Placeholder

ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ

Μήνυμα ΠΔΕ Κεντρικής Μακεδονίας για τη νέα σχολική χρονιά

Δημοσίευση: 11/09/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αγαπητοί μαθητές
Αγαπητοί γονείς και κηδεμόνες
Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η Παιδεία ήταν και είναι ένας ιδιαίτερα σημαντικός θεσμός, που βοηθάει να αναπτυχθούν και να διευρυνθούν οι γνώσεις, οι δυνατότητες και οι δεξιότητες του ανθρώπου μέσα από τις οποίες διαμορφώνονται ολοκληρωμένες προσωπικότητες.  Παιδεία όμως, δεν σημαίνει μόνο συσσώρευση γνώσεων και δεξιοτήτων. Αποκτά νόημα μόνο όταν έχει ουσιαστική συμβολή στη διάπλαση του ήθους και στη διαμόρφωση ανθρώπων με ελεύθερη σκέψη και δημοκρατική συνείδηση. Αυτή η διάσταση αποκτά μεγαλύτερη σημασία σήμερα που βιώνουμε την κοινωνία της υπερπληροφόρησης  και καθιστά  την Παιδεία, απαραίτητη για ένα ανθρωποκεντρικό μοντέλο ζωής.

Η Παιδεία είναι  δρόμος απελευθέρωσης προσωπικής και κοινωνικής, και  όχι διαδικασία εξαναγκασμού και ανελευθερίας. Η Παιδεία  οφείλει να οδηγεί τους νέους στην ανακάλυψη του μυστηρίου της ζωής, στην κατάκτηση της ελευθερίας, στα μονοπάτια της αναζήτησης της αλήθειας, στη μύησή τους στην παράδοση του τόπου τους και στον πολιτισμό, στη μεταμόρφωσή τους.
Τα τελευταία χρόνια ξεκόψαμε τη γνώση από τη ζωή, τον έρωτα, την ομορφιά. Υποτάξαμε την αγάπη στην αναγκαιότητα και για αυτό αποτύχαμε. Αυτού του είδους η Παιδεία είναι το προαπαιτούμενο για μια χώρα για να αναπτυχθεί και να προκόψει.

Προϋπόθεση  όλων αυτών και πρωτεύοντα ρόλο στην εκπαιδευτική διαδικασία διαδραματίζει  η προσωπικότητα του δασκάλου, καθώς επίσης και η σχέση του με τους μαθητές. Η σχέση δάσκαλου-μαθητή  είναι μια σχέση αγάπης και αλληλοσεβασμού. Το να αγαπά ο δάσκαλος τον μαθητή και να αγαπιέται από αυτόν, είναι το στοιχείο εκείνο που βοηθάει ουσιαστικά να γίνει αποδοτική η διδασκαλία. Ο δάσκαλος  εμπνέει, προσελκύει και πείθει. Δεν είναι εγωιστής ούτε αλαζόνας, δεν διακρίνεται για το εξουσιαστικό του ύφος, έχει πνεύμα μαθητείας, δεν περιαυτολογεί. Είναι ταπεινός έχοντας συναίσθηση των ατελειών και αδυναμιών του. Γνωρίζει καλά «ότι η επιείκεια είναι πιο δυνατή από τη βία», όπως λέει ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Ο παιδαγωγός επιδεικνύει δημοκρατικό πνεύμα και σέβεται τη γνώμη των μαθητών του. Απέναντι τους να είναι απλός, ειλικρινής, απονήρευτος, άδολος. Αποφεύγει την ειρωνεία και την υποκρισία.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να ξεπεράσουμε κάθε αδυναμία και να βελτιωθούμε όσο περισσότερο μπορούμε! Μαθητές και εκπαιδευτικοίμαζί θα μάθουμε, μαζί θα κοπιάσουμε, μαζί θα νιώσουμε την ευτυχία να πετύχουμε τους στόχους μας.

Εύχομαι μέσα από την ψυχή μου καλή σχολική χρονιά σε όλους!

Το μήνυμα να αναγνωστεί στον αγιασμό όλων των σχολικών μονάδων.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής
Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης
Κεντρικής Μακεδονίας
Παναγιώτης Ζ. Ανανιάδης
Γεωλόγος-Θεολόγος     

Σχόλια (2)

 
Αλήθειες
12 Σεπ 2018 11:51

Κε Ανανιάδη.Καλό το μήνυμα που είναι κσι το τελευταίο σας για αγιασμό λόγω εκλογών και διαφαινόμενης νίκης της ΝΔ.Για την επομένη των εκλογών σας εύχομαι καλό κουράγιο.

 
ΓΕΔΕΩΝ
12 Σεπ 2018 15:59

Μεστό μήνυμα κ Ανανιάδη και πλήρες χριστιανικών εννοιών που τις εφαρμόζετε ο ίδιος.Είμαι βέβαιος ότι και από την νέα θέση που θα έχετε μετά τις εκλογές θα συνεχίζετε να εφαρμόζετε αυτά που γράφετε στους νέους μαθητές σας και θα είναι πολύ τυχεροί που θα σας έχουν δάσκαλο.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean