Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Το νέο ξεκίνημα και η μίζερη εκπαιδευτική πραγματικότητα

Δημοσίευση: 12/09/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Τάσος Σταυρογιαννόπουλος 
Πρόεδρος Συλλόγου Δασκάλων & Νηπιαγωγών Πάτρας               
Αιρετός Π.Υ.Σ.Π.Ε. Αχαΐας

Νέο σχολικό ξεκίνημα σήμερα για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς. Προσδοκία και ευχή όλων είναι τούτη η σχολική χρονιά να είναι δημιουργική και αποδοτική για τους χιλιάδες μαθητές όλων των βαθμίδων. Οι ευχές όμως και το ευχάριστο κλίμα, που συνήθως δημιουργείται με το πρώτο σχολικό κουδούνι δεν ευθυγραμμίζονται με τη μίζερη εκπαιδευτική πραγματικότητα, που ακολουθεί από την επόμενη ημέρα. Άλλωστε, ποιος αγνοεί πως η εκπαίδευση αποτελεί πια θύμα της θυσίας στο βωμό των μνημονίων και της προσήλωσης στις επιταγές των δανειστών.

Η χρονιά ξεκινάει με κενά εκπαιδευτικών στα σχολεία. Παρά το διορισμό αρκετά μεγάλου αριθμού αναπληρωτών πριν λίγες ημέρες, πάλι θα έχουμε χιλιάδες χαμένες διδακτικές ώρες με την έναρξη των μαθημάτων. Τα σχολεία αδυνατούν να λειτουργήσουν με πληρότητα λόγω σοβαρών ελλείψεων εκπαιδευτικού προσωπικού.

Το ολοήμερο σχολείο, που αποτελεί τον σημαντικότερο εκπαιδευτικό θεσμό της μεταπολίτευσης, έχει δεχτεί το μεγαλύτερο πλήγμα από την πολιτική των περικοπών στην παιδεία. Ο παιδαγωγικός του ρόλος έχει συρρικνωθεί ασφυκτικά, εφόσον έχει καταργηθεί ο υπεύθυνος δάσκαλος και τη μελέτη των μαθητών την αναλαμβάνουν εκ περιτροπής εκπαιδευτικοί. Επιπλέον, πολλά ολοήμερα τμήματα δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών.

Πολλά παιδιά με ιδιαίτερες εκπαιδευτικές ανάγκες θα αντιμετωπίσουν πολλές δυσκολίες και φέτος, μιας και ο θεσμός της παράλληλης στήριξης δεν έχει προγραμματιστεί για όσους τη δικαιούνται και την έχουν ανάγκη.

Αρκετά νήπια θα μείνουν πάλι εκτός σχολείου ή θα φοιτήσουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, αφού η προσχολική αγωγή από ότι φαίνεται θα αργήσει να τύχει πλήρους εφαρμογής.

Πολλά υπερπληθή τμήματα μαθητών, τόσο στο νηπιαγωγείο όσο και στο δημοτικό σχολείο, δε συνηγορούν σε ποιοτική μάθηση και παιδεία.

Η ανυπαρξία παιδαγωγικής υποστήριξης των σχολείων φέτος είναι πιο ορατή από ποτέ με το ψαλίδισμα των παιδαγωγικών ευθυνών και αρμοδιοτήτων των Σχολικών Συμβούλων και τη μεθοδευμένη σε λίγους μήνες κατάργησή τους, καθώς και τη διάλυση σημαντικών υποστηρικτικών φορέων, όπως τα ΚΕΔΔΥ.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι βέβαιο πως θα ξεχαστούν γρήγορα οι ευχές, οι λόγοι, οι κάμερες, οι πολιτικοί, οι φωτογραφίες και το πανηγυρικό σκηνικό της πρώτης ημέρας. Μετά τον Αγιασμό στο σχολείο θα μείνουν τα παιδιά και οι δάσκαλοι. Τα παιδιά να κάνουν όνειρα, να χαμογελούν και να ξεκινούν το όμορφο ταξίδι της γνώσης, της εμπειρίας και της μάθησης. Οι δάσκαλοι συνοδοιπόροι στην ελπίδα, στο όνειρο και έτοιμοι να γίνουν γέφυρες για τους μαθητές τους, γιατί όπως γράφει ο Νίκος Καζαντζάκης «ο ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες».

Σχόλια (1)

 
Συντάξεις
12 Σεπ 2018 20:24

Μας έχουν τρελάνει για να μην περικοπούν οι συντάξεις και καλώς.Από τον Μάιο του 2016 με τον νόμο του Κατρούγκαλου του ψαλιδοχέρι των συντάξεων και μαρξιστή κατά δήλωση του από τα 15 οι νέοι συνταξιούχοι παίρνουν 30% μικρότερη σύνταξη από αυτούς που βγήκαν πριν τον Μάιο του 2016.Ακούσατε έστω και έναν να ζητά να καλυφθεί αυτή η διαφορά του 30%; Ακούσατε κάποιον να ζητά αυτήν την αποκατάσταση της αδικίας και της αντισυνταγματικότητας;

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean