Placeholder

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΑΠΟΨΗ

Τρεις καθηγητές απαντούν στον Πρύτανη του Παν. Θεσσαλίας

Δημοσίευση: 17/09/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Δρ. Ιωάννης Παπαδημοπουλος, Καθηγητής  ΤΕΙ Θεσσαλίας
Δρ. Λάμπρος Σδρολιας, Καθηγητής  ΤΕΙ Θεσσαλίας
Δρ. Αλέξανδρος Παπαχατζής, Καθηγητής ΤΕΙ Θεσσαλίας

Δυστυχώς την τελευταία εβδομάδα με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων της νέας διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, τόσο ο απελθών Πρύτανης κoς. Γ. Πετράκος όσο και ο νέος Πρύτανης κος Ζ. Μαμούρης δήλωσαν ουχί νουνεχώς σε όλα τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ότι κατόπιν παρεμβάσεών τους υιοθετήθηκε το σχέδιο Νόμου που πρότεινε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την απορρόφηση του Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας και του Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδος από το Υπουργείο Παιδείας, και το οποίο ως τέτοιο θα δημοσιευθεί το επόμενο δεκαήμερο.

Έτσι, κατά τη ρήση τους, το Υπουργείο Παιδείας δεν έκανε το λάθος να ακολουθήσει τις διαδικασίες των άλλων συνενώσεων μεταξύ των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων.

Περαιτέρω, όπως ανερυθρίαστα δήλωσαν οι ίδιοι, υπάρχουν «τρεις κόκκινες γραμμές» για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ότι, δηλαδή, πρώτον, η έδρα της Γεωπονικής Σχολής θα παραμείνει στον Βόλο,  δεύτερον, η Σχολή Οικονομικών και Διοικητικών Επιστημών θα έχει επίσης έδρα τον Βόλο και, τρίτον, αυτοί οι ίδιοι θα βρουν έναν τρόπο μετακίνησης κάποιων εκ΄ των καθηγητών των Τ.Ε.Ι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Οι υπόλοιποι θα ενταχθούν σε ένα Γενικό Τμήμα, έρμαιοι των διαθέσεων  της εκάστοτε Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Επί των τριών αυτών «κόκκινων γραμμών» των κ.κ. Πετράκου και Μαμούρη εν συντομία  λεκτέα τα εξής:

1. Ο Υπουργός Παιδείας κατά την επίσκεψη του στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου στη Λάρισα, δήλωσε στις Πρυτανικές Αρχές του Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας και στις Αυτοδιοικητικές Αρχές του Δήμου Λαρισαίων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας ότι θα επανέλθει για περαιτέρω συζητήσεις πριν από την κατάθεση του Νομοσχεδίου. Προφανώς οι κ.κ. Πετράκος και Μαμούρης έχουν άλλη πληροφόρηση, ενώ ο Δήμαρχος Λαρισαίων, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και οι Πρυτανικές Αρχές του Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας έχουν άγνοια επ΄ αυτού.

2. Η διαφορετική αντιμετώπιση της διαδικασίας της επικείμενης απορρόφησης του Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που επιζητούν μετά βδελυγμίας οι κ.κ. Πετράκος και Μαμούρης  δεν υπήρξε και δεν παρατηρήθηκε σε άλλες περατωθείσες ή προς περάτωση συνενώσεις Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι (βλ. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Διεθνές Πανεπιστήμιο, Τ.Ε.Ι Θεσσαλονίκης, Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας), ενώ γνωρίζουν πολύ καλά ότι το Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας προϋφίστατο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και ότι η Λάρισα χωροταξικά και με τις υπάρχουσες άριστες υποδομές της αποτελεί αδιαφιλονίκητα την ιδανική έδρα για τη Σχολή Επιστημών Υγείας, καθώς και τη λειτουργία της Σχολής Διοικητικών και Οικονομικών Επιστημών και της Γεωπονικής Σχολής, αν όχι η έδρα του Νέου Πανεπιστημίου, όπως θα ήταν το ορθό. Αυτή είναι η μοναδική αλήθεια. Οι κόκκινες γραμμές που θέτουν οι κ.κ. Πετράκος και Μαμούρης εξυπηρετούν προσωπικές στρατηγικές και συμφέροντα και πολύ σύντομα θα αποδειχθούν ως καταστροφικές για την ακαδημαϊκή, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Ελλάδος.

3. Σε αντίθεση με ό,τι έχει νομοθετηθεί σε άλλες συνενώσεις Τριτοβάθμιων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, δεν μπορεί η αξιολόγηση της «επιστημοσύνης» των Καθηγητών του Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας να εξαρτάται από την «ευρηματικότητα» των  κ.κ. Πετράκου και Μαμούρη αλλά και ορισμένων προθύμων του Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας που για δικούς τους λόγους υπακούουν τυφλά και οι οποίοι έχουν αναλάβει εργολαβικά ως βραχίονες της Κυβέρνησης να προβούν σε όλες τις ενέργειες για την κατάργηση ουσιωδών ακαδημαϊκών δομών της Λάρισας. Αυτή είναι επίσης η δεύτερη Αλήθεια.

4. Ο κος Υπουργός Παιδείας δεν πρέπει να ακολουθήσει τις ανωτέρω απόψεις και συμπεριφορές των κ.κ. Πετράκου και Μαμούρη, οι οποίες είναι καταστρεπτικές για το παλαιότερο Τριτοβάθμιο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα της Θεσσαλίας, δηλαδή το  Τ.Ε.Ι Θεσσαλίας και επικίνδυνες για τη σύγχρονη ακαδημαϊκή, οικονομική, και κοινωνική ανάπτυξη του τρίτου οικονομικού πόλου της χώρας μας, που είναι η Λάρισα ως διοικητική πρωτεύουσα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

5. Είμαστε απέναντι σε ένα sui generis προαποφασισμένο εγχείρημα αποδόμησης του έργου τόσων γενεών, ανθρώπων, ακαδημαϊκών, διοικητικών, ώστε το ΤΕΙ Θεσσαλίας να μην μετονομασθεί γι’ αυτό που δικαιούται και είναι de facto σήμερα, δηλαδή Πανεπιστήμιο και το οποίο παραδέχθηκε ο Υπουργός Παιδείας κατά την επίσκεψη του στη Λάρισα.

Σχόλια (4)

 
Θεσσαλος
17 Σεπ 2018 19:05

Ωραία είναι η Λάρισα, αλλά από που κι ως που τρίτος πόλος της χώρας; Κάποτε ήταν ο Βόλος. Έτσι είναι όμως η ιστορία, κάνει κύκλους...

 
Big Duncan
18 Σεπ 2018 07:35

Το μεγαλο ψαρι τρωει το μικρο. Ολικη απαξιωση οι κοκκινες γραμμες. Η εδρα του νεου πανεπιστημιου να ειναι στη Λαρισα, την 4η μεγαλυτερη πολη της Ελλαδας.

 
Θεσσαλος
18 Σεπ 2018 12:06

Τεταρτη μεγαλυτερη πολη δεν ειναι το Ηρακλειο Κρητης?

 
Χρήστος
18 Σεπ 2018 13:41

Οι κόκκινες γραμμές του Βόλου προφανώς είναι τα αμιγώς, και περίφημα, ακαδημαϊκά κριτήρια του υπουργού με βάση τα οποία θα γίνουν οι "συνέργειες".

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean