Placeholder

ΒΟΥΛΗ

ΝΔ: «Στο έλεος της ολιγωρίας του Υπ.Παιδείας οι μαθητές των εσπερινών Λυκείων»

Δημοσίευση: 21/09/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ερώτηση  σχετικά με σχετικά με τη λειτουργία του Εσπερινού Λυκείου, κατέθεσε προς τον υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, στη Βουλή, η Τομεάρχης Παιδείας της ΝΔ Νίκη Κεραμέως, από κοινού με τους αναπληρωτές Τομεάρχες, Γιάννη Ανδριανό,   Μαρία Αντωνίου  και Χρήστο Κέλλα.
 
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: «Στο έλεος της ολιγωρίας του Υπουργείου Παιδείας οι μαθητές των εσπερινών λυκείων»

Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2018

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με το άρθρο 105 του Ν. 4547/2018, αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 1566/1985 ως εξής: «Η φοίτηση στα ημερήσια και στα εσπερινά λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) είναι τριετής και περιλαμβάνει τις τάξεις Α΄, Β΄ και Γ΄», με άμεσο αποτέλεσμα την μείωση των ετών φοίτησης στα εσπερινά λύκεια από τέσσερα έτη σε τρία, στοχεύοντας στην πλήρη αντιστοίχιση του Εσπερινού με το Ημερήσιο Λύκειο. Ωστόσο, η εν λόγω αντιστοίχιση αποδεικνύεται μερική, καθώς ενώ μειώνεται η συνολική διάρκεια φοίτησης από τέσσερα σε τρία έτη, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια πρόβλεψη για αύξηση των εβδομαδιαίων ωρών διδασκαλίας από 5 ώρες ημερησίως σε 7, όπως συμβαίνει στα ημερήσια λύκεια. Συνεπώς, στο σύνολο της τριετίας θα έχουμε μειωμένο χρόνο διδασκαλίας.

Περαιτέρω, στο ίδιο άρθρο του νόμου Ν. 4547/2018 αναφέρεται ότι «Από το σχολικό έτος 2019-2020 δικαίωμα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μέσω ειδικών διατάξεων για τα εσπερινά λύκεια (ΓΕΛ-ΕΠΑΛ) έχουν όσοι φοίτησαν επί τρία (3) πλήρη σχολικά έτη στο τριετές εσπερινό λύκειο, με εξαίρεση την περίπτωση αποφοίτων Λυκείου που εγγράφονται σε εσπερινό ΕΠΑΛ για την απόκτηση πτυχίου...», ωστόσο μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ενημέρωση για τη δυνατότητα του μαθητή που μετεγγράφεται στη Β’ τάξη εσπερινού λυκείου για το σχολικό έτος 2018-2019 να εισέλθει στην Ανώτατη εκπαίδευση μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.

Κατόπιν των ανωτέρω, και δεδομένου ότι η νέα σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, ερωτάσθε:

1. Πώς σχεδιάζετε να καλυφθεί η διδακτέα ύλη στα εσπερινά λύκεια, δεδομένου ότι οι ώρες διδασκαλίας είναι πολύ λιγότερες από αυτές των ημερησίων;

2. Πότε σκοπεύετε να ενημερώσετε τους μαθητές της Β’ τάξης εσπερινών λυκείων σχετικά με τις δυνατότητες και τους όρους με τους οποίους θα μπορούν να εισαχθούν στην Ανώτατη εκπαίδευση;

Οι ερωτώντες Βουλευτές
Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας
Γιάννης Ανδριανός, Αργολίδας
Μαρία Αντωνίου, Καστοριάς
Χρήστος Κέλλας, Λάρισας

Σχόλια (1)

 
Πολλοστή ερώτηση στηκ κα.Κεραμέως για τους ΣΕΕ.
21 Σεπ 2018 20:18

Εγώ την ξέρω την απάντηση κα Κεραμέως αλλά για τους ευκολόπιστους και αιθεροβάμονες ρωτάω.Τί θα κάνετε σαν κόμμα όταν μέχρι τον Απρίλιο γίνετε κυβέρνηση για τους ΣΕΕ και τους Διευθυντές Εκπαίδευσης;.Θα αναγνωρίσετε ή όχι τις επιλογές τους; Στοιχηματίζω ότι θα τις αναγνωρίσετε, επειδή παρά όλα τα λεγόμενα σας θα συνεργαστείτε με τον ΣΥΡΙΖΑ και για αυτό ποτέ δεν απαντάτε στο συγκεκριμένο ερώτημα.Αυτά για όσους ελπίζουν στην άνοδο σας στην εξουσία.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

e-epimorfosi.aegean