Η Ε ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για τις αλλαγές στο Λύκειο και το νέο σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ

18/09/2018

Ενημερώθηκε: 18/09/2018, 09:48

Άκουσε το άρθρο

Πρόσφατα ο Υπουργός και το Υπουργείο Παιδείας εξήγγειλαν υποτιθέμενη αναβάθμιση του Λυκείου, λιγότερα μαθήματα ύλη με περισσότερη ύλη, «ελεύθερη» πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση «χωρίς τον κόπο και το οικονομικό βάρος της παραπαιδείας».  Όμως, η πρότασή τους σηματοδοτεί συρρίκνωση του Λυκείου, ένταση των εξεταστικών φραγμών για την απόκτηση του απολυτηρίου και για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, εξοστρακισμό της γενικής μόρφωσης και μετατροπή του Λυκείου σε φροντιστήριο και ασφυκτική υποταγή του στις διαδικασίες πρόσβασης στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Η αντιδραστική κατεύθυνση του « Νέου Λυκείου» επιβεβαιώνεται από τη συνέντευξη τύπου όπου ο Υπουργός δήλωσε πως οι αλλαγές βασίστηκαν στην πρόταση του ΙΕΠ 2017, στα πορίσματα Λιάκου και Γαβρόγλου στον Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία το 2016, ενώ η αναφορά στη διεθνή εμπειρία κάνει σαφές πως οδηγός  είναι οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ, οι κατευθύνσεις της ΕΕ αλλά και η έκθεση του ΣΕΒ για την εκπαίδευση.

Ο νόμος για το Λύκειο θα ψηφιστεί ως το Δεκέμβριο του 2018 και θα εφαρμοστεί για τους μαθητές της φετινής Β’ Λυκείου, δηλαδή το 2019-2020. Ο Υπουργός ανακοίνωσε πως «οι εγκύκλιες σπουδές πρέπει να ολοκληρώνονται στη Β’ Λυκείου». Διαπίστωσε πως η Γ’ Λυκείου «αδυνατεί να εκπληρώσει τον παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό της ρόλο» και ανακοίνωσε την «επανασυγκρότησή της» με τη μετατροπή της σε «προπαρασκευαστική τάξη για την εισαγωγή στα ΑΕΙ». Εξοβελίζονται όλα τα μαθήματα γενικής μόρφωσης εκτός από Θρησκευτικά, Φυσική Αγωγή και Γλώσσα – Λογοτεχνία που θα γίνει εξάωρο μάθημα πανελλαδικά εξεταζόμενο. Οι ομάδες προσανατολισμού από τρεις (3) γίνονται τέσσερις (4) με τρία εξάωρα μαθήματα η κάθε μία και με αντίστοιχη αύξηση της ύλης. Ο ισχυρισμός του Υπουργού πως τα εξάωρα μαθήματα βοηθούν τα φτωχά παιδιά  που δεν έχουν να πληρώσουν φροντιστήριο είναι τουλάχιστον προκλητικός, όταν ήδη στα τμήματα στοιβάζονται 28 και 29 μαθητές και ολιγομελή τμήματα κλείνουν στέλνοντας τους μαθητές σε άλλο σχολείο. Όταν οι δημόσιες δαπάνες μειώνονται και τα μέτρα εκπαιδευτικής ενίσχυσης εκλείπουν.

Οι νέοι εξεταστικοί κόφτες θα καταστήσουν αδύνατη την απόκτηση απολυτηρίου για πολλούς μαθητές. Το 40% του βαθμού απολυτηρίου θα προκύπτει από «πανελλαδικού» τύπου εξετάσεις σε ομάδες σχολείων σε επίπεδο Δήμου ή Νομού με θέματα εξωτερικά στα 4 εξάωρα μαθήματα των πανελλαδικών που θα βαθμολογούνται από καθηγητές άλλων σχολείων.

Επιχειρείται να μπει φραγμός στην είσοδο στα ΑΕΙ με πρωτεύοντα το ρόλο των εκπαιδευτικών οι οποίοι θα πρέπει να «προσανατολίζουν» καταλλήλως τους μαθητές στις επιλογές τους.  Η ταξική κατανομή των μαθητών ξεκινά νωρίτερα, αφού οι μαθητές στο τέλος της Β’ Λυκείου καλούνται να συμπληρώσουν μηχανογραφικό με 10 τμήματα και αυτόματα θα χωριστούν σε 3 κατηγορίες.  Στους μαθητές που δεν θα καταθέσουν μηχανογραφικό και θα αποκλείονται από τις πανελλαδικές.  Αυτά τα παιδιά είναι τα πρώτα που θέλουν να πετάξουν έξω από το Λύκειο και να τα στρέψουν στην κατάρτιση και στη μαθητεία.  Στους μαθητές που θα επιλέξουν ένα τμήμα από τα λεγόμενα «χαμηλής ζήτησης» και θα εισαχθούν με το βαθμό απολυτηρίου, αν το αποκτήσουν.  Και τέλος αυτούς που θα δώσουν πανελλαδικές όπως και τώρα για «περιζήτητα» τμήματα με το βαθμό του απολυτηρίου να συμμετέχει με ποσοστό 10% στην πρόσβαση.  Τα τμήματα χαμηλής ζήτησης θα καθορίζονται από την αγοραία λογική της προσφοράς και της ζήτησης με κριτήριο τις προτιμήσεις των μαθητών στο μηχανογραφικό.

Επιπλέον, το Νέο Λύκειο αποτελεί κομμάτι των αντιδραστικών αλλαγών που προετοιμάζονται ή έχουν ήδη συντελεστεί στη Δευτεροβάθμια και Τριτοβάθμια εκπαίδευση.  Προαναγγέλλει νέες αλλαγές στα προγράμματα σπουδών μέχρι και την Α’ Γυμνασίου τις οποίες δεν παρουσιάζει τώρα με προφανή σκοπό την αποφυγή αντιδράσεων.  Παραδέχεται πως οι αλλαγές στο Λύκειο είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις αλλαγές στην ΤΕΕ και τα διετή ευέλικτα ΚΕΕ στα ΑΕΙ «που θα ιδρύονται μετά από διαβουλεύσεις με τις παραγωγικές μονάδες και τα επιμελητήρια των περιοχών που θα λειτουργούν και θα παρέχουν επαγγελματικά πιστοποιητικά ευρωπαϊκών προσόντων».

Η μαζική έξωση των μαθητών από το Λύκειο και η κατηγοριοποίηση των τμημάτων σε χαμηλής και υψηλής ζήτησης συμβάλλουν στο διακηρυγμένο στόχο του ΟΟΣΑ, ΕΕ, κυβέρνησης για μείωση του μεγέθους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και υποταγή της στις απατήσεις της αγοράς εργασίας.  Τμήματα που δε θα προσελκύουν πελάτες θα οδηγούνται σε κλείσιμο.  Όλα αυτά θα προκαλέσουν και την έξωση καθηγητών από το Λύκειο και με το καθεστώς της κινητικότητας και της ευελιξίας να επεκτείνεται.  Ανοίγει ο δρόμος για την αποκέντρωση, αυτονομία, αξιολόγηση βάσει επιδόσεων που σε συνδυασμό με την υποχρηματοδότηση θα οδηγήσει σε ένα νέο χάρτη λιγότερων και μεγαλύτερων σχολείων.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ εκτιμά ότι απέναντι στον ακρωτηριασμό των μορφωτικών και των εργασιακών δικαιωμάτων της νέας γενιάς  επιβάλλεται να αναπτύξουμε ένα ισχυρό εκπαιδευτικό – κοινωνικό μέτωπο που με αποφασιστικούς αγώνες θα αναχαιτίσει την αντιδραστική τομή που επιχειρεί η σημερινή κυβέρνηση στην εκπαίδευση διεκδικώντας την άμεση βελτίωση της θέσης μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών. Επιβάλλεται πλέον να αποκατασταθεί ο μορφωτικός ρόλος του σχολείου και να μπει φραγμός  στα  σκληρά εξεταστικά συστήματα που οδηγούν τους μαθητές σε άγχος και εξουθένωση. 

Για ένα σχολείο που θα χωράει όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς.

Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ απαιτεί την απόσυρση της απόφασης του υπουργείου για το εξεταστικό σύστημα του Λυκείου και την προώθηση των διεκδικήσεων του κλάδου για το δημόσιο σχολείο και θα πάρει πρωτοβουλίες συντονισμού με τις ΕΛΜΕ, τους γονείς τους μαθητές και τους φοιτητές (κοινές ανακοινώσεις, αφίσες, ενημερώσεις, εκδηλώσεις) για την προώθηση των διεκδικήσεων του.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ