Placeholder

ΦΟΙΤΗΤΕΣ

37.484 ελληνόπουλα σπουδάζουν σε ξένα Πανεπιστήμια

Αριθμός συγκριτικά υψηλός σε σχέση με την Ισπανία (35.348), η οποία διαθέτει υπερτετραπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, ή την Πορτογαλία (12.951) και την Ιρλανδία (15.249), οι οποίες, επίσης, βίωσαν οικονομική κρίση
Δημοσίευση: 21/09/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Το 2017, οι Έλληνες που σπούδαζαν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού άγγιξαν τους 37.484, αριθμός συγκριτικά υψηλός σε σχέση με την Ισπανία (35.348), η οποία διαθέτει υπερτετραπλάσιο πληθυσμό από την Ελλάδα, ή την Πορτογαλία (12.951) και την Ιρλανδία (15.249), οι οποίες, επίσης, βίωσαν οικονομική κρίση.

Αυτό αναφέρει η ετήσια έκθεση της ΑΔΙΠ .

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση:

Τους περισσότερους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό εμφανίζουν η Κίνα και η Ινδία, χώρες με τεράστια πληθυσμιακά μεγέθη, οι οποίες αποσκοπούν στην εισαγωγή τεχνογνωσίας μέσω των φοιτητών τους σε ξένα πανεπιστήμια, κυρίως των ΗΠΑ. Από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι περιπτώσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας, των οποίων μεγάλος αριθμός φοιτητών σπουδάζει στο εξωτερικό, παρά το γεγονός ότι κατατάσσονται στις οικονομικά προηγμένες χώρες.

Τα τελευταία χρόνια, η φυγή των Ελλήνων σε πανεπιστήμια του εξωτερικού εμφανίζει αύξουσα τάση.

Στο Σχήμα 8 παρουσιάζεται ο αριθμός των Ελλήνων φοιτητών που σπούδαζαν σε πανεπιστήμια του εξωτερικού κατά την περίοδο 2011-2017. Το 2011 αναχώρησαν για σπουδές σε ΑΕΙ του εξωτερικού 29.577 άτομα, αριθμός ο οποίος το 2017 ανήλθε σε 37.484 (αύξηση κατά 26,73%).

Αναλογία φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό σε σχέση με τον πληθυσμό της κάθε χώρας

Από τα στοιχεία της UNESCO (2017) προκύπτει ότι η Κύπρος, σε σχέση με τον πληθυσμό της, εμφανίζει τους περισσότερους φοιτητές που σπουδάζουν στο εξωτερικό (2,13%).

Στις χώρες με υψηλή αναλογία φοιτητών σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της χώρας, κατατάσσονται, επίσης, το Λουξεμβούργο (1,73%), η Σλοβακία (0,60%), η Λιθουανία (0,38%), η Νορβηγία (0,36%) και η Ελλάδα (0,34%).

Πάντως, η κατάταξη των χωρών με βάση τον αριθμό των φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό (σε απολυτές τιμές) δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την πραγματικότητα.

Σε πολλές περιπτώσεις, η εικόνα αντιστρέφεται, όταν γίνεται αναγωγή των φοιτητών στο σύνολο του πληθυσμού της κάθε χώρας (Σχήμα 9).

Χώρες με μεγάλο αριθμό φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό όπως η Κίνα, η Ινδία, το Μεξικό, οι ΗΠΑ και το Πακιστάν βρίσκονται χαμηλά στην κατάταξη, όταν εξετάζεται η αναλογία των φοιτητών αυτών σε σχέση με τον συνολικό πληθυσμό της κάθε χώρας.

Εισερχόμενοι φοιτητές ανά χώρα υποδοχής

Σύμφωνα με στοιχεία της UNESCO, οι ΗΠΑ υποδέχονται τους περισσότερους φοιτητές παγκοσμίως (Σχήμα 10). T

o 2016, πάνω από 900.000 φοιτητές από χώρες του εξωτερικού σπούδαζαν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Η υψηλή ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών, του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και των τεχνολογικών υποδομών και εγκαταστάσεων είναι μερικοί μόνο από τους λόγους που προτιμώνται τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ.

Τρεις αγγλοσαξονικές χώρες (ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία) κατέχουν τις πρώτες θέσεις με τους περισσότερους φοιτητές από τοεξωτερικό. Δεδομένων των πληθυσμιακών μεγεθών της κάθε χώρας, στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Ηνωμένο Βασίλειο (430.687 φοιτητές) και ακολουθεί η Αυστραλία με 335.512 φοιτητές. Η Ρωσία, η Γαλλία, η Γερμανία, ο Καναδάς, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Ιταλία συμπληρώνουν τη δεκάδα των χωρών με τους περισσότερους φοιτητές από χώρες του εξωτερικού12.

Ετικέτες: 
ΑΔΙΠΦοιτητές

Σχόλια (12)

 
Εκπαίδευση ως δημόσιο αγαθό
24 Σεπ 2018 10:11

Πρέπει να μας ενδιαφέρει πρώτα η ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών και μετά το πλήθος των φοιτητών.

Δηλαδή, επειδή φεύγουν μερικές χιλιάδες φοιτητές στο εξωτερικό σημαίνει ότι πρέπει πάση θυσία να μείνουν εδώ; Μόνο και μόνο για να μην έχουμε εκροή συναλλάγματος;

Δεν μπορεί για χώρα κύρια πηγή εισοδήματος να είναι τα ΑΕΙ. Η Αγγλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία έχουν ανεπτυγμένες οικονομίες με ανάγκες για εξειδικευμένο προσωπικό, δεν ανέπτυξαν ανεξάρτητα ένα μοντέλο παραγωγής τίτλων σπουδών.

Με την ανεργία των νέων πτυχιούχων στο 30% η Ελλάδα σίγουρα δεν είναι σε θέση να προσελκύσει σε ιδιωτικά ή μη-κερδοσκοπικά πανεπιστήμια ούτε γηγενείς ούτε αλλοδαπούς φοιτητές.

Με ποιο τρόπο θα επιτύχουν να είναι ανταγωνιστικά και να μην έχουν την κατάληξη τόσων άλλων προσπαθειών "ιδιωτικοποιήσης", όπως έγινε στην Πορτογαλία;

Κανένα πανεπιστήμιο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα δε λειτουργεί εποπτευόμενο από την Τοπική Αυτοδιοίκηση ή από Επιμελητήριο.

Το Διεθνές Πανεπιστήμιο μέχρι σήμερα (πριν τις συγχωνεύσεις) απονέμει μόνο μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών.

Το ΕΑΠ ξεκίνησε τη λειτουργία του ως ένα ίδρυμα "δεύτερης ευκαιρία" γι'αυτό και δεχόταν προπτυχιακούς φοιτητές με κλήρωση.

 
Κωνσταντίνος
24 Σεπ 2018 08:16

Καλημέρα σας.Στη χώρα μας δεν τηρούνται οι νόμοι,αλλά μάλλον οι εξαιρέσεις από το νόμο.Ναι, σ'αυτές μάθαμε να είμαστε και είμαστε όλοι ίσοι.Έτσι,απ'ό,τι γνωρίζω,και λειτουργούν δύο Πανεπιστήμια με δίδακτρα στην Ελλάδα το Διεθνές και το ΕΑΠ και επιτρέπεται σε δημόσιους φορείς όπως η Τοπική Αυτοδιοίκηση,η Εκκλησία,τα Επιμελητήρια να ιδρύσουν ανάλογα ιδρύματα.
'Αρα λοιπόν,μπορεί και να τηρηθεί το περίφημο άρθρο του Συντάγματος, χωρίς να προκληθεί πάλι χαμός γιά τη δήθεν αναθεώρησή του και να ιδρυθούν Πανεπιστήμια μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα σε γνωστικά αντικείμενα που θα επιλέξουν οι φορείς τους γιά να μην έχουμε εκροή συναλλάγματος στο εξωτερικό και ξενιτιά των νέων μας.Το πρόβλημα είναι η βούληση και των φορέων, αλλά κυρίως της Πολιτείας που θα τους ενίσχυε γι'αυτό το εγχείρημα.Θέλετε να σας φέρω ένα παράδειγμα που επιβεβαιώνει αυτά που λέω;

 
Ντριμ-Ντριμ τραλαλό
24 Σεπ 2018 07:49

@Κρατικά πανεπιστήμια: Μπα καλέ κανένα πρόβλημα και όλοι να φύγουν στο εξωτερικό σιγά τίποτα δεν τρέχει.Μα τα λέμε σοβαρά αυτά; Δεν μας ενδιαφέρει η φοιτητική μετανάστευση για πάρα πολλούς λόγος;

 
Κρατικά πανεπιστήμια
24 Σεπ 2018 00:05

Σπουδάζουν λέει, περίπου 38.000 Ελληνες στο εξωτερικό. Και κοιπόν;
Ας πάνε να σπουδάσουν και περισσότεροι. Κανένα πρόβλημα.
Το πρόβλημα είναι με αυτούς που σπουδάζουν στα Ελληνικά ΑΕΙ/ΤΕΙ κσι μετά φευγουν στο εξωτερικό. Για αυτούς πρέπει να βρεθεί κάποια λύση.

Δεν χρειάζονται Ιδιωτικά πανεπιστημια στην Ελλάδα.
Χρειάζεται ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων κρατικών πανεπιστημίων σε υποδομές και τμήματα με ΠΠΣ.

 
«Ιδιωτικά» Πανεπιστήμια
22 Σεπ 2018 15:40

«Ξέρουμε τι είναι τα «Ιδιωτικά» Πανεπιστήμια;» Σας παραπέμπω σε ένα πολύ αναλυτικό άρθρο με αυτόν τον τίτλο.

Παρέχει αριθμητικά στοιχεία από πολλές χώρες για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια:

[...] Τα αποτελέσματα για τα ΙΔΙΩΤΙΚΑ: τα περισσότερα έκλεισαν είτε οικειοθελώς λόγω ελάχιστων φοιτητών και οικονομικής αποτυχίας, είτε με παρέμβαση των αρχών γιατί είχαν σοβαρά προβλήματα και σκάνδαλα.

1) Τα πανεπιστήμια στον ΚΑΝΑΔΑ είναι όλα κρατικά. Τα μόνα ιδιωτικά είναι 2-3 πολύ μικρές σχολές επαγγελματικής κατάρτισης και τεχνικής εκπαίδευσης.

2) Στη ΓΕΡΜΑΝΙΑ υπάρχουν 83 ιδιωτικά πανεπιστήμια όπου σπουδάζει μόλις το 1% των Γερμανών φοιτητών. Πολλά είτε έκλεισαν είτε οδηγούνται σύντομα σε κλείσιμο.

3) Στην ΑΥΣΤΡΙΑ τα ιδιωτικά αναγνωρίστηκαν πριν 15 χρόνια και παραμένουν λίγα και μικρά, χωρίς πολλούς φοιτητές.

4) Στην ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ από το 1980 ακολουθήθηκε η «μαγική» συνταγή που προτείνεται και για την Ελλάδα, άνοιξαν εκατοντάδες πανεπιστήμια και έκλεισαν τα περισσότερα λόγω τραγικής ποιότητας και έλλειψης φοιτητών.

5) ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ: από τα 120 πανεπιστήμια εκεί που σπουδάζουν χιλιάδες ελληνόπουλα, μόνο 4 είναι ιδιωτικά και όχι υψηλής ποιότητας. Επιδοτούνται όμως και αυτά από το κράτος.

6) Στις ΗΠΑ υπάρχουν συνολικά 3500 πανεπιστήμια. Από αυτά τα 100 είναι εξαιρετικά και τα υπόλοιπα 3400 είναι από καλά έως μέτρια έως πολύ κακά.

Πολλά εξαιρετικά πανεπιστήμια είναι ΔΗΜΟΣΙΑ (UCLA, Texas, Michigan Ann Arbor, Washington (Seattle), Wisconsin–Madison, Penn State, Miami κ.α)

Τα μη-κρατικά καλά πανεπιστήμια είναι όλα ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΑ (πχ. Harvard, Yale, MIT):

α) Δημιουργήθηκαν από κληροδοτήματα πριν 300-400 χρόνια, δηλαδή πολύ πριν το κράτος της νεότερης Ελλάδα.

β) Έχουν endowments, δηλαδή περιουσιακά στοιχεία από δωρεές για την λειτουργία τους της τάξης των $10 - $30 δις δολαρίων (20% του ελληνικού ΑΕΠ).

γ) Διοικούνται από επιτροπές (board of trustees) με κριτήρια ΟΧΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ.

δ) Δέχονται ΕΛΑΧΙΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ: το Harvard φέτος δέχτηκε 1500 νέους φοιτητές δηλαδή το 0,0005% του πληθυσμού των ΗΠΑ. Αναλογικά για την Ελλάδα θα ήταν 50 φοιτητές ανά έτος για κάθε ελληνικό πανεπιστήμιο σε όλες τις σχολές.

ε) Τα δίδακτρα για όσους δεν έχουν υποτροφία είναι της τάξης των €30,000 - €50,000 το χρόνο.

...Σε πόσους και ποιας κατηγορίας Έλληνες φοιτητές θα απευθύνεται ένα "ελληνικό Ηarvard";

Σε ανθρώπους που ήδη έχουν εξασφαλίσει υποτροφία για σπουδές στο εξωτερικό;

Ή σε γόνους πλούσιων οικογενειών, οι οποίοι έτσι κι αλλιώς θα επιλέγουν πάντοτε το πραγματικό Harvard για το διεθνές κύρος του και τις διασυνδέσεις που εξασφαλίζει η φοίτηση σε αυτό;

Όλα είναι θέμα ιστορίας και περιβάλλοντος. Αν αντιγράφουμε "έτοιμες συνταγές" χωρίς πρώτα να σκεφτούμε και να αναλύσουμε τις συνθήκες ας μην απορούμε μετά για την παταγώδη αποτυχία τους.

 
Ερωτών
22 Σεπ 2018 15:27

Τα νούμερα αυτά περιλάμβάνουν μονο προπτυχιακούς φοιτητές? Πόσοι είναι οι μεταπτυχιακοι και οι υποψήφιοι διδάκτορες? Μήπως αυτά τα νούμερα είναι μια φούσκα?
Και επί τη ευκαιρία πόσα ιδιωτικά πανεπιστήμια στη Βρετανία, στη Γαλλία και τη Γερμανία είναι ιδιωτικά?
Τέλος, πόσες εκατοντάδες ιδιωτικών αμερικανικων πανεπιστημίων βρίσκονται πίσω από το τελευταίο ελληνικό ΤΕΙ στις διεθνείς κατατάξεις?

 
Δίδακτρα και ιδιωτικά ΑΕΙ
22 Σεπ 2018 14:35

Η επιβολή διδάκτρων δεν αποτελεί εγγύηση για αναβάθμιση του επιπέδου σπουδών σε μια σχολή. Αυτή εξαρτάται από άλλους παράγοντες, και πρέπει να τονίσουμε ότι ακόμη και με γενναιόδωρη χρηματοδότηση χρειάζονται δεκαετίες για να φτάσουν σε ανταγωνιστικό επίπεδο νέα ιδρύματα.

Η συζήτηση είναι μεγάλη αλλά σίγουρα ΜΟΝΟ χώρες με ισχυρή και αξιόλογη Δημόσια Εκπαίδευση έχουν πετύχει να εξασφαλίσουν αντίστοιχης ποιότητας ιδιωτική. Αλλιώς, απλώς προσθέτουμε ακόμα ένα πρόβλημα και διευρύνουμε το χάσμα μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ, δημοσίων ή άλλου καθεστετώτος, με τα ιδρύματα του εξωτερικού.

 
@ Δον Κορλεόνε
22 Σεπ 2018 10:03

Συμφωνούμε! Να σπουδάζουν όλοι σε ιδιωτικά πανεπιστήμια!

Τα οποία φυσικά δεν θα δίνουν τα πτυχία εύκολα (επειδή θα λαμβάνουν δίδακτρα). Θα έχουν πολύ υψηλό επίπεδο όπως αυτά τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών που λειτουργούν τώρα.

Το πιο σημαντικό είναι να δώσουμε το μήνυμα ότι μπορούν να σπουδάσουν όλοι στο Πανεπιστήμιο! Ακόμη και αυτοί που δεν μπορούν να τελειώσουν το Λύκειο! (αφού πληρώνουν)

 
Thomas Paschalis
22 Σεπ 2018 09:46

@Δον Κορλεόνε
Προσωπικά είμαι υπέρ των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Για να προσελκύσουν όμως φοιτητές, εκτός από το να υπάρχουν πρέπει να είναι και ανταγωνιστικά σε σχέση με αυτά του εξωτερικού.

 
Αντικατάσταση πληθυσμού
21 Σεπ 2018 23:23

@ΑΔΙΠ.Απόφοιτοι ελληνικών ΑΕΙ.500.000 Έλληνες κατά το πλείστον επιστήμονες μετανάστευσαν στο εξωτερικό χωρίς διάθεση επιστροφής.Εκατομμύρια μετανάστες ήρθαν στην Ελλάδα χωρίς ελπίδα να πάνε στην Ευρώπη αφού έκλεισαν τα ευρωπαικά σύνορα,και θα μείνουν για πάντα εδώ.Αυτό λέγεται βίαιη αντικατάσταση του πληθυσμού μιας χώρας και περιέργως γίνεται και αφορά μόνο την Ελλάδα.Για να καταλαβαίνουμε πια τι γίνεται.Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν συλλαμβάνεται κανείς για παράνομη είσοδο στη χώρα αλλά μόνο για παράνομη...έξοδο από αυτήν.Αυτό φυλακή των μεταναστών που θέλουν να πάνε στην Ευρώπη δεν λέγεται;

 
ΑΔΙΠ Απόφοιτοι Ελληνικών ΑΕΙ
21 Σεπ 2018 22:02

Να γίνουν εκτιμήσεις για τον αριθμό των ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ, με πτυχίο ή μεταπτυχιακό ή ακόμα και διδακτορικό από ελληνικά ΑΕΙ, επέλεξαν τα τελευταία χρόνια να ζουν και να εργάζονται στο εξωτερικό.

Η πιο δυσοίωνη μέτρηση είναι αυτή που αποκαλύπτει πόσες χιλιάδες νέοι άνθρωποι 25-35 ετών, με σπουδές στην ελληνική δημόσια εκπαίδευση, εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό άλλων χωρών αντί να βοηθούν στην "παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας" (τι φράση πήγα και θυμήθηκα...)

 
Δον Κορλεόνε.
21 Σεπ 2018 20:51

37.484 φοιτητές Χ 1.000 ευρώ το λιγότερο το μήνα μας κάνει 37.484.000 μηνιαίωςΧ12 μήνες κάντε το μόνοι σας οι υπερασπιστές του να μη γίνουν ιδιωτικά πανεπιστήμια και αυτό το συνάλλαγμα που έχει ανάγκη η φτωχευμένη χώρα να μην φεύγει στο εξωτερικό.Αφού τα δίνουν έξω ας τα αφήσουν μέσα να κυκλοφορούν στην αγορά σαν ενοίκια,διατροφή,διασκέδαση.βιβλία,μισθούς νέου προσωπικού κλπ.Για αυτό οι υπερασπιστές του να μην γίνουν ιδιωτικά ΑΕΙ είναι αποκλειστικά και μόνο δημόσιοι υπάλληλοι με τον σίγουρο μισθό.Η πιάτσα που παραπαίει και την γδέρνουν ληστρικά με την φορολογία της μεθόδου Κόζα Νόστρα είναι υπερ των ιδιωτικών ΑΕΙ γιατί πρέπει να κινείται το χρήμα εντός της χώρας για να μειωθεί και η ανεργία..

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ