ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Παρέμβαση του Λ. Βυρζίδη για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων Μηχανικών

"Τετραετείς σπουδές Μηχανικών και προεραιτικά επιπλέον ένα έτος μετά την απόκτηση του πτυχίου για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής".
Δημοσίευση: 17/09/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Του Λάζαρου Βρυζίδη, π. Πρύτανη του ΑΕΙ Πειραιά ΤΤ

Συμφωνώ απόλυτα με την ανάλυση που κάνει ο  Ν. Χιωτίνης σε σχέση με τα πτυχία διεθνώς.

Θα ήθελα όμως να προσθέσω μερικές σκέψεις μου που θα μπορούσαν να διευκολύνουν  την ομαλή λειτουργία της Σχολής Μηχανικών που τόσος λόγος γίνεται γι αυτή.

ΠΡΩΤΟΝ: Η ανακοίνωση του υπουργείου παιδείας για την ισοτιμία των πτυχίων  ΑΕΙ (Πανεπιστήμια_ΤΕΙ) είναι στη σωστή κατεύθυνση,  αλλά δεν αρκεί. Χρειάζεται σχετική νομοθετική ρύθμιση.

ΔΕΥΤΕΡΟΝ: Διαφωνώ ριζικά με την πρόταση του   Κ. Μουτζούρη για πενταετή Προγράμματα Σπουδών στη Σχολή Μηχανικών.

Η πρόταση εάν υλοποιηθεί με ευθύνη της Κυβέρνησης ενταφιάζει χιλιάδες πτυχιούχους Μηχανικούς χωρίς τμήματα εν  λειτουργία  και χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα.

Η πρόταση αυτή εξυπηρετεί αποκλειστικά τη σκληρή συντεχνία του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

ΤΡΙΤΟΝ: Η πρόταση που μπορεί να δώσει λύση στα διάφορα προβλήματα είναι μία και μοναδική:

α/ Τετραετείς σπουδές Μηχανικών  και προεραιτικά επιπλέον  ένα έτος μετά την απόκτηση του πτυχίου για  το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.

β/ Άμεση έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων των  πτυχιούχων Μηχανικών και κατάργηση διαφοροποίησης ΤΕ και ΠΕ που κακώς υπάρχει σήμερα.

Σχόλια (56)

 
ΑΔΙΠ
19 Σεπ 2018 13:14

@ Τhomas Paschalis

Πρώτα γράφουν ορισμένοι ότι δεν υπάρχουν αξιολογήσεις για την έρευνα στα ΤΕΙ. Στη συνέχεια άλλοι λένε ότι κι αν υπάρχουν δεν έχουν σημασία γιατί οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη των ΤΕΙ.

Έστω ότι έχουν δίκιο όλοι αυτοί. Ποια είναι τελικά η πρότασή τους; Και όσον αφορά την ιστορία αυτών των ιδρυμάτων, νομίζουν ότι όλα αυτά ήταν αδύνατο να αποφευχθούν;

Γιατί αναπτύχθηκαν τα ΤΕΙ ως αυτόνομα ιδρύματα και όχι ως τμήματα των σχολών που ήδη λειτουργούσαν στα πανεπιστήμια (Πολυτεχνική, Φυσικομαθητική, Υγείας, Τεχνών κτλ.); Με πλήρη ακαδημαϊκά και επαγγελματικά δικαιώματα και χωρίς διαχωρισμούς, καθαρή αρχή και καθαρές προοπτικές.

Έγιναν τραγικά λάθη μετά το 1975. Αυτά που προσπαθούν να διορθωθούν σήμερα έχουν τη ρίζα τους στις κακές εκτιμήσεις και τις βεβιασμένες πολιτικές αποφάσεις εκείνης της περιόδου.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και 50 χρόνια μετά αυτά τα λάθη θα καθορίσουν την πορεία όλων των ΑΕΙ, πανεπιστημίων και ΤΕΙ, και όλων των γενιών φοιτητών;

 
Πανεπιστήμιο Κρήτης
19 Σεπ 2018 13:04

Αφού υπήρχε το πανεπιστήμιο Κρήτης γιατί να ιδρυθεί το ΤΕΙ Κρήτης; Αφού υπήρχε το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πολυτεχνείο Αθηνών και το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο γιατί να ιδρυθεί ΤΕΙ Αθήνας;

Για να φτάσουμε 35 χρόνια μετά να συζητάμε τα προβλήματα και των ΤΕΙ και των πανεπιστημίων...

Το πολυτεχνείο Κρήτης κάλλιστα θα μπορούσε να αποτελεί πολυτεχνική σχολή του πανεπιστημίου. Και η ΣΕΛΕΤΕ/ΑΣΠΑΙΤΕ να έχει απορροφηθεί από πολυτεχνικές σχολές. Έλεος επιτέλους.

 
Ribopaido
19 Σεπ 2018 08:52

@Σοφια

Εδω ακομα μερικοι διακρινουν ΑΕΙ-ΤΕΙ και ο σχολιαστης των 00:49 αναφερεται σε ανωτερες σχολες. Ειναι να γελας
Κριμα για την ελλαδα

 
Thomas Paschalis
19 Σεπ 2018 08:37

@ Thomas Paschalis 18 Σεπ 2018 21:22
Καλά ρε φίλε./φίλη (καλό είναι να γράφεις και το όνομά σου προς σεβασμό του διαλόγου) τι δεν καταλαβαίνεις??? Είναι δυνατό να έχουν την ίδια βαθμολογία στο πεδίο της έρευνας ιδρύματα ΤΕΙ που τους απαγορεύεται δια του νόμου η οργάνωση διδακτορικών με ιδρύματα που οργανώνουν διδακτορικά από την ίδρυσή τους??? Η ίδια η πολιτεία ευνουχίζει τα ΤΕΙ και μετά τα καταδικάζει γιατί είναι ευνουχισμένα. Να σου κάνω ένα απλό ερώτημα? Αν η πολιτεία αφαιρούσε επαγγελματικά δικαιώματα από μια πολυτεχνική σχολή και της απαγόρευε να οργανώνει διδακτορικά που πιστεύεις θα κυμαινόντουσαν οι βάσεις εισαγωγής αυτής της σχολής? Τα ΤΕΙ έχουν αξιολογηθεί θετικότατα από την ΑΔΙΠ και δεν μπορεί ο κάθε άσχετος να αμφισβητεί την ποιότητα των προγραμμάτων τους και να τα απαξιώνει.

 
Εύλογο συμπέρασμα για ακαδημαϊκό χάρτη
19 Σεπ 2018 00:49

Σε κάθε σχετικό θέμα αναλύουμε ξανά και ξανά τα λάθη του παρελθόντος και δυστυχώς πάλι επανέρχονται με νέα μορφή (πχ. Πρόταση για μηχανικούς 4+1 όταν σε όλα τα άλλα ΑΕΙ είναι 5 έτη...)

Ας ανοίξουμε επιτέλους ένα καινούριο κεφάλαιο, αποφεύγοντας τουλάχιστον τα γνωστά προβλήματα.

Πανεπιστήμια/Πολυτεχνεία, με ακαδημαϊκό και ερευνητικό προσανατολισμό, υπάρχουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Το αν μια χώρα χρειάζεται σε αυτά να προσθέσει ανώτατες/ανώτερες σπουδές τεχνολογικής ειδίκευσης, με επαγγελματικό προσανατολισμό, είναι καθαρά οικονομικό θέμα όχι ακαδημαϊκό.

Ειδικά στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η ζήτηση θέσεων υπερκαλύπτεται από τα ΑΕΙ του πανεπιστημιακού τομέα. Στην υπόλοιπη χώρα έχουν ιδρυθεί επίσης πανεπιστήμια: ΔΠΘ, Παν. Ιωαννίνων, Παν. Θεσσαλίας, Παν. Πατρών, Παν. Κρήτης κ.α.

Έχουν ιδρυθεί ακόμα και πανεπιστήμια που ΔΕΝ χρειαζόμασταν, σε μέρη που ΔΕΝ είναι ικανά να τα υποστηρίξουν... Με αυτά πρέπει να ασχοληθούμε, όχι με τα ΤΕΙ που σαφώς πρέπει να απορροφηθούν από τα πανεπιστήμια.

 
@Απλά βήματα
19 Σεπ 2018 00:24

Αν δεν χρειάζονταν οι έκτακτοι διδάσκοντες στο ΠΑΔΑ δεν θα προκηρύσσονταν θέσεις ακαδημαϊκών υποτρόφων για δεκάδες μαθήματα μέσα στο καλοκαίρι. Εξάλλου, ο ίδιος ο Υπουργός τάχθηκε πριν μερικούς μήνες υπέρ μιας μονιμότερης σχέσης εργασίας του έκτακτου προσωπικού, αναγνωρίζοντας την σημαντική συνεισφορά του.

 
Πανελλαδικός διαγωνισμός
18 Σεπ 2018 21:26

Οι βάσεις εισαγωγής καθορίζονται από έναν πανελλαδικό διαγωνισμό.

Ισχύει ότι ορισμένες σχολές προτιμώνται από αριστούχους (πχ. Ιατρική) αλλά υπάρχουν και σχολές με μέση βάση (πχ. Φυσικομαθητικών) που έχουν προτιμήσεις αριστούχων.

Αυτό είναι σημαντικό για την ακαδημαϊκή ισορροπία των σχολών: να μπορούν να έχουν και ένα ποσοστό 10% αριστούχων, από τους οποίους θα αναδειχθούν κατά κανόνα οι επόμενοι ακαδημαϊκοί.

 
@ Thomas Paschalis
18 Σεπ 2018 21:22

Η ΑΔΙΠ έκανε γενικές ιδρυματικές αξιολογήσεις:

Συγκεκριμένα, σε κλιμακα από 1 (αρνητική) έως 4 (άριστη), η αξιολόγηση για την Έρευνα στο ΤΕΙ Αθηνών ήταν 2 (μερικώς θετική) και το ΤΕΙ Πειραιά 3 (θετική), με ειδική επισήμανση για ανάγκη βελτίωσης της αποδοτικότητας του μόνιμου προσωπικού και της γενικής ποιότητα και εξωστρέφειας των δημοσιεύσεων.

To Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πολυτεχνείο Κρήτης βαθμολογήθηκαν με 4 (άριστα) στην απόδοση τους στην Έρευνα, με επαίνους για την ποιότητα και την παραγωγικότητά των μελών ΔΕΠ. Μάλιστα το Πανεπιστήμιο Κρήτης έχει πολύ υψηλή θέση και σε διεθνείς αξιολογήσεις.

Υπάρχουν επίσης αξιολογήσεις για την ερευνητική παραγωγικότητα σε κάθε πανεπιστήμιο από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), ανά επιστημονικό κλάδο και σταθμισμένες ανάλογα με το μέγεθος του κάθε ΑΕΙ - είναι πιο αναλυτικές.

 
Απλές ερωτήσεις
18 Σεπ 2018 21:08

Το μόνο πρόβλημα στα ΤΕΙ είναι ότι δεν διορίζονται στο Δημόσιο με τους ίδιους όρους;

Πόσοι απόφοιτοι ΤΕΙ είχαν ως πρώτη επιλογή τμήματα ΤΕΙ;

Οι φοιτητές ΤΕΙ γιατί επέλεξαν να σπουδάσουν στα τμήματα αυτά, αφού γνώριζαν ότι δεν είχαν επαγγελματική αποκατάσταση και μέχρι πρόσφατα ούτε καν αυτόνομα μεταπτυχιακά διοργάνωναν;

Και μια παρατήρηση:

Οι βάσεις δεν είναι μόνο ένα σύστημα προσφοράς-ζήτησης με άπειρα διαθέσιμα μόρια για όλους: Οι υποψήφιοι εξετάζονται πανελλαδικά σε ΒΑΣΙΚΑ μαθήματα για να συγκεντρώσουν τα μόρια που τους επιτρέπουν την εισαγωγή σε ορισμένες σχολές, άρα υπάρχει ένα στοιχείο αξιοκρατικής επιλογής.

 
ΠΕ86
18 Σεπ 2018 15:06

Οι βάσεις είναι καθαρά θέμα προσφοράς και ζήτησης... Αυτό που οι βάσεις καθορίζουν και την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών είναι τουλάχιστον ένα αυθαίρετο συμπέρασμα ανθρώπων που είναι άσχετοι με την τριτοβάθμια εκπ/ση γενικά!

Επίσης, πρέπει να αναφέρουμε πως σε πολλά τμήματα (ιδίως κεντρικών ΤΕΙ) εδώ και πολλά χρόνια διδάσκει προσωπικό με υψηλά ακαδημαϊκά προσόντα. Αυτό όμως δεν αλλάζει ούτε τη βάση εισαγωγής ούτε και την πεποίθηση της ελληνικής κοινωνίας για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ. Ίσως ο έλληνας απόφοιτος λυκείου και η μέση ελληνίδα μάνα να μπορεί να αξιολογήσει καλύτερα τα ακαδημαϊκά προσόντα των καθηγητών των τριτοβάθμιων ιδρυμάτων.

Τέλος, ας μου εξηγήσει κάποιος επιτέλους πως δικαιολογούμε το ότι έχουμε αποδεχτεί τις σπουδές 3+1 χρόνια στην Αγγλία ως ισάξιες με Πολυτεχνείο + Μεταπτυχιακό αλλά το οποιοδήποτε 4ετές ΤΕΙ είναι κατώτερο όλων!

 
Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχουν μηχανικοί πέντε χρόνια
18 Σεπ 2018 15:04

Σε καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν υπάρχουν μηχανικοί πέντε χρόνια, αδιασπαστο.
Πλέον μπορείτε να μπείτε στις σελίδες όλων των Πανεπιστήμια Ν και να τα δείτε... Τόσο απλά.
Γερμανία 3+2...

 
Thomas Paschalis
18 Σεπ 2018 14:29

@ Thomas Paschalis
«Στο τμήμα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ ο 1ος εισακτέος συγκέντρωσε 19108 μόρια. Στο τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας ο 1ος εισακτέος είχε μόνο 15964 μόρια.
Και οι δύο σχολές έχουν έδρα στην Αθήνα, ίδια διάρκεια σπουδών και καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και λειτουργούν πολλά χρόνια. Το τμήμα στο ΤΕΙ όμως αποτυγχάνει να εκμεταλλευτεί την έδρα του και να προσελκύσει αριστούχους ακριβώς επειδή υστερεί σε ακαδημαϊκό επίπεδο σπουδών (καθηγητές, μαθήματα).»

Πάλι λάθος κάνεις. Ο απόφοιτος του τμήματος πληροφορικής του ΕΚΠΑ μπορεί να έχει τα ίδια έτη σπουδών με τον απόφοιτο του ΤΕΙ Αθήνας, όμως αυτός από το ΕΚΠΑ έχει διαφορετικά επαγγελματικά δικαιώματα. Σε θέσεις στο δημόσιο τομέα ο απόφοιτος του ΕΚΠΑ θα έχει θέση ΠΕ ενώ ο απόφοιτος του ΤΕΙ Αθήνας θα έχει θέση ΤΕ με χαμηλότερες αποδοχές και σαφώς λιγότερες ευκαιρίες ανέλιξης.
Όσο για τη φράση σου:
«υστερεί σε ακαδημαϊκό επίπεδο σπουδών (καθηγητές, μαθήματα)»
Από πού το έβγαλες αυτό το συμπέρασμα? Μπορείς να μου πεις την πηγή σου? Σε εκθέσεις της ΑΔΙΠ ουδέποτε διάβασα κάτι τέτοιο.
Και γω θα μπορούσα να σου πω υποθετικά πως το MIT υπερτερεί σε ακαδημαϊκό επίπεδο σπουδών σε σχέση με οποιοδήποτε ΑΕΙ στη χώρα μας. Ωστόσο το Ελληνικό δημόσιο αναγνωρίζει το ίδιο έναν απόφοιτο του MIT με έναν απόφοιτο ελληνικού πανεπιστημίου.

 
Τζωρτζ
18 Σεπ 2018 14:08

@18 Σεπ 2018 11:37
Η μόνη διαφωνία μου ως προς τα γραφόμενά σου, έχει να κάνει με το παράδειγμα της πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας που αναφέρεις (του οποίου τυγχάνει να είμαι απόφοιτος). Το τμήμα δεν προσελκύει αριστούχους διότι έχει κι αυτό, μοιραία, την "ρετσινιά" του να αποτελεί τμήμα ΤΕΙ. Από την στιγμή που υπάρχουν εν Αθήναις τμήματα πληροφορικής σε ΕΚΠΑ, ΟΠΑ, ΠΑΠΕΙ, Χαροκόπειο, το τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ-Α πέφτει χαμηλά στις προτιμήσεις (αν και είναι το αρχαιότερο τμήμα πληροφορικής της Αθήνας και δεύτερο αρχαιότερο στην Ελλάδα). Θέματα υπάρχουν όσον αφορά τις υποδομές και τους καθηγητές (όπως σε πολλά ΑΕΙ), όχι όμως και στο πρόγραμμα σπουδών.

 
Απόστολος
18 Σεπ 2018 13:23

Στην Αγγλία κάθε χρόνο δημοσιεύονται κατάλογοι αριστείας των Πανεπιστημίων ώστε οι υποψήφιοι να γνωρίζουν ποιες σχολές είναι καλύτερες και ποιές λιγότερο καλές.
Στην Ελλάδα παρότι είχαμε αξιολόγηση τέτοιοι κατάλογοι δεν υπήρξαν ποτέ με αποτέλεσμα το μόνο μέσο σύγκρισης των σχολών να είναι οι βάσεις εισαγωγής από τις Πανελλήνιες εξετάσεις.
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αναπαράγονται κάθε χρόνο τα ίδια αποτελέσματα (η ίδια σειρά). Γιατί πχ η Ιατρική Αθήνας να είναι καλύτερη από την Ιατρική Πάτρας? Δεν θα μπορούσε ακαδημαικά να συμβαίνει το αντίθετο?
Αυτό το καθεστώς εξυπηρετεί ένα συγκεντρωτικό σύστημα στα μεγάλα αστικά κέντρα και ενδεχομένως να υπονομεύει αξιόλογο έργο που κάνουν τα περιφερειακά ιδρύματα.

 
Σοφία
18 Σεπ 2018 13:14

" Το τμήμα στο ΤΕΙ όμως αποτυγχάνει να εκμεταλλευτεί την έδρα του και να προσελκύσει αριστούχους ακριβώς επειδή υστερεί σε ακαδημαϊκό επίπεδο σπουδών (καθηγητές, μαθήματα).""

Μάλλον δεν καταλαβαίνεις τι γίνεται, απορώ τι γράφεις ακριβώς?????

Σου λένε ότι τμήματα ΤΕΙ και πανεπιστημιακά με ομοειδή αντικείμενα ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΙΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ!
ΤΙ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ?

Πώς μετά , η βάση του Πανεπιστημίου να μην είναι 18000 και του ΤΕΙ 15000?
Πώς να το επιλέξει ο κόσμος οταν δεν έχουν εκδοθεί επαγγελματικά δικαιώματα και οι απόφοιτοι είναι όμηροι του Τεχνικού Επιμελητηρίου?

Πώς να το επιλέξει ο κόσμος όταν δεν του δίνουν δικαιώματα να εκπονεί διδακτορική έρευνα?

Ενημερωθείτε λίγο προτού μιλήσετε.

 
απηυδισμένος
18 Σεπ 2018 12:28

Αγαπητέ @οχι 18 Σεπ 2018 01:21
Συμφωνώ απόλυτα με το μήνυμα σου.
Έγραψα σε άλλο μήνυμα που δυστυχώς δεν το είδα να αναρτάται ότ πάνε εν μια νυκτί να εξισωσουν ΤΕΙ με Πολυτεχνεία .

Αν έχουν τέτοια πρόθεση τουλάχιστον ας αλλάξουν το πρόγραμμα σπουδών στα πολυτεχνεία γιατί είναι κρίμα τα παιδιά των πολυτεχνείων να βγάζουν τα μάτια τους ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ και να έχουν τα ίδια δικαιώματα με άλλους που ΕΠΕΛΕΞΑΝ να περάσουν σε σχολές με διαφορετικό προσανατολισμό και λιγότερη μελέτη .

Θέμα επιλογής είναι όλα.

 
Ποιότητα σπουδών
18 Σεπ 2018 11:48

Δεν είναι μόνο οι βάσεις που καθορίζουν την ποιότητα σπουδών των ΤΕΙ: είναι επίσης το καθηγητικό προσωπικό και τα μαθήματα θεωρίας.

Τα περισσότερα τμήματα ΤΕΙ δεν έχουν αναβαθμίσει ούτε τα προγράμματα σπουδών τους ούτε το έμψυχο δυναμικό τους σε βαθμό που να είναι ανταγωνιστικά έναντι των πανεπιστημίων, ακόμα και μετά την έκδοση επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Έτσι εξηγούνται οι μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των ΤΕΙ Αττικής/Θεσσαλονίκης και της υπόλοιπης χώρας: οι φοιτητές συγκεντρώνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, επιλέγοντας πόλη όχι ειδικότητα.

Προφανώς καμία ειδικότητα των ΤΕΙ στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη δεν έχει προτιμήσεις από αριστούχους υποψηφίους αν υπάρχουν ΟΜΟΕΙΔΕΙΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ (πχ. Πληροφορική)

Τέλος, οι βάσεις απλώς καθορίζουν ένα ελάχιστο όριο για τους εισακτέους. Αποτελούν ένα κριτήριο γιατί φοιτητές που δε γράφουν ούτε 10/20 έχουν πολλές ελλείψεις από το σχολείο - αυτό ισχύει και για πανεπιστήμια αλλά στα ΤΕΙ είναι πολύ πιο έντονο το φαινόμενο, ειδικά στην περιφέρεια.

 
@ Thomas Paschalis
18 Σεπ 2018 11:37

Στο τμήμα Πληροφορικής του ΕΚΠΑ ο 1ος εισακτέος συγκέντρωσε 19108 μόρια. Στο τμήμα Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας ο 1ος εισακτέος είχε μόνο 15964 μόρια.

Και οι δύο σχολές έχουν έδρα στην Αθήνα, ίδια διάρκεια σπουδών και καθορισμένα επαγγελματικά δικαιώματα και λειτουργούν πολλά χρόνια. Το τμήμα στο ΤΕΙ όμως αποτυγχάνει να εκμεταλλευτεί την έδρα του και να προσελκύσει αριστούχους ακριβώς επειδή υστερεί σε ακαδημαϊκό επίπεδο σπουδών (καθηγητές, μαθήματα).

Εκείνο που πρέπει να καταλάβουν όλοι είναι ότι οι φοιτητές δεν επιλέγουν μια σχολή μόνο για την επαγγελματική αποκατάσταση. Κριτήρια επιλογής μεταξύ ομοειδών τμημάτων είναι και παράγοντες όπως η ποιότητα σπουδών, οι προοπτικές εξέλιξης, η τοποθεσία.

Το Πολυτεχνείο Κρήτης, έχει αξιολογους καθηγητές και αξιόλογα προγράμματα, απλώς δεν επιλέγεται από πολλούς λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Θα ήταν καλύτερα να ενσωματωθούν τα τμήματα του στο Πανεπιστήμιο αλλά αυτό δε σημαίνει ότι υστερεί ακαδημαϊκά.

Ειδικότητες όπως η Φυσικοθεραπεία προσφέρονται μόνο σε ΤΕΙ, μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός από πανεπιστημιακή σχολή - αυτό δεν μπορεί να ισχύει για κάθε ειδικότητα, και είναι ο πυρήνας του προβλήματος των ΤΕΙ.

Προτάσεις σαν αυτή του κ. Βρυζίδη απλώς αναπαράγουν ακαδημαϊκούς διαχωρισμούς που αντανακλώνονται στον επαγγελματικό και σαν χώρα μας έχουν πάει πολλά χρόνια πίσω. Η μοναδική ασφαλιστική δικλείδα για τη Σχολή Μηχανικών είναι να εξελιχθεί σε κανονική πολυτεχνική σχολή, ακριβώς όπως οι υπόλοιπες.

Το αν έπρεπε η Σχολή Μηχανικών να ενωθεί με το Πολυτεχνείο Αθηνών είναι μια άλλη συζήτηση, σίγουρα πολύ πιο σοβαρή από την παρούσα για σπουδές 4+1.

 
Ribopaido
18 Σεπ 2018 11:15

Ατομα που μιλανε για «υπομηχανικους ΤΕΙ» και οτι οι βασεις κρινουν την ποιοτητα σπουδων εν ετει 2018..

Μνημονια μεχρι να σβησει ο ηλιος

 
Γιώργος Παπαδόπουλος
18 Σεπ 2018 10:06

@ Μπαρμπαδημος 1
Αν οι πληροφορίες μου είναι σωστές ο Βρυζίδης παραιτήθηκε για λόγους που δεν είχαν να κάνουν σε καμία περίπτωση ούτε με ακαδημαϊκά θέματα, ούτε με θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων (και δη των μηχανικών ΤΕΙ).
Λυπάμαι αν χαλάω το “όνειρο” κάποιων, αλλά τι να κάνουμε;
Επίσης ο Βρυζίδης γνώριζε πολύ καλά τις απόψεις του ΤΕΕ σχετικά με τους μηχανικούς ΤΕΙ.
Το φαινόμενο επαναλαμβάνεται: όταν κάποιοι για τον οποιοδήποτε λόγο βρίσκονται “εκτός” (ενώ μέχρι πριν λίγο ήταν “εντός”) τότε και μόνο τότε αποφασίζουν να μιλήσουν.

 
Thomas Paschalis
18 Σεπ 2018 09:42

@ Οχι
«Καταρχάς, το Πολυτεχνείο Κρήτης επιλέγεται κάθε χρόνο από αριστούχους υποψηφίους με βαθμολογία 18+ (πχ. τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών 1oς: 19574, τμήμα Μηχ. Παραγωγής και Διοίκησης 1ος: 18851) Ποιο περιφερειακό τμήμα ΤΕΙ μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για τους πρώτους εισακτέους του;»

Φυσικά και υπάρχουν, ρίξε μια ματιά στις σχολές ΤΕΙ σχετικά με τις παραιατριλές επιστήμες (λογοθεραπεία, φυσικοθεραπεία, εργοθεραπεία κλπ).

Αλλά εσύ γιατί συγκρίνεις τις βάσεις στα πολυτεχνεία με τις βάσεις στα ΤΕΙ? Είναι δυνατόν να συγκρίνεις τις βάσεις σε σχολές που απονέμουν πλήρη επαγγελματικά δικαιώματα με σχολές που δεν έχουν επαγγελματικά δικαιώματα? Αν από τα ΤΕΙ έπαιρναν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα πιστεύεις οι βάσεις θα ήταν το ίδιο?

 
Νικόλαος Παπαδημητρίου
18 Σεπ 2018 08:58

Αγαπητέ κε Βρυζίδη ,

παρ'οτι διαφωνούσα με τους χειρισμους σας στο εγχειρημα του ΠΔΑ , συμφωνώ απολύτως με το σκεπτικό σας .

Προφανώς η ''συνεργασία σας'' με τον κ.Μουτζούρη σας έκανε σοφότερο γιατι ως Μαθηματικός πιθανόν δεν γνωρίζατε τις εις βάθος αποψεις του ΤΕΕ αν και θα έπρεπε γιατι εισασταν στο πυρηνα των διεργασιών

πάντως μπραβο εστω και τώρα ,η ηρεμη συνειδηση ειναι το καλύτερο αναλγητικό

 
@ Οχι
18 Σεπ 2018 01:21

Καταρχάς, το Πολυτεχνείο Κρήτης επιλέγεται κάθε χρόνο από αριστούχους υποψηφίους με βαθμολογία 18+ (πχ. τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών 1oς: 19574, τμήμα Μηχ. Παραγωγής και Διοίκησης 1ος: 18851) Ποιο περιφερειακό τμήμα ΤΕΙ μπορεί να ισχυριστεί το ίδιο για τους πρώτους εισακτέους του;

Μια άλλη σημαντική διαφορά είναι ότι το επίπεδο των καθηγητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης είναι σαφώς ανώτερο της βαθμολογικής βάσης ενός τμήματος. Με άλλα λόγια, αν η ίδια σχολή είχε μετακινηθεί στην Αθήνα θα είχε βάση 15 ή 16. Πάλι, μπορούν τα τμήματα ΤΕΙ να ισχυριστούν το ίδιο για τους καθηγητές, την έρευνα και την ποιότητα των μαθημάτων που προσφέρουν;

Αναφορικά με τα ΤΕΙ, η ισοτίμηση για τους πιο πρόσφατους αποφοίτους μπορεί να γίνει εφόσον το πρόγραμμα σπουδών είναι πανομοιότυπο.

Το 4+1 όμως είναι ανεφάρμοστο σαν σύστημα στις πολυτεχνικές σχολές στην Ελλάδα.

Κανείς από τους παλιούς φοιτητές δε θα αναβαθμιστεί σε Μηχανικό και το μόνο που αποτέλεσμα είναι να καταδικάσετε όλες τις επόμενες γενιές φοιτητών στην ανυποληψία. Αποκλείεται το ΤΕΕ ή άλλος δημόσιος φορέας να αναγνωρίσει ένα ανούσιο "υβριδικό" μόρφωμα σαν ισοδύναμο πτυχίο.

Η αδυναμία διαχείρισης των αποφοίτων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να οδηγήσει στη νομοθέτηση νέων διαχωρισμών για τους Μηχανικούς του ΠΑΔΑ από τους άλλους Μηχανικούς. Έτσι κανείς δεν κερδίζει, απλώς όλοι χάνουν.

 
απηυδισμένος
17 Σεπ 2018 23:45

Αγαπητή μαμά όπως βλέπετε η καλύτερη λύση για το παιδί είναι να περάσει σε καποιο παρεμφερές ΤΕΙ και να δει στον ύπνο του τις βαθμολογίες που απαιτούνται για τα καλά τμήματα πολυτεχνείων.
ΟΛΟΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΤΥΧΊΟ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ .

 
Οχι
17 Σεπ 2018 22:09

@Απορία μαμάς, να διαβάσει και να προετοιμαστεί σωστά ώστε να πιάσει 9000-10000 μόρια και να μπει στο ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ στο τμήμα Μηχανικών ....Με το ΠΔΑ και τα ΤΕΙ θα ασχολείστε ;

 
Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Φινλανδία
17 Σεπ 2018 20:38

Σπουδές μηχανικών σε όλες αυτές τις χώρες είναι 5 έτη, παλιότερα μάλιστα ήταν 6 έτη. Έτσι είναι το ευρωπαϊκό σύστημα σπουδών και αυτό ακολουθούν τα Πολυτεχνεία και οι Πολυτεχνικές Σχολές στην Ελλάδα.

Δεν είναι ελληνική ιδιαιτερότητα και σίγουρα δεν διαφέρουμε από *όλο* τον υπόλοιπο πλανήτη.

Οι αγγλοσαξωνικές χώρες ακολουθούν το σύστημα 3 ή 4+2, καθώς και εκεί πολλοί μηχανικοί συνεχίζουν σε επίπεδο master.

 
Απόφοιτος 4
17 Σεπ 2018 20:31

Επειδή φαίνεται να υπάρχουν άνθρωποι που εμμέσως πλην σαφώς υποστηρίζουν ότι πρέπει να πέσουν στον Καιάδα οι απόφοιτοι.... Καλό είναι όπως ο κ. Βρυζίδης πήρε ξεκάθαρη θέση, να πράξουν αναλόγως όλοι! Να τελειώνει η υποκρισία. Δεν μας φτάνει ο κ. Υπουργός που μοιράζει Master . Μας πείραξε το 4+1 ή το 3+2. Η Ελλάδα μάλλον δεν βρίσκεται στην Ευρώπη.

 
Νικόλαος
17 Σεπ 2018 18:44

Στον υπόλοιπο πλανήτη Γη γιατί οι μηχανικοί παίρνουν πτυχίο στα 4 έτη και στην Ελλάδα στα 5 ;

 
Απόφοιτος
17 Σεπ 2018 18:41

@Μπαρμπαδημος 1

Είναι προφανές.Διαφώνησε ...

 
Απόφοιτος
17 Σεπ 2018 18:40

@stelios
Εσείς τους χιλιάδες νέους που φοίτησαν και φοιτούν στα ΑΤΕΙ θα τους σεβαστείτε ή θα έχετε ακόμη επαγγελματικά δικαιώματα με βασιλικά διατάγματα εν έτη 2018;

@Απορία μαμάς
Το παιδί σας κυρία μου να διαβάσει και να το στηρίξετε στις επιλογές του.Τις φθηνές ειρωνείες σας περί πολυτεχνείων εν μια νυκτί αφήστε τες για τους ακαδημαικά ρατσιστές και για εκείνους που νομίζουν εν πλήρει αγνοία εν έτη 2018 οτι τα ΑΤΕΙ είναι υποδεέστερα ιδρύματα.

Σελίδες

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ