Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Υπουργείο: Τα πτυχία των ΤΕΙ είναι ισότιμα των Πανεπιστημίων

"Είναι απαράδεκτη η υποτίμηση των πτυχίων που θα απονέμει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως «κατώτερων» και μάλιστα χαρακτηρίζοντάς τα ως πτυχία ΤΕΙ"
Δημοσίευση: 14/09/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Eδώ και χρόνια τα πτυχία των ΤΕΙ λόγω της ανωτατοποίησης και της 4ετους φοίτησης είναι πλέον ισότιμα των Πανεπιστημίων.

Αυτό  ξεκαθαρίζει το υπουργείο Παιδείας απαντώντας σε σημερινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Εφημερίδας “Εθνος”, που κάνει λόγο για “παγίδα χιλιάδων υποψηφίων φοιτητών από λάθη στο Μηχανογραφικό”.

Ειδικότερα  το υπουργείο Παιδείας χαρακτηρίζει   “ψευδές και ανυπόστατο"  το δημοσίευμα του "Εθνους",  και τονίζει:

Α. Ποτέ και για καμία Σχολή ή Τμήμα δεν έχει υπάρξει στα Μηχανογραφικά Δελτία των Πανελλαδικών Εξετάσεων «αστερίσκος» ή άλλου είδους επισήμανση σχετική με τη διάρκεια σπουδών και το επίπεδο των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Άλλωστε το ίδιο δημοσίευμα αναιρεί τα όσα υποστηρίζει στον τίτλο του και στο ρεπορτάζ, από το ίδιο το ρεπορτάζ! Αναφέρει ως παράδειγμα τη Σχολή Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, που είναι 4ετούς φοίτησης, ενώ η ίδια σχολή των Πανεπιστημίων Ιωαννίνων και Πάτρας είναι 5ετούς φοίτησης.

Β. Όλες οι σχολές του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής είναι 4ετούς φοίτησης, απονέμουν πτυχία ισότιμα των υπολοίπων Ιδρυμάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Πανεπιστημίων και ΤΕΙ), δηλαδή διπλώματα επιπέδου 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και οι απόφοιτοι λαμβάνουν αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως ρητά αναφέρεται στον νόμο 4521/2018.

Γ. Πλήθος ρεπορτάζ στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο δημοσιεύτηκαν πριν και μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στην ιστοσελίδα του υπουργείου άλλωστε υπάρχουν όλα τα σχετικά και μόνο έλλειψη πληροφόρησης δεν μπορεί να ισχυριστεί ο κάθε ενδιαφερόμενος.

Δ.  Είναι απολύτως γνωστό ότι ο νόμος 4485/2017 προβλέπει ότι μόνο τα πενταετή προγράμματα σπουδών αποδίδουν πτυχίο που ακαδημαϊκά είναι επιπέδου μάστερ (επίπεδο 7).

Ε. Ως γνωστόν δεν δικαιολογείται σε καμία λειτουργία του κράτους άγνοια νόμου.

Ζ. Επιπλέον, είναι απαράδεκτη η υποτίμηση των πτυχίων που θα απονέμει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής ως «κατώτερων» και μάλιστα χαρακτηρίζοντάς τα ως «πτυχία ΤΕΙ» όταν εδώ και χρόνια τα πτυχία των ΤΕΙ λόγω της ανωτατοποίησης και της 4ετους φοίτησης είναι πλέον ισότιμα των Πανεπιστημίων.

Η.  Είναι εμφανές ότι το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας δεν υπηρετεί την ενημέρωση. Αναρωτιόμαστε αν είναι ποτέ δυνατόν η άγνοια ενός γονέα να αποτελεί… είδηση.

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Σχόλια (57)

 
Διαφορά ΤΕΙ και πανεπιστημίων
10 Ιουλ 2020 16:59

Τμήμα που ανήκει σε πανεπιστημιακή Πολυτεχνική Σχολή είναι βέβαιο ότι θα αποκτήσει επαγγελματικά δικαιώματα, κάτι που στις σχολές Μηχανικών των ΤΕΙ δεν ήταν σίγουρο. Υπάρχει αναντιστοιχία στην αντιμετώπιση του υπουργείου, ενώ οι πολλαπλές κατηγορίες πτυχιούχων δεν προσφέρουν τίποτα ούτε στην εκπαίδευση ούτε στην οικονομία.

 
Observator
09 Ιουλ 2020 23:35

Δεν ειναι σωστό ότι δεν υπήρχαν ποτέ αστερισκοι στα μηχανογραφικά. Οταν κάπου το 1999 αρχισαν να δεχεται νέους φοιτητές η ΣΕΜΦΕ του ΕΜΠ, φυαικά
τα παιδιά δεν ηξερα οτι δεν εχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτά αποδόθηκαν με ΠΔ το 2007, δηλ. 8 χρονια αργότερα. Και σε πολλά άλλα τμηματα αρκετών ΑΕΙ εγινε αυτό.

 
Εμμανουήλ Χρύσης
07 Ιουλ 2020 10:18

Ωστόσο οι διακρίσεις στους κλάδους, στο προσοντολόγιο, στις αμοιβές και στη βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη στο Δημόσιο Τομέα εξακολουθούν να υφίστανται κανονικότατα...

 
Αποφοιτος Α ΤΕΙ 2001
19 Μάιος 2019 17:19

Διαβάζοντας προσεκτικά όλα τα παραπάνω και ακούγοντας γνώμες συναδέλφων και μη θα ήθελα και εγω με την σειρά μου να ρωτήσω αφού πολλοί απο τους αποφοίτους ΤΕΙ είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών και διδακτορικών τίτλων όπως συμβαίνει και στα ΑΕΙ προς τι οι ισοτιμήσεις πτυχίων απο την στιγμή που ένας αποφοιτος ΤΕΙ δύναται να έχει ιδια ή και περισσότερα προσόντα απο εναν απόφοιτο ΑΕΙ μάλλον στις γνωστές πολιτικές σκοπιμοτητες που ταλανίζουν την χώρα μας χρόνια. Πουθένα στον κόσμο δεν υπάρχουν αυτοί οι διαχωρισμοί η Πανεπιστιμιακή εκπαιδευση είναι μία και ενιαία.

 
Λάθη επί λαθών
20 Ιαν 2019 23:01

Η Φυσικοθεραπεία, η Εργοθεραπεία, η Λογοθεραπεία, η Νοσηλευτική κ.α. θα έπρεπε να έχουν ενταχθεί στις *πανεπιστημιακές* Σχολές Επιστημών Υγείας ήδη από το 1975.

Αντίστοιχα, οι σπουδές στη Γραφιστική, τη Φωτογραφία, τη Συντήρηση Έργων Τέχνης σε Σχολές Καλών Τεχνών (πχ. Αθήνα και Θεσσαλονίκη) - πχ. η Οινολογία, όπως η Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής, στη Γεωπονική Σχολή - όλα τα τμήματα Δίοικησης, Λογιστικής, Οικονομικών των ΤΕΙ στις πανεπιστημιακές Σχολές Οικονομίας και Διοίκησης - οι Πολυτεχνικές Σχολές αντίστοιχα να είχαν απορροφήσει την πρώην ΣΕΛΕΤΕ (ΑΣΠΑΙΤΕ).

Λύσεις υπήρχαν τότε, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ κόστος, και θα έδιναν νέα ώθηση στις ανώτατες σπουδές και θα είχαμε σωστά ΑΕΙ. Τώρα πληρώνουμε το "χρέος" που δημιουργήθηκε εκείνη την περίοδο.

 
σχολιασμός για Πτυχίο ΤΕΙ και Πτυχίο Πανεπιστημίου
20 Ιαν 2019 13:30

@@Solwn

Τα ΑΕΙ πρέπει όπως σε άλλες χώρες να λειτουργούν και να υπάρχει συννενόηση μεταξύ τους που μέχρι τώρα δεν υπήρχε. Όλα τα ΑΕΙ πρέπει να έχουν κοινή πορεία μέσα στις επιστημονικές εξελίξεις. Συμφωνώ σε αυτό.
Επίσης οι σχολές που υπάρχουν είτε ώς αυτόνομες είτε ώς κατευθύνσεις κάποιες φορές σε Πανεπιστημιακά τμήματα δεν έπρεπε να δημιουργηθούν. Λάθη του παρελθόντος.
Τι φτάινε όμως τμήματα των ΤΕΙ που ο τίτλος σπουδών, απονέμεται μόνο απο Τεχνολογικό ίδρυμα;;
α) Φυσικοθεραπευτής
β) Λογοθεραπευτής
γ) Τεχνολόγος Τροφίμων
δ) Εργοθεραπευτής
ε) κλπ.

Εγώ ώς Φυσικοθεραπευτής τι φταίω να έχω ένα υποτιμημένο ''πτυχιο ΤΕΙ'' όταν η σχολή μου έχει 240 διδακτ. μον. , 4 ετή φοίτηση, και πρόγραμμα σπουδών ΠΑΝΟΜΟΙΟΤΥΠΟ με τα αντίστοιχα τμήματα Φυσικοθεραπείας των Πανεπιστημίων της Ευρώπης;

 
@ Solwn
02 Ιαν 2019 23:45

Από το 1980 όμως πέρασαν 30 χρόνια για να φτάσουμε στο 2010 (*) και έτσι σπαταλήσαμε περίπου τρεις δεκαετίες σε χρόνο και πόρους ενώ θα μπορούσαμε να έχουμε φτιάξει ενιαία ΑΕΙ, με καλύτερες προϋποθέσεις και φοιτητές/απόφοιτοι να είχαν καλύτερες σπουδές και επαγγελματικά δικαιώματα.

Έγιναν τεράστια λάθη: αφού δε χρειάζονταν τμήματα ΤΕΙ ας ενσωμάτωναν τις αντίστοιχες ειδικότητες στις Πανεπιστημιακές Σχολές εξαρχής.

Να σημειωθεί ότι ακόμα υπάρχουν "παραθυράκια" στη νομοθεσία που επιτρέπουν να διδάσκουν στα τμήματα των ΤΕΙ καθηγητές εφαρμογών χωρίς διδακτορικό!

(*) Το 2007 δόθηκε πρώτη φορά η δυνατότητα να έχουν τα ΤΕΙ αυτόνομα μεταπτυχιακά προγράμματα και το 2016-2017 η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών διατριβών.

 
Solwn
02 Ιαν 2019 16:42

@Επίπεδο σπουδών ΤΕΙ

Επίσης να προσθέσω ότι τα προγράμματα σπουδών των περισσότερων σχολών ΤΕΙ είναι πλήρως όμοια με αντίστοιχα ξένα πανεπιστημιακά τμήματα. ειδικά μετά το 2010.

 
Solwn
02 Ιαν 2019 16:24

@Επίπεδο σπουδών σχολων ΤΕΙ

Σε αρκετά που γράφετε έχετε δίκιο.
Θα ηθελα να προσθέσω πως λανθασμένα και πολύ λάθος ο κόσμος , οι ακαδημαϊκοί , οι φοιτητές μπαίνουν στην διαδικασία να συγκρίνουν σχολές ΤΕΙ και ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ στο θέμα της έρευνας, όταν στα ΤΕΙ το δικαίωμα για εκπόνηση διδακτορικών δεν είχε δοθεί ποτέ. Θυμάμαι απ'τα φοιτητικά μου χρονια στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης συγκεκριμένα, που οι καθηγητές κάναν συνεχώς παράπονα στον τότε πρόεδρο του ΤΕΙ , για να μεσολαβήσει στο Υπουργείο ώστε να πάρει το τμήμα ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ το δικαίωμα εκπόνησης διδακτορικής έρευνας. Το συγκεκριμένο τμήμα έχει βγαλει απ'τα Καλύτερα στελέχη της βιομηχανίας της Σινδου Θεσσαλονίκης, και γενικότερα της Μακεδονίας στον τομέα των τροφίμων. Τέτοια τμήματα (και άλλα πολλά σε άλλα ΤΕΙ) πασχιζαν για να πάρουν τα αυτονόητα, σε μια χώρα που δεν ήθελε να ξεπλύνει την ρετσινιά των πάλαι ποτέ ΚΑΤΕ και ΚΑΤΕΕ που η ίδια η νομοθεσία με τον νόμο του 2001 τα ονόμαζε πλέον ΑΕΙ Τεχνολογικού Τομέα , και ταυτόχρονα έκανε ακόμα αναφορές σε προκηρύξεις και στην Βουλή , σε ΑΕΙ ΤΕΙ!

 
Επίπεδο Σπουδών Σχολών ΤΕΙ
02 Ιαν 2019 11:24

Με ελάχιστες εξαιρέσεις, το επίπεδο σπουδών και έρευνας στα ΤΕΙ υστερούσε σε σχέση με τα πανεπιστημιακά τμήματα.

Έτσι ο αριστούχος απόφοιτος Λυκείου πάντα θα προτιμήσει, για παράδειγμα, να φοιτήσει σε ένα πανεπιστημιακό τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών (Πολυτεχνική Σχολή ή Πολυτεχνείο) από ένα ομοειδές τμήμα σε κάποιο ΤΕΙ.

Εκ των πραγμάτων δημιουργήθηκαν ιδρύματα δύο ταχυτήτων τα οποία καλώς καταργούνται τώρα με τις συνενώσεις ΤΕΙ και Πανεπιστημίων αν και αυτό δε γίνεται πάντα με τον καλύτερο τρόπο.

Υπάρχουν φυσικά μερικές ειδικότητες που είναι μοναδικές στα ΤΕΙ (Φυσικοθεραπεία, Γραφιστική κ.α.) που όμως θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί στις αντίστοιχες πανεπιστημιακές σχολές από την αρχή.

 
Αννα
02 Ιαν 2019 01:42

Το δίκαιο και το πιο σωστό είναι όσοι απόφοιτοι των ΤΕΙ έλαβαν πτυχίο από το 2007 και μετά να μπορούν να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους μέσω κατατακτηρίων εξετάσεων. Διότι από το 2007 και έπειτα εμπλουτίστηκαν περισσότερο τα προγράμματα σπουδών τους και δόθηκε η δυνατότητα για αυτονομία στα μεταπτυχιακά. Πριν το 2007 το επίπεδο των ΤΕΙ ήταν αρκετά χαμηλό το γεγονός ότι ήταν 4 χρόνια η φοίτηση δε λέει τίποτα, άλλωστε μέχρι το 2007 σε αρκετά τμήματα ΤΕΙ δεν είχαν καν συγγράμματα μόνο κάποιες χειρόγραφες σημειώσεις ....

 
Αποφοιτος
01 Ιαν 2019 17:32

@Μανος
Το γνωρίζεις ότι τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ ;

 
Γιάννης Μ.
01 Ιαν 2019 02:02

@Μάνος 31 Δεκ 2018 15:32
Καλησπέρα και χρόνια πολλά!
Είσαι πτυχιούχος ΤΕΙ, αλλά ακόμα αναφέρεις τους όρους ΤΕΙ και ΑΕΙ, ενώ το ορθό είναι ΤΕΙ και Πανεπιστήμια, εδώ και 18 περίπου έτη.
Να προσέχουμε λίγο τις λεπτομέρειες γιατί και αυτές έχουν τη σημασία τους.
Καλή χρονιά σε όλους!

 
Μάνος
31 Δεκ 2018 15:32

Είμαι πτυχιούχος ΤΕΙ και ΑΕΙ, όποιος/α θεωρεί ότι το επίπεδο σπουδών των τμημάτων ΤΕΙ είναι χαμηλότερο από των τμημάτων ΑΕΙ κάνει τεράστιο λάθος. Προσωπικά κουράστηκα και εργάστηκα περισσότερο στο τμήμα του ΤΕΙ από ότι στο τμήμα ΑΕΙ όπου φοιτούσα. Επιπλέον, στο ΑΕΙ είχε μόνο θεωρίες οι οποίες μόνο κούραζαν και τα μαθήματα τα περνούσες μόνο με απλό διάβασμα. Στο ΤΕΙ μάθαινες περισσότερο διότι υπήρχαν τα εργαστήρια και η πρακτική. Τοποθετήθηκα σε ένα πλαίσιο εργασίας όπου έμαθα πρακτικά το επάγγελμα και εφάρμοσα την επιστημονική θεωρία. Κατά την γνώμη μου τα ΑΕΙ θα πρέπει να γίνουν ΤΕΙ και δεν θεωρώ αναβάθμιση των ΤΕΙ εάν καταργηθεί η πρακτική άσκηση. Φτάνει σε αυτή τη χώρα που είμαστε άνθρωποι της θεωρίας.......Είναι τραγικό απόφοιτοι φιλολογίας να διορίζονται σε σχολείο και να μην έχουν κάνει ούτε μια ώρα μάθημα σε σχολική αίθουσα.

 
Μόνο στα λόγια
03 Νοε 2018 13:48

Πάντως, για να μη κοροιδευόμαστε, στις μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα. Ρωτήστε τους, δείτε τα αρχεία τους και δημοσιεύστε τη λίστα με τις απαντήσεις.

 
Διδακτορικό με πρώτο πτυχίο από ΤΕΙ
10 Οκτ 2018 13:56

Προς τον @@Είναι λογικό; (10 Οκτ 2018 12:46)

Σαφώς επιτρέπεται να καταθέσετε το βιογραφικό σας για εκλογή σε κάποια θέση ΑΕΙ της Ελλάδας και του εξωτερικού, αν έχετε διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο. Εκεί όμως η εκλογή σας δε θα εξαρτηθεί από μια "λίστα" με τυπικά προσόντα, όπως συμβαίνει στη γενική επιλογή προσωπικού για θέσεις στον Δημόσιο Τομέα μέσω διαγωνισμών ΑΣΕΠ (μόρια, προϋπηρεσία, γραπτές εξετάσεις κτλ.)

Απέναντι σε βιογραφικά αριστούχων υποψηφίων με α) πτυχίο Πανεπιστημίου και β) διδακτορικό από το εξωτερικό, ακόμα και οι αριστούχοι απόφοιτοι ΤΕΙ δεν έχουν κανένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Ελάχιστες άλλωστε οι περιπτώσεις αποφοίτων ΤΕΙ που έχουν επιλεγεί σε μια καθηγητική ή ερευνητική θέση με τόσο ανταγωνιστική διαδικασία (σχεδόν μηδενικές σε γνωστά πανεπιστημιακά ιδρύματα), τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα - και αυτό δεν οφείλεται μόνο στις στρεβλώσεις του συστήματος, είναι μια ένδειξη για τη φιλοσοφία των σπουδών που παρείχαν τόσα χρόνια ("γυάλινο ταβάνι").

Το θέμα με τα πτυχία (πανεπιστημίων) και τα διπλώματα (πολυτεχνικών σχολών) είναι ζήτημα χρονικής διάρκειας σπουδών (1 έτος παραπάνω μαθημάτων). Ήδη στο εξωτερικό επιτρεπόταν στους αποφοίτους πενταετών τμημάτων να προχωρούν κατευθείαν σε διδακτορικές σπουδές. Δε σημαίνει όμως ότι τα Πολυτεχνεία είναι κάτι διαφορετικό από τον υπόλοιπο πανεπιστημιακό χώρο.

Μισθολογικές ή άλλες διεκδικήσεις των διπλωματούχων μηχανικών δεν έχουν νομική υπόσταση εφόσον σε ΚΑΜΙΑ ευρωπαϊκή χώρα δεν απονέμονται *δύο* τίτλοι σπουδών (bachelor+master) με *μία* διαδικασία εξέτασης υποψηφίων (εισαγωγικές εξετάσεις, όπως είναι οι πανελλαδικές.

Τα ΤΕΙ από την άλλη αντιμετώπιζαν -και αντιμετωπίζουν- άλλα ζητήματα με τις σπουδές που προσφέρουν.

 
@@Είναι λογικό;
10 Οκτ 2018 12:46

Έχετε δίκιο ως προς το ότι ο κάτοχος μπάτσελορ ΤΕ του εξωτερικού αναγνωρίζεται μετά από διαδικασία ΔΟΑΤΑΠ ως πτυχιούχος ΤΕ. Αυτό που ίσως δεν έχετε υπ΄ όψιν σας είναι ότι αν το πτυχίο του προσδίδει αυξημένα επαγγελματικά δικαιώματα (ΕΔ) στην χώρα προέλευσης αυτά μπορούν να αναγνωριστούν με την διαδικασία ΣΑΕΠ. Και αυτά μπορεί να είναι ισοδύναμα με τα ΕΔ ΠΕ.

«Τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά παλαιόθεν δεν προσθέτουν περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα, αυτά ορίζονται μόνο από το (πρώτο) πτυχίο» Παλαιόθεν τα διπλώματα των πολυτεχνείων λογίζονταν ακαδημαικά ισότιμα με τα πτυχία των πανεπιστημίων. Τώρα όμως αυτό άλλαξε, Το παλαιόθεν δεν είναι επιχείρημα. Τώρα για να κλονίσω την σιγουριά σου για τα ΕΔ που προκύπτουν μόνο από βασικές σπουδές κοίτα εδώ: https://www.esos.gr/comment/86458 (σχόλιο bob mastora)
«Ο κάτοχος διδακτορικού (ΤΕ ή ΠΕ) μπορεί να διδάξει σε ΑΕΙ και εκεί κρίνεται με ελάχιστο προσόν, μεταξύ άλλων, το διδιδακτορικό (και όχι οι προγενέστεροι/κατώτεροι ακαδημαϊκώς τίτλοι του).» Επίσης ο κάτοχος διδακτορικού μπορεί να καταλάβει θέση δημόσιου υπαλλήλου κατηγορίας Ειδικών θέσεων (ΕΘ). Δηλαδή κατηγορία θέσης ανώτερης του ΠΕ. ΠΕ όμως δεν μπορεί να γίνει. Μπορεί δηλαδή να είναι δάσκαλος του ΠΕ στο πανεπιστήμιο, ανώτερος του στο δημόσιο αλλά όχι ισότιμος. Ε βέβαια. Όλα αυτά είναι λογικά, απλά εγώ δεν τα κατάλαβα.

 
Απολύτως λογικό
09 Οκτ 2018 23:29

Όσο "λογικό" να νομίζει κάποιος ότι οι αντίστοιχοι υπάλληλοι που είναι απόφοιτοι πανεπιστημίου (ΠΕ) όλα αυτά τα χρόνια αρκούνται στο απλό πτυχίο και δεν έχουν προχωρήσει με τη σειρά τους σε μεταπτυχιακές ή και διδακτορικές σπουδές.

Επομένως, είναι απολύτως λογικό αφού στο πρώτο πτυχίο ο "παλιός" απόφοιτος ΤΕΙ υστερεί.

Στόχος δεν είναι η συσσώρευση μεταπτυχιακών χωρίς να έχουν μπει σωστά "θεμέλια", δηλαδή χωρίς την απαιτούμενη ποιότητα στο βασικό πτυχίο.

Με την κατάργηση των ΤΕΙ θα εκλείψουν αυτά τα προβλήματα.

Τίτλος Bachelor ΔΕΝ θεωρείται ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ δίπλωμα μετά το σχολείο άνω των τριών ετών, υπάρχουν διαβαθμίσεις στις σπουδές στα διάφορα ιδρύματα.

Μόνο εφόσον έχεις αναγνωρισμένο ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ δίπλωμα θεωρείσαι ισότιμος με αποφοίτους πανεπιστημιακού πτυχίου. Δείτε το παράδειγμα της Αγγλίας, της Ολλανδίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας - ούτε εκεί δεν αναγνωρίζονται τα ΤΕΙ ως πανεπιστημιακά ιδρύματα.

 
@Είναι λογικό;
09 Οκτ 2018 22:59

Αν κάποιος πάρει Bachelor από οποιαδήποτε πανεπιστημιακής φύσεως σχολή του εξωτερικού αναγνωρίζεται από το κράτος ως κάτοχος εκπαίδευσης βαθμίδας ΠΕ, αφού περάσει επιτυχώς και τη σχετική διαδικασία ΔΟΑΤΑΠ (συνυπολογισμός ίσως master ή/και επιπλέον μαθήματα).
Αν έχει Bachelor από οποιαδήποτε τεχνολογικής φύσεως σχολή του εξωτερικού (π.χ. applied sciences) αναγνωρίζεται από το κράτος ως κάτοχος εκπαίδευσης βαθμίδας ΤΕ, αφού περάσει επιτυχώς τη σχετική διαδικασία ΔΟΑΤΑΠ (ίσως επιπλέον μαθήματα).

Τα μεταπτυχιακά και διδακτορικά παλαιόθεν δεν προσθέτουν περισσότερα επαγγελματικά δικαιώματα, αυτά ορίζονται μόνο από το (πρώτο) πτυχίο. Επιπλέον, οι μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί τίτλοι στους (δημοσίους) υπαλλήλους λογίζονται πλέον ως "χρονοεπίδομα/μισθολογικά κλιμάκια".

Ο κάτοχος διδακτορικού (ΤΕ ή ΠΕ) μπορεί να διδάξει σε ΑΕΙ και εκεί κρίνεται με ελάχιστο προσόν, μεταξύ άλλων, το διδιδακτορικό (και όχι οι προγενέστεροι/κατώτεροι ακαδημαϊκώς τίτλοι του).

 
Είναι λογικό;
09 Οκτ 2018 17:29

Αν κάποιος πάρει Bachelor (εκπαίδευση μετά το σχολείο άνω των τριών ετών) από οποιαδήποτε σχολή του εξωτερικού αναγνωρίζεται από το κράτος ως κάτοχος εκπαίδευσης βαθμίδας ΠΕ. Αν όμως κάποιος είναι κάτοχος Διδακτορικού (ικανότητα διδασκαλίας σε Πανεπιστήμια) ή έστω Μεταπτυχιακού (από Ελληνικό Πανεπιστήμιο) με πρώτο πτυχίο από ΤΕΙ (Bachelor) τότε πάντα θα θεωρείται ως κατώτερος υπάλληλος από τους ΠΕ, θα είναι υπάλληλος βαθμίδας ΤΕ.

 
Πανεπιστήμια Αγγλίας
17 Σεπ 2018 15:35

Συνήθως τα πανεπιστήμια στην Αγγλία δέχονται αποφοίτους ΤΕΙ (όχι όλα) αλλά απαιτούν υψηλότερη βαθμολογία πτυχίου.

Στη δική τους κλίμακα, ως πτυχίο (2:1) μπορεί να θεωρείται ένα πανεπιστημιακό πτυχίο με βαθμό 7 αλλά το αντίστοιχο πτυχίο ΤΕΙ να πρέπει να είναι με βαθμό 7.5.

Υπάρχει σίγουρα διάκριση μεταξύ πτυχίων στην Ολλανδία: τα πτυχία πανεπιστημίων θεωρούνται αντίστοιχα των WO ενώ των ΤΕΙ θεωρούνται αντίστοιχα των HBO.

Στη Γερμανία οι πενταετείς σπουδές μηχανικών (Πολυτεχνεία/Πανεπιστήμια) τοποθετούνται σε ανώτερο επίπεδο από τις τετραετείς (ΤΕΙ). Σε μεταπτυχιακό επίπεδο και σε επίπεδο διδακτορικού η άριστη γνώση της γερμανικής γλώσσας (και της αγγλικής) είναι υποχρεωτική.

Παντού παίζουν ρόλο οι συστατικές και άλλα στοιχεία (συμμετοχή σε έρευνα κτλ.)

 
Σημερα
17 Σεπ 2018 15:27

@ Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, στις περισσότερες περιπτώσεις οι πτυχιούχοι των ΤΕΙ γίνονται δεκτοί για μεταπτυχιακά με ίδια κριτήρια όπως των πτυχιουχων Πανεπιστημίων. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις συνυπολογίζονται και άλλες παράμετροι !

 
@Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, @Απόστολος
17 Σεπ 2018 15:00

Έχω σπουδάσει πληροφορική στο ΤΕΙ Αθήνας, έκανα απευθείας μεταπτυχιακό σε Πανεπιστήμιο της Γερμανίας και εργάστηκα για χρόνια στην Ελβετία, έχοντας συναδέλφους και Έλληνες από ελληνικά Πανεπιστήμια. Στην Ελβετία η διαδικασία ήταν κοινή και για τους μεν και για τους δε, υπογράφαμε μια 3μηνη σύμβαση "δοκιμαστική" ώστε ο οργανισμός να δει τα προσόντα και τις γνώσεις μας στην πράξη, και στη συνέχεια μας έκανε τις συμβάσεις ετήσιες.

 
Ολλανδία, Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο
17 Σεπ 2018 13:34

Στα πανεπιστήμια αυτών των χωρών σίγουρα δε γίνονται αυτομάτως δεκτοί απόφοιτοι ΤΕΙ σε μεταπτυχιακά / διδακτορικά προγράμματα.

Μπορεί να εξεταστεί μια ατομική αίτησή κατά περίπτωση (πχ. αν κάποιος έχει επιπλέον προσόντα ή προϋπηρεσία) αλλά με μοναδικό εφόδιο το πτυχίο τους (μαθήματα + πτυχιακή εργασία) δεν κατατάσσονται σε ίδιο επίπεδο σπουδών σε σχέση με τους αποφοιτους των πανεπιστημίων.

 
Tμήμα Μαθηματικών
17 Σεπ 2018 13:30

Ο διαχωρισμός πτυχιούχων του ίδιου Ιδρύματος σε χρονικές περιόδους ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟΣ εφόσον το ίδρυμα ΜΕΤΑΒΑΛΕΙ τα έτη σπουδών (από 3 σε 4), τα μαθήματα (εισαγωγή μαθημάτων επιστημονικής θεμελίωσης) και τα προσόντα των καθηγητών (απαίτηση για κατοχή Διδακτορικού Τίτλου).

Παράδειγμα, το τμήμα Μαθηματικών: Ιδρύθηκε εξαρχής ως πανεπιστημιακό τμήμα, ενταγμένο σε ένα πανεπιστήμιο. Ακόμα και στην Ελλάδα, οι καθηγητές στα πανεπιστήμια και σε σχολές όπως το Πολυτεχνείο ήταν και είναι κάτοχοι διδακτορικού.

Αντιθέτως, τα τμήματα των ΤΕΙ εξελίχθηκαν σταδιακά σε πανεπιστημιακά τα τελευταία 35 χρόνια. Αναβαθμίστηκαν τα μαθήματα, τέθηκαν πιο αυστηρά κριτήρια στην επιλογή του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού - έγιναν δηλαδή αλλαγές που άλλαξαν την ίδια τη φύση των σπουδών και της έρευνας σε αυτά, δεν έτυχε απλώς να προσληφθούν καλύτεροι καθηγητές.

Τα τυπικά κριτήρια συνεπώς διασφαλίζουν το ελάχιστο όριο αποδοχής - με άλλα λόγια, πρέπει οπωσδήποτε να καλύπτονται για να έχει κάποιος δικαίωμα επιλογής.

Μετά αρχίζει η διαδικασία επιλογής, δηλαδή ποιος από όσους έχουν το δικαίωμα επιλογής είναι καλύτερος.

Ξαναρωτάω: Πόσοι απόφοιτοι ΤΕΙ (πριν το 2000, πριν το 1990, δεν έχει σημασία το έτος) θα δεχτούν να εξεταστούν σε 15 μαθήματα, ως ελάχιστο τυπικό όριο για την απόκτηση τετραετούς πανεπιστημιακού τίτλου σπουδών;

 
Ισότιμα πτυχία
17 Σεπ 2018 12:45

Είναι ΑΝΑΛΗΘΕΣ ότι "οι αποφοιτοι ΤΕΙ έχουν απευθείας πρόσβαση σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά καθώς το πτυχίο τους δεν θεωρείται παρά ως πανεπιστημιακό"

Μπορείτε να ρωτήσετε σε οποιοδήποτε ακαδημαϊκό ιδρυμα στο εξωτερικό.

Για κάθε χώρα, ανάλογα με τη δομή του εκπαιδευτικού της συστήματος, υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΠΤΥΧΙΩΝ και πτυχίων από άλλου τύπου ιδρυμάτα (στην Ελλάδα, τα ΤΕΙ)

 
Apostolos
17 Σεπ 2018 08:59

Τα καλά Πανεπιστήμια στο εξωτερικό μελετούν το βιογραφικό του υποψηφίου και όχι μόνο το πτυχίο. Ανάλογα την θέση και τις απαιτήσεις της συγκρίνουν το γενικό προφίλ του υποψηφίου. Είναι αλήθεια ότι τα ΤΕΙ θεωρούνται στο εξωτερικό ισότιμα προς τα Πανεπιστήμια αλλά με μια διαφορά. Έχουν κατάλογο με βάση τις βάσεις των Πανελληνίων και συγκρίνουν τα ιδρύματα μεταξύ τους με αποτέλεσμα πχ η Πληροφορική της ΑΣΟΕΕ να θεωρείτε απείρως καλύτερη από τη Πληροφορική ΤΕΙ Σερρών, αλλά και ότι η Πληροφορική Πανεπιστημίου Πειραιά δεν έχει μεγάλες διαφορές από την Πληροφορική ΤΕΙ Αθήνας.
Σας γράφω με βάση την προσωπική μου εμπειρία στην Αγγλία.

 
@ Ισότιμα πτυχία
16 Σεπ 2018 23:25

Όσοι έχουμε σπουδάσει και εργαστεί στο εξωτερικό γνωρίζουμε ότι ένας απόφοιτος ΤΕΙ με έναν απόφοιτο Πανεπιστημίου έχουν τις ίδιες αρμοδιότητες, μισθό και εξέλιξη, όπως επίσης και ότι οι αποφοιτοι ΤΕΙ έχουν απευθείας πρόσβαση σε μεταπτυχιακά και διδακτορικά καθώς το πτυχίο τους δεν θεωρείται παρά ως πανεπιστημιακό. Στο εξωτερικό βλέπεις δεν υπάρχουν οι συντεχνίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, ούτε πέφτουν τηλέφωνα στο Υπουργείο Παιδείας με το παραμικρό.

 
@@ Διαδικασία ισοτίμησης
16 Σεπ 2018 23:09

Καλή διάθεση να υπάρχει και λύση θα βρισκόταν.
Οι κατατακτήριες που προτείνονται από το Υπουργείο είναι λύση χρονοβόρα και εξευτελιστική. Προσθέτει επιπλέον βάρος αντί να αφαιρεί και πάντα θα υπάρχουν αυτοί που δεν πέρασαν και θα γκρινιάζουν.
Μια πολύ απλή λύση είναι το κάθε τμήμα να πεί: Κύριοι είστε 2 κύριες κατηγορίες: Αυτοί με 3.5 έτη σπουδών και αυτοί με 4. Ε, οι μέν να έρθουν να δώσουν Χ μαθήματα (τα πιο αντιπροσωπευτικά) και οι δε τα Υ. Και αυτό να διαρκέσει πχ για 10 χρόνια. Μετά τέλος.
Προσωπικά πιστεύω πως:
Ο διαχωρισμός πτυχιούχων του ίδιου Ιδρύματος σε χρονικές περιόδους ανάλογα με τα έτη σπουδών, τα μαθήματα ή τα προσόντα των καθηγητών είναι χαζομάρα. Έχει ρωτήσει κανείς π.χ. Μαθηματικό τι προσόντα είχαν οι καθηγητές του όταν του δώσαν το πτυχίο; Και αν τώρα έχουν όλοι π.χ. Post Doc, αυτό εγείρει κάποιου είδους δικαίωμα σε οποιονδήποτε να πεί οτι τα παλαιότερα πτυχία "ναι μεν αλλα" δεν είναι ακριβώς τα ίδια με τα τωρινά; Προφανώς και όχι!!!!! Όλα τα ιδρύματα μετεξελίσσονται, αλλάζουν μαθήματα, καθηγητές με περισσότερα προσόντα εκλέγονται, αλλά κανείς δεν τολμά να αμφισβητήσει τους αποφοίτους τους η να τους διαχωρίσει. Ακόμα και ακαδημίες έγιναν Πανεπιστήμια και οι απόφοιτοι καλύφθηκαν με κάποιον τρόπο (πχ τμήματα εξομοίωσης). Εδώ γιατί όχι;;

 
ν+2 Ανωτατου Τεχνολογικου Εκπαιδευτικου Ιδρυματος Αθηνας
16 Σεπ 2018 22:25

Αποτυχια το παδα τα Α.Τ.Ε.Ι πιο καλα ηταν οι φοιτητες που ειναι ν+2 πρεπει να περασουν οσα μαθηματα χρωστανε σε μαθηματα πανεπιστημιου για να παρουν πτυχιο Α.Τ.Ε.Ι.
Αν ειναι ευκολο μπορουμε να σοβαρευτουμε λιγο???
Που ξανακούστηκε να πρεπει να περασουμε αλλου ιδρυματος μαθηματα για να παρουμε πτυχιο διαφορετικου ιδρυματος?
Γελαει ο κοσμος ΠΑιΔιΑ..

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.