Placeholder

ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ

Πρύτανης ΤΕΙ Θεσσαλίας στο esos: Οδηγούν σε ξαφνικό θάνατο τα ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας

Έκτακτη Σύγκλητος σήμερα Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι
Δημοσίευση: 01/10/2018
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ESOS

Στα “κάγκελα” βρίσκονται οι Πρυτανικές Αρχές του ΤΕΙ Θεσσαλίας, μετά την δημοσιοποίηση από το υπουργείο Παιδείας του Σχεδίου Νόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Οι Πρυτανικές Αρχές του Ιδρύματος έχουν συγκαλέσει έκτακτη Σύγκλητο για σήμερα  Δευτέρα, στις 12 το μεσημέρι, προκειμένου να λάβουν πρωτοβουλίες και θέσεις επί του Σχεδίου Νόμου.

Παράλληλα ο Πρύτανης του ΤΕΙ Θεσσαλίας Ξενοφών Σπηλιώτης μιλώντας στο esos, δήλωσε:

Εχουμε καταθέσει δυο φορές προτάσεις στο υπουργείο Παιδείας, οι οποίες ήταν ομόφωνες της  Συγκλήτου. Δεν λήφθηκε τίποτα υπόψιν.

Στο Σχέδιο Νόμου που ανακοινώθηκε προστέθηκαν δύο νέα ηχηρά στοιχεία , στο αρθρο 1 που μιλούν για διάλυση των ΤΕΙ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, δηλαδή ξαφνικό θάνατο.

Επιπλέον το προοίμιο του Σχεδίου Νόμου αναφέρει ότι βασίστηκε σε ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής “Γαβρόγλου”, στην οποία και συμμετείχα. Δεν υπάρχει καμία ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής και σε ότι με αφορά έχω διαφωνήσει.

Ο Πρύτανης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδος

Ο Πρύτανης του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας Πέτρος Λάμψας δήλωσε στο esos ότι “Εμείς είχαμε μία απόφαση της Συγκλήτου , πολλά σημεία  της οποίας δεν συμπεριλήφθησαν στο Σχέδιο Νόμου”.

Το esos θα σας ενημερώσει άμεσα για την απόφαση της Συγκλήτου του ΤΕΙ, καθώς και για όποιες άλλες αντιδράσεις.

 

Σχόλια (27)

 
Δημήτρης
04 Οκτ 2018 11:35

@Apostolos τότε, για κάποιο λόγο, δεν βλέπετε την πραγματικότητα και σας συνιστώ να δείτε την κοινωνία ως είναι και όχι μόνο όσα βλέπετε εσείς στο μικρόκοσμό σας. Τα νόμιμα πιστοποιημένα φροντιστήρια δεν είναι παραπαίδεια αλλά μέρος της ιδιωτικής εκπαίδευσης με νόμο από το 1939! Δυστυχώς υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που για ιδεοληπτικους λόγους τα τσουβαλιάζουν όλα,όπως - κακώς-πράττετε κι εσείς.

 
Εκδημοκρατισμός παιδείας
03 Οκτ 2018 21:54

Αν είναι να συνεχίζεται για άλλα 40 χρόνια η αδικία, με τα τμήματα γ' κατηγορίας που μοιράζουν "χαρτιά" με μηδαμινή αξία, ας ανοίξουμε 800 τμήματα σε όλη την Ελλάδα και ας τα αφήσουμε να ρημάξουν.

Όμως στις υποβαθμισμένες σχολές ποιοι φοιτούν κατά κανόνα; Τα παιδιά των πιο αδύναμων οικονομικά και κοινωνικά τάξεων.

Οι ίσες ευκαιρίες στην πρόσβαση στα ΑΕΙ έχουν αξία ΜΟΝΟ εφόσον εξασφαλίσουμε ως κοινωνία ότι οι θέσεις εισακτέων σε ΟΛΑ τα ΑΕΙ πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια ακαδημαϊκής ποιότητας.

Αλλιώς, απλώς ανακυκλώνουμε το πρόβλημα.

Και όχι μόνο αυτό, το μεταφέρουμε και στην επόμενη βαθμίδα: τα περισσότερα Μεταπτυχιακά Προγράμματα έχουν δίδακτρα, και πλέον είναι η κατοχή αυτών των τίτλων που καθορίζει ποιος προχωρά ακαδημαϊκά και επαγγελματικά με καλύτερες συνθήκες.

 
Apostolos
03 Οκτ 2018 17:51

Αυτή η πολιτική ονομάστηκε "Εκδημοκρατισμός της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης". Είναι πολύ εύκολο αυτοί που ήδη είχαν εύκολη πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση να θέλουν να κλείσουν την πόρτα στους νέους που θέλουν το ίδιο πράγμα. Μειώνουν τον ανταγωνισμό. Μην ανησυχείτε, οι νέοι επιστήμονες που αξίζουν φεύγουν από την Ελλάδα και βρίσκουν καλές δουλειές στο εξωτερικό.

@φροντιστηριάδες
Όταν οι Υπουργοί παιδείας αναφέρονται σε παραπαιδεία δεν αναφέρονται μόνο στα ιδιαίτερα αλλά και στα φροντιστήρια, και μάλιστα εδώ και δεκαετίες. Βέβαια το γεγονός ότι και για να κάνεις ιδιαίτερα και για να δουλέψεις ή να ιδρύσεις φροντιστήριο χρειάζεται άδεια από το Υπουργείο Παιδείας (ΕΟΠΠΕΠ) εμένα με ξεπερνάει.

 
Αποστολή ελληνικών ΑΕΙ το 2020
02 Οκτ 2018 22:37

Tα ΤΕΙ και τα πανεπιστήμια δε συνεισφέρουν στην ανάπτυξη μιας χώρας μέσα από τα έσοδα που φέρνει η μετακίνηση φοιτητικού πληθυσμού και προσωπικού, αλλά μέσω της ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ και της ΕΡΕΥΝΑΣ και της συνεργασίας με επιχειρήσεις.

Κάθε ένα από τα υγιή περιφερειακά πανεπιστήμια θα πρέπει να αποκτήσει ερευνητικό ινστιτούτο και πάρκο καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, ώστε να γίνεται μεταφορά τεχνογνωσίας και στις τοπικές κοινωνίες και να προωθηθούν συνεργασίες και με επιχειρήσεις του εξωτερικού.

Η Ελλάδα έπαψε να είναι αγροτική χώρα από τη δεκαετία του '60. Πρέπει επομένως ο πρωτογενής τομέας να εκσυγχρονιστεί και οι άλλοι δύο τομείς να αναπτυχθούν ομαλά.

Αν τα ΑΕΙ όμως δεν είναι σε θέση δεν εκπληρώσουν τους δύο βασικούς στόχους τους -εκπαίδευση νέων επιστημόνων και παραγωγή έρευνας- πώς θα έχουμε βιώσιμη ανάπτυξη της βιομηχανίας και της υπόλοιπης οικονομίας στον 21ο αιώνα;

Ποια "λογική του παραλόγου" επιβάλει την εισαγωγή φοιτητών με σοβαρές ελλείψεις από την υποχρεωτική εκπαίδευση (βαθμοί 5-10 στα 20), σε υποβαθμισμένα και απομονωμένα τμήματα σε όλη τη χώρα, για να σπουδάσουν κάτι που ούτε τους ενδιαφέρει σαν επιστήμη και επάγγελμα ούτε η χώρα μπορεί να υποστηρίξει σαν παραγωγικό μοντέλο;

Δυστυχώς αυτή η καταστροφική πολιτική ονομάστηκε "διεύρυνση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης" από το 1975 μέχρι το 2010, και τώρα μερικοί θελουν να συνεχίσουν ακάθεκτοι και την επόμενη δεκαετία...

 
Δημήτρης
02 Οκτ 2018 22:19

Αγαπητέ φίλε Απόστολε συγχέετε - από άγνοια ίσως-την ιδιωτική εκπαίδευση, μέρος της οποίας είναι τα πιστοποιημένα από τον ΕΟΠΠΕΠ ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ, με την μαύρη παραπαίδεια των ιδιαιτέρων . Αυτή είναι η παραπαίδεια και όχι η νόμιμη εκπαιδευτική δραστηριότητα.

 
GAF
02 Οκτ 2018 19:00

Υπάρχουν οι στόχοι της Στρατηγικής Ευρώπη 2020 για την βελτίωση του ποσοστού πληθυσμιακά, σε ευρωπαϊκό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, που ολοκληρώνει τριτοβάθμιες σπουδές. Δόξα το Υπουργείο, η χώρα μας είναι ένας από τους ελάχιστους στόχους που υπερκαλύπτει. Τρελή απόδειξη του ότι δεν υφίσταται ανάγκη όλοι οι νέοι και οι νέες, με το στανιό, να βρίσκουν μετά το Λύκειο θέση σε ΑΕΙ. Αναμφίβολα πρέπει να μειωθούν οι εισακτέοι. Δεν το επιτρέπουν οι δυνατότητες των Ιδρυμάτων, πως να το πούμε, το αδιαχώρητο επισυμβαίνει στα κεντρικά ΑΕΙ, με συνέπειες στη προσφερόμενη γνώση και στο επίπεδό της. Πολλοί όμως βολεύονται με αυτό και μέσα και εκτός των Ιδρυμάτων, αλλά και ποιος έχει τα κότσια να πάρει κοινωνικά επώδυνες αλλά εθνικά επωφελείς αποφάσεις?

 
Apostolos
02 Οκτ 2018 17:36

Απάντηση δεν δώσατε. Έτσι αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της Αστυφιλίας και της παραπαιδείας? Πως θα αναπτύξετε την οικονομία σε αυτές τις περιοχές δεν είπατε. Γιατί σας ενοχλούν τα ενοικιαζόμενα, οι καφετέριες κλπ. Σας αρέσει να αυξάνετε την ανεργία?
Δεν έχετε πολιτική θέση, ούτε πρόγραμμα. Αποφασίζετε στο γόνατο τι θα κάνετε. Επειδή ήρθαν κάποιοι από την Eurogroup και σας είπαν ότι πρέπει να κάνουμε οικονομία βρήκατε ένα εύκολο πεδίο εφαρμογής τα ΤΕΙ. Αντί να αντιμετωπίσουμε την παραπαιδεία που σημαίνει και παραοικονομία, κλείνουμε τριτοβάθμια ιδρύματα που έδειναν ανάπτυξη και έτσι προκαλούμε μεγαλύτερη βουτιά στην οικονομία. Μπράβο. Όταν έρθουν όμως οι ιδιώτες να μετατρέψουν τα μεγάλα φροντιστήρια σε Πανεπιστήμια θα τους πείτε και μπράβο από πάνω.

 
Αποκέντρωση
02 Οκτ 2018 14:17

Στις οικονομία της ελληνικής περιφέρειας (εκτός νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης) πρέπει να αναπτυχθεί υγιώς ο πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής τομέας.

Σαφώς αναβαθμίζεται μια περιοχή με την ίδρυση και λειτουργία ενός υγιούς ΑΕΙ αλλά με την ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ ότι οι απόφοιτοί του μπορούν να ενταχθούν ομαλά σε κάποιον από τους παραπάνω τρεις τομείς της οικονομίας: Καμία αξία δεν έχει η ίδρυση διάσπαρτων τμημάτων σε κάθε κωμόπολη με στόχο τα εισοδήματα από τον "χειμερινό τουρισμό" (ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, κατανάλωση προϊόντων από φοιτητές).

Γι'αυτό είναι αναγκαία η συγκέντρωση των περιφερειακών ΑΕΙ, ώστε αυτά να μην αποτελούν απλώς μια "τελευταία" εναλλακτική για καθηγητές και φοιτητές που δε βρήκαν θέση στα κεντρικά.

Περιοχές όπως η Πελοπόννησος, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Θράκη και η Κρήτη μπορούν και πρέπει να έχουν ΑΕΙ.

Εδώ και δεκαετίες λειτουργούν τα αντίστοιχα πανεπιστήμια: Πανεπιστήμιο Πατρών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Πανεπιστήμιο και Πολυτεχνείο Κρήτης.

Αυτά θα έπρεπε να αποτελούν τον μοναδικό σκελετό της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Ας μην κρύβουμε το ένα πρόβλημα (διασπορά και πλεονασμός τμήματων ΑΕΙ) πίσω από ένα δεύτερο, εξίσου σημαντικό αλλά άσχετο με την παρούσα συζήτηση, πρόβλημα (παραπαιδεία και υποβάθμιση δημόσιας εκπαίδευσης).

 
Δημήτρης
02 Οκτ 2018 11:28

Αν ιδρύεις ανώτατες σχολές με μόνο σκοπό να δουλέψουν τα μπαρ και οι καφετέριες, χωρίς να έχεις προβλέψει τι θα κάνουν οι απόφοιτοι των ιδρυμάτων τότε απλά υποθηκεύεις το μέλλον της κοινωνίας! Είναι σαν να δανείζεσαι τώρα ένα μεγάλο "ποσόν" από το "απόθεμα" των επόμενων γενεών, χωρίς να δημιουργήσεις προϋποθέσεις "απαπληρωμής", οδηγώντας μαθηματικά σε κοινωνική "χρεωκοπία"!

 
Apostolos
02 Οκτ 2018 10:44

Διαβάζω και ακούω το σχήμα λόγου "κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και ΤΕΙ" και βέβαια τα ειρωνικά και αρνητικά σχόλια σε αυτό το γεγονός. Δηλαδή στην ίδρυση ιδρυμάτων στην περιφέρεια με στόχο την τόνωση της τοπικής οικονομίας. Και αυτό το βλέπουν οι σχολιαστές ως αρνητικό γεγονός.
Αλήθεια πια είναι πολιτική σας σχετικά με την αποκέντρωση και πως θα υποστηριχθούν οι τοπικές οικονομίες τώρα που κλείνουν τα τμήματα?
Σκεφτήκατε άραγε το γεγονός ότι με αυτές τις πολιτικές επιλογές οι μόνοι που ωφελούντε είναι τα φροντιστήρια και η παραπαιδεία, αφού πλεόν θα μειωθούν οι θέσεις στα Πανεπιστήμια και θα ενταθεί ο ανταγωνισμός?

 
ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΓΙΑ ΠΔΑ
02 Οκτ 2018 09:24

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζετε οι ένθερμοι υποστηρικτές ΤΕΙ = ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ και σύμφωνα με τον κ. Υπουργό κάποια ΤΕΙ είναι καλύτερα από κάποια Πανεπιστήμια για παράδειγμα εξαίρει το ΤΕΙ Κρήτης ας μου εξηγήσει για ποιο λόγο δεν επιτρέπει τις μετεγγραφές από ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο στο ίδιο αντικείμενο. Για ποιο λόγο έκανε τα ΤΕΙ Αθηνών Πειραιά Πανεπιστήμιο χωρίς μεταβατικό στάδιο για μετεγγραφές; Αυτά τα ΤΕΙ είχαν την περισσότερη ζήτηση για μετεγγραφές, γιατί δυστυχώς αναλογικά ο περισσότερος πληθυσμός ζει στην Αττική, και απέκλεισε τη δυνατότητα μετεγγραφής των φοιτητών από ΤΕΙ επαρχίας. Αυτή η δυνατότητα αποκλείστηκε σε ένα βράδυ απροειδοποίητα (όταν ήθελε να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις των φοιτητών το προηγούμενο έτος τους έταζε ότι θα τους μετεγγράψει το Σεπτέμβριο όπως πολύ απλόχερα έκανε στα αδέρφια και από ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής). Έχει χρόνο να το διορθώσει αυτό , αν δεν το κάνει θα είναι τεράστια αδικία.

 
Δημήτρης
02 Οκτ 2018 00:38

Δεν υπήρχε αναφορά στα ΤΕΙ ως "καφενεία",αλλα επρόκειτο για σχήμα λόγου. Θα μπορούσα να πω:" Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά". Αλλά όπως και να το πει κανείς η ουσία είναι μία: ποτέ δεν καθησαμε σε αυτή τη χώρα να δούμε τι είναι πανεπιστημιακός και τι τεχνολογικός τομέας της ανώτατης εκπαίδευσης στη βάση των διακριτών επαγγελματικών δικαιωμάτων και όχι των τίτλων και της φιγούρας. Αντ' αυτού φτιάξαμε δεκάδες άχρηστες σχολές ΤΕΙ (και ΑΕΙ) για να κάνουμε το χατίρι των τοπικών αρχόντων και να "τονώσουμε" τις τοπικές οικονομίες αφήνοντας το ΜΕΙΖΟΝ των επαγγελματικών δικαιωμάτων στο "απώτερο μέλλον" τάζοντας πάλι "τακτοποίηση". Και τώρα αυτό πάλι γίνεται και μάλιστα με τον πιο αναίσχυντο τρόπο: τα ονομάζουν όλα ΑΕΙ χωρίς αξιολόγηση, χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, οριζόντια αφήνοντας τα επαγγελματικά δικαιώματα σε ένα αόριστο :"θα δουμε" μόνο και μόνο για να έχουν (πάλι) σε ομηρία τους πάντες με προφανείς ψηφοθηρικούς σκοπούς. Όταν θα βγει ο απόφοιτος του "Πανεπιστημίου" Δυτικής Αττικής τμήματος πολιτικών μηχανικών στην αγορά εργασίας θα διαπιστώσει ότι είναι απόφοιτος ΑΕΙ με δικαιώματα ΤΕΙ,ενώ ο αντίστοιχος του ΕΜΠ αναγνωρίζεται ως μάστερ. Να τον βράσω τον "ανώτατο τίτλο" αν δε μου δίνει αντιστοιχα δικαιώματα. Είσαι ουσιαστικά υπομηχανικός κύριε όχι μηχανικός ΠΕ. Γι αυτό η συζήτηση πρέπει να ξεκινά από τα επαγγελματικά δικαιώματα.

 
Τμήματα ΤΕΙ
01 Οκτ 2018 21:22

Ακόμα και εάν όντως ήταν αποκλειστικότητα των ΤΕΙ τα τμήματα Τεχνολογία Τροφίμων, Φυσικοθεραπείας, Εργοθεραπείας, Λογοθεραπείας -δεν είναι, τα περισσότερα καλύπτονται και από πανεπιστημιακά τμήματα- με ποια λογική θα λειτουργούν τα ΤΕΙ ως ξεχωριστά ιδρύματα;

Όταν μόνο το 25% είναι τα Τμήματα Επιστημών Υγείας ενώ το 80% κατατάσσονται στα τμήματα Μηχανικών ή/και Διοικητικών επιστημών ΔΕΝ υπάρχει ανάγκη για ΤΕΙ, κακώς ιδρύθηκαν και πρέπει να απορροφηθούν από τα πανεπιστήμια.

https://www.esos.gr/arthra/59021/keraynoi-tis-adip-sta-shedia-gavrogloy-...

 
Σοφία PhD
01 Οκτ 2018 20:16

To πρόβλημα με τον κάθε κακοπροαίρετο και κακεντρεχή σχολιαστή του άρθρου, είναι πως αναφέρει με πλήρη άγνοια την προσωπική του άποψη για ένα σοβάρο ζήτημα της ανώτατης εκπαίδευσης που πρέπει να είχε επιλυθεί εδώ και αρκετά χρόνια (τουλάχιστον μετά το 2010 όταν αλλάξαν τα περισσότερα προγράμματα σπουδών των ''δυνατών'' σχολών των ΑΕΙ τεχνολογικού τομέα, βλέπε Τεχνολογία Τροφίμων, Φυσικοθεραπεία, Εργοθεραπεία, Λογοθεραπεία).
Κύριε θα πρέπει να ξέρετε οτι κάθε σχολή στην αξιολόγηση της, τυγχάνει και αξιολογείται απο επιστήμονες απο διαφορετικά μέρη του κόσμου και έτσι βγαίνει και η συνολική εικόνα του τμήματος και ακολούθως του κάθε ΑΕΙ.
Δεν βαφτίζεται κανένα ''καφενείο'' όπως με εκχιδαϊσμό αναφέρεστε στα ΤΕΙ σε Πανεπιστήμιο. Όπως αναφέρουν και πολλοί πανεπιστημιακοί και άνθρωποι που γνωρίζουν και δεν μπαίνουν σε μια ιστοσελίδα να σχολιάζουν ανώνυμα, υπάρχουν σχολές Τεχνολογικών ιδρυμάτων διαμάντια, και σχολές πανεπιστημιακών ιδρυμάτων που χρησιμοποιούνε την ταμπέλα πανεπιστήμιο και δεν προσφέρουν έργο.
Στα επαγγελματικά δικαιώματα που αναφέρεστε φταίει όχι μόνο η εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και οι ίδιοι οι απόφοιτοι. Δεν είδα ποτέ φοιτητικό σύλλογο ΤΕΙ, και απόφοιτους ΤΕΙ να διαδηλώνουν σε κανένα υπουργείο για να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους.

@marikal
Είσαι εκτός πραγματικότητας. Ποιόν πρωταρχικό ρόλο; έχουν περάσει κάτι δεκαετίες, και υπάρχουν σχολές όπως αυτές που ανέφερα παραπάνω που έχουν ''ξεφύγει'' απ'τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκαν, και προσφέρουν πλήρη πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

 
φοιτητης
01 Οκτ 2018 17:53

Θα πρεπει να ξερετε ολοι ενα πραγμα : Αυτες οι μουφα συγχωνευσεις εγιναν κυριως για τα επαγγελματικα δικαιωματα. Αυτο φταιει για ολα. Και επειδη δεν μπορει να λυθει, γινεται ολος αυτος ο χαμος με τις Πανεπιστημιοποιησεις των ΤΕΙ. ( Ωστοσο πολλα ΤΕΙ ηταν μακραν καλυτερα απο Πανεπιστημια)

 
@Δημήτρης
01 Οκτ 2018 16:25

Ακριβώς έτσι! καποιοι νομίζουν πως αν κρεμάσεις ταμπέλα που λέει "νοσοκομείο" έξω απο μπακάλικο, έχεις νοσοκομείο ξαφνικά εκεί που είχες μπακάλικο. Εικονικά και στο γόνατο όλα μια ζωή σ'αυτή τη χώρα...

 
ΓΣ
01 Οκτ 2018 13:15

Κάθε πόλη και Πανεπιστήμιο, κάθε χωριό και ΤΕΙ, έλεγαν κάποτε. Όπως σπείρανε ιδρύματα δεξιά και αριστερά με κριτήρια κάθε άλλο παρά ακαδημαϊκά, και γνώμονα το μικροσυμφέρον, έτσι τώρα τα μαζεύουνε και τα συγχωνεύουν με παρόμοια κριτήρια. Γιατί να προκαλεί έκπληξη το ότι όλα γίνονται χωρίς ανάμιξη της ΑΔΙΠ ή οποιαδήποτε σοβαρή ακαδημαϊκή άποψη;

 
marikal
01 Οκτ 2018 12:45

Οι ταμπέλες και οι τίτλοι δεν φέρνουν αλλαγές. Τα ΤΕΙ έχουν ξεχάσει τον πρωταρχικό ρόλο της ίδρυσης τους. Αλλά επειδή τεχνολογική εκπαίδευση πάντα υπάρχει και πρέπει να υπάρχει, οι συγχωνεύσεις, συνενώσεις και καταργήσεις των ΤΕΙ δεν θα φέρουν αποτέλεσμα την βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι λάθος όλο το εγχείρημα. Όπως είναι απαράδεκτο ένας άνθρωπος που τυγχάνει να κατέχει το υπουργικό αξίωμα σήμερα (που μπορεί να θεωρηθεί και πρώιμη προεκλογική περίοδος) να αποφασίζει αυτές τις τεράστιες αλλαγές χωρίς να λάβει υπόψιν τις ανάγκες τόσο της παιδείας αλλά και της κοινωνίας (δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν τμήματα φυσικών και μαθηματικών;Δεν έχουμε έλλειψη αυτών των ειδικοτήτων). Ντροπή ο ένας να αποφασίζει και να διατάζει.Που ζούμε;;;

 
@Σόφια Σιδηροπουλου
01 Οκτ 2018 11:37

Για ποιο λογο ακριβώς καηκατε;
Επειδή ως νέο Ίδρυμα θα καθυστερησει 2 εβδομάδες να ξεκινήσει τα μαθήματα; Έχετε ιδέα για τις αξιολογήσεις των δυο πρωην ΤΕΙ Αθήνας και Πειραι απο απο την ίδια την ΑΔΙΠ;;
Μάλλον όχι αφού την προσπάθεια ετων από τα συγκεκριμένα ιδρύματα που απαιτήθηκε και δόθηκε από ολο το προσωπικο ωστε να πετύχουν αυτες τις αξιολογήσεις συνοπτικά τις κατηγοριοποιειτε ως "βαπτισια σε Πανεπιστήμιο "!
Θα ήθελα να δω πως θα σχολιαζετε το. Ιδρυμα οταν τελειωσει τις σπουδες του (και καταλαβετε την αξία του..)

 
Δημήτρης
01 Οκτ 2018 09:46

Αν σε ένα καφενείο αλλάξω ταμπέλα και το ονομάσω πανεπιστήμιο, πάλι καφενείο θα είναι αύριο. Πρώτα είναι τα επαγγελματικά δικαιώματα. Πρώτα είναι η αξιολόγηση των ιδρυμάτων. Πρώτα είναι να ορίσουμε τι σημαίνει τεχνολογική ανώτατη εκπαίδευση και από ποιους παρέχεται,αν θέλουμε να υπάρχει, τι ακριβώς είναι. Πρώτα είναι να ορίσουμε τι είδους ανωτατη εκπαιδευση θέλουμε και φυσικά να ξέρει ο κάθε απόφοιτος τι ακριβώς έχει σπουδάσει! Αντ αυτού εμείς μετονομασαμε τους προέδρους των ΤΕΙ σε πρυτάνεις, τα συμβούλια σε συγκλήτους, δώσαμε τίτλους αράδα , αλλάξαμε τις ταμπέλες και τώρα μετονομαζουμε τις σχολές σε "πανεπιστημιακές" χωρίς αντίστοιχα δικαιώματα. Οι αλλαγές για να έχουν ουσία δεν ξεκινάνε ποτέ από την ταμπέλα. Αν αξίζεις να λέγεσαι πανεπιστήμιο απόδειξέ το. Φέρτε ανεξάρτητες επιτροπές αξιολογητων από το εξωτερικό να κάνουν αυτή τη δουλειά και μετά μετονομαστείτε και σε "Χάρβαρντ"!

 
Σωστά...
01 Οκτ 2018 08:53

Σωστά, το Υπουργείο αναβάθμισε τα ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια και εμείς γκρινιάζουμε.

Σε λίγο θα αναπολούμε τις ημέρες που είχαμε πτυχίο ΤΕΙ χωρίς καμία αξία, κατώτεροι από τους πτυχιούχους Πανεπιστημίου...

 
Φτάνει πιά
01 Οκτ 2018 08:38

Πολύ γκρίνια βλέπω. Οχι μόνο από τους σχολιαστές αλλά και από επίσημα χείλη. Σταματήστε τη μουρμούρα και κοιτάξτε να προσαρμοστείτε. Για το καλό σας.

 
Σοφία Σιδηροπούλου
01 Οκτ 2018 08:17

Ακριβώς το ίδιο συνέβη και με το ΤΕΙ Αθηνών στο Αιγάλεω που ξαφνικά το βάφτισαν Πανεπιστήμιο κι επειδή είναι ....δυο ταχυτήτων ,τα παιδιά μας φέτος κάηκαν και αν και πέρασαν δεν μπορούν να σπουδάσουν...ποιος θα αποζημιώσει όλους εμας γονεις και παιδιά για όλο αυτό που περνάμε;

 
αυτονοητος
01 Οκτ 2018 01:52

Τα πανεπιστήμια δεν έχουν όμως ένα βαθμό αυτονομίας;
Oι αποφάσεις πάνε περίπατο; οι αξιολογήσεις της ΑΔΙΠ και αυτές περίπατο;

 
Τζωρτζ
01 Οκτ 2018 01:35

Ό,τι ακριβώς έγινε και με τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά...

 
AG
01 Οκτ 2018 01:09

Ο φασισμός από τα «αριστερά» διέλυσε τα ΤΕΙ και μαζί χιλιάδες αποφοίτους ηλικίας από 22 ετών και άνω!
Δυστυχώς, έπιασαν τον λαό μας στη λήθη της παρακμής και των μνημονίων και φρόντισαν να μας ξεκάνουν! Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα, με αποκλεισμό από τις θέσεις ευθύνης του Δημοσίου!
Και δεν ντράπηκαν να λένε ότι «θέλανε να δώσουν στα ΤΕΙ το status της Ανώτατης Εκπαίδευσης που τους αξίζει».
Ντροπή σας!

 
Απόφαση Συγκλήτου...
30 Σεπ 2018 22:38

Η απόφαση της Συγκλήτου κάθε ιδρύματος (πανεπιστημίου ή ΤΕΙ) θα ορίζει πώς θα αναπτύσσεται ο ακαδημαϊκός χάρτης της Ελλάδας;

Η έκφραση "ξαφνικός θάνατος" δεν είναι δόκιμη, αλλά σε κάθε περίπτωση μοιάζει καλύτερη προοπτική από μια αργή και βασανιστική περίοδο παρακμής για όλη τη χώρα.

Σχολιάστε το άρθρο

Συκοφαντικά και υβριστικά σχόλια δεν δημοσιεύονται και διαγράφονται. Επίσης δεν επιτρέπεται στα σχόλια να αναγράφονται links τα οποία διαγράφονται. Το esos δεν φέρει ευθύνη για τα επώνυμα ή ανώνυμα σχόλια που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ