Placeholder

ΒΟΥΛΗ

Ν. Κεραμέως: «Αναγκαιότητα καθολικού εμβολιασμού του μαθητικού πληθυσμού»

Δημοσίευση: 25/09/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Υγείας, σχετικά με την αναγκαιότητα του καθολικού εμβολιασμού του μαθητικού πληθυσμού, κατέθεσε  στη Βουλή η Τομεάρχης Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας   Νίκη Κεραμέως.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς
- Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
- Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό

Θέμα: «Αναγκαίος ο καθολικός εμβολιασμός του μαθητικού πληθυσμού»

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς και δεδομένης της αύξησης των κρουσμάτων λοιμωδών νόσων, όπως η ιλαρά, σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, καθίσταται πρόδηλη η ανάγκη εμβολιασμού των μαθητών, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων.

Η διόγκωση του αντιεμβολιαστικού κινήματος, με τη συνακόλουθη ανεπαρκή ανοσολογική κάλυψη του μαθητικού πληθυσμού, θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Το εν λόγω κίνημα αντιτίθεται στις διεθνείς ιατρικές παραδοχές και τα στατιστικά δεδομένα, π.χ. του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), περί ασφάλειας, αναγκαιότητας των εμβολιασμών και επιδημιολογικών κινδύνων.

Τα Υπουργεία Υγείας και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων οφείλουν συνεργαζόμενα να στηρίξουν εν τοις πράγμασι την καθιέρωση του καθολικού εμβολιασμού των παιδιών και εφήβων, ενημερώνοντας ευρέως τους πολίτες για τα οφέλη του εμβολιασμού και τους κινδύνους της έλλειψής του.

Αντιθέτως, στην υπ’ αριθμ. Πρωτ. 204776Φ1/15-12-2015 απάντησή του σε Αναφορά, το Υπουργείο Παιδείας αποδέχεται ότι, γονείς που δεν επιθυμούν τον εμβολιασμό των παιδιών τους για λόγους όπως «προσωπικά δεδομένα και πιθανές παρενέργειες», μπορούν να τα εγγράφουν σε παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και σχολεία, προσκομίζοντας βεβαίωση «ιατρικής αντένδειξης». Το δε Υπουργείο Υγείας, δεν καθιστά σαφή την ανεπιφύλακτη σύστασή του για εμβολιασμό, δια της απουσίας καμπάνιας ενημέρωσης, π.χ. σε ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες που αντιμετωπίζουν έξαρση των επιδημιών.

Οι επικίνδυνες, αντιεπιστημονικές παραδοχές περί «πιθανών παρενεργειών» και η κυβερνητική αδράνεια ως προς την κρούση του κώδωνα κινδύνου, προκαλούν σύγχυση στους γονείς και πυροδοτούν την αμφισβήτηση της αναγκαιότητας και αποτελεσματικότητας των εμβολίων. Το ίδιο το κράτος, έτσι, καλλιεργεί πρόσφορο έδαφος για πάσης φύσεως ανυπόστατες αντιεμβολιαστικές θεωρίες, υποσκάπτοντας επίπονες διεθνείς προσπάθειες δεκαετιών για περιορισμό και εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων και θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και ασφάλεια.

Ερωτάσθε:

1. Ποια η θέση των Υπουργείων σας έναντι της αναγκαιότητας πληροφόρησης για τα οφέλη του εμβολιασμού του μαθητικού πληθυσμού;

2. Ποια η θέση των Υπουργείων σας έναντι της από 15-12-2015 απάντησης του Υπουργείου Παιδείας σε Αναφορά; Συνιστά «ιατρική αντένδειξη» η απόφαση των γονέων για μη εμβολιασμό των παιδιών τους; Ασπάζεστε την άποψη ότι τα εμβόλια που περιλαμβάνει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, εγκεκριμένο από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, ενέχουν «πιθανές παρενέργειες»; Αν όχι, σκοπεύετε να ανακαλέσετε;

3. Σκοπεύει το Υπουργείο Υγείας να αναδείξει την αναγκαιότητα καθολικού εμβολιασμού, έστω στοιχειωδώς, π.χ. με έναν ενημερωτικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα του;

4. Τι απαντάτε στην από 17/9/2018 αγωνιώδη έκκληση της Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων για την ανάγκη υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης των παιδιών αλλά και του γενικότερου πληθυσμού της χώρας;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ