Με μεταδιδακτορικούς ερευνητές που χρηματοδοτούνται για πρώτη φορά από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας συναντήθηκε ο Αν. υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κ. Γαβρόγλου, η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου καθώς και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΛΙΔΕΚ Ξενοφών Βερύκιος και ο Διευθυντής του ΕΛΙΔΕΚ Νεκτάριος Νασίκας.
Ο κ. Φωτάκης συνεχάρη από κοντά τους επιτυχόντες για τις υψηλής ποιότητας προτάσεις τους που είχαν υποβάλει κατά την 1η προκήρυξη ενίσχυσης έργων μεταδιδακτορικών ερευνητών του ΕΛΙΔΕΚ και αξιολογήθηκαν από επιτροπές εξειδικευμένων επιστημόνων υψηλού κύρους.
Υπενθυμίζεται ότι 192 προτάσεις διακρίθηκαν μέσα από μια επίπονη διαδικασία αξιολόγησης ανάμεσα σε 1671 ερευνητικές υποψηφιότητες.
Η συζήτηση είχε στόχο την καταγραφή των απόψεων των νέων μεταδιδακτόρων, που αδιαμφισβήτητα εκπροσωπούν το πιο δυναμικό κομμάτι της ερευνητικής κοινότητας στην χώρα, διαθέτοντας ταυτόχρονα την μοναδικότητα να αποτελούν τους πρώτους μεταδιδάκτορες που χρηματοδοτούνται από τον νέο θεσμό του ΕΛΙΔΕΚ.
Στην συνάντηση ο Αν. υπουργός, που οραματίστηκε και ανέλαβε τον σχεδιασμό του πρότυπου αυτού θεσμού στήριξης των νέων επιστημόνων της χώρας, επαναβεβαίωσε τους στόχους συνέχειας, συνέπειας και αριστείας που διατρέχουν την δημιουργία του ΕΛΙΔΕΚ με κυρίαρχη επιδίωξη την αλλαγή στο ερευνητικό τοπίο της χώρας.
Οι νέοι μεταδιδάκτορες συζήτησαν τις όποιες δυσλειτουργίες εμφανίζονται σε διαδικαστικά θέματα και έλαβαν την διαβεβαίωση ότι θα εξομαλυνθούν άμεσα και με κάθε δυνατό τρόπο, καθώς σταδιακά τα ακαδημαϊκά ιδρύματα εναρμονίζονται με το νεοϊδρυθέν ΕΛΙΔΕΚ. Δεν παρέλειψαν, επίσης, να επισημάνουν ότι με την στήριξη του ΕΛΙΔΕΚ είχαν την δυνατότητα κάποιοι από αυτούς να επιστρέψουν και άλλοι να παραμείνουν στην Ελλάδα.
Καθώς οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους μεταδιδάκτορες προέρχονται από Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ο κ. Φωτάκης τόνισε ότι αποτελούν τα πρώτα δείγματα της ανάσχεσης του brain drain με την επιστροφή τους στην Ελλάδα προκειμένου να πραγματοποιήσουν το ερευνητικό τους έργο.
«Πρωταρχικός στόχος του ΕΛΙΔΕΚ είναι να αποτελέσει το αντίδοτο στο brain drain, τόνισε ο Αν. υπουργός, αλλά και να βοηθήσει να παραμείνουν στην Ελλάδα όσοι επιστήμονες το επιθυμούν. Εμείς εξασφαλίζουμε από την πλευρά μας την αξιολόγησή τους με κριτήρια επιστημονικής ποιότητας και πλήρους διαφάνειας καθώς και την μεγαλύτερη δυνατή χρηματοδότηση.»
«Πρόκειται για μια πρώτη συνάντηση», ανέφερε ο Κώστας Φωτάκης, «με τους ανθρώπους που αποτελούν την ισχυρή παρακαταθήκη της χώρας για την αναπτυξιακή της προσπάθεια: τους νέους ταλαντούχους ερευνητές που θα υλοποιήσουν τα υψηλής ποιότητας ερευνητικά τους έργα στη χώρα, είτε επιστρέφοντας από διακεκριμένα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού είτε παραμένοντας σε αυτήν. Είναι, εξάλλου, αξιοσημείωτο πως για πρώτη φορά χρηματοδοτούνται και ερευνητικές δράσεις των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.
Με τον τρόπο αυτό καταφαίνεται ο λόγος ίδρυσης και λειτουργίας του ΕΛΙΔΕΚ ως ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό Ίδρυμα για την προαγωγή της επιστημονικής Έρευνας στη χώρα. Είναι δεδομένη η πολιτική μας βούληση να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα, που αναμενόμενα προκύπτουν σε ένα καινοφανές εγχείρημα όπως αυτό του ΕΛΙΔΕΚ, και ο στόχος που το ΕΛΙΔΕΚ από τη δημιουργία του έχει θέσει, δηλαδή η καλλιέργεια της ερευνητικής κουλτούρας και η αναμόρφωση του ακαδημαϊκού/ερευνητικού τοπίου με όρους συνέπειας, συνέχειας, εμπιστοσύνης, να επιτευχθεί.»
Μια δεύτερη συνάντηση με τον συνολικό αριθμό των επιτυχόντων μεταδιδακτόρων προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα.
Σχολιάστε το άρθρο
Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.
Δημοφιλή Άρθρα
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΚΟΛΕΓΙΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΞΕΝΕΣ ΓΛΩΣΣΕΣ
ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ
- Προσλήψεις εκπαιδευτικών: Πως θα εξασφαλίσετε μέγιστη μοριοδότηση στις προκηρύξεις με μεταδευτεροβάθμιες Δομές Εκπαίδευσ...
- Εγκύκλιος: Πανελλήνια Σχολική Ημέρα κατά της Βίας στο Σχολείο
- 3.265 κρούσματα σε άτομα ηλικίας μέχρι 17 ετών μέσα σε 25 ημέρες
- 281 σχολεία με κρούσματα Κορωνοϊού- (Συνεχής Ενημέρωση από το esos)
- Ερώτηση στη Βουλή για την διακοπή των σχολικών γευμάτων
- ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στη Βουλή για τις απευθείας αναθέσεις ύψους 700.000 ευρώ προς δύο ιδιωτικές εταιρείες
- ΚΙΠΑΝ: Η κατάληψη στο ΑΠΘ και η απάντηση της πανεπιστημιακής κοινότητας
- Μέχρι το Σεπτέμβριο θα διοριστούν 5.250 μόνιμοι εκπαιδευτικοί
- Αξιολόγηση: Επιστολή 44 Διευθυντών Γυμνασίων-Λυκείων Εβρου στην υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως
- ΟΠΕΚΑ:Εκτιμάται ότι από την άλλη εβδομάδα θα συνεχιστεί η σίτιση των μαθητών
Σχόλια (2)
Υποδυκνείει την χρησιμότητα του πτυχίου ελληνικου πανεπιστημίου στην αγορά εργασίας. παλιά λέγαν ότι το εργαζόμενος με πτυχιο στοιχιζε παραπάνω τώρα?
Δείτε στην έκθεση της ΑΔΙΠ, τα στοιχεία που αποτυπώνονται για τις ΤΑΣΕΙΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ στις ηλικίες 25-34 ετων με ανώτατη εκπαίδευση (επίπεδο 5-8) το διάστημα 2000-2016 - σελίδα 42-43, σχήματα 23 και 24
Στην Ελλάδα το ποσοστό έφτασε στο ιλιγγιώδες 32,5% το 2014, ενώ με 28% το 2016 είναι μακράν το χειρότερο σε όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ (μέσος όρος: 5-6% όλη την περίοδο 2000-2016). Η Ισπανία ως δεύτερη είχε μόλις 19,4% και 16% τα τελευταία χρόνια.
Προφανώς μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, με 3%, και η Γαλλία, με 6%, απορροφούν εύκολα όλο το δυναμικό των ελλήνων επιστημόνων και επαγγελματιών.
Μέσος όρος ΕΕ - 22 χώρες: 7,4%.
Αν δεν εκσυγχρονιστεί το πλαίσιο λειτουργίας του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, ώστε να αξιοποιεί αποτελεσματικά στην παραωγή κατόχους μεταπτυχιακού και διδακτορικού, αποκλείεται να έρθει ανάκαμψη.
Ειναι απλώς μια σταγόνα σε μια απέραντη θάλασσα οι προσπάθειες κρατικής χρηματοδότησης ερευνητικών θέσεων, χωρίς μάλιστα καμία εγγύηση επαγγελματικής σύνδεσης με τον ιδιωτικό τομέα.