Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Κ. Μουτζούρης: Σύντομα τα οκτώ τμήματα Μηχανικών του ΠΑΔΑ θα αποκτήσουν πενταετή διάρκεια σπουδών

Σύμφωνα με πληροφορίες το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κ. Μουτζούρης και μέλη της Διοικούσας είχαν τουλάχιστον τέσσερις συναντήσεις στο υπουργείο Παιδείας με στελέχη του υπουργείου για το θέμα αυτό.
Δημοσίευση: 14/09/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Αισιοδοξώ ότι σύντομα τα οκτώ τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα αποκτήσουν πενταετή διάρκεια σπουδών όπως είναι σε όλες τις Πολυτεχνικές Σχολές της χώρας.

Τη δήλωση αυτή έκανε σήμερα στο esos ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής , Καθηγητής Κώστας Μουτζούρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του esos το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κ. Μουτζούρης και μέλη της Διοικούσας είχαν τουλάχιστον τέσσερις συναντήσεις στο υπουργείο Παιδείας με στελέχη του υπουργείου για το θέμα αυτό, γεγονός που σημαίνει ότι επισπεύδονται οι σχετικές διαδικασίες νομοθέτησης  .

Σχόλια (54)

 
jimdenin
14 Σεπ 2018 15:39

Φαινόταν που θα πάει η δουλειά. Που σημαίνει ότι η συγχώνευση των δύο ΤΕΙ, ήταν στην πραγματικότητα κατάργηση. Μιλάμε για εντελώς νέο καθεστώς, άρα δύσκολα για ισοτίμηση των παλιών πτυχίων με την νέα κατάσταση.

 
Apofoitos
14 Σεπ 2018 15:43

Να τα μας. Και οι μηχανικοί 4ετους πάνε στα σκουπίδια

 
Τάδε έφη Κ. Μουτζούρης
14 Σεπ 2018 16:09

«Σύντομα τα 8 τμήματα Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής θα αποκτήσουν ΠΕΝΤΑΕΤΗ διάρκεια σπουδών».

Το πιο σημαντικό είναι να γίνουν ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ με τα υπόλοιπα τμήματα (Πολιτικών Μηχανικών, Tοπογράφων, Ηλεκτρολόγων, Ναυπηγών, Μηχανολόγων) και όχι να γίνουν τα μοναδικά τμήματα, έστω πενταετή, μιας ειδικότητας που δεν έχει καμία ζήτηση στην Ελλάδα.

Ένα ερώτημα τι θα γίνουν τα δύο εξειδικευμένα τμήματα: το Μηχανικών Βιοϊατρικής (δεν υπάρχει αντίστοιχο σε Ελλάδα, μόνο στο εξωτερικό - ίσως με επέκταση της ειδικότητας των Χημικών Μηχανικών) και Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής (ίσως αντιστοιχία με Μηχανικούς Παραγωγής / Μηχανολόγους)

Ας τα δούμε όλα πρώτα γραπτώς. «Σύντομα» - επικίνδυνα αόριστο επίρρημα, ό,τι κι αν αυτό σημαίνει πάντως σίγουρα δεν εννοεί σε 5 χρόνια.

 
Γιώργος
14 Σεπ 2018 16:27

Και εγώ προτείνω να συγχωνευθούν το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με το Μετσόβιο ώστε να τελειώσει και αυτή η ιστορία.Έτσι κι αλλιώς εκεί δεν οδηγούμαστε;

 
Δημήτρης
14 Σεπ 2018 17:40

Φαινόταν από την πρώτη στιγμή ότι η Σχολή Μηχανικών θα καταλήξει σε Πολυτεχνική Σχολή. Αν μη τι άλλο ηθική δικαίωση για τους φοιτητές και καθηγητές της Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών του ΤΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ τα τελευταία 30 χρόνια που παλέψανε για να γίνει Πολυτεχνείο. Γιατί μην ξεχνάμε το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής δεν προήλθε από το πουθενά αλλά είναι η μετεξέλιξη δύο Ιδρύματων με μεγάλη Ιστορία.

 
Απεγνωσμένος Φοιτητής ΤΕΙ Αθηνας-ΠΔΑ
14 Σεπ 2018 19:25

Ας γινουν και 8ετη, δεν εχει σχεση αυτό, το πρόβλημα ειναι οτι ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌ-ΚΑΘΗΓΗΤΈΣ και ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΟΔΟΜΕΣ (εργαστηρια με εξοπλισμό).
Πέρσυ έγινε πρόσληψη εκτάκτων καθηγητων τον Δεκέμβριο, αρα τα μαθήματα γίνανε στο ποδι, καμια ποιότητα (συγκριτικά με τον αδερφό μου που σπουδάζει στο ΕΜΠ). Φετος ενημερωθήκαμε απο τους καθηγητές οτι δώσανε σε καθε τμημα απο 2 έκτακτους, αρα παλι θα οδηγηθουμε σε καταλήψεις επειδη δεν μπορει να βγει το πρόγραμμα με λιγους καθηγητές, αρα εναρξη μαθηματων τον Δεκέμβριο/Ιανουαρ.
Δυστυχώς αυτη ειναι η αληθεια.
Αρκετοί ετοιμάζονται ηδη για καταλήψεις και εμείς πληρώνουμε σπίτια (διότι υπάρχουν πολλοί φοιτητές απο την επαρχία).
Μην μας πουλανε ψέματα, το ΤΕΕ δεν πρόκειται να μας δεχτεί.

 
ΠΑΔΑ
14 Σεπ 2018 20:05

Εδώ παίζεται αν θα ξεκινησουν τα μαθήματα φέτος γιατί δεν υπάρχουν αρκετοί καθηγητές, αν γίνουν πενταετή πως θα δουλέψουν που θα πρέπει να γινουν περισσότερα μαθήματα;;

 
Αυγ.Σωτήριος
14 Σεπ 2018 20:37

Ο γιος μου φοιτά εδώ και ένα χρόνο στο πανεπιστήμιο Πατρών στο τμήμα πολιτικών Μηχανικών.Τον Ιούλιο συμπλήρωσε το μηχανογραφικό με το 10%θέλοντας να περάσει στην σχολή που επιθυμούσε Μηχανολόγος Μηχανικός.Βάζοντας τις σχολές με σειρά προτίμησης βρέθηκε επιτυχών στην σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών του ΠΑΔΑ,στην οποία αφού είχαν κλείσει τα μηχανογραφικά διευκρινίστηκε ότι είναι τετραετούς φοίτησης και όχι Πολυτεχνική σχολή όπως για παράδειγμα το τμήμα Μηχανολόγων της Κοζάνης στο οποίο ο γιος μου θα έμπαινε αφού έπιανε την βάση της συγκεκριμένης σχολής.Αυτό αποτελεί εμπαιγμό των νέων ανθρώπων....

 
Τζωρτζ
14 Σεπ 2018 21:06

Ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες των απόφοιτων για ισοτίμιση....

 
Πολυ καλο
14 Σεπ 2018 22:56

Σε μια μέρα από ΤΕΙ έγιναν ΑΕΙ και σε άλλη μια μέρα Πολυτεχνεία.

 
δημητρηϛ
14 Σεπ 2018 23:27

ειναι δυνατον μια σχολη των 10000 μοριων να ειναι ισοδυναμη με μια σχολη των18000 μοριων; ισοπεδωση των παντων αδικια για τα πολυτεχνεια

 
Διδάσκων
14 Σεπ 2018 23:46

Η διοικούσα επιτροπή του ΠΑΔΑ πρότεινε στα τμήματα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα σπουδών τους έως 24/9 (λίγες μέρες πριν την έναρξη του εξαμήνου), δηλαδή να μειώσουν μαθήματα και εργαστήρια, γιατί δεν θα προσληφθεί η συντριπτική πλειοψηφία του έκτακτου προσωπικού. Αφού δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα τμήματα των μηχανικών με τις δεδομένες συνθήκες και αναμένεται να υποβαθμιστεί το πρόγραμμα σπουδών τους, τι νόημα έχει να αποκτήσουν πενταετή διάρκεια σπουδών;

 
Πολιτικός Μηχανικός Πατρών
15 Σεπ 2018 00:36

Αυγ.Σωτήριος

Ο γιος σας είναι σε ενα καταξιωμένο πανεπιστήμιο και σε μια πολύ καλή σχολή, που λειτουργεί ήδη πάνω από 30 χρόνια. Αυτό είναι πιο σημαντικό από την ειδίκευση του τμήματος.

Δεν είναι λογικό να αφήσει μια οργανωμένη Πολυτεχνική Σχολή για ένα νέο τμήμα. Νομίζετε επειδή έπιανε τη βάση της Κοζάνης θα είχε αυτό που επιθυμούσε; Τα όνειρα για τις σπουδές σπάνια έχουν σχέση με την εκπαιδευτική πραγματικότητα.

Όσο για το Μηχανολόγων Μηχανικών του ΠΑΔΑ σίγουρα είχε ανακοινωθεί ότι ΔΕΝ είναι πενταετές. Μάλιστα υπήρχαν και δημόσιες ενστάσεις για αυτή τη διαφοροποίηση στη διάρκεια σπουδών σε σχέση με τα άλλα τμήματα Μηχανικών.

 
Ποιότητα σπουδών και στρατηγικό σχέδιο ΠΑΔΑ
15 Σεπ 2018 00:50

Σημαντική προτεραιότητα, οι νέοι φοιτητές. Μπράβο στους σχολιαστές που το επισημαίνουν. Δεν μπορεί η συζήτηση να περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από τους αποφοίτους, έτσι βαλτώνουν τα όποια σχέδια για το μέλλον.

Το υπουργείο και η διοίκηση του Παν. Δυτικής Αττικής οφείλουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες με τους παλαιότερους πτυχιούχους. Ας συνεργαστούν με τις επαγγελματικές ενώσεις και με τις σχολές στα υπόλοιπα ΑΕΙ, υπάρχει εμπειρία και δε χρειάζεται να ανακαλυφθεί εκ νέου ο τροχός.

Στόχος ένα ακαδημαϊκά λογικό και ρεαλιστικά εφαρμόσιμο σχέδιο, που να σέβεται τόσο την αξία των πανεπιστημιακών πτυχίων όσο και την πορεία εκατοντάδων ανθρώπων.

Κατόπιν, ας προχωρήσει η χάραξη του στρατηγικού σχεδιασμού του ιδρύματος την περίοδο 2020-2025. Όπως σε κάθε νέο ίδρυμα, στην αρχή υπάρχουν πολλές δυνατότητες ανάπτυξης αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν πολύτιμες ευκαιρίες.

 
@ Πολυ καλο
15 Σεπ 2018 07:34

Η ημέρα που τα ΤΕΙ έγιναν ΑΕΙ ήταν το 2001..... Έχουν περάσει μόνο 17 χρόνια...

 
Ribopaido
15 Σεπ 2018 07:51

@ πολυ καλο

ΑΕΙ=πανεπιστημια και τει χρονια τωρα
Διαβαζουμε και λιγο!

 
@Πολυ καλο
15 Σεπ 2018 07:56

Το να επιμένεις στο διαχωρισμό ΑΕΙ και ΤΕΙ όταν τα ΤΕΙ που εννοείς είναι τα ιδρύματα πριν το 2001 είναι πραγματικά αστείο.. 17 χρόνια εχουν περάσει, εδώ και 17 χρόνια τα τεχνολογικά ιδρύματα είναι ΑΕΙ (ανώτατα), τόσο πολύ σε ενοχλεί ώστε να επιμένεις ότι δεν είναι; δεν καταλαβαίνεις ότι είναι σαν να λες ότι τα παιδαγωγικά τμήματα είναι διετής σχολές και όχι πανεπιστημιακές!
ΥΓ και κάτι ακόμα, αφού δεν είναι επιπεδου ΑΕΙ γιατί συγχωνεύονται με τα Πανεπιστήμια χωρίς καμία αντίδραση απο τα δεύτερα; πχ το ιστορικό ΕΚΠΑ απορροφά το ΤΕΙ στερεάς Ελλάδας ύστερα από πρόταση του, περίεργο σωστά;

 
ΠΣ
15 Σεπ 2018 10:37

Είναι δίκαιο και πρέπει να γίνει πράξη !

 
THOMAS
15 Σεπ 2018 11:25

@ πολυ καλο
Όταν βγει κάποιος Πρωθυπουργός ΤΕ τότε και οι Απόφοιτοι των ΤΕΙ θα πάρουν τα δικά τους,

 
@Δημήτρης
15 Σεπ 2018 12:09

Μόλις γίνει πολυτεχνική σχολή και στο ΠΔΑ τότε να μου πεις για τις βάσεις των 10.000 και των 18.000 γιατί έχεις τέτοια εμπάθεια και άγνοια; Ξεπέρασε την κοντόφλαλμη οπτική που έχεις για την αξία των σχολών. Αυτή δεν κρίνεται από τις πανελλαδικές αλλά από τα προγράμματα σπουδών._

 
Ribopaido
15 Σεπ 2018 14:46

@ Δημήτρης..

Εισαι και συνονόματος αγαπητέ.. ΤΗΝ εννοια της σχέσεως προσφορας-ζήτησης την ξέρεις..?
Γνωρίζεις? ΠΩΣ βγαίνουν οι βάσεις?
Ή απλα ακολουθεις την καραμέλα των ''εξω απο το χωρό΄΄?

 
lazeon
15 Σεπ 2018 14:47

@Δημητρης
Πανελλαδικες = entry requirements. Η αξια των σχολων κρινεται κι απο τα entry requirements, ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ...Μην μιλας για αγνοια, γιατι εκτιθεσαι.

 
Απάντηση στον @Δημήτρης
15 Σεπ 2018 14:58

Ακριβώς μην στεκόμαστε στις βάσεις, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όσο καλό και να είναι τα προγράμματα σπουδών, αν δεν υπάρχει εκπαιδευτικό προσωπικό και εξοπλισμός (εργαστήρια) δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Μην παίζουμε με τις λέξεις αλλά να δούμε πραγματικά τα προβλήματα. Μέχρι στιγμής μόνο ταμπέλες έχουν αλλαξει στη Λ. Αθηνών και Ιερά Οδό. Αυτό μάλλον ήταν το μόνο άγχος τους. Τρομερά πράγματα !!!

 
Αποφοιτος Τει Πειραια
15 Σεπ 2018 16:50

Συναδελφοι, μακαρι να καταφερει ο κ.Μουτζουρης αυτο που λεει. Το θεμα δεν ειναι η ισοτιμηση των πτυχιων, και αν γινει 5ετες δεν πρεπει κιολας, για πολλους λογους. Το μονο που πρεπει να ζητηθει ειναι να μας δωθει η δυνατοτητα να κανουμε το 5ο ετος & να δωσουμε κανονικα τα extra μαθηματα υστερα απο παρακολουθηση αυτων ΧΩΡΙΣ κατατακτηριες. Και οποιος μπορει καλως. Αλλιως ουτε η αγορα εργασιας θα το παρει καλα, πιστεψτε με.

 
Απόφοιτος
15 Σεπ 2018 19:37

@Αποφοιτος Τει Πειραια

Συνάδελφε δεν μας τα λες καλα...Θεωρείς οτι χιλιάδες άνθρωποι έχουν την δυνατότητα να ξανασπουδάσουν και μάλιστα για να ξαναπάρουν το ίδιο πτυχίο;Τα πιστεύεις στ αλήθεια αυτά που λες..;;;;

 
Απόφοιτος ΤΕΙ, PhD
15 Σεπ 2018 23:32

@Απόφοιτος(15 Σεπ 2018 19:37) πολύ καλά τα λέει ο
@Αποφοιτος Τει Πειραια. Αν τα τμήματα των μηχανικών γίνουν 5ετη θα πρέπει να δώσουμε τα παραπάνω μαθήματα ΧΩΡΙΣ ΚΑΤΑΤΑΚΤΗΡΙΕΣ. Αν μείνουν 4ετη, τότε θα πρέπει να μας δώσουν κατευθείαν την ισοτιμηση. Αυτό είναι το σωστό και το λογικό.

 
Αντιστοιχία πτυχίων ΤΕΙ
16 Σεπ 2018 02:24

Η αντιστοίχιση όλων πτυχίων που δόθηκαν μετά το 2010 μπορεί να γίνει σχετικά εύκολα για τα πρόσφατα διπλώματα, και θα ήταν ένα θετικό βήμα.

Όσοι όμως πήραν πτυχίο μετά το 2001, το πιο πιθανό είναι να έχουν προχωρήσει στην επαγγελματική ζωή τους και δύσκολα θα επανέλθουν στο παλιό τους τμήμα για νέες εξετάσεις.

Εννοείται ότι ένας απόφοιτος του 1987, που πλέον είναι είναι πάνω από πενήντα ετών, απίθανο να έχει πλέον καμία επαφή με το ΤΕΙ Αθηνών ή το ΤΕΙ Πειραιά.

 
Αποφοιτος Τει Πειραια
16 Σεπ 2018 08:27

Ναι το πιστευω 100%. Γνωριζω οτι καποιοι θα αδικηθουν, αυτο γινεται ετσι κι αλλιως. Γιατι εγω ηξερα οτι θα μου "καταργησουν" τη σχολη? Οταν ομως μιλαμε για 5ετες προγραμμα σπουδων, αρα και master πλεον, δεν μπορουν να το δωσουν ετσι και ΔΕΝ πρεπει. Θα μας κοροιδευουν ολοι στον ιδιωτικο τομεα, μην κοιτατε μονο το δημοσιο. Δυστυχως η ευτυχως μπηκαμε ολοι σε μια διαδικασια επιπονη και πρεπει να παλεψουμε ξανα για αλλο ενα χρονο. Το θεμα ειναι να μας δωθει αυτη η ευκαιρια, γιατι αν ισχυσουν οι κατατακτηριες, δεν θα μπουμε ποτε, ειμαστε παρα πολλοι, και τοτε καηκαμε ολοι.

 
Thomas Paschalis
16 Σεπ 2018 08:40

@ lazeon
"Πανελλαδικες = entry requirements"
Κάνεις μεγάλο λάθος. Τα entry requirements είναι απαιτήσεις που τις βάζει η κάθε σχολή χωριστά. Οι πανελλαδικές είναι διαγωνισμός για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που τις οργανώνει το υπουργείο. Στην Ελλάδα η αξία των σχολών δεν κρίνεται από τις πανελλαδικές αλλά από το επαγγελματικά δικαιώματα που απονέμουν κ την αγορά εργασίας.
.

 
Απόφοιτος
16 Σεπ 2018 10:04

@Αποφοιτος Τει Πειραια
@Απόφοιτος ΤΕΙ, PhD

Κοιτάξτε συνάδελφοι.Εδώ μιλάμε για ένα φοβερό παράδοξο με βάση το ότι ως απόφοιτοι ΑΤΕΙ είμαστε υποδεέστεροι γ αυτούς.
Πάει κάποιος λοιπόν και εφαρμόζει στις πλάτες μας μια πρώτη αδικία (μη αντιστοίχιση πτυχίων).Εν συνεχεία ετοιμάζουν να εφαρμόσουν στις πλάτες μας μια δεύτερη αδικία.Όταν συζητούν για τη δεύτερη αδικία (πενταετές) χωρίς να έχει λυθεί η πρώτη ή τουλάχιστον χωρίς να έχει ειπωθεί τίποτα για την εξάλειψη της πρώτης, τότε δεν θα λυθεί ποτέ ούτε η δεύτερη!Άρα,αν πάμε για πενταετές τότε τι πρέπει να γίνει;Να ισοτιμηθούμε πρώτα με τετραετές ΠαΔΑ με κατατακτήριες και μετά να δώσουμε τα μαθήματα για το πενταετές ή θα δώσουν την αυτόματη αντιστοιχία στο τετραετές και μετά με κατατακτήριες θα ενταχθούμε στο πενταετές;Θεωρώ πως καταλαβαίνετε τον παραλογισμό του πράματος.Όλα αυτα τα τρελά βέβαια είναι δημιουργήματα του υπουργού ο οποίος κάποτε δήλωνε ότι το ΤΕΕ τον έπεισε και μέχρι στιγμής κάτι επιτροπές για τα επαγγελματικά δικαιώματα φυτοζωούν, επιβεβαιώνοντας το ρητό το οποίο λέει πως όταν δεν θες να λύσεις ένα πρόβλημα τότε δημιουργείς μια επιτροπή...

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ