Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Χαιρετίζουμε τη δήλωση του υπ.Παιδείας ότι τα πτυχία Πανεπιστημίων και ΤΕΙ τετραετούς φοίτησης είναι ισότιμα

Δημοσίευση: 14/09/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Απόστολος Κοκκόσης
Προέδρος ΟΣΕΠ-ΤΕΙ

Χαιρετίζουμε και επικροτούμε την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων στο απαράδεκτο και προβοκατόρικο σημερινό άρθρο τηε εφημερίδας
“Εθνος”,  για δήθεν «παγίδα χιλιάδων υποψηφίων φοιτητών από λάθη στο Μηχανογραφικό». Επίσης χαιρετίζουμε τη δήλωση για πρώτη φορά του Υπουργού Παιδείας Καθ. Κώστα Γαβρόγλου ότι τα πτυχία Πανεπιστημίων και ΤΕΙ τετραετούς φοίτησης είναι ισότιμα.

Ιδού λοιπόν και πάλι η γνωστή ιστορία, κάποιων εντύπων που εξακολουθούν εσκεμμένα να χρησιμοποιούν την ονοματολογία ΑΕΙ και ΤΕΙ, παρά το γεγονός ότι εδώ και πολλά χρόνια η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποτελείται από τα Πανεπιστημία και τα ΤΕΙ. Η εσκεμμένη και κατ’ εξακολούθηση χρήση των όρων ΑΕΙ και ΤΕΙ παραπέμπει σε άλλες εποχές πατρικίων και πληβείων. Δυστυχώς για αυτούς τους κύκλους, σήμερα, η διάχυση των δεξιοτήτων, της γνώσης και της καινοτομίας ανήκει σε όλα τα Ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαιδευσης, Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.

Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα  υλοποίησης του χώρου της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης. Το Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής προήλθε από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και ικανοποιούσε όλα τα ακαδημαικά και ερευνητικά κριτήρια, άριστη εξωτερική αξιολόγηση, ανάληψη ερευνητικών προγραμμάτων της ΓΓΕΤ και της Ευρωπαικής Ένωσης και  συμμετοχή αμφοτέρων, στο Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας πριν την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Δημιουργήθηκαν 26 τμήματα με νέα προγράμματα σπουδών ανταποκρινόμενα στις νέες απαιτήσεις της έρευνας και της τεχνολογίας αντί των 41 τμημάτων που υπήρχαν πριν την συγχώνευση. Η υλοποίση συνεχίστηκε πρόσφατα με την συγχώνευση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με το ΤΕΙ Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιονίων Νήσων με το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Οι διαδικασίες συγχωνεύσεων μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνεχίζονται και βρίσκεται σε εξέλιξη η ολοκλήρωσή τους, δημιουργώντας συνεργασίες, συνέργειες και πολυθεματικά Ανώτατα Ιδρύματα με σύγχρονα προγράμματα σπουδών.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι τα τετραετή τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ απονέμουν  διπλώματα επιπέδου 6 του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων και αμφότερα έχουν 240 πιστωτικές μονάδες.

Μας δίνεται λοιπόν η ευκαιρία μετά την αναφορά του Υπουργού Καθ. Κώστα Γαβρόγλου ότι τα πτυχία τετραετούς φοίτητσης μεταξύ Πανεπιστημίων και ΤΕΙ είναι ισότιμα, να εκφράσουμε το πάγιο αίτημα της ΟΣΕΠ-ΤΕΙ και των αποφοίτων ΤΕΙ, προς την Πολιτεία για την εξίσωση των αμοιβών των αποφοίτων ΤΕΙ με τους απόφοιτους των Πανεπιστημίων, τόσο στον δημόσιο τομέα όσο και στο ιδιωτικό τομέα.

Θεωρούμε ότι η ολοκλήρωση της Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης αποτελεί κομβικό σημείο γαι τη βελτιώση της έρευνας της καινοτομίας και της ποιοτικής αναβάθμισης των Ιδρυμάτων της, προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Σχόλια (14)

 
Στο Εξωτερικο
25 Μαρ 2019 02:15

Σύμφωνα με το υπ' αριθμ. 1252/14.07.2003 έγγραφο του Ινστιτούτου Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, για να είναι ένα ίδρυμα που λειτουργεί σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και σε άλλες χώρες, ομοταγές προς τα ΤΕΙ πρέπει να ανήκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της χώρας στην οποία λειτουργεί και μετά από τριετείς ή τετραετείς σπουδές να οδηγεί σε ακαδημαϊκό τίτλο σπουδών.
Ειδικότερα, οι τίτλοι που αναγνωρίζονται κατ' αρχήν ως ισότιμοι προς τίτλους σπουδών των ΤΕΙ είναι οι εξής:

Ην. Βασίλειο: Bachelor Universities, Colleges
Γαλλία: Licence - Universites
Γερμανία: Diplom - Fachhochschule
Ιταλία: Diploma Universitario ή Laurea Breve - Universita
Βέλγιο: Diplom Gradue - Ecole Superieur
Ολλανδία: HBO - Hogeschool
Δανία: Bachelor (Eksamensbevis) - Universities level first stage
Σουηδία: University Certificate - Hoges
Φινλανδία: Kandidaatii/Kandidat - Universities level first stage
Νορβηγία: Candidatus/Candidata Magisterii - Universities level first stage
Αυστρία: Diplom - Fachhochschule
Ιρλανδία: Diploma - National Diploma - Colleges, Institutes
Ισπανία: Diplomado - Universidad

 
ΤΕΙ και πανεπιστήμια
19 Σεπ 2018 16:12

Η αναφορά είναι για τη διάκριση στην αναγνώριση των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ πτυχίων σε αυτές τις χώρες (Ολλανδία, Δανία κ.α.)

Δηλαδή, ακόμα και το 2018, τα ολλανδικά πανεπιστήμια δεν αναγνωρίζουν τα πτυχία ΤΕΙ ως ακαδημαϊκά ισότιμα με τα πανεπιστημιακά.

Πτυχία ελληνικών ΤΕΙ = Αντίστοιχα με HBO bachelor

Πτυχία ελληνικών πανεπιστημίων = Αντίστοιχα WO bachelor

Επίσης, σίγουρα δεν είναι θέμα διάρκειας σπουδών: στην Ολλανδία τα πτυχία των πανεπιστημίων (WO) είναι 3ετή ενώ των HBO είναι 4ετή.

Σε άλλες χώρες απαιτούν μεγαλύτερη βαθμολογία πτυχίου από αποφοίτους ΤΕΙ για να γίνουν δεκτοί σε μεταπτυχιακές σπουδές.

@ Ολλανδία, Γαλλια, Γερμανια, Δανια

 
@ Ολλανδία, Γαλλια, Γερμανια, Δανια
19 Σεπ 2018 14:49

Στις χώρες που αναφέρετε υπάρχει μια σαφής διάκριση, ότι τα Πανεπιστήμια ειναι 4ετή ενώ τα Πανεπιστημια Εφαρμοσμενων Επιστημών (ΤΕΙ) είναι 3ετη. Στην Ελλάδα εδώ και 17 χρόνια, από το 2001, αυτο δεν ισχύει.

 
@ Theodoros Theodorou
16 Σεπ 2018 18:16

Στην Ολλανδία, μπορείτε να διαβάσετε για τη σαφέστατη διάκριση μεταξύ ΕΠΑΛ και Γενικών Λυκείων καθώς και πτυχίων ΤΕΙ και πτυχίων πανεπιστημίων στη σχετική σελίδα του NUFFIC.

Αναλυτικά: Σε άλλο επίπεδο τοποθετούν το απολυτήριο ΕΠΑΛ (MBO qualification), σε άλλο επίπεδο το απολυτήριο Γενικού Λυκείου ανάλογα με τον βαθμό αποφοίτησης (κάτω ή άνω του 10/20, HAVO ή VWO diploma) και σε άλλο το πτυχίο ΤΕΙ (HBO bachelor) και το πανεπιστημιακό πτυχίο (WO bachelor).

Επίσης, στο Ηνωμένο Βασίλειο, πολλά πανεπιστήμια είτε δε δέχονται σε μεταπτυχιακά προγράμματα αποφοίτους ΤΕΙ εάν δεν έχουν ήδη αποκτήσει μεταπτυχιακό τίτλο από την Ελλάδα είτε απαιτούν υψηλότερη βαθμολογία (Greek Bachelor Degree Classification – University Sector / TEI Sector)

Το ίδιο και στη Γερμανία και τη Γαλλία, και τη Δανία και τις ΗΠΑ...

Πουθενά δεν είναι όλα τα πτυχία "το ίδιο" ακόμα και στην ίδια ειδικότητα. Η αξιολόγηση της βαθμολογίας πτυχίου εξαρτάται από το ίδρυμα το οποίο την απονέμει: ένα 8 /10 από το Πληροφορικής ΕΚΠΑ στο εξωτερικό μπορεί να θεωρείται καλύτερο από 8.5/10 από ένα τμήμα Πληροφορικής σε ΤΕΙ.

Η Κύπρος είναι ένα νησί 1.000.000 εκατομμυρίου κατοίκων και τα πανεπιστήμια (κρατικά και μη) λειτούργησαν μόλις τη δεκαετία του '90. Εκατοντάδες Κύπριοι ακόμα και σήμερα επιλέγουν να σπουδάσουν σε ελληνικά ΑΕΙ, επομένως καλοδεχούμενες οι παρατηρήσεις γιατί είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στις εισροές φοιτητών.

 
Theodoros Theodorou
16 Σεπ 2018 16:01

@Βάση εισαγωγής, και σε άλλους με παρόμοιες ιδέες και σκέψεις,

Να έρθεις στην Κύπρο να φοιτήσεις σε ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, που το μόνο προαπαιτούμενο είναι το απολυτήριο Λυκείου ή Τεχνικής Σχολής και με βαθμό από 10-20/20. Παρεμπιπτόντως, αναγνωρίζονται από όλα τα σώματα (Ακαδημαϊκά και Επαγγελματικά) πλήρως και κανονικότατα. Τα περί "Βάσης εισαγωγής" δεν στέκουν πουθενά. Το θέμα είναι να έχεις το Πτυχίο και να είναι αναγνωρισμένο. Σε κάθε σχολή διδάσκονται όλα τα κατάλληλα για να είσαι πλήρης στην ειδικότητα. Φιλικά.

 
Βάση εισαγωγής
16 Σεπ 2018 12:43

Μεταξύ δύο τμημάτων στο ίδιο αντικείμενο, πχ. τμήμα Πληροφορικής στο ΑΠΘ και τμήμα Πληροφορικής στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, ποιο έχει καλύτερο επίπεδο σπουδών;

Οι ελάχιστοι βαθμοί για την εισαγωγή (βάση) καθόριζουν την ποιότητα των εισακτέων άρα γενικά έχουν μια σημασία, γιατί άλλες δυνατότητες έχει ο φοιτητής του 18 και άλλες δυνατότητες έχει ο φοιτητής του 8.

Δεν είναι αλήθεια ότι οι σχολές με βάση κάτω του 10 έχουν καλύτερους καθηγητές και ερευνητές από τις σχολές με υψηλότερη βάση, να μη γράφουμε ό,τι θέλουμε μόνο και μόνο για να στηρίξουμε μια παράλογη θέση.

 
Αετός
16 Σεπ 2018 11:23

Τα μορια δεν ειναι κριτήριο, ειναι θεμα προτιμησης και ζητησης.
Πχ μια σχολη ΑΕΙ να θελεις 18000 μορια και σε αναλογο ΤΕΙ 10000 μορια αυτο δεν σημαινει οτι η ποιοτητα σπουδων ειναι καλυτερη ή οτι εχει καλυτερους καθηγητες ,εργαστηρια κτλ
τα παραδειγματα περι του αντιθετου ,απειρα.

 
Σοφία
16 Σεπ 2018 10:57

@αμερόληπτος

Ποια μαθηματικά ? Που κολλάνε τα μαθηματικά στην δημοκρατία που πρέπει να υπάρχει στα ΑΕΙ της χώρας?

Απόψεις οπως οι δικές σου κρατάνε πίσω την χώρα εδώ και δεκαετίες. Βλέπεις δεν γεννάει μόνο η χώρα γιατρούς και νομικούς αλλά και άλλες Επιστήμες που θεραπεύονται καλώς ή κακώς από τεχνολογικά ιδρύματα και σύντομα θα ενταχθούν σε πανεπιστήμια.

Θα έπρεπε να γνωρίζεις πως πααααααρα πολλές σχολές Πανεπιστημίου έχουν βαθμό κοντά και κάτω απ'την βάση που τόσο χαίρεσαι να αναφέρεις ότι έχουν πολλές σχολές ΤΕΙ. Η βάσεις έχουμε ξανά πει, ( εν αγνοία σου μάλλον) ότι καθορίζονται κυρίως από την προτίμηση των φοιτητών και όχι από το επίπεδο σπουδών της κάθε σχολής. Μάλλον μασάει πολύς κόσμος σανό ακόμα και οφείλει ο υπουργός να μας απαλλάξει από μικροαστικες απόψεις "αγκαθια" , όπως η δική σου.

 
Ribopaido
16 Σεπ 2018 10:56

@Αμερόληπτος

1ον. Μάλλον δεν γνωρίζεις πως βγαίνουν οι βάσεις και τι αντιπροσωπουν.
2ον. Σχολές των ΤΕΙ με κατοχυρωμένα Ε.Δ δές που είναι (αφου οι βάσεις για σένα κρίνουν την ποιότητα σπουδών)
3ον. Ο ίδιος ο έλληνας απαξιώνει τα ΤΕΙ και στέλνει τα παιδια του στα πανεπιστήμια. Κολλημένα μυαλά.
4ον. Ν.2916/2001 ΑΕΙ= Πανεπιστήμια και ΤΕΙ

Καλό ειναι να γνωρίζουμε πριν κρίνουμε

 
Σωστό
16 Σεπ 2018 10:32

@Αμεροληπτος,
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΑΙΓΑΙΟΥ, 9600 μορια,
ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΟΡΥΚΤΩΝ ΠΟΡΩΝ , ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ, 9034 μορια !!!
Απαράδεκτο να ονομάζονται ΑΕΙ με τέτοια μορια και να υπολείπονται αρκετών ΤΕΙ με πολύ περισσότερα.

 
ΤΕΙ Πειραιά Μsc 14000 μόρια
16 Σεπ 2018 08:53

@ Αμερόληπτος οι ευνομούμενες πολιτείες διέπονται από νόμους. Στην δική μας λοιπόν ο 2916/2001 ορίζει ρητώς πως και τα ΤΕΙ είναι ΑΕΙ άρα ο διαχωρισμός ΤΕΙ/ΑΕΙ που χρησιμοποιείς είναι άκυρος. Επίσης να γνωρίζεις ότι δεν είναι καλό να γενικευεις. Το τμήμα λογιστικής που τελείωσα και εν συνεχεία απέκτησα Msc είχε 14000 μόρια όταν μπήκα εγώ. Φυσικά υπάρχουν ΤΕΙ με βάση κάτω του 10 όπως επίσης και Πανεπιστήμια με 3..
Σκόπιμο λοιπόν θα ήταν πριν κάνουμε γενίκευση να σκεφτόμαστε αμερόληπτα

 
Αμερόληπτος
16 Σεπ 2018 00:49

Ίσα κι όμοια λοιπόν ΑΕΙ και ΤΕΙ. Τέλεια ανατροπή των μαθηματικών. Τέλεια ανατροπή της λογικής. Ενώ όλοι οι νοήμονες γνωρίζουν πως το 1 είναι μικρότερο του 2, η μικροπολιτική του συριζα θεωρεί πως τα 19.000 μόρια ή τα 16000 μόρια είναι ίσα με τα 9000 και 5000 μόρια με τα οποία εισάγονται οι μαθητές στα ΤΕΙ. "Είναι άδικο αλλά το σύριζα το έκανε πράξη". Το περίεργο είναι πως πολλοί συμφωνούν με αυτή την ανατροπή της λογικής!!!

 
POLYTO
14 Σεπ 2018 21:54

Alexis Tsipras
Prime Minister GR
@PrimeministerGR
"Η παρουσίαση του νέου συστήματος εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση από τον Υπουργό Παιδείας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αναβάθμιση του δημόσιου σχολείου και τον εξορθολογισμό των εισαγωγικών εξετάσεων"
"Για περίπου 10.000 μαθητές ανοίγει ο δρόμος της ελεύθερης πρόσβασης σε αναβαθμισμένα τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Για τους υπόλοιπους, ενισχύεται η κριτική γνώση έναντι της παπαγαλίας, το σχολείο παύει να είναι πάρεργο, χάσιμο χρόνου και εξεταστικός προθάλαμος"

5:47 μ.μ. - 3 Σεπ 2018

17 χρόνια μετά τον Ν.2916/2001 που ορίζει ότι η Ανώτατη εκπαίδευση αποτελείται από τα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ο Πρωθυπουργός της χώρας έκανε την παραπάνω ανάρτηση στο Twitter. Γιατί απορούμε όταν χρησιμοποιεί τους ίδιους όρους και ο κάθε άσχετος ή εμπαθής δημοσιογραφίσκος;
Κρίμα...

 
mike
14 Σεπ 2018 21:49

Μπράβο για την εξίσωση των αμοιβών.....αλλά δεν κάνετε κουβέντα για το τι γίνεται με τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών που είναι και σοβαρότερο ζήτημα. Οπότε για ποια εξίσωση μιλάμε;
Αντί για εξίσωση η κυβέρνηση και το ΤΕΕ οδηγούν τους πτυχιούχους μηχανικούς στην ανεργία και δεν βρίσκεται ένας να πάρει επίσημη θέση.

Στα λόγια όλοι καλοί είναι

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.