Placeholder

ΣΧ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Εκκρεμούν στο ΣτΕ προσφυγές κατά δύο νόμων “Γαβρόγλου”

Η προσφυγή των Σχολικών Συμβούλων θα συζητηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου και των Διευθυντών Σχολείων στις 29 Νοεμβρίου
Δημοσίευση: 14/09/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

“Πονοκέφαλο” αποτελούν για τον υπουργό Παιδείας οι δύο νόμοι που εκκρεμούν με προσφυγές εκπαιδευτικών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και στην Κομισιόν, καθώς ενδεχόμενη δικαίωση των προσφευγόντων θα αποτελούσε ένα δεύτερο μεγάλο χτύπημα στην κυβερνητική πολιτική στον χώρο της παιδείας, μετά την ακυρωτική απόφαση του νόμου “Μπαλτά” για την επιλογή Διευθυντών Σχολείων.

Υπενθυμίζεται ότι  την ακυρωτική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την επιλογή των Διευθυντών των σχολείων με το νόμο “Μπαλτά” ο κ. Γαβρόγλου την είχε χαρακτηρίσει αυστηρή.  

“Το Συμβούλιο της Επικρατείας πήρε μία, κατά τη γνώμη μου πολύ αυστηρή απόφαση αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να την ακολουθήσουμε , θεωρώντας ότι η ψηφοφορία  του Συλλόγου Διδασκόντων για την ανάδειξη των Διευθυντών ήταν αντισυνταγματική”, είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας.

Την Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου  εκδικάζεται στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο η προσφυγή της Πανελλήνιας Ενωσης Σχολικών Συμβούλων κατά του νόμου “Γαβρόγλου” για την επιλογή στελεχών εκπαίδευσης.

Ο  υπουργός Κ. Γαβρόγλου ήδη, με ανακοινωθέν, έχει κατηγορήσει την ΠΕΣΣ ότι με αυτή τη δικαστική  κίνηση  επιδιώκει να μπλοκάρει τη διαδικασία επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης και απηύθυνε έκκληση αντί η Π.Ε.Σ.Σ να αναλώνεται σε τέτοιου είδους κινήσεις, να συμβάλλει δημιουργικά στην επιτυχία του νέου θεσμού.  
 
“Λειτουργούμε χωρίς  «υποδείξεις» , πάντα με υπευθυνότητα και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να τοποθετούμαστε  στα εκπαιδευτικά ζητήματα με μόνο γνώμονα το συμφέρον της εκπαίδευσης”, απάντησε η ΠΕΣΣ στον υπουργό Παιδείας.

Η δεύτερη  συζήτηση επί της αίτησης ακύρωσης του νόμου “Γαβρόγλου” για τους Διευθυντές σχολείων που κατατέθηκε από 150 υποψηφίους Διευθυντές, μετά από ήδη δύο αναβολές, προσδιορίστηκε για τις 29 Νοεμβρίου.

Εισηγητής στο ανώτατο δικαστήριο είναι ο ίδιος ο ανώτατος δικαστικός  που έκανε την εισήγηση με την οποία ακυρώθηκε ο νόμος “Μπαλτά-Κουράκη” (Δείτε εδώ).

Υπουργός: Οι υποψήφιοι Διευθυντές Σχολείων που θεωρούν ότι αδικήθηκαν μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια

Οι υποψήφιοι Διευθυντές Σχολείων που κατά τις πρόσφατες κρίσεις  θεωρούν ότι αδικήθηκαν μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, είπε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου , πρόσφατα στη Βουλή.

«Προφανώς οι εκπαιδευτικοί  μπορεί να προσφύγουν νομικά. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι έχουν προσφύγει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας και υπογράμμισε:

Έκθεση της Κομισιόν για την επιλογή Διευθυντών Σχολείων και αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Ειδικές  αναφορές στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών των Σχολείων και την αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών κάνει η Κομισιόν στην ετήσια έκθεσή της για το 2017

Ειδικότερα:

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

“Η διαδικασία διορισμού των διευθυντών των σχολείων έχει αλλάξει” σημειώνει η Κομισιόν  και υπογραμμίζει τα εξής:

1. Τον Μάρτιο του 2017 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την πρακτική της εκλογής των διευθυντών των σχολείων με μυστική ψηφοφορία των εκπαιδευτικών.

2. Κατόπιν αυτού, η εν λόγω μέθοδος καταργήθηκε με νέο νόμο τον Μάιο, αλλά εξακολουθεί να επιτρέπεται στους εκπαιδευτικούς να αποστέλλουν ανώνυμα τη γνώμη τους, η οποία μπορεί να λαμβάνεται υπόψη για τους διορισμούς από τα Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

3. Δεν είναι σαφές ποια βαρύτητα έχει η γνώμη των εκπαιδευτικών σ’ αυτή τη διαδικασία.

Πενήντα υποψήφιοι Διευθυντές στην Ευρωπαική Επιτροπή για τις τελευταίες κρίσεις επιλογής Διευθυντών Σχολείων

Πενήντα περίπου υποψήφιοι Διευθυντές των Διευθύνσεων Πειραιά, Α, Γ, Δ Αθήνας, και Κορινθίας, κατέθεσαν στον Γενικό Γραμματέα της Κομισιόν (Βρυξέλες) προσφυγή για διερεύνηση και εκδίκαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπόθεσης με θέμα τις διαδικασίες των κρίσεων διευθυντών που έγιναν τον Ιούλιο 2017, σύμφωνα με το Νόμο (Γαβρόγλου) Ν. 4473/2017.

Τα κύρια σημεία της προσφυγής τους είναι :

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: Ο διορισμός των 2 μελών των Συμβουλίων Επιλογής χωρίς προηγούμενη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Τα 5 από τα 7 μέλη ήταν διορισμένα όπως έχει γραφεί πολλές φορές.

ΜΕΛΟΣ ΠΥΣΔΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΣΕ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Σύμφωνα με το κείμενο της προσφυγλης μέλος   διευρυμένου Συμβουλίου επιλογής διεκδικούσε και θέση Διευθυντή Σχολείου, γεγονός  που απαγορεύεται ρητά από το νόμο 4327/2015 στο άρθρο 21, παράγραφο 13.

ΙΣΟΤΗΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ: Η σύνθεση συγκεκριμένων Συμβουλίων, λόγω της ισότητας των δύο φύλων, δεν ήταν σωστή. Θα έπρεπε το 1/3 των μελών να είναι γυναίκες. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1α του Ν.2839/2000 ( Α ́196 ), και της εγκυκλίου Φ350/81197846/Ε3/21-11-2016 σε κάθε υπηρεσιακό συμβούλιο των δημόσιων υπηρεσιών, των Ν.Π.Δ.Δ., και των Ο.Τ.Α., ο αριθμός των οριζομένων από τη Διοίκηση μελών κάθε φύλου ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 1/3 των οριζομένων. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επομένη ακέραια μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω.  

ΜΥΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ:  Καταγγέλλεται η μυστική ψηφοφορία των συλλόγων με τα φύλλα αποτίμησης που αποτύπωνε τη γνώμη των μονίμων συνυπηρετούντων εκπαιδευτικών και θα έπρεπε να συνεκτιμηθεί από τα διευρυμένα συμβούλια. Η απόφαση του ΣτΕ 711/2017 για το λόγο της ψηφοφορίας ακύρωσε το Νόμο Μπαλτά Κουράκου (Ν. 4327/2015). Στην ενότητα 5 της έκθεσης της Κομισιόν 2017 αναφέρεται στη ψηφοφορία με την πρόταση: «δεν είναι σαφές ποια βαρύτητα έχει η γνώμη των εκπαιδευτικών».

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Αναφέρεται επίσης στην προσφυγή προς τον Γραμματέα της Κομισιόν ότι έχουν κατατεθεί 2 αιτήσεις ακύρωσης του νόμου Γαβρόγλου στο Συμβούλιο Επικρατείας από 150 περίπου υποψήφιους διευθυντές και αναμένεται η εκδίκαση στους επόμενους 6 μήνες.

ΜΗΝΥΤΗΡΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ: Επίσης τον ενημερώνουν ότι έχουν κατατεθεί πολλές μηνυτήριες αναφορές στις εισαγγελικές αρχές.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Οι υποψήφιοι που προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή επιτροπή για δικαίωσή τους αναφέρουν εκτός των άλλων ότι έγιναν αυθαιρεσίες στις κρίσεις και προσκομίζουν  στοιχεία με αποδελτιωμένους πίνακες καθώς επίσης και με τις ανακηρύξεις υποψηφίων για μέλη των ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ (ψηφοδέλτια).

ΤΟ «ΑΣΑΝΣΕΡ»: Υπάρχει επίσης η καταγγελία τους ότι πολλοί υποψήφιοι ανέβηκαν  δεκάδες θέσεις στον πίνακα των υποψηφίων Διευθυντών με τη βοήθεια της συνέντευξης ενώ αντίθετα κάποιοι άλλοι, επιλεκτικά, που ήταν σε πολύ υψηλές θέσεις του πίνακα των αντικειμενικών κριτηρίων κατέβηκαν δεκάδες θέσεις.

Σχόλια (6)

 
Notis
15 Σεπ 2018 04:57

Ένα πράγμα δεν καταλαβαίνω. Γιατί, ενώ κρίθηκε αντισυνταγματική η επιλογή των διευθυντών σχολικών μονάδων με βάση το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του συλλόγου διδασκόντων, ετοιμάζονται τωρα να τοποθετήσουν εκατοντάδες υποδιευθυντές με την ίδια διαδικασία. Ο νόμος, δηλ.ειναι αντισυνταγματικός για τους διευθυντές και καθ' όλα νόμιμος για τους υποδιευθυντές;;; Κι αφού πέταξαν στους υποψήφιους υποδιευθυντές το "τυράκι" για τις δύο επιπλέον ώρες απαλλαγής από τα διδακτικά τους καθήκοντα και ένα 50/ευρω επιπλέον στο επιμίσθίο τους, άρχισαν κιόλας τα "όργανα" στους συλλόγους διδασκόντων... Η επιλογή του β υποδιευθυντή, χωρίς έστω κάποια βασικά αντικειμενικά κριτήρια, μονο συσπείρωση και συνεργατικότητα δεν μπορεί να φέρει. Αλλά, μάλλον το μήνυμα του τι συμβαίνει στα σχολεία αυτές τις μέρες, μάλλον το έχουν εισπράξει οι ιθύνοντες και προσπαθούν κάτι να συμμαζέψουν από το ασυμμαζευτα... Γι'αυτό και η καθυστερηση της εγκυκλίου... Για να δούμε τι μας ετοιμάζουν...

 
Λευτέρης
14 Σεπ 2018 17:12

Μετά τη δικαίωση θα ακολουθήσουν αγωγές για τις αποζημιώσεις. Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό; Ο Γαβρόγλου; Ο ΣΥΡΙΖΑ; Απλά ο Ελληνικός λαός!

 
Λειτουργός
14 Σεπ 2018 16:44

@Αποδυτηριάκια και
@Παντελή
Πέσατε διάνα...Αυτό το "τσίρκο" των δομών Γαβρόγλου άρχισε να ΥΠΟ-χωρεί και να ΑΠΟ-χωρεί..... Πραγματικά ο Υπουργός δεν έχει συναίσθηση που έχει εμπλακεί. Τα μέτωπα που ανοίξανε γιγαντιαία και οι αντίπαλοι πολύ σκληροί. Και ήδη έχει χάσει τις περισσότερες μάχες.
Οι ΣΣ θα πάρουν παράταση τουλάχιστον μέχρι το τέλος του τρέχοντος σχολικού έτους. Κρατήστε το όλοι αυτό.........

 
Παντελής
14 Σεπ 2018 09:56

Σε ό,τι αφορά την έκδοση απόφασης του ΣτΕ μπορεί να υπάρξει προδικαστική απόφαση από τώρα. Ωστόσο και μόνο η διαρροή της "τάσης" από τους κορυφαίους συνταγματολόγους της ΠΕΣΣ, αφενός μεν θα "παγώσει" περεταίρω ενέργειες του υπουργού, αφετέρου δε θα κινητοποιήσει την αντιπολίτευση για "πυρ ομαδόν" .
Η αντίστροφη μέτρηση του τέλους των ΠΕΚΕΣ άρχισε...

 
Αποδυτηριάκιας
14 Σεπ 2018 08:57

Γι αυτό η παράταση των ΣΣ. Έφτασαν μυνήματα στο Υπουργείο από ΣτΕ μεριά και ευκαιρία για τον υπουργό να αδράξει την ευκαιρία και να απολογηθεί στο κομματικό κονκλάβιο: "Παιδιά έκανα ότι μπορούσα, αλλά δυστυχώς παίξαμε και χάσαμε"
Συνεπώς, προβλέπεται νέα επ αόριστο παράταση της θητείας των Σχολικών Συμβούλων. Πάρτε το απόφαση!

 
loyk0
14 Σεπ 2018 08:46

Οι επερχόμενες εκλογές, θα καθαρίσουν για λίγο το τοπίο, για να ξαναγίνει μουντό και θολό όπως πάντα.
Το ΣτΕ δεν πρόκειται να εκδώσει τις αποφάσεις του πριν περάσει εξάμηνο. Άρα η κυβέρνηση προχωρεί και ο θεός βοηθός.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ