ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κ. Μουτζούρης: Σύντομα τα οκτώ τμήματα Μηχανικών του ΠΑΔΑ θα αποκτήσουν πενταετή διάρκεια σπουδών

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κ. Μουτζούρης και μέλη της Διοικούσας είχαν τουλάχιστον τέσσερις συναντήσεις στο υπουργείο Παιδείας με στελέχη του υπουργείου για το θέμα αυτό.
Δημοσίευση: 14/09/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αισιοδοξώ ότι σύντομα τα οκτώ τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα αποκτήσουν πενταετή διάρκεια σπουδών όπως είναι σε όλες τις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας.

Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα στο esos ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής , Καθηγητής Κώστας Μουτζούρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κ. Μουτζούρης και μέλη της Διοικούσας είχαν τουλάχιστον τέσσερις συναντήσεις στο υπουργείο Παιδείας με στελέχη του υπουργείου για το θέμα αυτό, γεγονός που σημαίνει ότι επισπεύδονται οι σχετικές διαδικασίες νομοθέτησης  .

Σχόλια (54)

 
@ζαβαρακατρανέμια
22 Σεπ 2018 17:34

Δεν θα τρέξουν δύο προγράμματα σπουδών στο ΠΑΔΑ. Θα τρέξουν μόνο τα νέα προγράμματα σπουδών και θα υπάρχουν αντιστοιχήσεις. Το θέμα είναι πως θα τρέξουν γιατί δεν θα υπάρχουν αρκετοί έκτακτοι καθηγητές.

 
ζαβαρακατρανέμια
22 Σεπ 2018 17:08

@αποφοιτος μηχανικος ΤΕ αναφέρθηκε, ότι γίνονται δεκτοί μέσω της σχετικής διαδικασίας ΔΟΑΤΑΠ, που προβλέπει να έχουν πτυχίο+μάστερ+επιτυχία σε επιπλέον μαθήματα. Το νόημα λοιπόν είναι, ότι δεν γίνονται τελικά δεκτοί μόνο το 4ετές πτυχίο (και μάλιστα πανεπιστημιακού τομέα και μόνο), που ανέφερες αρχικά.

Το Πα.Δ.Α. που είναι πανεπιστήμιο (και όχι ΤΕΙ πια) δεν υφίσταται κάποιο θέμα με όσα ημεδαπά τμήματα είναι 4ετή και στα υπόλοιπα πανεπιστήμια. Το θέμα (θα) το έχουν τα τμήματα Πα.Δ.Α. συναφή με τη μηχανική και γεωπονία, που είναι στα υπόλοιπα 5ετή και φυσικά δεν θα τους δεχθούν τα αντίστοιχα επαγγελματικά επιμελητήρια ως "όμοιους/ίδιους". Γιατί το έκαναν αυτό;

Άρα θα πρέπει να κάνουν "παραπάνω πράγματα" στο πτυχίο τους στο Πα.Δ.Α.. Ήδη δημοσίευμα αναφέρει για αλλαγή των εν λόγω προγραμμάτων (από 4ετή σε 5ετή... προφανώς ως ομολογία του "αρχικού λάθους" θαρρώ), αλλιώς θα πρέπει να βρεθεί "φόρμουλα" σαν αυτή του ΔΟΑΤΑΠ (αλλά αυτός ο οργανισμός αφορά πτυχία εξωτερικού, όχι εσωτερικού). Ενδεχομένως να ζητείται εξτρά master (κατ' αναλογία με το ΟΕ... δική μου εικασία).

Όπως και να έχει είτε θα πρέπει να γίνουν 5ετή στους εν λόγω τομείς, είτε να νομοθετηθεί νέα ρύθμιση (και αυτά στην Ελλάδα όταν κριθεί ύπαρξη κρίσιμης μάζας και αν). Και δεν είναι αν τα δέχομαι προσωπικά, δεν είμαι ούτε σε επιμελητήρια, ούτε στον ΔΟΑΤΑΠ, ούτε καν μηχανικός. Το τι ισχύει αναφέρω.

 
αποφοιτος μηχανικος ΤΕ
22 Σεπ 2018 16:38

@ζαβαρακατρανέμια Με συγχωρειτε κυριε αλλα εν τελει το νοημα ειναι οτι τους δεχεστε, ετσι δεν ειναι ; και ειναι 4ετους.
Πανεπιστημιακης;; Και το Πα.Δ.Α τωρα που ειναι Πανεπιστημιο και οχι ΤΕΙ γιατι δεν το δεχεστε ;

 
@ G.Ar
22 Σεπ 2018 15:47

Ενδεχομένως μιλάτε ως εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα. Όμως όλοι οι απόφοιτοι Τ.Ε. στο δημόσιο τομέα προσδοκούν και πρακτικά οφέλη:

Δεν τους ενδιαφέρει μόνο η κατοχύρωση ΕΔ. Απαιτούν ισοτιμία με τα πανεπιστημιακά πτυχία, του ΠΡΩΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ σπουδών (όχι μεταπτυχιακών τίτλων).

Είναι αφελές να νομίζουμε ότι τόσοι διορισμένοι απόφοιτοι ΤΕΙ, όλα αυτά τα χρόνια, δεν επιδιώκουν επαγγελματική ανέλιξη.

 
Πανεπιστήμια όχι ΤΕΙ
22 Σεπ 2018 15:17

Ένα 3ετές πτυχίο *πανεπιστημίου* από την Ολλανδία είναι ΙΣΟΤΙΜΟ με ένα 4ετές πτυχίο *πανεπιστημίου* από την Ισπανία.

Ομοίως, τα 4ετή πτυχία Μηχανικών *από πανεπιστήμιο* αναγνωρίζονται στην ΕΕ ως ισότιμα με τα 5ετή πτυχία Μηχανικών *από πανεπιστήμιο* χωρών που έχουν διατηρήσει την αυξημένη διάρκεια σπουδών για τις σχολές μηχανικών, όπως είναι η Ελλάδα.

Σημασία έχει η ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ του ιδρύματος όχι μόνο τα έτη σπουδών(*).

Τα πτυχία Μηχανικών Τ.Ε. ΓΕΝΙΚΑ δεν αναγνωρίζονται στο εξωτερικό ως ισότιμα με τα πανεπιστημιακά πτυχία Μηχανικών Π.Ε. από Πολυτεχνεία ή Πολυτεχνικές Σχολές.

(*) Πριν τις αλλαγές με τη συνθήκη της Μπολόνια το 1999 οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη απαιτούσαν 5 χρόνια σπουδών για απονομή Διπλώματος Μηχανικού. Προφανώς κανείς δεν έπαιρνε πτυχίο με 1 ή 2 χρόνια σπουδών.

 
ko
22 Σεπ 2018 14:40

Τους έξω τους δέχονται επειδή αναγκάζονται είτε από τει γερμανίας με μεταπτυχιακό είτε από αγγλία με μεταπτυχιακό(3+1, ή 4 meng ενσωματωμένο) κλπ. Αλλιώς έχουν τρεξίματα με ευρωπαικά δικαστήρια, που το ΤΕΕ δεν μπορεί να κάνει κάτι για αυτό. Είναι θέματος ανταγωνισμού και μόνο. Είναι διαφορετικό πχ. να υπάρχουν 10 μηχανικοί στην αθήνα και άλλο να υπάρχουν 1000 στον ίδιο κλάδο.Τα κέρδη προσεγγιστικά διαιρούνται ανά μηχανικό.
Όμως αν γινόταν αυτό δεν θα θέλανε να γίνουν όλοι πλέον μηχανικοί και το μετσόβιο θα έχανε το κύρος του αν έπεφταν οι βάσεις με ό,τι συνεπάγεται.
Σκεφτείτε τώρα όλοι οι τ.ε μηχανικοί να αποκτήσουν επ.δικαιώματα πλήρη Ε.Δ Καταστραφήκανε οι άλλοι. Είναι απλό.

 
ζαβαρακατρανέμια
22 Σεπ 2018 11:36

@αποφοιτος μηχανικός ΤΕ δεν "δεχομαστε μηχανικους 4ετους φοιτησης απο τα εξωτερικα" έτσι γενικά και αόριστα, όπως το έχετε στο μυαλό σας. Έχουν ολοκληρώσει 4ετές ΑΕΙ πανεπιστημιακού τομέα και υπόκεινται στις διαδικασίες του ΔΟΑΤΑΠ (εξέταση σε επιπλέον μαθήματα 'η/και συνυπολογισμός master -αν υπάρχει- "εξομοιωμένο" στο πτυχίο). Αν έχει τελειώσει ΑΕΙ τεχνολογικού τομέα, το αυτό με τα των ΤΕΙ.

@ν+2 Ανωτατου Τεχνολογικου Εκπαιδευτικου Ιδρυματος Αθηνας έχεις δίκιο σε αυτό: παράλογο! Ο προφανής λόγος είναι, ότι τώρα "διαπίστωσαν" το ότι δεν έχουν χρήματα για (επιπλέον) έκτακτους καθηγητές και για Παν.Δ.Α. και για ΤΕΙ, δηλαδή να "τρέχουν" παράλληλα και τα δύο προγράμματα (που ήταν το αναμενόμενο... και παρόλο που έγινε της συγχώνευσης, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα για τους τόσους εκτάκτους που ήθελαν μόνο για το ΤΕΙ)!

 
ν+2 Ανωτατου Τεχνολογικου Εκπαιδευτικου Ιδρυματος Αθηνας
22 Σεπ 2018 04:49

Και εμεις οι ν+2 πως γίνετε να εξεταζόμαστε στα μαθήματα του παδα για να πάρουμε πτυχιο ΑΤΕΙ?

 
αποφοιτος μηχανικος ΤΕ
22 Σεπ 2018 00:19

@ΠΑΔΑ
Και τοτε γιατι δεχομαστε μηχανικους 4ετους φοιτησης απο τα εξωτερικα ;

 
G.Ar
21 Σεπ 2018 22:15

Οι "παλιοί' πτυχιούχοι ΤΕΙ δεν πρόκειται να "τραβήξουν" πίσω τους νέους του ΠΑΔΑ. Αυτό που απαιτούν είναι η πολιτεία να συμμορφωθεί με την 2544/13 απόφαση του ΣτΕ που την καταδικάζει για τη μη έκδοση των Π.Δ με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Τώρα όσον αφορά τις ισοτιμίες των πτυχίων αυτό δεν έχει κανένα πρακτικό αντίκρισμα σε εμάς. Ήδη αρκετοί πτυχιούχοι ΤΕΙ κατέχουν αναγνωρισμένους τίτλους Μεταπτυχιακών σπουδών στην ειδικότητα και άρα είναι επιπέδου 7 του ΕΠΠ. Δε θέλουμε τίποτα περισσότερο από αυτό που ορίζει η ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΗ δικαστική απόφαση: Τη νομική περιγραφή του επαγγέλματός μας.

 
ΠΑΔΑ
21 Σεπ 2018 19:06

Ακριβως οπως τα λες φιλε. Αλλαξε ο σκοπος του ιδρύματος και γι αυτο σε καμια περιπτωση δεν πρεπει να μεινει στα 4 χρονια. Διαφορετικα θα ειναι μια μεγαλη απογοητευση για τους πρωτοετής φοιτητές που δηλωσαν τις σχολες μηχανικων. Οι περισσοτεροι ενοχλούνται αλλα δεν γινεται να βολευτούν ολοι. Εφοσον πηραν αυτη την αποφαση να δημιουργηθει αυτο το Πανεπιστημιο, ειναι απαραιτητο να κανουν οτι μπορουν για να αποκτησουν οι μηχανικοι τα δικαιωματα που τους αναλογούν!

 
Κο
21 Σεπ 2018 13:27

Γιατί δε καταλαβαίνετε ότι αφενός μεν ήταν ΑΕΙ αλλά στον τεχνολογικό τομέα.
Το ΠΑ.Δ.Α χρειάζεται κάποια χρόνια προσαρμογής. Μπορεί να είναι οι ίδιοι καθηγητές αλλά τώρα αυτοί οι καθηγητές δε θα φοβούνται να διδάξουν πιο θεωρητικά πράγματα με πιο μεγάλη εμβάθυνση στη θεωρία και την έρευνα γιατί άλλαξε ο σκοπός του ιδρύματος.
Ανέκαθεν το πολυτεχνείο έβγαζε επιστήμονες έτοιμους για έρευνα ενώ τα ΤΕΙ πειραιά και αθήνας έβγαζαν πιο πολύ επαγγελματίες έτοιμους για δουλειά και εξού τα εργαστήρια και η υποχρεωτική πρακτική άσκηση. Προφανώς μπορούν να συνεχίσουν σε master phd κλπ αλλα δεν μπορούν να φθάσουν τις γνώσεις ενός αντίστοιχου πολυ καλού φοιτητή του μετσόβιου επειδή ο δεύτερος κατέχει αρκετά πιο πολλές θεωρητικές γνώσεις, παραπάνω ύλη και εξετάζεται σε πολύ πιο δύσκολα θέματα. Δείτε τα θέματα εξεταστικών. Μη κοροιδευόμαστε. Έχετε δει κανένα φοιτητή ΤΕΙ να τρέχει πχ σε μαθηματικούς διαγωνισμούς κλπ? Είναι διαφορετικός σκοπός, όχι χειρότερο και καλύτερο.
Άσχετα όμως από αυτά και το επίπεδο σπουδών κλπ το να ασκήσεις το επάγγελμα του μηχανικού δεν χρειάζεσαι τόσες γνώσεις. Αρκεί να υπάρχει ένα θεσμοθετημένο πλαίσιο επαγγελματικών προσόντων με βάση ένα κατώτατο όριο γνώσεων που να παρέχει κάθε σχολή ώστε να δίνει το δικαίωμα άσκησης επαγγέλματος. Με αυτή τη λογική θα έπρεπε να δίνουν επ.δικαιώματα μόνο τα πανεπιστήμια της Οξφόδρης, Κειμπριτζ, Ιμπίριαλ κλπ...Όλοι οι μηχανικοί που έρχονται όμως από έξω, πέρα από αυτά τα διάσημα πανεπιστημία έχουν το δικαίωμα υπογραφής με το να δώσουν 2-3 μαθήματα στη χειρότερη, με επίπεδο θεώρητικών γνώσεων και ύλης, καμίας σύγκρισης με τα αυτά του μετσόβιου και των υπόλοιπων υψηλόβαθμων πολυτεχνικών σχολών.
Προφανώς η Αγγλία τους έχει πιέσει να γίνει γιατί διαφορετικά το ΤΕΕ ούτε αυτούς θα άφηνε. Ακόμα και στη Γερμανία οι απόφοιτοι των αντίστοιχων ΤΕΙ ασκούν ελεύθερα το επάγγελμα με δικαίωμα υπογραφής.
Το ΤΕΕ πολύ απλά θέλει όσο το δυνατόν λίγότερους μηχανικούς για να διασφαλιστεί το μονοπώλειο των μελών του και να μην υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στην εργασία που σημαίνει λιγότερα κέρδη για όλους.
Στη τελική πέρα από τη θεωρία που πρέπει να ξέρει κάθε μηχανικός, το επάγγελμα του μηχανικού στη πορεία των χρόνων μαθαίνεται με την εμπειρία, που είναι απαραίτητη για το δικαίωμα υπογραφής...
Ελπίζω αυτή η κυβέρνηση να αλλάξει αυτή τη κατάσταση. Είναι σε καλό δρόμο αλλά θέλει και άλλη προσπάθεια. Μη ξεχνάτε όλοι εσείς που ενοχλείστε με τη στάση του υπουργείου τώρα, τι έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν γίνεται λόγω των παλιών αποφοίτων να σταματήσει η δράση αυτή και να χαθούν και οι μελλοντικοί απόφοιτοι. Κάποια στιγμή πρέπει να σταματήσει αυτό.
Ας μοιράσουν στους τ.ε τα δικαιώματα που αξίζουν μαζί με αναγνωρισμένη επαγγ.εμπειρία και τυχόν ένταξη σε αντίστοιχα τεχνικά κλιμάκια
και στο Πα.Δ.Α αυτά που του αξίζει ως ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΙΔΡΥΜΑ πλέον.
Τώρα έγινε Πανεπιστημιακό ίδρυμα και προσπαθεί να ενταχτεί σιγά σιγά σε αυτό το χώρο. Μπορεί οι προσπάθειες να τραβάνε από το 2000 αλλά δεν είναι πλέον ΤΕΙ. Άλλαξε ο σκοπός του ιδρύματος.

 
ΠΑΔΑ
21 Σεπ 2018 12:31

Εφόσον λοιπόν το λες κι εσύ ο ίδιος ότι συγχωνευτηκαν σε ένα Πανεπιστήμιο, είναι επόμενο τα τμήματα μηχανικών να γίνουν Πολυτεχνικες σχολές. Αλλιώς θα είναι το πρώτο Πανεπιστήμιο στην Ελλάδα με μηχανικούς 4ετεις

 
ΠΑΔΑ
21 Σεπ 2018 12:27

Στα μηχανογραφικά ήταν μια ζωή ΤΕΙ φίλε. Τώρα τι λες εσύ δεν ξερω

 
Ribopaido
20 Σεπ 2018 20:35

ΑΕΙ ηταν απο το 2001 και τα 2 ιδρυματα . Τωρα απλα ενωθηκαν -συγχωνευτηκαν σε 1 πανεπιστημιο.
Ελληνικα :)

 
ΑΠ
20 Σεπ 2018 20:04

@ΠΑΔΑ
Μα στα ΑΕΙ συμπεριλαμβάνονται τα ΤΕΙ

 
ΠΑΔΑ
20 Σεπ 2018 19:08

εφοσον εγινε ΑΕΙ πλεον, πρεπει τα τμηματα μηχανικων να γινουν 5ετη οπως σε ολα τα ΑΕΙ στην Ελλαδα. Αλλιως ας μην το ονομαζαν Πανεπιστημιο κι ας το αφηναν ΤΕΙ αν ειχαν σκοπο να το αφησουν στα 4 χρονια. Ειναι απλη λογικη

 
Πτυχιούχοι ΤΕΙ 1987
17 Σεπ 2018 12:19

Τα τμήματα στο νέο ίδρυμα (ΠΑΔΑ) ΔΕΝ ΔΕΣΜΕΥΟΝΤΑΙ ΝΟΜΙΚΑ να αναγνωρίσουν όλους τους αποφοίτους των τμημάτων ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά.

Διαχωρισμός πτυχίων ΤΕΙ σε προ και μετά το Ν.2916/01 όντως δεν μπορεί να υπάρξει αλλά με την επικείμενη κατάργηση των ΤΕΙ δημιουργούνται νέα δεδομένα.

Το ίδιο ισχύει και στη συζήτηση για τα επαγγελματικά δικαιώματα: κανείς δε θα ενδιαφερθεί να εκδόσει ΕΔ για ειδικότητες σε ιδρύματα που καταργούνται.

πχ. το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών στο ΠΑΔΑ θα αποκτήσει ίδια δικαιώματα και ίδια διάρκεια σπουδών με τους Πολιτικούς Μηχανικούς στις υπόλοιπες πολυτεχνικές σχολές (σύμφωνα με δηλώσεις Κ. Μουτζούρη).

Δεν σχετίζεται όμως αυτή η εξέλιξη με τα ΕΔ των Πολιτικών Μηχανικών Τ.Ε.

Αυτή είναι η πραγματικότητα, ανεξάρτητα του πώς θα θέλαμε να έχουν εξελιχθεί τα πράγματα.

@ Πτυχιούχος, G.Ar

Οι πτυχιούχοι του 1987 απλώς θέλουν να καταδικάσουν τους πτυχιούχους του 2017 στην ίδια μοίρα με τους ίδιους; Κι ενώ γνωρίζουν ότι οι σπουδές που ολοκλήρωσαν στα ΤΕΙ πριν 30 χρόνια καμία αντιστοιχία δεν είχαν με πανεπιστημιακές;

Αυτό δεν είναι αλληλεγγύη, είναι εκβιασμός της νέας γενιάς από την παλιά.

 
Πτυχιούχος
16 Σεπ 2018 21:34

Αγαπητοί συνάδελφοι δυστηχώς χωρις την συμμετοχή όλων των αποφοίτων ισοτιμηση δεν μπορεί να εφαρμοστεί για κανένα.
Μια ερώτηση σε ένα οποιοδήποτε νομικό γραφείο θα σας πείσει .
Καλο είναι να μην γράφουμε εκθέσεις ιδεών ή να αποτυπώνουμε τις προσωπικές μας θέσεις ανυπόστατα .

 
G.Ar
16 Σεπ 2018 20:09

Διαχωρισμός πτυχίων ΤΕΙ σε προ και μετά το Ν.2916/01 δε μπορεί να υπάρξει για δυο πολύ απλούς λόγους:

Α. Ο ίδιος ο νόμος ρητά στην εισηγητική του έκθεση αναφέρει ότι "...δεν τίθεται θέμα διαχωρισμού πτυχίων ΤΕΙ σε παλιά και νέα που παραμένουν μεταξύ τους ισότιμα...." !

Β. Τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων ΤΕΙ, ισχύουν για όλους τους πτυχιούχους ανεξάρτητα έτους αποφοιτήσεως. Για όσες ειδικότητες δεν έχουν εκδοθεί ο πρόσφατος νόμος του 2017 ρητά αναφέρει ότι αυτά θα ισχύουν και για όσους πήραν πτυχίο ΤΕΙ πριν την έναρξη εφαρμογής του , δηλαδή για όλους !!!

Συνεπώς όλοι οι πτυχιούχοι ΤΕΙ από το 1988 -1998 - 2008 και μέχρι το 2018 ασκούν το ίδιο ακριβώς επάγγελμα και διορίζονται στην ίδια βαθμίδα στο δημόσιο στην ΤΕ. Άρα τα πτυχία δεν μπορούν να διαφοροποιηθούν σε καμία περίπτωση.

 
Αντιστοιχία πτυχίων ΤΕΙ
16 Σεπ 2018 13:00

Ποια η πρόταση των αποφοίτων ΤΕΙ που πήραν πτυχίο πριν το 2001 για την ισοτίμηση των πτυχίων τους;

Πόσοι από αυτούς επιθυμούν ή μπορούν να δώσουν εξετάσεις σε μαθήματα μετά από 20 και παραπάνω χρόνια;

Η προφανής διαπίστωση: μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό αποφοίτων διατηρούν επαφή με το ίδρυμά τους μετά από τόσα χρόνια, άρα εκ των πραγμάτων η διαδικασία ειναι ΔΙΧΑΣΤΙΚΗ (πχ. μεταξύ όσων κατοικούν στην Αθήνα και όσων ζουν σε άλλα μέρη).

Για να μην κοροϊδευόμαστε: ισοτίμηση ΟΛΩΝ των αποφοίτων ΤΕΙ σχεδόν αδύνατον να γίνει με δίκαιο τρόπο.

Η συνταξιοδότηση σε 30 χρόνια τελικά θα λύσει το πρόβλημα, όπως αναφέρθηκε στη σχετική συζήτηση...

https://www.esos.gr/arthra/58857/ypoyrgeio-ta-ptyhia-ton-tei-einai-isoti...

 
@ Πτυχιούχος ΤΕΙ 2000
16 Σεπ 2018 12:48

Ποια η πρότασή σας για αναλογικά κριτήρια, σύμφωνα με τον χρόνο αποφοίτησης;

Αναμενόμενο θα ήταν από έναν απόφοιτο του 1998 να απαιτηθεί εξέταση σε τουλάχιστον 20 μαθήματα για να πάρει πτυχίο πανεπιστημίου.

Ποιο παλιός απόφοιτος θα το δεχτεί αυτό; Άρα ένα πραγματικά δίκαιο σύστημα είναι ανεφάρμοστο - και μάλλον οι παλαιότεροι απλά θέλουν να ισοτιμηθούν χωρίς εξετάσεις, λόγω προϋπηρεσίας...

Τα ΤΕΙ όμως δεν απέκτησαν ακαδημαϊκή αξία χάρη στο μόχθο των αποφοίτων τους, αυτό συνέβη επειδή άλλαξαν τα προγράμματα σπουδών τους και προσέλαβαν ορισμενους αξιόλογους καθηγητές, με ερευνητικό έργο.

Άλλο η επαγγελματική σταδιοδρομία και άλλο οι προπτυχιακές, αυτά τα δύο συνδέονται αλλά δεν είναι αλληλένδετα: Η ζήτηση ενός επαγγελματικού κλάδου δεν εξασφαλίζει την ακαδημαϊκή αναβάθμιση όλων των σχετικών σπουδών.

 
Αξία σχολών
16 Σεπ 2018 11:55

Η αξία κάθε σχολής κρίνεται κυρίως από το επίπεδο σπουδών και το επίπεδο έρευνας που παράγει. Δεν είναι μόνο τα επαγγελματικά δικαιώματα ή η επαγγελματική αποκατάσταση.

Τα τμήματα των ΤΕΙ είχαν και έχουν πρόβλημα στη δομή των σπουδών τους.

Το ίδιο συνέβη και με πολλά τμήματα των πανεπιστημίων, που ήταν υπερβολικά εξειδικευμένα και αδυνατούσαν να προσφέρουν ολοκληρωμένη εκπαίδευση. Η ζήτησή τους καθοριζόταν από την "μόδα" της εποχής, έτσι δημιουργήθηκαν πολυάριθμα τμήματα Πληροφορικής ή Διοίκησης Επιχειρήσεων, χωρίς στέρεα θεμελιωμένο Οδηγό Σπουδών.

Σαφέστατα δημιουργούν πρόβλημα τα τμήματα με ιδιαίτερα χαμηλή βάση ειδικά με το καθεστώς των μετεγγραφών: ένας φοιτητής του 10 μπορεί να καταλήξει σε τμήμα με μέσο όρο εισαγωγής το 15. Ένα λάθος ήταν η κατάργηση του ορίου στη βαθμολογία ενός τουλάχιστον βασικού μαθήματος (πχ. βαθμός άνω του 10 στη Χημεία για είσοδο σε τμήματα Χημείας, άνω του 10 στη Φυσική για τμήματα Φυσικής)

Το πρόβλημα με τις πανελλήνιες/πανελλαδικές ήταν ότι δεν είχαν σταθερό επίπεδο δυσκολίας διαγωνισμάτων και έτσι η απόδοση σε διαφορετικά έτη εξετάσεων δεν είναι ευθέως συγκρίσιμη.

Να μην ισχυριζόμαστε ότι οι βαθμοί στις πανελλαδικές δεν αποτελούν ένα μέτρο σύγκρισης, ειδικά στις άκρες του βαθμολογικού φάσματος: όπως δεν είναι εύκολο να γράψει κάποιος 20, ακόμα και σε εύκολα θέματα, έτσι μια βαθμολογία πολύ κάτω του 10 δε δικαιολογείται από τη δυσκολία των θεμάτων.

Όμως εκεί ξεκινά η άλλη μεγάλη συζήτηση για τα προβλήματα της Β'θμιας στη διδασκαλία βασικών μαθημάτων (Γλώσσσα, Μαθηματικά κτλ.)...

 
Πτυχιούχος ΤΕΙ 2000
16 Σεπ 2018 10:40

@ αντιστοιχια πτυχιων Τει,
Συγνώμη αλλά με ποιο δικαίωμα μιλάτε για λογαριασμό άλλων συναδέλφων μεγαλύτερων σε ηλικία από εσάς οι οποίοι μόχθησαν στην αγορά εργασίας για να έχουνε τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά την σημερινή αναγνώριση ;
Πώς τολματε και αποφασίζετε μόνος σας για την τύχη των 40ρηδων ,και 50αρηδων που έχουν μπροστά τους ακόμα 20-25 χρόνια εργασίας και εχουν υποστεί άλλα τόσα χρόνια πριν την αδικία και τον ρατσισμό;.
Αν γίνει κάτι αγαπητέ συνάδελφε θα γίνει για όλους ,πρώτον για να είναι νόμιμο (αλλοιως θα καταπέσει) και δεύτερον δίκαιο για όλους με την αναλογικότητα σίγουρα που θα πρέπει να υπάρχει αναλογα με τον χρόνον αποφοίτησης .
Ο διχασμός τώρα δεν εξυπηρετεί τίποτα.
Ισοτιμηση για όλους με κριτήρια .

 
Απόφοιτος
16 Σεπ 2018 10:04

@Αποφοιτος Τει Πειραια
@Απόφοιτος ΤΕΙ, PhD

Κοιτάξτε συνάδελφοι.Εδώ μιλάμε για ένα φοβερό παράδοξο με βάση το ότι ως απόφοιτοι ΑΤΕΙ είμαστε υποδεέστεροι γ αυτούς.
Πάει κάποιος λοιπόν και εφαρμόζει στις πλάτες μας μια πρώτη αδικία (μη αντιστοίχιση πτυχίων).Εν συνεχεία ετοιμάζουν να εφαρμόσουν στις πλάτες μας μια δεύτερη αδικία.Όταν συζητούν για τη δεύτερη αδικία (πενταετές) χωρίς να έχει λυθεί η πρώτη ή τουλάχιστον χωρίς να έχει ειπωθεί τίποτα για την εξάλειψη της πρώτης, τότε δεν θα λυθεί ποτέ ούτε η δεύτερη!Άρα,αν πάμε για πενταετές τότε τι πρέπει να γίνει;Να ισοτιμηθούμε πρώτα με τετραετές ΠαΔΑ με κατατακτήριες και μετά να δώσουμε τα μαθήματα για το πενταετές ή θα δώσουν την αυτόματη αντιστοιχία στο τετραετές και μετά με κατατακτήριες θα ενταχθούμε στο πενταετές;Θεωρώ πως καταλαβαίνετε τον παραλογισμό του πράματος.Όλα αυτα τα τρελά βέβαια είναι δημιουργήματα του υπουργού ο οποίος κάποτε δήλωνε ότι το ΤΕΕ τον έπεισε και μέχρι στιγμής κάτι επιτροπές για τα επαγγελματικά δικαιώματα φυτοζωούν, επιβεβαιώνοντας το ρητό το οποίο λέει πως όταν δεν θες να λύσεις ένα πρόβλημα τότε δημιουργείς μια επιτροπή...

 
Thomas Paschalis
16 Σεπ 2018 08:40

@ lazeon
"Πανελλαδικες = entry requirements"
Κάνεις μεγάλο λάθος. Τα entry requirements είναι απαιτήσεις που τις βάζει η κάθε σχολή χωριστά. Οι πανελλαδικές είναι διαγωνισμός για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που τις οργανώνει το υπουργείο. Στην Ελλάδα η αξία των σχολών δεν κρίνεται από τις πανελλαδικές αλλά από το επαγγελματικά δικαιώματα που απονέμουν κ την αγορά εργασίας.
.

 
Αποφοιτος Τει Πειραια
16 Σεπ 2018 08:27

Ναι το πιστευω 100%. Γνωριζω οτι καποιοι θα αδικηθουν, αυτο γινεται ετσι κι αλλιως. Γιατι εγω ηξερα οτι θα μου "καταργησουν" τη σχολη? Οταν ομως μιλαμε για 5ετες προγραμμα σπουδων, αρα και master πλεον, δεν μπορουν να το δωσουν ετσι και ΔΕΝ πρεπει. Θα μας κοροιδευουν ολοι στον ιδιωτικο τομεα, μην κοιτατε μονο το δημοσιο. Δυστυχως η ευτυχως μπηκαμε ολοι σε μια διαδικασια επιπονη και πρεπει να παλεψουμε ξανα για αλλο ενα χρονο. Το θεμα ειναι να μας δωθει αυτη η ευκαιρια, γιατι αν ισχυσουν οι κατατακτηριες, δεν θα μπουμε ποτε, ειμαστε παρα πολλοι, και τοτε καηκαμε ολοι.

 
Αντιστοιχία πτυχίων ΤΕΙ
16 Σεπ 2018 02:24

Η αντιστοίχιση όλων πτυχίων που δόθηκαν μετά το 2010 μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα για τα πρόσφατα διπλώματα, και θα ήταν ένα θετικό βήμα.

Όσοι όμως πήραν πτυχίο μετά το 2001, το πιο πιθανό είναι να έχουν προχωρήσει στην επαγγελματική ζωή τους και δύσκολα θα επανέλθουν στο παλιό τους τμήμα για νέες εξετάσεις.

Εννοείται ότι ένας απόφοιτος του 1987, που πλέον είναι είναι πάνω από πενήντα ετών, απίθανο να έχει πλέον καμία επαφή με το ΤΕΙ Αθηνών ή το ΤΕΙ Πειραιά.

 
Απόφοιτος ΤΕΙ, PhD
15 Σεπ 2018 23:32

@Απόφοιτος(15 Σεπ 2018 19:37) πολύ καλά τα λέει ο
@Αποφοιτος Τει Πειραια. Αν τα τμήματα των μηχανικών γίνουν 5ετη θα πρέπει να δώσουμε τα παραπάνω μαθήματα ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ. Αν μείνουν 4ετη, τότε θα πρέπει να μας δώσουν κατευθείαν την ισοτιμηση. Αυτό είναι το σωστό και το λογικό.

 
Απόφοιτος
15 Σεπ 2018 19:37

@Αποφοιτος Τει Πειραια

Συνάδελφε δεν μας τα λες καλα...Θεωρείς οτι χιλιάδες άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να ξανασπουδάσουν και μάλιστα για να ξαναπάρουν το ίδιο πτυχίο;Τα πιστεύεις στ αλήθεια αυτά που λες..;;;;

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ