Αναβλήθηκε η συζήτηση στο ΣτΕ επί της προσφυγής κατά του νόμου “Γαβρόγλου” για την επιλογή Στελεχών Εκπαίδευσης

Η συζήτηση αναβλήθηκε για τις 17 Ιανουαρίου του 2019

27/09/2018

Ενημερώθηκε: 27/09/2018, 11:47

Άκουσε το άρθρο

Αναβλήθηκε ,για τις 17 Ιανουαρίου του 2019 ,η προγραμματισμένη για σήμερα Πέμπτη, συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας, συζήτηση, της προσφυγής της Πανελλήνιας Ενωσης Σχολικών Συμβούλων (ΠΕΣΣ) κατά του νόμου “Γαβρόγλου” για τις Δομές Εκπαίδευσης.

Ο  υπουργός Κ. Γαβρόγλου ήδη, με ανακοινωθέν, έχει κατηγορήσει την ΠΕΣΣ ότι με αυτή τη δικαστική  κίνηση  επιδιώκει να μπλοκάρει τη διαδικασία επιλογής Συντονιστών Εκπαίδευσης και απηύθυνε έκκληση αντί η Π.Ε.Σ.Σ να αναλώνεται σε τέτοιου είδους κινήσεις, να συμβάλλει δημιουργικά στην επιτυχία του νέου θεσμού.  
 
“Λειτουργούμε χωρίς  «υποδείξεις» , πάντα με υπευθυνότητα και αναλαμβάνουμε την ευθύνη να τοποθετούμαστε  στα εκπαιδευτικά ζητήματα με μόνο γνώμονα το συμφέρον της εκπαίδευσης”, απάντησε η ΠΕΣΣ στον υπουργό Παιδείας.

Η δεύτερη  συζήτηση επί της αίτησης ακύρωσης του νόμου “Γαβρόγλου” για τους Διευθυντές σχολείων που κατατέθηκε από 150 υποψηφίους Διευθυντές, μετά από ήδη δύο αναβολές, προσδιορίστηκε για τις 29 Νοεμβρίου.

Εισηγητής στο ανώτατο δικαστήριο είναι ο ίδιος ο ανώτατος δικαστικός  που έκανε την εισήγηση με την οποία ακυρώθηκε ο νόμος “Μπαλτά-Κουράκη” (Δείτε εδώ).

Υπουργός: Οι υποψήφιοι Διευθυντές Σχολείων που θεωρούν ότι αδικήθηκαν μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια

Οι υποψήφιοι Διευθυντές Σχολείων που κατά τις πρόσφατες κρίσεις  θεωρούν ότι αδικήθηκαν μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια, είπε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου , πρόσφατα στη Βουλή.

«Προφανώς οι εκπαιδευτικοί  μπορεί να προσφύγουν νομικά. Καταλαβαίνω ότι κάποιοι έχουν προσφύγει», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Παιδείας και υπογράμμισε:

Έκθεση της Κομισιόν για την επιλογή Διευθυντών Σχολείων και αξιολόγηση εκπαιδευτικών

Ειδικές  αναφορές στη διαδικασία επιλογής Διευθυντών των Σχολείων και την αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης και εκπαιδευτικών κάνει η Κομισιόν στην ετήσια έκθεσή της για το 2017

Ειδικότερα:

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

“Η διαδικασία διορισμού των διευθυντών των σχολείων έχει αλλάξει” σημειώνει η Κομισιόν  και υπογραμμίζει τα εξής:

1. Τον Μάρτιο του 2017 το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την πρακτική της εκλογής των διευθυντών των σχολείων με μυστική ψηφοφορία των εκπαιδευτικών.

2. Κατόπιν αυτού, η εν λόγω μέθοδος καταργήθηκε με νέο νόμο τον Μάιο, αλλά εξακολουθεί να επιτρέπεται στους εκπαιδευτικούς να αποστέλλουν ανώνυμα τη γνώμη τους, η οποία μπορεί να λαμβάνεται υπόψη για τους διορισμούς από τα Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

3. Δεν είναι σαφές ποια βαρύτητα έχει η γνώμη των εκπαιδευτικών σ’ αυτή τη διαδικασία.

Πενήντα υποψήφιοι Διευθυντές στην Ευρωπαική Επιτροπή για τις τελευταίες κρίσεις επιλογής Διευθυντών Σχολείων

Πενήντα περίπου υποψήφιοι Διευθυντές των Διευθύνσεων Πειραιά, Α, Γ, Δ Αθήνας, και Κορινθίας, κατέθεσαν στον Γενικό Γραμματέα της Κομισιόν (Βρυξέλες) προσφυγή για διερεύνηση και εκδίκαση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο υπόθεσης με θέμα τις διαδικασίες των κρίσεων διευθυντών που έγιναν τον Ιούλιο 2017, σύμφωνα με το Νόμο (Γαβρόγλου) Ν. 4473/2017.

Τα κύρια σημεία της προσφυγής τους είναι :

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΜΕΛΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΕΠΙΛΟΓΗΣ: Ο διορισμός των 2 μελών των Συμβουλίων Επιλογής χωρίς προηγούμενη πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Τα 5 από τα 7 μέλη ήταν διορισμένα όπως έχει γραφεί πολλές φορές.

ΜΕΛΟΣ ΠΥΣΔΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΣΕ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: Σύμφωνα με το κείμενο της προσφυγλης μέλος   διευρυμένου Συμβουλίου επιλογής διεκδικούσε και θέση Διευθυντή Σχολείου, γεγονός  που απαγορεύεται ρητά από το νόμο 4327/2015 στο άρθρο 21, παράγραφο 13.

ΙΣΟΤΗΤΑ ΔΥΟ ΦΥΛΩΝ: Η σύνθεση συγκεκριμένων Συμβουλίων, λόγω της ισότητας των δύο φύλων, δεν ήταν σωστή. Θα έπρεπε το 1/3 των μελών να είναι γυναίκες. Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 παρ. 1α του Ν.2839/2000 ( Α ́196 ), και της εγκυκλίου Φ350/81197846/Ε3/21-11-2016 σε κάθε υπηρεσιακό συμβούλιο των δημόσιων υπηρεσιών, των Ν.Π.Δ.Δ., και των Ο.Τ.Α., ο αριθμός των οριζομένων από τη Διοίκηση μελών κάθε φύλου ανέρχεται σε ποσοστό ίσο τουλάχιστον με το 1/3 των οριζομένων. Τυχόν δεκαδικός αριθμός στρογγυλοποιείται στην επομένη ακέραια μονάδα, εφόσον το κλάσμα είναι ίσο με μισό της μονάδας και άνω.  

ΜΥΣΤΙΚΗ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ:  Καταγγέλλεται η μυστική ψηφοφορία των συλλόγων με τα φύλλα αποτίμησης που αποτύπωνε τη γνώμη των μονίμων συνυπηρετούντων εκπαιδευτικών και θα έπρεπε να συνεκτιμηθεί από τα διευρυμένα συμβούλια. Η απόφαση του ΣτΕ 711/2017 για το λόγο της ψηφοφορίας ακύρωσε το Νόμο Μπαλτά Κουράκου (Ν. 4327/2015). Στην ενότητα 5 της έκθεσης της Κομισιόν 2017 αναφέρεται στη ψηφοφορία με την πρόταση: «δεν είναι σαφές ποια βαρύτητα έχει η γνώμη των εκπαιδευτικών».

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ: Αναφέρεται επίσης στην προσφυγή προς τον Γραμματέα της Κομισιόν ότι έχουν κατατεθεί 2 αιτήσεις ακύρωσης του νόμου Γαβρόγλου στο Συμβούλιο Επικρατείας από 150 περίπου υποψήφιους διευθυντές και αναμένεται η εκδίκαση στους επόμενους 6 μήνες.

ΜΗΝΥΤΗΡΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ: Επίσης τον ενημερώνουν ότι έχουν κατατεθεί πολλές μηνυτήριες αναφορές στις εισαγγελικές αρχές.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ: Οι υποψήφιοι που προσφεύγουν στην Ευρωπαϊκή επιτροπή για δικαίωσή τους αναφέρουν εκτός των άλλων ότι έγιναν αυθαιρεσίες στις κρίσεις και προσκομίζουν  στοιχεία με αποδελτιωμένους πίνακες καθώς επίσης και με τις ανακηρύξεις υποψηφίων για μέλη των ΠΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ, ΚΥΣΔΕ (ψηφοδέλτια).

ΤΟ «ΑΣΑΝΣΕΡ»: Υπάρχει επίσης η καταγγελία τους ότι πολλοί υποψήφιοι ανέβηκαν  δεκάδες θέσεις στον πίνακα των υποψηφίων Διευθυντών με τη βοήθεια της συνέντευξης ενώ αντίθετα κάποιοι άλλοι, επιλεκτικά, που ήταν σε πολύ υψηλές θέσεις του πίνακα των αντικειμενικών κριτηρίων κατέβηκαν δεκάδες θέσεις.

Σχόλια (17)

Αλίκη
|

@ΠΕΣΣίτη
Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε...
Έχετε το δίκαιο με το μέρος σας...
Έχουν διαπράξει τα χειρότερα...
Η αναστάτωση που προκάλεσαν σε τόσο κόσμο και η ηθική ζημία είναι ανυπολόγιστες...
Πιστεύετε ότι υπάρχει ελπίδα;

ΠΕΣΣίτης
|

Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ της ΠΕΣΣ σε αδρές γραμμές:

1. Κόφτης 2 θητειών (παραμένει στον νόμο)
2. Μη αναγνώρισης ως Διδακτικής προυπηρεσίας των ΣΣ και λοιπών...
3. Β2 μόνο για ΣΕΕ
4. Περιφερειακά συμβούλια για ΣΕΕ σε αντιδιαστολή με κεντρικό για επιλογή Περ/Δντων εκπσης
5. Καμία συμμετοχή ΑΣΕΠ για ΣΕΕ
6. Παράνομη σύνθεση συμβουλίων επιλογής (μετακλητός επικεφαλής, Δντής εκπ/σης έκπτωτος λόγω αντισυνταγματικότητας εκλογής τους)
7. Συμβούλια με διορισμό χωρίς προκήρυξη
8. Απαξίωση αξιολόγησης ΣΣ με 152/13
Θέλετε κι άλλα;

Γιώργος Π.
|

Τους λόγους που επικαλείται η προσφυγή της Πανελλήνιας Ενωσης Σχολικών Συμβούλων (ΠΕΣΣ) τους ξέρει κανείς;

ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΜΗ ΧΩΡΙΟ
|

@Μανώλης
Επειδή είμαι χρόνια στο κουρμπέτι έχω να σου πω ότι όταν δικαιώνεσαι από δικαστήρια τα οποία κρίνουν ότι οι κρίσεις είναι αντισυνταγματικές ή παράνομες, τότε επαναλαμβάνονται οι κρίσεις. Εκεί βέβαια, θα γίνουν κάποιες τροποποιήσεις του νόμου (όχι δυο θητείες, όχι Β2, όχι ΤΠΕ1 κα), όποιες κρίνει το δικαστήριο αντισυνταγματικές ή παράνομες (δεν τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες), καθώς και άλλες, ανάλογα με το ποιός θα είναι στην κυβέρνηση τότε, και θα επαναληφθούν οι κρίσεις. Έννομο συμφέρον για κάτι παράνομο πρώτη φορά ακούω . Απλώς δεν επιστρέφεις το επίδομα. Το επίδομα βέβαια το δικαιούται και ο άλλος που αδικήθηκε από τις κρίσεις.
Όταν γίνουμε ένα πιο σοβαρό κράτος, όπου θα πρέπει ο εκάστοτε κριτής να αποζημιώνει τον αδικηθέντα, θα πάψουν οι αδικίες και οι ρεβανσισμοί.

Μανώλης
|

Για να απαντήσω και εγώ στα περί Κεραμεως, ΝΔ, ΣτΕ κλπ, αυτή τη στιγμή το θέμα με τους ΣΕΕ και τους Σχολικούς Συμβούλους έχει τελειώσει, ακόμη και αν αναλάμβανε σήμερα επόμενη κυβέρνηση και ήθελε να καταργήσει το νόμο επιλογής. Η τοποθέτηση των ΣΕΕ έγινε προχτές, δεν τους κουνάει κανείς για 3 χρόνια, άλλωστε και οι ίδιοι έχουν έννομο συμφέρον να διατηρήσουν τη θέση τους. Η ΝΔ εκτιμώ ότι μπορεί να αλλάξει το καθηκοντολόγιο, φυσικά και το νόμο για τις επόμενες κρίσεις, όχι όμως να καταργήσει τους ΣΕΕ εν μέσω της θητείας τους.
Επιτρέψτε μου επίσης να προσθέσω ότι αν τηρηθεί το ωράριο που ανακοινώθηκε, θα υπάρξει επιπλέον υποβάθμιση του έργου των ΣΣ, μάλλον οι ΣΕΕ θα κάνουν παρτυ, το πρωι χαλαρά στο γραφείο και στις τρεις το μεσημέρι άντε γεια

@Στράτος
|

Σε πόσες ημέρες βλέπεις να καταργείται ο νόμος μετά τις εκλογές;

Στράτος
|

@προς Στράτο
Εάν εννοείς τις θέσεις ΣΕΕ που παρέμειναν κενές επειδή δεν υπήρξε καμία αίτηση στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, θα ακολουθηθούν όσα προβλέπει ο νόμος.
Συγκεκριμένα:
1. Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από όσους υποψηφίους άλλων ΠΔΕ δεν έχουν τοποθετηθεί σε θέσεις ΣΕΕ και έχουν ειδικότητα όπως των κενών θέσεων.
2. Εάν και μετά την πρόσκληση αυτή (1) συνεχίσουν να υπάρχουν κενές θέσεις, νέα προκήρυξη των θέσεων αυτών με πρόσκληση προς τους εκπαιδευτικούς των ειδικοτήτων στις οποίες υπάρχουν κενές θέσεις.

Εκτίμησή μου προσωπική, ότι πολλές από τις κενές θέσεις ΣΕΕ θα καλυφθούν με τη διαδικασία 1, δηλ. από υποψηφίους ΣΕΕ άλλων ΠΔΕ οι οποίοι δεν τοποθετήθηκαν στο ΠΕΚΕΣ της ΠΔΕ στην οποία οργανικά ανήκουν.

Το σχετικό χρονοδιάγραμμα για τις παραπάνω ενέργειες (1) και (2) θα καθοριστεί προφανώς μετά την ανάληψη καθηκόντων των ΣΕΕ.

Δεν είναι γενικά η δικαιοσύνη
|

@Στράτος, το πρόβλημα δεν είναι η δικαιοσύνη έτσι γενικά και αόριστα. Είναι συγκεκριμένοι δικαστές και δικαστήρια αλλά και το γαλλικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης που ακολουθούμε. Δεν υπάρχει δεδικασμένο όπως στο αμερικάνικο σύστημα με αποτέλεσμα κάθε δίκη να κρίνεται από την αρχή και με διαφορετικά αποτελέσματα. Ο νοών νοήτω.

Και ένας ακόμα λόγος
|

@Στράτος, και ένας τρίτος λόγος, 3) γίνονται κρίσεις και κανένας δεν θέλει να πάει αντίθετα μέχρι να κριθούν.

Στράτος
|

@ΤΑΣΟΣ
Δεν γνωρίζω τον λόγο της αναβολής. Συνήθως πάντως η συζήτηση μιας υπόθεσης στο ΣτΕ αναβάλλεται για τους εξής λόγους:
1) Επειδή ο εισηγητής δεν έχει ακόμη ετοιμάσει την εισήγησή του
ή/και
2) Επειδή δεν υπάρχει χρόνος για συζήτηση λόγω πολλών υποθέσεων που έχουν συσσωρευθεί. Ως γνωστός τα Τμήματα του ΣτΕ συνεδριάζουν συγκεκριμένες μέρες κάθε μήνα και για συγκεκριμένες ώρες. Επομένως αδυνατούν σε μία μέρα να συζητήσουν πολλές υποθέσεις.

προς Στράτο
|

μιας και γνωρίεζετε τόσα, ανημερώστε μας τι θα γίνει με τις περιοχές που δεν έχουν συντονιστές όλων των ειδικοτήτων
σύμφωνα με το νόμο έπρεπε να γίνει προκύρηξη, ή μήπως θα επιφορτιστούν οι επιλεγέντες με αυτές .......

ΤΑΣΟΣ
|

@Στράτος. Μπορείτε να μας πείτε και το λόγο της αναβολής ;

Κατερίνα
|

Για το καθήκοντολόγιο ξέρουμε κάτι;

σχολιάζων
|

σχετικοάσχετο : είναι απαράδεκτο και επηρμένο να δηλώνεται "αν θέλουν ας προσφύγουν δικαστικά" δεδομένης της κατάστασης στην Ελλάδα και των χρόνων της δικαιοσύνης. θα έπρεπε να υπάρχει διοικητικά κάποια δομή/θεσμός/αρχή όπου θα μπορούσε να προσφύγει κάποιος και σύντομα να τοποθετείται για πράξεις της διοίκησης. Δεν είναι δυνατό για εξόφθαλμες παρατυπίες/αβλεψίες να λέμε τράβα στα δικαστήρια... Αυτό απογοητεύει και αποθρασύνει . Κρίμα. Ανώριμη σε όλα η ελληνική κοινωνία και διοίκηση, δυστυχώς το υπουργείο παιδείας πρωτοστατεί (πού να ήμασταν και υπουργείο με μεγάλα πακέτα δηλ.). Και δεν αναφέρομαι στο θέμα (αντισυνταγματικότητα) αλλά τις επιμέρους λεπτομέρειες (μοριοδότηση κλπ).

Στράτος
|

Για να συμπληρώσω το ρεπορτάζ του esos: Αναβλήθηκε πράγματι η συζήτηση της αίτησης ακύρωσης που κατέθεσε στο ΣτΕ η ΠΕΣΣ. Νέα ημερομηνία συζήτησης ορίστηκε η 17/01/2019. Εισηγητής έχει οριστεί ο κ. Εμμανουηλίδης Δημήτριος και Βοηθός εισηγητή η κ. Φασιλάκη Μαγδαληνή.

Και ένα σχόλιο: Όσοι εδώ και μέρες με αφορμή την τοποθέτηση των ΣΕΕ και τη λήξη θητείας των Σχολικών Συμβούλων έφεραν ως εμπόδιο ολοκλήρωσης της όλης διαδικασίας την απόφαση του ΣτΕ και την πιθανή προσωρινή άμεση εντολή των δικαστών, τώρα βλέπουν πως οι αναβολές στις συζητήσεις και η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων του ΣτΕ αφορούν όλες τις υποθέσεις αδιακρίτως. Η χρονική καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης στην Ελλάδα είναι σταθερό πρόβλημα πολλών δεκαετιών, πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τα Ανώτατα Δικαστήρια. Επιπλέον ας λάβει κανείς υπόψη ότι το μείζον πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας δεν είναι ο τρόπος επιλογής Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου ή η λήξη θητείας των Σχολικών Συμβούλων. Όσοι λοιπόν προσφεύγουν στη δικαιοσύνη για τέτοια θέματα – και αυτό αποτελεί δικαίωμα και επιλογή κάθε πολίτη – θα πρέπει να μην λησμονούν τον τρόπο και τους χρόνους με τους οποίους κινείται η ελληνική δικαιοσύνη.

Αριστείδης ο Δίκαιος
|

Το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον …

ΤΙΡΑΝΤΑΚΙΑΣ Ο ΕΚΠΤΩΤΟΣ
|

Ελπίζω τότε να παρθεί κάποια απόφαση για να βοηθήσει την υπουργό παιδείας κ. Κεραμέως να καταργήσει το νόμο και να επαναφέρει την κανονικότητα. Ίδωμεν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ