποιήσεις των μαθητών κ.ά.

· Καταργήθηκε η τιμωρητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και η σύνδεσή της με τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξή τους.

· Θεσμοθετήθηκαν νέες συλλογικές υποστηρικτικές δομές του εκπαιδευτικού έργου και αναδεικνύεται πλέον σημαντικός ο ρόλος του συλλόγου διδασκόντων.

· Θεσμοθετήθηκε η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή στο πλαίσιο της στόχευσης του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης.

Βρισκόμαστε, τη νέα χρονιά, μπροστά σε αλλαγές που ήδη εξαγγέλθηκαν και θα προωθηθούν ώστε να «ξανακερδίσει» το εκπαιδευτικό μας σύστημα το λύκειο, μειώνοντας το συνολικό εξεταστικό φόρτο σε αυτό και να βελτιωθεί το σύστημα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση εισάγοντας και δυνατότητες για ελεύθερη πρόσβαση σε σχολές με βάση το απολυτήριο.Οι αλλαγές αυτές, σε συνδυασμό με τις εμβληματικές μεταρρυθμίσεις που ήδη υλοποιούνται, με τη δημιουργία ενός ενιαίου χώρου ανώτατης εκπαίδευσης, θα αλλάξουν πλήρως το εκπαιδευτικό τοπίο σε λίγα χρόνια στη χώρα. Οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για διορισμό 4500 μόνιμων εκπαιδευτικών και ΕΕΠ δίνουν μια σημαντική ανάσα στο δημόσιο σχολείο.

Γνωρίζουμε όμως ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά.

Το Τμήμα Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει το διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, προκειμένου να προχωρήσουν όλες οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις  στην εκπαίδευση με στόχο   τη διασφάλιση  του καθολικού δικαιώματος  στη μόρφωση σε ένα ποιοτικά αναβαθμισμένο, δημοκρατικό, δημόσιο και δωρεάν εκπαιδευτικό σύστημα.

Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε μαζί με όλους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές και τις μαθήτριες για την αναβάθμιση του σχολείου, την αύξηση των δαπανών για την παιδεία και  τους μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.

Ευχόμαστε σε όλους και όλες τους μαθητές, τις μαθήτριες και τους εκπαιδευτικούς, καλή και δημιουργική χρονιά.

Το Τμήμα Παιδείας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια (5)

 
ΕΚΠ
13 Σεπ 2018 01:59

@ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ. Ο Μητσοτάκης που λες είναι ο ευκολότερος αντίπαλος του ΣΥΡΙΖΑ.Με αυτόν αρχηγό,την αδερφή του στα Χανιά και τον ανηψιό του υποψήφιο δήμαρχο Αθήνας είναι η επιτομή της οικογενειοκρατίας.Αυτό δεν γίνεται σε καμία ευρωπαική χώρα αλλά μόνο στην Αφρική και την Ασία.Είναι ο ευκολότερος αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ .Μετά τον πόλεμο πέντε πολιτικές οικογένειες κυβερνάν τον τόπο μαζί με είκοσι οικογένειες πλουσίων.Λαός άξιος της τύχης του και απείρων μνημονίων.Ο Μητσοτάκης θα είναι παρένθεση.

 
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ
12 Σεπ 2018 13:33

ΘΑ ΕΡΘΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΝΑ ΜΑΣ ΣΩΣΕΙ. ΤΡΟΜΑΡΑ ΜΑΣ !!!!!

 
Η υποκρισία στο μεγαλείο της
11 Σεπ 2018 21:31

"...Καταργήθηκε η τιμωρητική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και η σύνδεσή της με τη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξή τους...." λένε οι ροζ πάνθηρες.
Πόσους σχολικούς συμβούλους τιμώρησε ο ιδεοληπτικός νόμος 4547/18 οεεό;
Πόσους υπηρετούντες σε ΠΛΗΝΕΤ, ΕΚΦΕ, ΣΣΝ κ.ά με υψηλά προσόντα στέρησε ο ίδιος νόμος την εξέλιξη τους σε ΣΕΕ οέεο;
Δεν υπάρχει διάκριση, άνιση μεταχείριση και συνεπώς στέρηση βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης μέσω της καρατόμησης τους;

 
ΕΝΦΙΑ
11 Σεπ 2018 19:49

Συντρόφια ο Τσίπρας και ο Καμμένος είπαν ότι θα καταργήσουν τον παράνομο φόρο κατοχής,τον ανάλγητο,τον παράνομο κλπ ΕΝΦΙΑ.Να τον φέρω από τα γραφεία σας να μου τον πληρώσετε; Μπορείτε να έχετε έτοιμη και την διαφορά των 20 μισθών που τάξατε για να μου την δώσετε; Συν και τη διαφορά φόρου που είπατε ότι θα αυξήσετε το αφορολόγητο στις 12.000€;Ά μην ξεχάσω.Επειδή τα λεφτόδεντρα μου ξεράθηκαν πριν καρπίσουν θέλω νέα φυτά.Αυτά για τώρα σύντροφοι.

 
ΤΙΡΑΝΤΑΚΙΑΣ
11 Σεπ 2018 18:27

Όσοι αξιολογηθήκαμε επί ΝΔ πήραμε τον τίτλο πολύ καλός και εξαιρετικός. Κατά την αξιολόγηση των στελεχων εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένων και των διευθυντών ΙΕΚ τσακίστηκαν από τα συμβούλια τη "αριστεράς" του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μιλάμε βέβαια για τους "κόφτες" των στελεχών εκπαίδευσης που κόβονται ικανότατα στελέχη. Το δούλεμα πάει σύννεφο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.